Što je klaonica? To je prostor u kojem se obavlja ubijanje i prerada mesa životinja. Obično se odnosi na mjesta u kojima se ubiju, odstrane ili obrađuju svinjsko, goveđe ili peradarsko meso. Klaonica može biti zasebna zgrada ili dio većeg prehrambenog proizvoda.

Klaonica je mjesto gdje se obavlja prerada mesa i mesnih proizvoda. Uglavnom se radi o skladištu za preradu mesa, gdje se uzgajaju i ubijaju životinje za hranu, a zatim se meso prerađuje kako bi se dobili konzumni proizvodi.

Kako funkcionira klaonica?

Klaonica je ustanova koja se bavi proizvodnjom mesa i mesnih prerađevina. Uglavnom se radi o uzgoju, odvajanju, preradi i prodaji životinjskih proizvoda. U klaonici obavljaju se različiti postupci, od izolacije životinje do čišćenja i obrade mesa za prodaju. Kako bi se osiguralo da su proizvodi sigurni za potrošnju, svi postupci moraju biti temeljito obavljeni.

Kad god se ubija životinja za meso, prvo se provodi inspekcija da bi se utvrdilo je li ona zdrava. Postoje pravila koja upravljaju kako životinje trebaju biti ubijene i maksimalno smanjiti nelagodu, patnju ili bol u vezi s tim postupkom. Nakon inspekcije i ubijanja, tijelo životinje mora biti dezinficirano prije nego što se počne s obradom mesa. To uključuje pranje, čišćenje i odstranjivanje masnoće i druge tvari sa površine kože.

Nakon toga slijedi postupak rezanja mesa na komadiće odgovarajućeg veličine za daljnju preradu ili prodaju direktno potrošačima. Zatim će biti potrebne dodatne operacije poput dezinfekcije, poliranja i pakiranja mesnih proizvoda prikladnih za prodaju na tržnicama ili supermarketima. Osim toga, možda ćete po potrebi morati obraditi neke dijelove tijela da biste dobili druge vrste prerađevina poput kobasica ili hamburgera. Svaki dio procesa je pod strogo nadzorom veterinarstva da bi bilo osigurano da su proizvodi sigurni za potrošnju.

See also  Što je tramvajska karta

Prednosti klaonice

Klaonice pružaju mnoge prednosti. Prvo, pomažu u smanjenju prehrambenog otpada jer se konzumiraju potrošači mogu čuvati u klaonici dugo vremena. Ovo također pomaže smanjenju troškova hrane jer se proizvodi mogu čuvati i prodavati bez gubitka kvalitete ili smanjenja održivosti. Drugo, klaonice omogućavaju pristup namirnicama za ljude u ruralnim područjima koja inače ne bi bila dostupna. Klaonica također čini hranu dostupnom za ljude koji žive daleko od trgovina i supermarketa. Treće, omogućava smanjenje troškova transporta i distribucije hrane tako da se proizvodi mogu skladištiti na jednom mjestu i distribuirati na manje mjesta po cijeloj zemlji. Ovo pomaže u smanjenju emisija stakleničkih plinova i drugih onečišćivača okoliša. Konačno, osigurava veću razinu sigurnosti hrane jer se proizvodi mogu spremiti pod određenim temperaturama i vlagom da bi se spriječio razvoj bakterija ili štetnih mikroorganizama.

Prerada mesa u klaonici

U klaonici, prerada mesa obavlja se u nekoliko koraka. Prvi korak je ispitivanje izvornog mesa. To uključuje pregled i procjenu zdravstvenog stanja životinje, mjesta ubiranja i druge potrebne informacije. Kako bi se smanjio rizik od zaraza zaraznim bolestima, tijekom ovog procesa provodi se temeljit pregled svih dijelova tijela životinje. Nakon toga, meso se čisti, dezinficira i suši.

Drugi korak je dezinsekcija i dezinfekcija. Ova faza uključuje upotrebu različitih deterdženata da uništi sve bakterije na površini mesa. U tu svrhu može se upotrijebiti toplinska obrada ili kemikalije poput alkohola ili formaldehida.

Treći korak je obrezivanje kože i nabora na životinji. Uklanjanjem kože i nabora smanjuje se rizik od infekcija bakterijama. Nakon toga, meso se opet čisti i temeljito oprašuje da bi se spriječilo gubitak vlage.

Četvrti korak je označavanje izvornog mesa s posebnim oznakama da bi bilo moguće identificirati mjesto ubiranja i datum prerade. Zatim slijedi rezanje po šalici na manje dijelove kako bi se olakšalo daljnje skladištenje.

See also  Što je stari lisac

Peti korak je pakiranje mesa u posebne vrećice za skladištenje ili transport u hladnjacima s temperaturom ispod 0 °C. Na taj način postaje moguće spriječiti širenje bakterija i spriječiti propadanje mesa.

Posljednji korak je skladištenje mesa na hladnom mjestu do prodaje ili daljnja prerada u proizvode poput salamija ili suhomesnatih proizvoda. U tom slučaju, treba strogo pridržavati svih propisa o sigurnosti hrane da bi se spriječila infekcija patogenima koja mogu biti prisutna u neprerađenom mesu.

Propisi vezani za klaonicu

Klaonice moraju strogo poštivati sve propise EU-a, nacionalne i lokalne propise o zaštiti životinja. To uključuje određene standarde o smještaju životinja, prehrani, veterinarskoj skrbi i postupcima ubijanja. Propisi također uključuju postupke u slučajevima da se životinje razboli ili imaju genetske anomalije prije ubijanja. Klaonica mora biti opremljena odgovarajućim sustavima za hlađenje te bi se tijekom svake smjene trebalo provjeravati temperatura. Svi radnici u klaonicama moraju biti obučeni o pravilima i procedurama zaštite životinja, zdravstvenim mjerama i pravilima bezbrižnog ubijanja životinja. Klaonice se moraju pridržavati propisa o otpadnim materijalima koji se odnose na sirovine, opremu, sanitarno čišćenje i odvodnju te bi trebale imati planove za upravljanje otpadom. Pored toga, sve klaonice moraju biti registrirane u odgovarajućem ministarstvu poljoprivrede ili javnom organizmu vezanom uz preradbu mesa, pa bi trebale provoditi sigurnosne preglede i ispitivanja mikrobiološke sigurnosti hrane.

Osiguravanje higijene u klaonici

Kako bi se osigurala visoka razina higijene u klaonici, potrebno je provoditi niz mjera. Prvo i najvažnije, svi zaposlenici trebaju biti educirani o pravilima higijene i pridržavati se propisanih procedure. Zaposlenici trebaju nositi odgovarajuću odjeću, uključujući čistu i očistiti odjeću opranom na vrućoj vodi i deterdžentima nakon svake upotrebe. Također bi trebalo obratiti pažnju na često pranje ruku sapunom. Higijena također zahtijeva da se sudovi, alati i površine za rad čiste i dezinficiraju sa sredstvima za dezinfekciju ili toplom vodom s deterdžentom između svake upotrebe.

See also  Što su microtec sistemi

Kako bi se spriječio prenos bakterija, potrebno je pridržavati pravila stavljanja mesa na hladnu temperaturu. Sve površine u klaonici trebale bi biti temeljito očišćene dnevno s sredstvima za dezinfekciju ili toplom vodom s deterdžentom. Također bi se trebalo primjenjivati ​​česte inspekcije tijekom dana da se utvrde moguće probleme s higijenom.

Dodatni koraci koji se mogu poduzeti da bi se osigurala visoka razina higijene uključuju: redovito čišćenje podova; dobro ventiliranje prostora; stavljanje mesa na hladnu temperaturu; primjena standardnih postupaka prerade mesa; te obavezno nošenje odgovarajuće opreme, poput maske, gumene rukavice i plastične zaštitne odjeće.

Portal

Position

Nadam se da je ovaj tekst bio koristan i da ste uživali čitajući ga.

Ako želite još slobodno pogledajte sve moje članke na ovom portalu.

Ako mene želite upoznati pogledajte više ovdje.

Sadržaj objavljen i dostupan putem ovim internetskih stranica isključivo je informativnog karaktera i pribavljen iz jvnih izvora, bez ikakvog jamstva, bilo koje vrste, izričitog ili prešutnog, da je isti točan, pravodoban, potpun i/ili prikladan za neku određenu svrhu ili određeni način korištenja. Navedeni sadržaj Korisnik koristi isključivo na vlastitu odgovornost i vlasnik ove stranice se ne može smatrati odgovornim za bilo kakvu štetu nastalu korištenjem ili interpretacijom istog. Objavljeni sadržaj i informacije ni u kom smislu ne predstavljaju ponudu ili poziv na stavljanje ponude za trgovanje ili bilo koju drugu transakciju u vezi s objavljenim sadržajem i informacijama.

Portal Informer

Portal za informiranje na jednom mjestu

Psihologija

Što je quo vadis

Što je quo vadis je latinski izraz koji se može prevesti kao "Kamo ideš?" To je pitanje koje se pripisuje rimski caru Neronu, koji je izgovorio to pitanje prilikom bijega sa Rimom u zadnjim danima njegove vladavine. Od tada se često koristi za razmišljanje o smislu...

read more

Što je pzo

Što je Pzo je jedinstveno hrvatsko pravno obilježje koje se odnosi na pravnu zaštitu intelektualnog vlasništva. To je pristup kojim se štite autorska djela, zaštićena industrijska vlasništva, obrta i zaštićeni oblici izrade. Pzo je osnovan 1999. godine i od tada su...

read more

0 Comments

Pin It on Pinterest

Shares
Share This