Što je klanac je poznata hrvatska igra koja se igra na otvorenom prostoru. Igra je najpopularnija među djecom u dobi od 7 do 12 godina. U njoj se dva tima bore za to tko će prvi doći do cilja, a sastoji se od lijeganja, skakanja i penjanja preko prepreka. Kako bi pobjedili, igrači moraju biti brzi i spretni.

Klanac je vrsta tradicionalne glazbene forme iz jadranskog područja. Ona obuhvaća jednostavne melodije koje se pjevaju s gudačkim pratnjom i ritmičkim ritmovima koji se često obrađuju. Klanac se također može izvoditi u obliku plesa, a često ga prati zvonjenje zvonjave.

Gdje se nalazi Klanac?

Klanac se nalazi na sjeveroistočnoj strani otoka Krka u Primorsko-goranskoj županiji, udaljen nekih 3 km od mjesta Žaborić. Klanac je vrlo slikovit selo sa svojim pristaništem, koje je okruženo prekrasnom prirodom i lijepim pogledom na more. U blizini se nalaze i neke od najljepših plaža na otoku Krku. U blizini su također i trgovine, restorani i kafići, te brojni društveni aktivnosti za sve uzraste. Također, postoji velika ponuda smještaja za one koji žele ostati duže vrijeme i iskusiti pravu mediteransku atmosferu. Klanac je idealno mjesto za obiteljsko odmoranje ili miran odmor uz prekrasne plaže, bogatu gastronomsku ponudu i lijepu okolinu.

Klanac je također poznat po svom zelenilu te velikom broju stabala maslina, kojeg možete vidjeti u čitavom području. To je idealno mjesto za ljetovanje jer nudi neke od najbolje plaže na otoku Krku te neke od najboljih restorana koji nude različite tradicionalne jela. Možete se voziti biciklom ili hodati po autentičnim stazama oko sela i iskusiti prirodne ljepote ovog dijela Hrvatske. Pored toga, možete posjetiti neke od bogatih muzeja i galerija umjetnosti diljem regije te posjetiti brojne događaje koji se održavaju tijekom godine.

See also  Što je ne znam

Klima u Klanci

Klima u Klanci-u je kontinentalna, s umjerenim ljetnim temperaturama i hladnijim zimskim temperaturama. Prosječna godišnja temperatura je oko 8,3 ° C. Prosječna godišnja količina padalina u Klanci-u iznosi 596 mm, a najviše padalina obično dolazi u listopadu. U siječnju je obično najhladnija mjeseca s prosječnom temperaturom od 0,5°C. Najtoplija mjeseca je lipanj s prosječnom temperaturom od oko 16°C.

U ljetnom razdoblju pretežito vlada vruće suho vrijeme, ali su tijekom ljeta često i kišne oluje. U zimskom periodu obično postoje dugotrajni periodi hladnih vremenskih uvjeta sa snježnim pokrivačem. Sredinom travnja i sredinom rujna obično se javlja blaga proljetna i jesenska kiša koja može biti prilično intenzivna.

Stari Grad Klanac

Stari Grad Klanac je mjesto u Hrvatskoj koje se nalazi u blizini grada Zadra. Ime se može prevesti na “stari grad na obali”. To je malo mjesto s prelijepom prirodnom ljepotom, obale i vulkana. Mjesto je poznato po svojoj povijesnoj arhitekturi i kulturnim znamenitostima. Postoji mnogo starih zgrada i gradskih trgova koji su izgrađeni još od 16. stoljeća. Također, postoje vrlo lijepi parkovi koje okružuju staru luku. Prostrani plaže okružuju cijelo područje i nude razne mogućnosti za odmor i rekreaciju. Stari Grad Klanac je također dom za mnoge različite vrste ptica, riba i drugih životinja.

Kao povijesno središte, Stari Grad Klanac ima nekoliko muzeja i arheoloških nalazišta koja mogu posjetiti turisti iz cijelog svijeta. Muzeji su posvećeni povijesti, umjetnosti, arheologiji i prirodnim znamenitostima područja. Običaji lokalnih stanovnika su također vrijedni istraživanja jer predstavljaju bogatu kulturu ove regije. Na primjer, svake godine održava se tradicionalni festival pod nazivom “Zagorski dani” gdje susjedi mogu podijeliti svoje obroke međusobno uz glazbu u pozadini.

Uz sve to, Stari Grad Klanac nudi vrlo privlačne smještajne mogućnosti za turiste raznih profila – od hotela do pansiona ili apartmana u privatnom smještaju. Možete pronaći idealnu destinaciju za vaš novootkriven odmor ovdje!

See also  Što je pasijans

Znamenitosti u Klancu

Klanac je malo mjesto u Hrvatskoj obilježeno po svojim znamenitostima. Većina postojećih znamenitosti je sagrađena prije više stoljeća, a njihovo postojanje daje mjestu jedinstvenu kulturnu vrijednost. Najpoznatija znamenitost u Klancu jest Crkva sv. Barbare iz 18. stoljeća koja se smatra vrhuncem barokne umjetnosti ovog područja. Unutar crkve se nalazi i oltar s djelom sv. Barbare iz 17. stoljeća koji je izuzetno cijenjen od strane lokalne zajednice.

Druga poznata znamenitost u Klancu jest Stara tvrđava iz 16. stoljeća koja se nalazi na brdu iznad grada. Tvrđava je sagrađena od strane turskih osvajača koji su je napustili u 18. stoljeću, ali se nakon toga često pominje u vremenskim knjigama i povijesnim dokumentima regije.

Treća poznata znamenitost u Klancu jeste Muzej slavonske kulture koji se nalazi na obali rijeke Drave u centru grada i sadrži eksponate iz prošlosti Slavonije, Međimurja i Baranje, a posebno eksponati s temom lokalnih narodnih nošnji, tradicionalnih glazbenih instrumenata i slikarskih djela domaćih umjetnika.

Klanac ima još nekoliko manjih znamenitosti poput spomenika palim borcima Drugog svjetskog rata, starog mosta preko rijeke Drave te nekoliko antikviteta poput stećaka i sačuvanih tragova rimskog utvrđivanja područja. Sve ove lokacije predstavljaju povijesnu vrijednost Klanac i omogućiti posjetitelju da doživi povijesnu atmosferu ovog područja Hrvatske.

Restorani u Clanci

Clanci su lijepo mjesto za posjetiti i dobiti dobro hranu. U gradu postoji nekoliko restorana koji nude razne vrste hrane. U gradu se nalazi i restoran “Konoba Punta”, koji nudi domaće i međunarodne specijalitete uz prekrasan pogled na more. Restoran nudi jela iz cijele Dalmacije, posebno iz okolice Clanca. Osim toga, postoje i brojni drugi restorani koji nude raznoliku hranu, od jela tradicionalnih za ovaj dio Hrvatske, do svjetskih specijaliteta.

See also  Što je hera

Uz “Konobu Puntu” tu je i “Restoran Daniel”, gdje možete uživati u odličnoj jelovnici sa svježim i svim najboljim sastojcima. Jelovnik je bogat međunarodnim jelima, ali i onima tradicionalnim za regiju. U ovom restoranu možete pronaći sve od pršuta do ribe, kao i mnoge druge neobične delicije. Također postoje opcije bez mesa pa je ovo mjesto pravo za one koji žele probati nešto novo.

“Restoran Mornar” također je vrijedan spomena jer ima neke od najbolje ribe u regiji, a oni također nude i druge obroke poput pizza ili paste. Ovdje ćete pronaći sve od tradicionalnih riba Dalmacije pa sve do internacionalnih specijaliteta poput sushi-ja ili steaka iz mesnice. Restoran ima prekrasnu terasu na kojoj se mogu uživati u večeri provedenoj obilato hrkanju sa pogledom na more.

Portal

Position

Nadam se da je ovaj tekst bio koristan i da ste uživali čitajući ga.

Ako želite još slobodno pogledajte sve moje članke na ovom portalu.

Ako mene želite upoznati pogledajte više ovdje.

Sadržaj objavljen i dostupan putem ovim internetskih stranica isključivo je informativnog karaktera i pribavljen iz jvnih izvora, bez ikakvog jamstva, bilo koje vrste, izričitog ili prešutnog, da je isti točan, pravodoban, potpun i/ili prikladan za neku određenu svrhu ili određeni način korištenja. Navedeni sadržaj Korisnik koristi isključivo na vlastitu odgovornost i vlasnik ove stranice se ne može smatrati odgovornim za bilo kakvu štetu nastalu korištenjem ili interpretacijom istog. Objavljeni sadržaj i informacije ni u kom smislu ne predstavljaju ponudu ili poziv na stavljanje ponude za trgovanje ili bilo koju drugu transakciju u vezi s objavljenim sadržajem i informacijama.

Portal Informer

Portal za informiranje na jednom mjestu

Psihologija

Što su svingeri

Što su svingeri? Svingeri su parovi koji traže uzbuđenje u odnosima sa drugim parovima ili pojedincima. To znači da oba partnera dozvoljavaju jedno drugom da se druže i intimno odnose sa drugim ljudima. Obično se to radi na posebnim mestima i događanjima gde svi...

read more

Što je svijeća

Što je svijeća? Svijeća je starinski način osvjetljavanja koji se još uvijek koristi u mnogim kulturama. Može se odnositi na bilo koju vrstu svetala koja isijava svetlost zahvaljujući gorenju voska ili ulja. Od posude napravljene od keramike ili metala postavljenog na...

read more

0 Comments

Pin It on Pinterest

Shares
Share This