Što je konobar je osoba koja se bavi serviranjem hrane i pića u restoranu, baru ili drugim javnim mjestima. Oni su odgovorni za pružanje odlične usluge gostima, poštivanje pravila javnog ponašanja i prezentaciju hrane. Konobari također moraju biti dostupni za odgovaranje na pitanja ili upite gostiju, pružiti savjete i razumjeti njihove potrebe.

Konobar je osoba koja radi u restoranu ili nekoj drugoj ugostiteljskoj usluzi i obavlja poslove vezane za donošenje hrane i pića gostima.

Što rade konobari?

Konobari su važni dio svake uslužne industrije. Oni su zaduženi za pružanje nevjerojatne usluge gostima i održavanje ugostiteljskih objekata. Oni mogu raditi u hotelima, restoranima, barovima i drugim ugostiteljskim objektima. Konobari su profesionalni uslužni radnici koji nude niz usluga za goste. Njihove glavne dužnosti uključuju pripremanje jela, serviranje pića i pružanje odlične usluge gostima tijekom posjeta. Konobari prilagođavaju svoje postupke prema specifičnim potrebama svakog klijenta te surađuju s drugim članovima osoblja da bi se osiguralo da je sve u skladu sa standardima kvalitete i sigurnosnim propisima. Također moraju imati odličnu memoriju, jer moraju zapamtiti narudžbe mnogih gostiju istovremeno. Također obavljaju administrativne poslove poput evidencije narudžbi te upravljaju novcem i računima gostiju. Konobari također imaju odgovornost da prate higijenska pravila i da održavaju čistoću u prostoriji. U nekim slučajevima mogu biti dužni izvoditi glazbu ili druge aktivnosti koje će privlačiti više gostiju.

Konobari moraju biti vrlo pažljivi prema svojoj svakodnevnoj rutini, jer im je potrebno puno vremena da bi se pridržavali visokih standarda usluge. Žele biti spremni na sve situacije te morati imati iskusno znanje o različitim vrstama pića, vina, jela i drugih proizvoda koje nude njihovi lokali. Ovisno o lokalnom, konobar možda treba biti sposoban poslušati što šire spektar stranih jezika ili pomoći pri organizaciji događaja u lokalnom prostoru. Konobarstvo je dinamična profesija koja nudi mnogo izazova i mogunosti za napredovanje unutar industrije.

Konobari moraju posjedovati određene vrline poput dobre pozornosti na detalje, brzine spoznaja i sposobnost vođenja razgovora sa strancima ili grupe ljudi istovremeno. Moraj biti strplivi prema strogim rokovima narudzbi te sposobni brzo reagirati na promjenljive situacije u restoranima ili barovima bez problema. Odlična fizka snaga također je vażna jer se puno toga moze trebati nositi ili premicati po prostoriji tokom servisa gosta.

See also  Što je plazma

Konobarstvo je profesija koja nudi brojne prednostii poput fleksibilnih smjenaa te mogućnosta napredovanja unutar industrije ako se brine oko pruzanja odlićne usluge gosta tokom svakog posceta lokala..

Potrebne vještine i znanja

Konobari su profesionalci koji obavljaju važnu ulogu u središtu restoranskog iskustva. Za postati konobarom potrebno je nekoliko vještina i znanja, uključujući pružanje usluga, poznavanje vina i sposobnost da se odgovori na pitanja gostiju. Pored toga, konobari trebaju biti izvrsni u prezentaciji hrane te dobro razumjeti uputstva o sigurnosti hrane i higijeni. Osim toga, trebaju biti spremni na rad s drugim članovima osoblja i prilagođavanje promjenama u ponudi jela.

Odgovarajuće obrazovanje

Konobarstvo je pokretna profesija, pa je stoga važno da potencijalni kandidati za posao imaju adekvatno obrazovanje. Pokazalo se da je najefikasnije i da se navedenim potrebama najbolje odgovara stručno obrazovanje u području turizma ili gastronomije. Takvo obrazovanje može se dobiti uzimajući izvanredne studijske programe ili polagati posebnu ispitnu jedinicu koja će osposobiti studenta za rad kao konobar.

Licenca ili certifikat

U nekim zemljama moguće je položiti ispit za dobivanje licence ili certifikata za rad kao konobar. Ovi certifikati mogu osigurati dodatnu sigurnost poslodavcu jer omogućavaju provjeravanje stupnja vjetinosti kandidata pri prijavi na posao. U svakom slućaju, potencijalnom studentima preporućujemo da pronađu lokalne programe licenciranja ili certifikata kako bi se osiguralo da njihove vjetine budu prepoznate od strane restorana.

Kvalifikacije za postati konobar

Postati konobar je dobar način za zapošljavanje u ugostiteljskom sektoru. No, da bi postali uspješni konobar, potrebne su određene vještine i sposobnosti. Kako bi se moglo razumjeti što se od vas očekuje, potrebno je poznavati neke osnovne kvalifikacije za to.

Prvo, potrebno je da imate dobre prezentacijske vještine i da ste u stanju izraziti sebe s jasnoćom i dostojanstvom. Također trebate biti svjesni pravila etikete i oblačenja koja je prilagođena okruženju restorana. Ovo će pomoći da se osigura profesionalna i prijateljska atmosfera između vas i gostiju restorana.

See also  Što je paraliza sna

Također, potrebno je imati dobre organizacijske vještine da bi se moglo poboljšati iskustvo gosta u restoranu. To podrazumijeva spretno poznavanje menija te sposobnost brzog odgovaranja na pitanja gosta. Trebate biti oprezni prilikom donošenja odluka jer bilo koja greška može imati negativan uticaj na iskustvo gosta u restoranu. Osim toga, morate biti fleksibilni i sposobni prilagoditi se različitim situacijama koje nastaju sa gostima restorana tako da možete pružiti najbolju uslugu u svim okolnostima.

Treba također biti upoznat sa procedurama rada i poslovima koji su vezani za posao konobara, poput čišćenja stolova, pripremanja pića ili obračuna računa. Također morate biti svjesni pravila higijene i sigurnosti koja su vezana za radnu okolinu te poštivati smjernice restorana po tom pitanju.

Na kraju, trebate imati dobre interpersonalne vještine da biste mogli uspostaviti dobre odnose sa gostima restorana te stvoriti meko iskustvo za njihove noćne izlaske u vašem lokalnom establišmentu.

Pozitivan odnos prema poslu

Konobar mora imati pozitivan pristup prema svom radu. Mora biti spreman na stalno učenje novih stvari i pružiti kvalitetne usluge gostima. Konobar mora biti strpljiv, ljubazan i iskren prema gostima i njegova osobna pozitivna energija trebala bi se širiti kroz cijelu sobu. Ako zaposlenik nema pozitivan stav prema svom poslu, to će se vidjeti i na njegovom radnom mjestu, što može negativno utjecati na atmosferu u baru ili restoranu.

Pouzdanost

Konobari moraju imati pouzdanost u svoju sposobnost da uspješno obavlja svoje dužnosti. Konobar treba biti pouzdan u smislu da će izvršiti sve potrebne korake kako bi osigurao postojanost i neprekinut tijek posla. Pouzdanost je važna jer omogućava da se bar ili restoran profesionalno prilagodi zahtjevima gostiju i da se osigura da će se svi zahtjevi gostiju zadovoljiti bez problema.

Komunikacijske vještine

Konobari moraju imati dobre komunikacijske vještine kako bi mogli uspješno razgovarati sa svojim gostima. Moraju biti sposobni jasno izražavati svoje misli i razgovarati sa gostima o različitim temama. Osim toga, dobre komunikacijske vještine su važne jer omogućavaju konobaru da bolje sluša što gost želi i bolje odgovara na njegove zahtjeve. Ove vrste vještina također su važne jer omogućavaju lakše upravljanje situacijama u barovima ili restoranima.

See also  Što je stup

Organiziran

Konobar mora biti organiziran radi bolje usmjeravanja njegovog radnog mjesta. Također je važno da može pratiti brojne narudžbe i provoditi dosta prometa. Organiziranstvo je neophodno za postizanje efikasnog radnog okruženja bez stresa ili problema sa procesom narudžbi.

Fleksibilnost

Konobar mora biti fleksibilan radi uspjeha u svakodnevnom radnom okruženju. Treba biti sposoban prilagoditi se promjenama koje se dogode u toku dana, a također treba biti spreman prilagoditi se promjenama planova ako su potrebni od strane menadžmenta ili drugih suradnika na radnom mjestu. Fleksibilnost je važna jer omogućava konobaru da postane višestruko upotrebljava u različite situacije.

Plaće i uvjeti rada za konobara

Konobari su jedan od najvažnijih dio ugostiteljskog osoblja. Oni se bave usluživanjem gostiju, serviranjem jela i pića, održavanjem čistoće u restoranu i još mnogo toga. Uobičajeno je da se konobari plaćaju po satu, a njihova plaća može varirati ovisno o tome gdje rade, vrsti hrane ili pića koju serviraju, broju gostiju i drugim čimbenicima. U Hrvatskoj je minimalna plaća za konobara definirana Zakonom o minimalnoj plaći. Konobari obično dobivaju dodatke zbog radnih večeri ili vikendom te mogu primati provizije od prodanih pića ili hrana. Osim financijske nagrade, neki restorani nude svojim konobarima besplatne obroke tijekom smjene ili druge povlastice poput pristupanja dogadjajima ili besplatnih ulaznica za razgledavanje gradova. Uvjeti radne okoline znatno se razlikuju od restorana do restorana – neki nude samo jednodnevna sastanaka s timom prije početka radnog vremena, dok drugi nudi redovite formalne edukacijske programe i obuke. U svakom slučaju, bitno je da konobar imao priliku napredovati u karijeri i stecati potrebna iskustva na poslu.

Konobari moraju biti dobro upoznati s pravopisom i jezikom hrvatskog jezika te bi trebali biti spremni na brzu reakciju na traženja gostiju. Potrebno je da budu pažljivi i profesionalni prema gostima te da im pruže uslugu visokog standarda što će biti cijenjeno od strane poslovodstva restorana u kojem rade. Konobari trebaju također biti svjesni različitih oblika naplate zaloga čime se mogu dodatno unaprijediti njihove plate i ovise o preporukama gostijudoda li su usluga bila dobra ili ne.

Portal

Position

Nadam se da je ovaj tekst bio koristan i da ste uživali čitajući ga.

Ako želite još slobodno pogledajte sve moje članke na ovom portalu.

Ako mene želite upoznati pogledajte više ovdje.

Sadržaj objavljen i dostupan putem ovim internetskih stranica isključivo je informativnog karaktera i pribavljen iz jvnih izvora, bez ikakvog jamstva, bilo koje vrste, izričitog ili prešutnog, da je isti točan, pravodoban, potpun i/ili prikladan za neku određenu svrhu ili određeni način korištenja. Navedeni sadržaj Korisnik koristi isključivo na vlastitu odgovornost i vlasnik ove stranice se ne može smatrati odgovornim za bilo kakvu štetu nastalu korištenjem ili interpretacijom istog. Objavljeni sadržaj i informacije ni u kom smislu ne predstavljaju ponudu ili poziv na stavljanje ponude za trgovanje ili bilo koju drugu transakciju u vezi s objavljenim sadržajem i informacijama.

Portal Informer

Portal za informiranje na jednom mjestu

Psihologija

Što je prapor

Što je prapor je vrsta zastave koja se najčešće koristi u svrhu označavanja povijesnih događaja, posebnih prigoda ili javnih okupljanja. To je jednostavniji tip zastave čiji oblik može biti različit, od tradicionalnih geometrijskih oblika do složenih dizajna. Uglavnom...

read more

Što su poze

Što su poze? Poze su određene vježbe i položaji tijela koji se koriste u različitim aktivnostima, kao što su joge, ples, akrobatske vježbe, meditacija i drugi oblici fizičkog treninga. Poze se mogu izvoditi s jednim ili više partnera i namijenjene su razvijanju snage,...

read more

0 Comments

Pin It on Pinterest

Shares
Share This