Što je krimski poluotok

by Jun 14, 2023Putovanja0 comments

Što je krimski poluotok je jedna od najpoznatijih destinacija na svijetu. Nalazi se u južnom dijelu Ukrajine, na obali Crnog mora, između Azovskog mora i Azovskog jezera. Njegovo ime dolazi od grčke riječi “Krimska” što znači “crveni”. Krimski poluotok je bio dom mnogim civilizacijama tijekom povijesti, a danas je poznat po svojoj raznolikoj kulturi, ljudima i prirodnim ljepotama.

Krimski poluotok je poluotok na istočnoj strani Crnog mora. Nalazi se u Ukrajini, na granici Rusije i Ukrajine. Krimski poluotok je smješten između Azovskog mora i Crnog mora te ima značajnu povijesnu važnost.

Geografske karakteristike Krimskog poluotoka

Krimski poluotok je geografska regija na istoku Ukrajine koja se nalazi na obali Crnog mora. Regija ima poseban oblik i smatra se jednim od najljepših dijelova Ukrajine. Krimski poluotok je otok, ali se nalazi na kopnu i većinom je okružen uzvišenim planinama. Nije dio Ukrajine, ali je pod njenom vlašću od 1954. godine. U regiji postoje brojni vidici koji čine ovaj dio zemlje tako lijepim.

Klima na Krimskom poluotoku je blaga, s prosječnom temperaturom od 10°C u zimskom periodu do 23°C u ljetnom periodu. U tom dijelu godišnja količina oborina iznosi oko 400 mm, a temperatura morske vode varira između 14°C-25°C. U području postoje i brojne rijeke i jezera, koja su bogata divljači i ribama, što čini ovaj dio još atraktivnijim za turiste iz cijelog svijeta.

Na Krimskom poluotoku postoje brojna prirodna blaga poput livada, šuma, planinskih padina i prekrasnih plaža s bistrom morskom vodom te pješčanim obalama. Također postoje brojni spomenici kulture i arheološka nalazišta koja će vas sigurno oduševiti tako da ćete se željeti vratiti opet ovdje!

See also  Što je tržnica kvatrić

Klima na Krimskom poluotoku

Klima na Krimskom poluotoku je uglavnom umjereno, uz malo oštrije zime. Ljeti je vrlo toplo i sunčano, što čini Krim idealnim mjestom za odmor. Prosječna temperatura tijekom cijele godine iznosi 18 ° C, s najvišim temperaturama tijekom ljetnih mjeseci. Prosječna ljetna temperatura iznosi 25 ° C, dok prosječna zimska temperatura iznosi 8 ° C. Temperaturne fluktuacije su vrlo male i obilne kiše su rijetke. Vjetrovi s juga donose toplu i vlažnu klimu s Atlantskog oceana na obalu Krimskog poluotoka. U unutrašnjosti su vremenski uvjeti mnogo suši i hladni nego na obali, što se može pripisati utjecaju kontinentalne klime. Prosječno godišnje padaline je manji od 400 mm, a najviše padavine pohađa se tijekom proljetnih mjeseci.

U usporedbi s drugim dijelovima Ukrajine, Krim se smatra relativno suhim područjem zbog niskih razina padalina i visokih temperatura zraka. Zbog toga je Krim idealan za sunčanje i plivanje tijekom cijele godine – posebno u ljetnom razdoblju od svibnja do rujna.

Povijest Krimskog poluotoka

Krimski poluotok je zanimljivo područje s mnogo različitih kultura i historije. Duga je povijest ovog dijela svijeta, obilježena od strane brojnih sila i utjecaja. Prvi stanovnici koji su se naselili na Krimu prvi put se spominju u 7. stoljeću prije Krista, a nakon toga je regija postala domina mnogim civilizacijama, uključujući grčku, bizantsku i tatarsku. Kontrola nad Krimom je također promijenila ruke skoro svaka tri desetljeća tijekom dugih povijesnih vremena. Od 15. stoljeća do početka 19. stoljeća područje je bilo dio Osmanskog carstva, a od 1853. do 1954., članica Sovjetskog Saveza.

U posljednjoj deceniji 19 stoljeća, na Krimskom poluotoku se dogodilo nekoliko bitnih događaja koji su promjenili njenu povijest zauvijek. Godine 1856., Rusija i Turska su potpisale Krimski mir kako bi okončali Krimeanski rat između njih dvoje; ovo je bio prvi put da je Rusija preuzela kontrolu nad poluotokom. Odmah slijedeće godine, ruski car Nikolaj I osnovao je grad Sevastopol kako bi se osiguralo da Rusija ima snažnu vojnu bazu na obali Crnog mora u slučaju budućih ratova sa Turskom ili drugim silama.

See also  Što je split milna

Godine 1914., otpočeo je Prvi svjetski rat gdje su se Austro-Ugarska Monarhija i Njemačka Savezna Republika borile protiv Francuske, Velike Britanije i Ruske Carinske Države. Uspostavljanje ruske flote u Sevastopolju omoglo im je da napadnu neprijateljske snage na Crnom moru tokom bitke zvanim Bitka za Krimskom poluotokom 1914.-1915.. Nakon Prvog svjetskog rata Moskva se vratila pod okrilje Sovjetkog saveza te postala simbol sovjetne moći sve do 1954., kada su sovjeti prodali Krimskop olouotok Ukrajinci.

Od tada pa sve do 2014., Ukrajinci su upravlali Krimskim polouotokom bez većih problema, ali 2014. godine prošla su dramatične promene – Putinova Rusija aneksirala je regiji od strane Ukrajinaca bez ikakvih međunarodnih sankcija protiv njenih akcija u tom dijelu Evrope što je izazvalo velike međunarodne debate o pravima naroda na tom području te etničko pitanja koja još traju danas.

Turizam na Krimskom poluotoku

Krimski poluotok je jedinstvena destinacija koja nudi nezaboravno iskustvo za sve vrste putnika. Uživajte u prekrasnoj prirodi, uzbudljivim aktivnostima i bogatim kulturnim nasljeđem. Od netaknutih plaža i zelenih brda do raznovrsnih restorana i povijesnih znamenitosti, Krimski poluotok ima nešto za svakoga.

Putovanje po Krimskom poluotoku može se organizirati na mnogo različitih načina. Ako volite pješice, tu su i neke od najboljih planinarskih staza u Ukrajini. Za one koji vole voziti bicikl, postoje staze koje obilaze čitav poluotok i pružaju nezaboravne poglede. Ako volite more, možete se opustiti na prekrasnim plažama ili izaći na ribolov.

Krimski poluotok ima bogatu povijest koja se proteže još od rimskog doba pa sve do sovjetskog vremena. Postoje brojna muzeja i galerije koje nude informacije o tome što je prošlo i što se dogodilo ranije. Isto tako, tu su brojne crkve i drevne ruševine iz različitih vremenskih perioda koje ćete sigurno željeti posjetiti tijekom svog putovanja.

See also  Što je žumberačko gorje

Uz svoju prirodnu ljepotu, Krimski poluotok nudi mnoge druge mogućnosti za istraživanje i uživanje – od obilaska lokalnih trgovina do posjetivanja luna parkova ili surfanja. Tu su također brojni restorani koji nude raznovrsnu hranu – od tradicionalnih ukrajinskih jela do internacionalnih jela po pristupačnim cijenama.

Ne postoji bolji način da istražite Krimski poluotok nego putovanje! Odaberite svoju idealnu destinaciju, isplanirajte putovanje po mjerama sigurnosti te se opustite u prekrasnom okruženju ovog magičnog dijela Ukrajine!

Politička situacija na Krimskom poluotoku

Krimski poluotok je izuzetno važno strateško područje u Ukrajini, koje se nalazi na obali Crnog mora. U posljednje vrijeme, politička situacija na tom području postala je sve napetija. 2014. godine, Rusija je uspostavila kontrolu nad Krimskim poluotokom, što je izazvalo međunarodnu reakciju.

Od tada, Ukrajina i Rusija su u stalnom sukobu oko statusa regije. Ukrajinci smatraju da je Krim ruski okupirani teritorij i da se treba vratiti pod njenu jurisdikciju. S druge strane, Rusija tvrdi da je Krim povratio svoju neovisnost i pripada Rusiji. Međunarodna zajednica osuđuje rusku okupaciju i poziva na povratak Krimskog poluotoka pod vlast Ukrajine.

Unatoč svim tim napetostima, stanovnici Krimskog poluotoka su zahvalni Rusiji zbog donošenja brojnih reformi i politika koje su poboljšale njihov životni standard i olakšale im ekonomski razvoj. Međutim, to ne znači da se slažu s ruskim državljanstvom ili svim politikama koje se provode u regiji. Stoga mnogi stanovnici još uvijek smatraju da Krim pripada Ukrajini.

Portal

Position

Nadam se da je ovaj tekst bio koristan i da ste uživali čitajući ga.

Ako želite još slobodno pogledajte sve moje članke na ovom portalu.

Ako mene želite upoznati pogledajte više ovdje.

Sadržaj objavljen i dostupan putem ovim internetskih stranica isključivo je informativnog karaktera i pribavljen iz jvnih izvora, bez ikakvog jamstva, bilo koje vrste, izričitog ili prešutnog, da je isti točan, pravodoban, potpun i/ili prikladan za neku određenu svrhu ili određeni način korištenja. Navedeni sadržaj Korisnik koristi isključivo na vlastitu odgovornost i vlasnik ove stranice se ne može smatrati odgovornim za bilo kakvu štetu nastalu korištenjem ili interpretacijom istog. Objavljeni sadržaj i informacije ni u kom smislu ne predstavljaju ponudu ili poziv na stavljanje ponude za trgovanje ili bilo koju drugu transakciju u vezi s objavljenim sadržajem i informacijama.

Portal Informer

Portal za informiranje na jednom mjestu

Psihologija

Što je žumberačko gorje

Žumberačko gorje je planina u Hrvatskoj koja se nalazi istočno od Slunjskog polja. To je područje koje je obilovalo prirodnim ljepotama, kao što su divlje šume, izvori i prelijepe stijene. Ovo planinsko područje poznato je po vrlo malom broju stanovnika koji su se...

read more

Što je zelena špilja

Što je zelena špilja je jedan od najpopularnijih i najslikovitijih prirodnih ljepota u Hrvatskoj. Nalazi se na otoku Visu, na istočnoj obali Jadrana. Ovaj spektakularni pećinski kompleks zauzima površinu od gotovo 2 km2 i sadrži nekoliko stotina pećinskih kanala i...

read more

0 Comments

Pin It on Pinterest

Shares
Share This