Što je mužar je starinsko hrvatsko običajno izrečenje koje se odnosi na tradiciju ženidbe. To je pojam čvrsto povezan sa običajima i stilom života u većini ruralnih dijelova Hrvatske. Uobičajeni obredi povezani s tim izrazom uključuju prigodni dar za nevjestu, ceremonijalno odijevanje i simbolične geste koje se obavljaju kako bi se označio početak novog života.

Mužar je vrsta vodene kornjače iz porodice emajliranih kornjača (Emydidae). Ova vrsta je inače poznata i pod nazivom „mužarica“. Žive uglavnom u jezerima, rijekama i lokalnim potocima.

Mužar kao vrsta ribe

Mužar je vrsta ribe koja se nalazi u mnogim rijekama, jezerima i oceani diljem svijeta. Mužar je srednje velika riba i može narasti do 30 cm u dužinu. Ima plavo-zelenu boju s tamnim mrljama po trbuhu i bočnim stranama. Ima široku glavu s velikim očima i kratkom, uglatkom repom. Mužar nema škrge, ali ima šiljak na leđima koji mu služi za zaštitu. Osim toga, ima dvije parove peraja na donjoj strani tijela – prednji par se koristi za podizanje tijela iz vode, a stražnji par služi za pokretanje naprijed. Mužari se hrane glavonogama, mekušcima i drugim malim životinjama koje stanuju u vodi.

Muškarci su plivači koji se ne brzo pokreću. Oni lako mogu letjeti protiv struje rijeka i jezera te su dobri skakači iz vode. Osim toga, muškarci često sklapanju saveze sa drugim ribama – one često hodaju u grupama od 4 do 6 riba i plivaju zajedno tražeći hranu. Također se bore jedni protiv drugih zbog teritorija ili partnerica. Muškarci također mogu dugo podnositi niske temperature vode – oni mogu dugotrajno preživjeti čak i u ledenoj vodi!

See also  Što je dulum

Muškarci su prilično lako uloviti – oni često lutaju blizu površine vode gdje se oblaci hrane skrivaju ispod stjenaka ili grmlja obala. Također se mogu uhvatiti na mamac poput mamca sa listom ili komadićem mesa privezanim na varalicu. Iako su muškarci relativno maleni, oni su veoma ukusni i popularna je hrana diljem svijeta!

Opis Mužara

Mužar je tipičan obiteljski ribolovni čamac srednje veličine, koji se često koristi za lov ribljih vrsta u Jadranu. Obično ima razvijenu nosnicu, četiri rubna vesla i jedno središnje veslo. Stopalo mužara obično je od drva, a trup je napravljen od lima. Mužar obično nema motor, već se koristi samo za pogon veslima. Može biti opremljen s dvije ili tri jedrilice, ovisno o veličini i potrebama korisnika. Na trupu mužara obično su postavljeni uzdužni lancuni i bokovi za vezivanje ribolovnih mamaca i alata za ribolov. Ova plovila također su opremljena nosačima za alatke i torbice za prikupljanje ulova.

Gdje se može naći mužar?

Mužar je rijetka biljka koja se najčešće može naći u planinama. To je zimzelena biljka koja uspijeva u različitim klimatskim uvjetima, ali postoji i vrsta mužara koja može rasti i u suhim krajevima. Možete ga pronaći na livadama, pašnjacima, uz ceste i planinama. Mužar obično raste između travnjaka i šuma te pored putova. Obično se nalazi od sredine proljeća do početka ljeta.

Ako ste zainteresirani za nabavljanje mužara, možete ga pronaći u obližnjoj trgovini s biljkama ili nekom od lokalnih prodavača cvijeća. Također bi trebali provjeriti web-stranice online trgovina s biljkama i drugih internetskih trgovina gdje se mogu kupiti sadnice mužara ili već formirane biljke.

Hranjenje mužara

Mužari su vrsta riba koja zahtijeva posebna briga i njegu. Kako bi se mužarima omogućila zdrava i uravnotežena prehrana, važno je da se pridržavaju određenih pravila. Prvo, treba im osigurati dovoljno kvalitetnih i raznovrsnih hranjivih tvari. Drugo, potrebno je pratiti količinu unesenih hranjivih tvari. Ne preporučuje se previše hranjenje, budući da to može izazvati poremećaj u metabolizmu ribe i oslabiti njen imunitet. Također je važno obratiti pozornost na frekvenciju hranjenja; preporučljivo je da mužara hranite dva puta dnevno u malim količinama. Preporučljivo je koristiti prirodne oblike hrane poput školjki i mekušaca te posebne proizvode za ribe poput morskih algi ili specijalnih smjesa za mužare. Ako upotrebljavate suhu hranu, morate biti oprezni s dodavanjem vode jer previše vode može uzrokovati trovanje ribom ili čak smrt. U svakom slučaju, potrebno je odabrati proizvod koji odgovara potrebama vašeg mužara te ga redovito promatrati tijekom cijelog razdoblja njege.

See also  Što je marseljeza

Održavanje akvarija za mužare

Održavanje akvarija za mužare je jednostavno, ali treba postupati sa oprezom. Prvo, potrebno je uzeti u obzir dimenzije akvarija i količinu vode koju ćete koristiti. Mužari potrebuju veliki akvarij s puno prostora za plivanje i dovoljno vode da bi se osiguralo da se ne isuši. Također je važno osigurati da se filteri redovito čiste jer će to održavati vodu čistom i smanjiti prisutnost bakterija. Osim toga, trebali biste mijenjati dio vode jednom tjedno ili svaka dva tjedna jer to pomaže u održavanju optimalne razine pH-a.

Također je važno odabrati odgovarajuću hranu koja može pružiti mušarima potrebnu prehranu. To bi moglo biti hrana posebno formulirana za mušice ili ribe iz divljinom, poput školjki i insekata. Kao dodatak prehrani, moći ćete dati i neke biljke koje će im pružiti hranljive tvari i olakšati im plivanje.

Konačno, morate biti svjesni stresa koji se može pojaviti kod mušara. Stres može biti uzrokovan promjenom temperature u akvariju ili drugim promjenama okoliša. Zato je važno pratiti stanje svog akvarija i brzo reagirati na promjenu okoline ako se pojavi. Povremeno provjeravanje akvarija omogućit će vam da prepoznate problem rano i poduzmete odgovarajuće mjere da ga riješite prije nego što postane veći problem.

Portal

Position

Nadam se da je ovaj tekst bio koristan i da ste uživali čitajući ga.

Ako želite još slobodno pogledajte sve moje članke na ovom portalu.

Ako mene želite upoznati pogledajte više ovdje.

Sadržaj objavljen i dostupan putem ovim internetskih stranica isključivo je informativnog karaktera i pribavljen iz jvnih izvora, bez ikakvog jamstva, bilo koje vrste, izričitog ili prešutnog, da je isti točan, pravodoban, potpun i/ili prikladan za neku određenu svrhu ili određeni način korištenja. Navedeni sadržaj Korisnik koristi isključivo na vlastitu odgovornost i vlasnik ove stranice se ne može smatrati odgovornim za bilo kakvu štetu nastalu korištenjem ili interpretacijom istog. Objavljeni sadržaj i informacije ni u kom smislu ne predstavljaju ponudu ili poziv na stavljanje ponude za trgovanje ili bilo koju drugu transakciju u vezi s objavljenim sadržajem i informacijama.

Portal Informer

Portal za informiranje na jednom mjestu

Psihologija

Što je rabdomioliza

Rabdomioliza je akutni medicinski poremećaj u kojem se uništavaju mišićne stanice, što rezultira oslobađanjem mišićnih enzima i elektrolita u krvotok. Može se pojaviti nakon traume, intenzivnog fizičkog napora ili otrovnosti lijekovima.Rabdomioliza je proces...

read more

Što je quo vadis

Što je quo vadis je latinski izraz koji se može prevesti kao "Kamo ideš?" To je pitanje koje se pripisuje rimski caru Neronu, koji je izgovorio to pitanje prilikom bijega sa Rimom u zadnjim danima njegove vladavine. Od tada se često koristi za razmišljanje o smislu...

read more

0 Comments

Pin It on Pinterest

Shares
Share This