Opstipacija je stanje u kojem se poremećuje normalni proces defekacije. Osoba ima problema s izbacivanjem stolice, što se može dogoditi u obliku nedostatka napora prilikom odlaska na toalet, ili čak i potpunog odsustva stolice.

Opstipacija je stanje u kojem osoba ima otežano ili odsutno pražnjenje crijeva. Uobičajeni simptom opstipacije je bolnost i nelagodnost prilikom defekacije, dok su drugi simptomi uključivali suho i neregularno stolice, nadutost i bolovi u trbuhu.

Uzroci Opstipacije

Opstipacija je stanje u kojem se pojavljuju poteškoće s odlaskom na veliku nuždu. Uobičajeni simptomi su žgaravica, osjećaj punoće i nadutosti te produženi vremenski periodi između obavljanja nužde. Postoji nekoliko uzroka opstipacije. Jedan od njih je nedostatak tekućine u organizmu, što može dovesti do dehidracije i promjene stolice. Loša prehrana, koja uključuje male količine vlakana, također može biti uzrok opstipacije. Loša prehrana može također dovesti do poremećaja probavnog trakta i povećane proizvodnje šupljina. Također, loša navika sjedenja dugo vremena ili sjedenje dulje od potrebne količine tijekom dana može pridonijeti opstipaciji. Neki lijekovi mogu također biti uzroci opstipacije jer mogu utjecati na probavni trakt i bitno usporiti probavu hrane.

Drugi česti uzroci opstipacije su hormonalni problemi poput hipotiroidizma ili neke druge bolesti gastrointestinalnog sustava kao što su Crohnova bolest ili ulcerozni kolitis. Ponekad se opstipacija pojavi bez očitog razloga i to se naziva idiopatska opstipacija. Međutim, postoji nekoliko mjera kojima se mogu spriječiti simptomi opstipacije poput unosa dovoljne količine tekućine i vlakana te pravilne tjelesne aktivnosti tokom dana.

Simptomi Opstipacije

Opstipacija je stanje koje uključuje otežano pražnjenje crijeva. Simptomi obično uključuju teškoće s defekacijom, zatvor i neispravnu funkciju crijeva. U većini slučajeva, opstipacija se može lako otkriti po simptomima poput boli, nadutosti, nelagodnosti i iskrivljenja. Međutim, u nekim slučajevima simptomi opstipacije mogu biti mnogo ozbiljniji i mogu uključivati ​​bolne zatvorene stolice, dugotrajnu nadutost i problema s mokrenjem.

See also  Što je oprosti

Najčešći simptomi opstipacije su: teškoća s pražnjenjem crijeva; osjećaj da se stolica ne može potpuno isprazniti; bolne ili grube stolice; crvenilo kože oko anusa; nadutost; smetnje u probavi hrane; mucanje i podrigivanje; slab apetit; gubitak kilograma; i bolovi u trbuhu. Osim toga, često se javlja i osjećaj peckanja kože oko anusa tijekom pokreta crijeva. U nekim slučajevima mogu se pojaviti i zatvoreni zatvori koji predstavljaju veliku prijetnju zdravlju. Ovi zatvoreni zatvori predstavljaju veliku prijetnju jer mogu dovesti do pojava hemoroida ili analnih pukotina.

Opstipacija također može dovesti do pojava drugih simptoma poput povraćanja, proljeva ili raznih vrsta glavobolja. To je još jedan razlog zbog kojeg biste trebali odmah posjetiti liječnika ako imate bilo kakve sumnje da ste oboljeli od opstipacije. Liječnik će provesti pregled i postaviti dijagnozu na temelju vaših simptoma te propisati odgovarajuću terapijsku strategiju koja će vam pomoći da se riješite problema sa zatvorom u što kraćem vremenu.

Dijagnostika Opstipacije

Opstipacija je stanje koje uzrokuje teško i poteškoće u pražnjenju crijeva. Ovo stanje se može dijagnosticirati prema nekim od znakova i simptoma, kao što su otežano pražnjenje crijeva, manjak apetita, nadutosti, bolovi u trbuhu i umor. Ako se ovi simptomi primijete, potrebno je posjetiti stručnjaka za liječenje opstipacije. Liječnik će obično provesti fizički pregled pacijenta i pregledati njegovu medicinsku povijest da bi utvrdio dijagnozu.

Nakon fizičkog pregleda, liječnik možda će provesti dodatne testove da bi potvrdio dijagnozu opstipacije. Ovi testovi mogu uključivati laboratorijske analize krvi i urina, kolonoskopija ili anorektalni manometar (ARM). Ako se sumnja na neku vrstu gastrointestinalnih bolesti ili drugih medicinskih stanja koja mogu uzrokovati opstipaciju, liječnik možda će propisati ultrazvučni pregled trbuha ili CT skeniranje.

See also  Što je ispravno, da li ili je li

Analiza stolice je također jedna od metoda za dijagnosticiranje opstipacija. Analiza stolice je postupak u kojem liječnik proučava boju, teksturu i sastav stolice da bi se utvrdilo postoji li infekcija ili prisutnost parazita ili druge biološke tvari u crijevima pacijenta. Također možete biti upućeni na test defekografija radi procjenom motoričke funkcije debelog crijeva. Ovo ispitivanje će vam omogućiti da prepoznate prisustvo patoloških promena unutar debelog crijeva.

Liječenje Opstipacije

Opstipacija je stanje kada osoba ima teškoća u pražnjenju crijeva. To može biti izazvano različitim uzrocima, uključujući unos suhih namirnica, nedostatak vlakana ili određene medicinske stanja. Liječenje ove vrste zatvor je usmjereno prema uzroku i može biti lako riješeno.

Prvi korak u liječenju opstipacije je promjena prehrane. Konzumiranje više vlakana pomoći će olakšati pražnjenje crijeva i smanjiti zatvor. Voćni sokovi i neki drugi napici također mogu pomoći da se crijeva ukažu.

Ako promjena prehrane ne pomogne, lijekovi protiv zatvora mogu biti potrebni. Ovi lijekovi omogućavaju da se crijeva procesira mlađim tempom, omogućavaju većem sadržaju vlakana i drugih hranljivih tvari do crijevne sluznice, čime se olakšava pražnjenje crijeva. Ovi lijekovi mogu biti od koristi ako promjena prehrane ne pomaže ili se situacija pogorša.

Laxatives također mogu biti propisani ako postoje medicinski problemi poput hemoroida ili divertikulitisa koji mogu dovesti do opstipacije. U nekim slučajevima laksativ možda nisu dovoljni za liječenje opstipacije pa ćete možda trebati posegnuti za alternativama kao što su biofeedback terapija ili čak operacija.

U svakom slučaju, važno je da se pridržavate uputa svog liječnika i da redovito primjenjujete preventivne mjere kako biste spriječili budući napad opstipacije. To uključuje jesti višestruku prehranu bogatu vlaknima, redovito vježbanje i pitku puno tekućine tokom dana. Ovo će doprinjeti održavanju normalnih probavnih funkcija i spriječiti zadržavanje štetnih materija u organizmu.

See also  Što su imenice

Što je Opstipacija?

Opstipacija je začepljenje creva, što dovodi do otežanog ili učestalog stolice. Ovo se može dogoditi iz različitih razloga, uključujući nezdravu prehranu, loše navike pića i nedostatak vježbanja. Opstipacija se može smatrati zdravstvenim problemom ako traje duže vrijeme i dovodi do kroničnih simptoma.

Simptomi Opstipacije

Simptomi opstipacije obično uključuju otežano pražnjenje crijeva, suha stolica, česte nadutosti i bol u trbuhu. Također se mogu pojaviti mučnine, proljev i nadutost. Ovi simptomi mogu biti blagi ili teški ovisno o individualnom slučaju.

Uzroci Opstipacije

Opstipacija može biti uzrokovana lošom prehranom koja sadrži malo vlakana ili velikim unosom soli i masti. Također može biti uzrokovana određenim lijekovima, hormonskim promjenama, stresom ili poremećajima prehrane poput anoreksije ili bulimije.

Lijecenje Opstipacije

Postoje različiti načini lijecenja opstipacije koji se mogu primijeniti na temelju individualnih potreba pacijenta. Na primjer, to uključuje sljedeće: promjenu prehrane koja sadrži više vlakana i manje masti i soli; redovitu tjelesnu aktivnost; unos laksativa; pitanje ljekarnika o odgovarajućem laksativnom proizvodima; te primjena antidepresiva ako je opstipacija povezana s psihosocijalnim faktorima.

Prevencija Opstipacije

Prevencija opstipacije uključuje pridržavanje zdrave prehrane koja sadržava puno vlakana, redovito vježbanje barem 30 minuta dnevno te regulirani unos tekućine tako da se osigura adekvatan unos tekućine tijekom dana. Također je važno da se pridržavajte pravilne higijene i prehrane kako bi se spriječio ovaj zdravstveni problem.

Portal

Position

Nadam se da je ovaj tekst bio koristan i da ste uživali čitajući ga.

Ako želite još slobodno pogledajte sve moje članke na ovom portalu.

Ako mene želite upoznati pogledajte više ovdje.

Sadržaj objavljen i dostupan putem ovim internetskih stranica isključivo je informativnog karaktera i pribavljen iz jvnih izvora, bez ikakvog jamstva, bilo koje vrste, izričitog ili prešutnog, da je isti točan, pravodoban, potpun i/ili prikladan za neku određenu svrhu ili određeni način korištenja. Navedeni sadržaj Korisnik koristi isključivo na vlastitu odgovornost i vlasnik ove stranice se ne može smatrati odgovornim za bilo kakvu štetu nastalu korištenjem ili interpretacijom istog. Objavljeni sadržaj i informacije ni u kom smislu ne predstavljaju ponudu ili poziv na stavljanje ponude za trgovanje ili bilo koju drugu transakciju u vezi s objavljenim sadržajem i informacijama.

Portal Informer

Portal za informiranje na jednom mjestu

Psihologija

Što je prapor

Što je prapor je vrsta zastave koja se najčešće koristi u svrhu označavanja povijesnih događaja, posebnih prigoda ili javnih okupljanja. To je jednostavniji tip zastave čiji oblik može biti različit, od tradicionalnih geometrijskih oblika do složenih dizajna. Uglavnom...

read more

Što su poze

Što su poze? Poze su određene vježbe i položaji tijela koji se koriste u različitim aktivnostima, kao što su joge, ples, akrobatske vježbe, meditacija i drugi oblici fizičkog treninga. Poze se mogu izvoditi s jednim ili više partnera i namijenjene su razvijanju snage,...

read more

0 Comments

Pin It on Pinterest

Shares
Share This