Što je osip je medicinska terminologija koja se odnosi na izbijanje malih crvenih mjehurića ili mrlja na koži. Oni se obično pojavljuju u skupinama i mogu biti popraćeni svrbežom, peckanjem ili drugim neugodnim osjećajima. Osip može biti jedan od simptoma mnogih bolesti, uključujući alergije i virusne infekcije.

Osip je pojava kože uzrokovana upalom i karakterizira ga lokalizirano crvenilo i oticanje kože, uz često istovremeno pojavu malih mjehurića punih tekućine. Osip se može pojaviti na bilo kojoj zoni tijela, a najčešći oblici osipa su atopijski dermatitis, akne, urtikarija, impetigo i varikela.

Uzroci osipa

Osip može biti uzrokovan raznim stvarima, uključujući alergije, infekcije i bolesti kože. Osip se može pojaviti u obliku mrlja, crvenila ili prištića. Alergijski osip nastaje kada se organizam suoči s nekom tvari, poput hrane, peludi ili lijeka. Simptomi alergijskog osipa uključuju svrbež i crvenilo kože. Infektivni osip nastaje kada se organizam suoči s nekom vrstom virusa ili bakterija. Osip koji je uzrokovan virusom može biti vrlo zarazan i lako se širi od osobe do osobe. Simptomi infektivnog osipa obično se manifestiraju kao sitne mjehuriće ili čirevi puni tekućine. Bolesti kože također mogu uzrokovati pojavu osipa na koži. Psorijaza je jedna od najčešćih bolesti kože koje mogu dovesti do pojave osipa. Osip psorijaze oblikovan je u pločastim crvenim mrljama s bijelim premazom na vrhu. Također postoje i drugi tipovi bolesti kože koji mogu dovesti do pojave osipa na koži, poput ekcema i akni.

Lijekovi također mogu uzrokovati pojavu osipa na koži. Nekolci lijekovi mogu izazvati alergijske reakcije i pojavu osipa na koži. Osim toga, neki lijekovi također mogu imati nepoželjan efekt da iritiraju kožu pa ćete možda primjetiti da imate malo crvenila ili mrlja nakon što ste ga uzeli.

Simptomi osipa

Osip je čest simptom mnogih bolesti. Obično se manifestira kao mrlje, crvene ploče ili pustule na koži. Može biti popraćeno svrbežom, peckanjem ili neugodnim osjećajem. Osip se može pojaviti bilo gdje na tijelu, uključujući lica, vrat, prsa i leđa. Tipovi osipa mogu varirati ovisno o uzroku i obično su ograničeni na određene dijelove tijela.

See also  Što je konveksno

Gutanje je najčešći simptom koji se javlja s osipom. Ponekad možete dobiti crvenu točku koja se postupno širi prema van i postane veća mrlja ili ploča. Mjesta koja su potopljena i natopljena mogu imati malu gustom supstancom punjenu pustulu koja se može lako pritištati i puknuti. Ako imate osipe, obratite pažnju na druge simptome poput groznice, glavobolje i slabosti.

Kada ste prehlada ili gripa, možete dobiti osip u obliku crvenih mrlja po vašem tijelu. To su obično malene crvene točke koje su međusobno povezane zajedničkim područjima kože. Takvi osipovi mogu biti praćeni groznicom ili glavoboljama ako ste bolesni od prehlade ili gripe.

Alergijski rinitis je još jedan čest uzrok osipa po licu i vratu. Ovo stanje često uzrokuje crvenilo lica s malim točkicama po licu i vratu zbog alergija na neke hrane ili pelud biljaka. Osim toga, mogli biste imati svrbež i zatezanje oko oka koje bi također moglo biti znak alergijskog rinitisa.

Druge bolesti koje uključuju simptome poput osipa su atopijski dermatitis, ekcem, psorijaza i lupus eritematozais diseminatus (LED). U svim tim bolestima dolazi do promjene boje kože te se manifestiraju većim pločama koje mogu biti svjetlocrne ili tamnocrne u boji te popraćene svrbežom ili peckanjem.

Dijagnosticiranje osipa

Dijagnosticiranje osipa može biti vrlo zastrašujuće, osobito ako je kožna promjena već postojala neko vrijeme. U slučaju da se pojavi novi osip, prva stvar koju treba učiniti je potražiti liječnički pregled. Liječnik će obično proučiti kožnu promjenu i napraviti osnovni pregled kako bi utvrdio prirodu simptoma. On će također provesti anamnezu i postaviti pitanja o prethodnim zdravstvenim problemima, lijekovima i navikama. Ova informacija pomoći će u identificiranju mogućih uzroka osipa.

See also  Što je neopisivo

Nakon toga, liječnik možda će pregledati mikroskopom ili odabrati za daljnji pregled mali odabir stanica s površine kože ili pod kožom. To se naziva biopsija. Ako se nalazi bakterija ili gljivica na kožnoj promjeni, liječnik možda će uzeti bris da bi pronašao specifični patogen koji se nalazi na površini kože. Ovaj postupak se naziva kulturnim testom ili testom bakterietalizme.

Ako je potrebno, liječnik također možda pozvati pacijenta na dodatne pretrage kako bi utvrdio uzrok osipa. To bi mogli biti laboratorijski testovi poput analize krvi ili alergenskih testova za utvrđivanje alergija na hranu ili druge tvari. Ponekad će biti potrebne dodatne vizualizacijske tehnike poput rendgenskih snimaka ili ultrazvuka da bi se odredio uzrok problema s kožom.

Konačno, ako je potrebno, liječnik možda pozove pacijenta da posjeti dermatologa radi dijagnoze i liječenja bolesti kože specifičnih za određenog pacijenta. Dermato-onkolog možda će preporučiti dodatne pretrage radi isključivanja raka kožnih stanica ako imaju sumnji na rak kožnih stanica. U svakom slučaju, dijagnostika osipa treba provesti strukturirano i temeljitim istraživanjem da bi se dobila točna dijagnoza i potrebno liječenje.

Liječenje osipa

Osip je često prisutan u dobi djetinjstva i obično ne predstavlja ozbiljnu opasnost. Međutim, može biti izuzetno neugodan za dijete i zahtijevati liječenje. Osip je obično alergijske reakcije, infekcije ili poremećaja u radu imunološkog sustava. Liječenje osipa ovisi o uzroku, ali obično uključuje lokalnu terapiju i oralne lijekove.

Lokalna terapija najčešće se koristi za liječenje osipa. To uključuje stavljanje raznih masti ili kreme na kožu radi smanjenja svrbeža, crvenila i upale. Antihistaminici također mogu biti propisani radi smanjenja alergijskih simptoma poput svrbeža i crvenila. Kortikosteroidne kreme se također mogu koristiti za suzbijanje upale, ako je potrebno.

U nekim slučajevima možda će se propisati oralni lijekovi za liječenje osipa. Antibiotici se mogu propisati ako je osip uzrokovan infekcijom bakterija ili gljivica. Antihistaminici često se propisuju za poboljšanje simptoma alergija, poput svrbeža i crvenila kože. U slučajevima gdje je poremećaj imunološkog sustava uzrokovan osipom, možda će biti potrebni imunosupresivni lijekovi da bi se spriječio napredak bolesti.

See also  Što je maršala

Kako bi se utvrdio točan uzrok osipa, vašem djetetu možda će trebati provesti određene testove kao što su krvni testovi ili testovi kože da bi se utvrdio točan uzrok problema. U svakom slučaju, važno je da dijete dobiva odgovarajuću njegu koja će mu pomoći da se brzo oporavi i da mu olakšate bolest dok traju simptomi bolesti

Prevencija osipa

Osip na koži je obično nastao kao rezultat alergije, upale ili stresa. Nije uvijek lako spriječiti pojavu osipa, ali postoje neke stvari koje možete učiniti kako biste smanjili njihovo nastajanje. Prva stvar je da se pridržavate pravilne higijene. Održavajte kožu čistom i suhom, pranjem s blagim sapunom nekoliko puta dnevno. Također biste trebali izbjegavati nošenje sintetičkih odjeće koja će zadržati vlagu i omogućiti infekciji da se razmnožava.

Drugi način prevencije osipa je izbjegavanje potencijalnih alergena. Alergijske reakcije mogu dovesti do ozbiljnih osipa na koži, pa je važno znati što vas može izazvati i izbjegavati takve situacije. To može uključivati izbjegavanje hrane, lijekova i kemikalija kojima ste alergični te smanjenje tjelesnog napora i stresa koji mogu uzrokovati alergijske reakcije.

Treća prevencija osipa je održavanje odgovarajućeg unosa vitamina i minerala. Konzumiranjem nutritivnih obroka bogatih voćem, povrćem, cjelovitim žitaricama i nemasnim bjelančevinama pomoći ćete da vaš imunološki sustav ostane jačan te da smanjujete rizik od pojave osipa na koži. Također pokušajte piti puno vode jer će to pomoći da se vaša koža hidratira te da postane zdravija i manje sklona upalama.

Dakle, slijedeći ove jednostavne savjete moći ćete spriječiti pojavu osipa na koži te održati zdravlje vašeg tijela. Međutim, ako primjetite da se osip počinje pojavljivati bez obzira na mjerila prevenciji, posjetite svog liječnika radi dodatne dijagnoze i liječenja.

Portal

Position

Nadam se da je ovaj tekst bio koristan i da ste uživali čitajući ga.

Ako želite još slobodno pogledajte sve moje članke na ovom portalu.

Ako mene želite upoznati pogledajte više ovdje.

Sadržaj objavljen i dostupan putem ovim internetskih stranica isključivo je informativnog karaktera i pribavljen iz jvnih izvora, bez ikakvog jamstva, bilo koje vrste, izričitog ili prešutnog, da je isti točan, pravodoban, potpun i/ili prikladan za neku određenu svrhu ili određeni način korištenja. Navedeni sadržaj Korisnik koristi isključivo na vlastitu odgovornost i vlasnik ove stranice se ne može smatrati odgovornim za bilo kakvu štetu nastalu korištenjem ili interpretacijom istog. Objavljeni sadržaj i informacije ni u kom smislu ne predstavljaju ponudu ili poziv na stavljanje ponude za trgovanje ili bilo koju drugu transakciju u vezi s objavljenim sadržajem i informacijama.

Portal Informer

Portal za informiranje na jednom mjestu

Psihologija

Što je rabdomioliza

Rabdomioliza je akutni medicinski poremećaj u kojem se uništavaju mišićne stanice, što rezultira oslobađanjem mišićnih enzima i elektrolita u krvotok. Može se pojaviti nakon traume, intenzivnog fizičkog napora ili otrovnosti lijekovima.Rabdomioliza je proces...

read more

Što je quo vadis

Što je quo vadis je latinski izraz koji se može prevesti kao "Kamo ideš?" To je pitanje koje se pripisuje rimski caru Neronu, koji je izgovorio to pitanje prilikom bijega sa Rimom u zadnjim danima njegove vladavine. Od tada se često koristi za razmišljanje o smislu...

read more

0 Comments

Pin It on Pinterest

Shares
Share This