Što je panonsko more

by Jun 18, 2023Putovanja0 comments

Što je panonsko more? Panonsko more je geološka struktura koja je bila dio Sredozemnog mora u vrijeme krede, prije oko 66 milijuna godina. To je bilo najveće sredozemno more koje se protezalo od Austrije do Rumunjske i od Irske do Bugarske.

Panonsko more je hipotetičko more koje se nekad nalazilo u Panonskoj nizini (sadašnje srednje i istočne Europske zemlje) u periodu od oko 300.000 do 15.000 godina prije današnjice.

Geografske značajke

Panonsko more je jezero koje se nalazi u istočnoj Europi, u središnjoj regiji Panonije. Nalazi se između Austrije, Mađarske, Slovačke i Ukrajine, te je najveće slatkovodno jezero u Europi. Dužina mu je oko 217 kilometara, a širina do 65 kilometara. Prosječna dubina mu je 3,7 metara, a najveća 8,3 metara.

Biologija

Panonsko more obiluje raznim vrstama riba i vodenih biljaka. Osim toga, tu možete naći vrste ptica poput labudova i čaplji. U moru postoji bogata flora i favna koja se sastoji od oko 30-tak vrsta riba i više od 500 vrsta biljaka. Također postoje razni školjkaši i morski plodovi poput lignja i škampi koji su popularni među mještanima Panonskog mora.

Klimatske značajke

Klima Panonskog mora je umjereno kontinentalna sa blagim talasima temperature tijekom cijele godine. Ljetne temperature obično se kreću od 22-25 stupnjeva Celzijusa dok zimske temperature padnu na -2 stupnja Celzijusa ili niže. Snježne padaline su rijetke u ovo područje jer je jezero okruženo brdima koji zadržavaju snijeg na niskim razinama tijekom zime. Oblačnost je obično prisutna tijekom cijele godine s povećanim pljuskovima u proljeće i ljeti te manjim snježnim padavinama u jesen i zimu.

See also  Što je trešnjevački trg

Turistička privlačnost

Panonsko more privlači turiste diljem Europe jer nudi prekrasne prirodne pejsaže i divlju plažu duž obale jezera koja nudi nevjerovatne poglede na okolinu. Tu možete pronaći popularne destinacije poput Balatonfureda ili Tihanyja gdje možete istražiti historićki gradovi ili iskusiti lokalnu gastronomsku scenu ovog podrućja. Također postoje brodovi koji omogućavaju turistima da istraže obale Panonskog mora dok traju prekrasni dani sunca te da se sunćaju na nevjerovatnom boravku na plavi čarobni svijet Panonskog mora

Klima Panonskog mora

Panonsko more ima svoju posebnu vrstu klime, koja se kreće od umjerene do kontinentalne. Srednji mjesečni temperaturni raspon između ljetnih i zimskih temperatura je značajan, s prosječnom godišnjom temperaturom od oko 8 ° C. Zimske temperature mogu pasti ispod nule, uz snijeg i ledeni vjetrovi. Ljetne temperature obično variraju između 20 ° C i 30 ° C, ali mogu biti niže u unutrašnjosti i više uz obalu. Prosječna godišnja količina padalina je oko 500 mm. Padaline su najintenzivnije u proljeće i jesen, a ljetne monsunske vrućine slabe su u usporedbi s drugim dijelovima Europe.

Karakteristike Panonskog mora obuhvaćaju različite oblike vegetacije, od suhih pustinjskih staništa do močvarnih područja s visokom razinom vlage. U nekim dijelovima regije, posebno na otocima, postoje šume maslinike gdje se beru masline za preradu u ulje.

Flora Panonskog mora

Panonsko more je vrlo bogato s raznovrsnom florom. Najčešće vrste biljaka koje se mogu naći u ovom području su vodene trave, alge, cvjetnice i mahovine. Najčešća vrsta trave je Potamogeton perfoliatus, koja se nalazi uglavnom u slatkim jezerima i rijekama. Alge su također vrlo česte u Panonskom moru, posebice Volvox globator i Chara vulgaris. Cvjetnice koje se mogu naći su razne vrste ruža, ružmarin, lavanda i stabljike. Mahovine također obiluju ovim područjem posebno Fontinalis antipyretica i Sphagnum palustre.

See also  Što je potrebno za putovanje istanbul

Fauna Panonskog mora

Panonsko more također obiluje životinjskim životom. Najčešći ribolovni plodovi su šaran, smuđ, pastrmka i amur. Također postoje mnogi vodeni ptice poput labuda, gusaka i pataka koji žive u blizini tekućih rijeka. Neki od glodara koji se mogu pronaći na tom području su lisice, sove, zeca i jelenovi. Malo je poznatih sisavaca osim lutalica koji žive duž obale Panonskog mora. Također postoje mnogi insekti poput bubašvaba, leptira i pauka koji između ostalog čine glavnu hranu za druge životinje u tom području.

Povijest Panonskog mora

Panonsko more je usko more koje povezuje Srednji Jadran i Središnju Europu. Proširio se na jugoistočnu obalu Hrvatske i ukrašava zaljeve Kvarnera, Dalmacije i Istre. Sastoji se od mnogih zaljeva, uključujući zaljev Rijeka, zaljev Kvarner, zaljev Bakar i zaljev Cres-Lošinj.

Panonsko more postalo je važna trgovačka ruta još od antičkih vremena. Grci su najprije otkrili njegovu luku Rijeku i nazvali ga Fiume Liburnico. To je bilo poznato po svojoj ribarskoj industriji, a posebno po ribolovu tuna. Trgovina s Italijom se razvila u ranom srednjem vijeku, a to je doveo do tutora na području sadašnje Hrvatske.

Od vremena Habsburgske Monarhije do drugog svjetskog rata, Panonsko more bilo je također važna vojna luka. Austro-Ugarska mornarica izgradila je brodove na području Rijeke, a također su koristili brodove iz drugih dijelova Europe da bi napravili flotu koja bi osigurala nadzor nad teritorijem.

U moderno doba Panonsko more postalo je još važniji turistički odredište. Nacionalni parkovi na obali oduvijek su privlačili posjetitelje iz cijele Europe i dale su Panonskom moru reputacija čistih i netaknutih plaža.

Turizam na Panonskom moru

Panonsko more je prekrasno jezero u srcu Europe, prepuno nevjerojatnih atrakcija koje će zadovoljiti sve vrste turista. Turizam na Panonskom moru je poznat po svojoj raznolikosti i lijepim plažama. Uz to, neke od najpopularnijih destinacija uključuju obalne gradove i sela, otoke, vodene parkove i wellness centre.

See also  Koje su države svijeta

Uz bogatu povijest, nacionalne parkove i kulturno blago zemlje, Panonsko more nudi nevjerojatno bogatu paletu aktivnosti za obitelji, parove i grupe. Ovdje možete ploviti brodom ili iznajmiti čamac i kupati se na prekrasnim plažama. Kako biste iskusili pravu lokalnu kulturu, možete posjetiti jedan od mnogih obližnjih restorana i kafića ili posjetiti trgove gdje možete kupiti autentične proizvode. Ili bi ste radije istraživali obronke planinskog područja? U tom slučaju možete posjetiti planine na obali Panonskog mora ili se uputiti u nacionalne parkove blizu gradova poput Lendave ili Cerklje.

Noćni život također ima mnogo toga za ponuditi u ovom djeliću Europe: od diskoteka do klubova s jazz glazbom do lounge barova. Ovdje ćete pronaći sve vrste noćnih aktivnosti za one koji žele provesti noć uz glazbu i društvo. Ako ste avanturistički tip putovanja, tu su također razne sportske aktivnosti poput jahanja, vožnje biciklima i ronjenja u podmorju Panonskog mora! Također možete otputovati malo dalje od gradskih područja i istraživati predivna sela susjednih zemalja poput Madarske ili Slovenije.

Također postoji mnoštvo smještaja u regiji koja pristaje svakom proračunu – od luksuznih hotela do rustikalnih apartmana – pa je odabir savršen za obitelji, parove ili grupnu putovanja. U svakom slučaju, turizam na Panonskom moru nudi nešto za svakoga!

Portal

Position

Nadam se da je ovaj tekst bio koristan i da ste uživali čitajući ga.

Ako želite još slobodno pogledajte sve moje članke na ovom portalu.

Ako mene želite upoznati pogledajte više ovdje.

Sadržaj objavljen i dostupan putem ovim internetskih stranica isključivo je informativnog karaktera i pribavljen iz jvnih izvora, bez ikakvog jamstva, bilo koje vrste, izričitog ili prešutnog, da je isti točan, pravodoban, potpun i/ili prikladan za neku određenu svrhu ili određeni način korištenja. Navedeni sadržaj Korisnik koristi isključivo na vlastitu odgovornost i vlasnik ove stranice se ne može smatrati odgovornim za bilo kakvu štetu nastalu korištenjem ili interpretacijom istog. Objavljeni sadržaj i informacije ni u kom smislu ne predstavljaju ponudu ili poziv na stavljanje ponude za trgovanje ili bilo koju drugu transakciju u vezi s objavljenim sadržajem i informacijama.

Portal Informer

Portal za informiranje na jednom mjestu

Psihologija

Što je žumberačko gorje

Žumberačko gorje je planina u Hrvatskoj koja se nalazi istočno od Slunjskog polja. To je područje koje je obilovalo prirodnim ljepotama, kao što su divlje šume, izvori i prelijepe stijene. Ovo planinsko područje poznato je po vrlo malom broju stanovnika koji su se...

read more

Što je zelena špilja

Što je zelena špilja je jedan od najpopularnijih i najslikovitijih prirodnih ljepota u Hrvatskoj. Nalazi se na otoku Visu, na istočnoj obali Jadrana. Ovaj spektakularni pećinski kompleks zauzima površinu od gotovo 2 km2 i sadrži nekoliko stotina pećinskih kanala i...

read more

0 Comments

Pin It on Pinterest

Shares
Share This