Što je parodontitis

by Mar 11, 2024Značenje0 comments

Parodontitis je upalna bolest koja se javlja kod zuba i zahvaća tkiva oko zuba. To uključuje desni, koštani luk, gingivu i ligamente koji drže zube u desnima. Parodontitis može dovesti do gubitka zuba ako se ne liječi. U ovom članku ćemo raspravljati o uzrocima i simptomima parodontitisa te o tome kako se može liječiti.

Parodontitis je bolest desni i drugih dijelova parodontnih tkiva, koje obuhvaća kost, ligamente i gingivu, nastala uslijed bakterijske infekcije. Ona utječe na čvrstoću zuba, te može dovesti do gubitka zuba ako se ne liječi.

Uzroci parodontitisa

Parodontitis je bolest koja uzrokuje oštećenje i upalu desni. Uglavnom se javlja kod odraslih, ali se može pojaviti i kod djece. Postoji nekoliko različitih uzroka parodontitisa, uključujući: prisutnost bakterija u usnoj šupljini, slabu oralnu higijenu, loše navike prehrane, hormonalne promjene, genetska predispozicija i popratne bolesti. Bakterije mogu izazvati upalu desni i stvoriti rupice u zubnoj caklini. U takvim situacijama postoji veća vjerojatnost da će se pojaviti boli, nelagoda i gubitak zuba.

Loša oralna higijena može dovesti do akumulacije bakterija na zubima i desnima te do nastanka plaka. Plak je biološki film koji se sastoji od mikroorganizama koji se talože na zubima tijekom dana. Ako ga ne uspješno uklonite ili ako ga redovito ne čistite, plak može prodrijeti dublje u desni i izazvati upalu koja dovodi do parodontitisa. Također postoje loše prehrambene navike koje mogu utjecati na stanje vaših desni. Prehrana bogata šećerom osigurava hranjive sastojke potrebne mikroorganizmima da rastu i napadaju desni.

Hormonalne promjene također mogu biti odgovorne za početak parodontitisa jer mijenjaju stanice desni na način na koji one postaju osjetljivije na bakterijske infekcije. Također postoje genetske predispozicije koje mogu biti čimbenici rizika za parodontitis. Zdravstveni problemi poput dijabetesa također mogu utjecati na stanje vaših desni jer dijabetska osoba ima veći rizik od infekcija usne šupljine nego drugi ljudi.

See also  Što je mala sirena

Simptomi parodontitisa

Parodontitis je zarazna bolest koja može utjecati na zdravlje usne šupljine i parodontnih tkiva. Simptomi parodontitisa uključuju crvenilo, upalu desni, krvarenje, lokaliziranu toplinu, bol i povećane desni. Osoba može osjetiti bol kad se dotakne desni ili prisilno otpušta kada guta. Desni postaju ukočene i plave boje i mogu biti bolne na dodir. Parodontitis također uzrokuje da se gornji sloj hrskavice desni povlači, što dovodi do stvaranja rupa u gingivi, koje osoba može vidjeti preko svojih zubi. Također može biti promjena boje desni. Desni postaju tamnije od normalne boje ili imaju ljubičasto-plavo obojenu boju. Parodontitis također dovodi do stvaranja gingivitisa, odnosno upale desni oko zuba.

U početnom stadiju parodontitisa, simptomi se mogu teško dijagnosticirati jer su vrlo slični stomatitisu ili gingivitisu. No, čim se simptomi počnu pogoršavati i dođe do bolnih osjeta i otpuštanja desnih tkiva, jasno je da je riječ o parodontitisu. Bolest se mora dijagnosticirati i liječiti što prije kako bi se spriječilo napredovanje bolesti i ozbiljan oštećenje zuba i parodontnih tkiva.

Komplikacije parodontitisa

Parodontitis je ozbiljna gingivitisna infekcija koja uzrokuje oštećenje zuba i kosti okolnog tkiva. Ako se ne liječi, može dovesti do različitih komplikacija. Uobičajene komplikacije parodontitisa obuhvaćaju:

  • Kronični gingivitis: Gingivitis se može pogoršati ako se ne liječi odgovarajućim protuupalnim i dezinfekcijskim postupcima. To će uključivati čišćenje zuba i trajno liječenje parodontitisa.
  • Periodontalna bolest: Periodontalna bolest je upala desni koja dovodi do uništavanja kosti okolnog tkiva. To može rezultirati gubitkom zuba i / ili stvaranjem šupljina u zubima.
  • Lokalne infekcije: Infekcije okolnog tkiva mogu biti vrlo opasne ako se ne liječe odgovarajućim protuupalnim sredstvima. Ove infekcije mogu biti popraćene vrućicom, oticanjem i upalama.

Također postoji rizik od širenja infekcije na druge organe, što može rezultirati ozbiljnim posljedicama po zdravlje. U tom slučaju potrebno je hitno liječenje antibioticima da bi se spriječilo širenje infekcije. Također, potrebno je provesti temeljit pregled da bi se utvrdio stupanj oštećenja zuba i kosti okolnog tkiva.

See also  Što je domaćica

Stoga je važno redovito posjetiti stomatologa kako bi se prepoznale rano simptomi parodontitisa te primjeniti odgovarajuća mjera da bi se spriječile negativne posljedice po zdravlju usne šupljine.

Prevencija parodontitisa

Parodontitis je zubna bolest koja može uzrokovati gubitak zuba i oštećivanje kosti koja okružuje zube. Prevencija parodontitisa je važna za zdravlje usne šupljine, jer može spriječiti razvoj kroničnih bolesti usne šupljine. Parodontitis se može spriječiti pravilnom higijenom usne šupljine i redovnim pregledima stomatologa.

Dobra higijena usne šupljine je važna za prevenciju parodontitisa. Potrebno je četkati zube najmanje dva puta dnevno, a idealno bi bilo četkati ih nakon svake obroka ili barem tri puta dnevno. Četkanje treba biti vrlo pažljivo, paziti da se dostigne svaki dio usta i ispod linije desni te da se sve nečistoće temeljito uklone. Također, potrebno je koristiti pribor za ispiranje usta ili interdentalnu četku da se dođe do mjesta gdje obična četka ne može doći. Korištenje pastes s fluorideom također je vrlo važno jer pomaže u prevenciji bolesti usne šupljine.

Redoviti pregledi stomatologa također su važni za prevenciju parodontitisa jer stomatolog može prepoznati simptome bolesti ranije nego pacijent sam. Stomatolozi mogu prepoznati bilo koju promjenu koja se dogodi na desnima ili oko zuba te propisati odgovarajuću terapiju ili lijekove ako je potrebno. Također mogu dijagnosticirati druge bolesti usne šupljine ranije nego pacijent sam i djelovati odgovarajućim postupcima na vrijeme.

U svakom slučaju, prevencija parodontitisa bitna je za održavanje zdravih desni i održavanju normalnog funkcioniranja usne šupljine. Redoviti pregled stomatologa te pravilnom higijenom usne šupljine, jedini su način da se ova bolest spriječi ili ublaži njen tijek.

See also  Što je neuropatija

Liječenje parodontitisa

Parodontitis je bolest zuba koja može dovesti do potpunog gubitka zuba. To je upala koja se odnosi na ligament koji drži zube u usnoj šupljini i kost koja oblikuje oblik lica. Ako se parodontitis ne liječi, on može prouzročiti gubitak zuba. Liječenje parodontitisa najbolje će obaviti stomatolog ili parodontolog.

Stomatolog će prvo pregledati usta i utvrditi stupanj bolesti. Nakon toga, on će preporučiti odgovarajući tretman koji može uključivati ​​očišćavanje i uklanjanje bakterija iz usne šupljine, lijekove protiv bolova i antibiotike, a ponekad i operaciju. U nekim slučajevima, ovisno o stupnju bolesti, mogu biti potrebne druge vrste tretmana.

U početku liječenja parodontitisa, stomatolozi će obaviti temeljitu procjenu vašeg zdravlja i općeg stanja usne šupljine. Ova procjena uključuje pregled zuba, jezika i desni te procjenu razine destruktivnih bakterija u usnoj šupljini. Stomatolog će također možda propisati posebne protokole pranja i redovito četkanje da bi se smanjila stopa infekcije.

Kada je razina destruktivnih bakterija smanjena na prihvatljiv nivo, liječnik će ponuditi dodatni tretman kako bi podržao zdravlje desni: obnavljanje strukture koštane mase oko zuba ili otvorena curenja kako bi se smanjio upalni odgovor na bakterijske toksine u usnoj šupljini. U nekim slučajevima mogu biti potrebni implantati ili druga postupci restauracijskog zuba da bi se popravio estetski izgled lica pacijenta.

Portal

Position

Nadam se da je ovaj tekst bio koristan i da ste uživali čitajući ga.

Ako želite još slobodno pogledajte sve moje članke na ovom portalu.

Ako mene želite upoznati pogledajte više ovdje.

Sadržaj objavljen i dostupan putem ovim internetskih stranica isključivo je informativnog karaktera i pribavljen iz jvnih izvora, bez ikakvog jamstva, bilo koje vrste, izričitog ili prešutnog, da je isti točan, pravodoban, potpun i/ili prikladan za neku određenu svrhu ili određeni način korištenja. Navedeni sadržaj Korisnik koristi isključivo na vlastitu odgovornost i vlasnik ove stranice se ne može smatrati odgovornim za bilo kakvu štetu nastalu korištenjem ili interpretacijom istog. Objavljeni sadržaj i informacije ni u kom smislu ne predstavljaju ponudu ili poziv na stavljanje ponude za trgovanje ili bilo koju drugu transakciju u vezi s objavljenim sadržajem i informacijama.

Portal Informer

Portal za informiranje na jednom mjestu

Psihologija

Što je presoflex

Presoflex je inovativna tehnologija koja se koristi za proizvodnju elastičnih, izdržljivih i visokokvalitetnih materijala. Ova tehnologija kombinira postojeću tehnologiju s novim sastojcima i procesima da bi se dobili materijali sa izvanrednim svojstvima. Materijal je...

read more

Što je prekvalifikacija

Prekvalifikacija je proces obuke i edukacije koji se odnosi na promjenu kvalifikacija ili usmjeravanje prema drugom stručnom području. Prekvalifikacija pomaže ljudima da nadograde svoje postojeće vještine i stečeno znanje te da steknu nove kompetencije potrebne za...

read more

0 Comments

Pin It on Pinterest

Shares
Share This