Što je potrebno za putovanje istanbul

by Jun 20, 2023Putovanja0 comments

Želite li da se opustite uz nezaboravni odmor u Istanblu? Da biste to postigli, morate da pripremite sve potrebno za putovanje. U ovom članku ćemo vam dati savjete o tome šta je potrebno za putovanje u Istanbul. Pročitajte dalje i saznajte više!

Potrebni dokumenti za putovanje u Istanbul uključuju putovnicu ili važeći identifikacijski dokument, ovisno o državi iz koje dolazite. Također možete trebati turističku vizu koja se može preuzeti online ili na granici. Ako ste državljanin Europske unije, potrebna vam je samo putovnica. U nekim slučajevima možda ćete trebati i dodatne dokumente, poput putne isprave ili potvrde o međunarodnom cjepivu.

Kako doći do Istanbula

Postoji nekoliko mogućnosti za putovanje iz Hrvatske do Istanbula. Postoje neki aerodromi u Hrvatskoj koji povezuju Zagreb i druge gradove sa aerodromima u Istanblu, uključujući i međunarodni aerodrom Atatürk. Putnici također mogu preuzeti autobus ili vlak i stići do graničnih prijelaza između Hrvatske i Turske, a zatim preuzeti tursku autobusku liniju koja prolazi kroz Istanbul. Također je dostupna brodica za putovanje duž Jadranskog mora između nekih luka u Hrvatskoj i Istanbul. Nakon što se putnik nalazi u Istanbulu, postoje različiti načini da se stigne do odredišta – autobusom, metroom, taksijem, šetnjom ili kombinacijom ovih opcija.

Gdje odsjesti u Istanbulu

Istanbul je lijepa lokacija za odmor. Grad nudi razne mogućnosti smještaja, kako za one s ograničenim financijskim mogućnostima, tako i za one s više novca. Postoje i mnogi hoteli koji nude usluge visoke kvalitete.

Postoji nekoliko različitih područja u Istanbulu gdje se možete smjestiti, ovisno o tome što tražite. Ako tražite da se smjestite blizu starog dijela grada, onda biste trebali prvo razmisliti o Sultanahmetu, koji je poznat po svojoj blizini najvažnijim povijesnim atrakcijama poput Crvene džamije i Topkapija. U Sultanahmetu postoji spremna ponuda hotela, od luksuznih do pristupačnih obiteljskih motelih.

See also  Koji je najveći hrvatski otok

Taksim je drugo popularno područje za boravak u Istanbulu. To je glavno zabavno područje grada, pa ako tražite nešto što će biti malo uzbudljivije i življe od drugih područja grada onda je Taksim idealan izbor. U ovom dijelu grada postoje mnogi hoteli različitih vrsta i cjenovnih kategorija.

Beşiktaş je još jedna popularna lokacija u Istanbulu koja nudi pristup brojnim restoranima, barovima i trgovinama. Ovdje ćete naći mnoge moderne hotele sa visokom razinom usluga te razne druge opcije smještaja poput hostela i Airbnb apartmana.

Bez obzira gdje ste u Istanbulu, možete biti sigurni da ćete naći mnoge opcije smještaja prilagođene vašem budžetu i potrebama. Svi hoteli nude besplatni Wi-Fi te brojne druge usluge poput doručka, ture po gradu te pristup fitness centrima i spa centrima u nekim slučajevima. Stoga istražite sve mogućnosti pri odabiru smještaja u Istanbulu pa ćete sigurno naći pravo mjesto za sebe!

Istanbul: obilazak

Istanbul je jedan od najzanimljivijih gradova na svijetu, s bogatom poviješću i kulturom. To je idealno mjesto za obilazak, uživanje u prekrasnim pogledima i istraživanje nekih od najimpresivnijih atrakcija. Ovdje je nekoliko prijedloga za obilazak Istanbula:

Topkapi dvorac

Topkapi dvorac je bivši carski dvorac, a danas muzej koji se nalazi na brdu Sarayburnu u Starom gradu. Dvorac je bio sjedište Otomanskog carstva tijekom 15. i 16. stoljeća i sadrži mnoge zanimljive artefakte iz tih vremena. Topkapi nudi poglede na Bosfor i Marmarsko more te razgledavanje unutarnjosti harema, dijelova carske palače i impresivne Galerije dragog kamenja.

Aya Sofya

Aya Sofya je poznata islamska crkva sagrađena 537. godine od strane bizantskih cara Justiniana I. Drevna crkva je dugo služila kao jedna od najvećih katedrala na svijetu te simbol Bizantija i Istanbula. U 19. stoljeću Aya Sofya postala je muzej te sada nudi posjetiteljima priliku da upoznaju bogatu historijsku baštinu ovoga područja te da se divite impresivnom unutrašnjem enterijeru crkve/muzeja.

See also  Koji su pokloni za djevojačku

Hagia Sophia Muzej

Hagia Sophia Muzej, raniji hram posvećen Bogorodici, slavi bogatu historijsku baštinu Istanbula sa nizom eksponata oko religija, arheologija i umjetnosti regije. Unutrašnji enterijer muzeja uključuje freske iz 12., 13., 14., 15., 16. stoljeća te impresivnu kupolu koja se diže preko 55 metara visine.

Bazen crvenih vozova

Bazen Crvenih Vozova (Kız Kulesi) je malo ostrvo u Marmarskom moru blizu Starog grada Istanbula s prekrasnom bazenskom tvrđavom stečenom oko 1521.. Tvrđava ima četiri tornja sa kupolama, a ostale atrakcije uključuju čudesne poglede na Bosfor te interesantnu istorijsku izložbu.

Troškovi putovanja u Istanbulu

Putovanje u Istanbul je prilično pristupačno, a troškovi su ovisni o načinu na koji želite provesti svoje vrijeme. Ako ste u mogućnosti planirati svoje putovanje unaprijed, možete dobiti popuste i odabrati jeftinije opcije. Osim toga, postoje mnogi hosteli koji nude jeftin smještaj, tako da možete pronaći smještaj koji će ispuniti vaš budžet.

Također, iznimno jeftina opcija za putovanje u Istanbul je letjeti low-cost avionom. Možete pronaći letove za samo nekoliko desetaka eura i to će biti najbolji način da napravite svoj budžet. Osim toga, postoje i autobuske i željezničke linije koje nude dnevne izlete u Istanbul po cijeni od samo nekoliko desetaka eura po osobi.

Nakon što ste došli do Istanbula, trebalo bi potrošiti dodatne troškove za hranu i piće. Prehrana u Istanbulu je vrlo jeftina i možete pronaći obroke za samo nekoliko desetaka kn po osobi. Također, postoje mnogi restorani gdje možete jesti po cijeni od samo nekoliko desetaka eura po osobi.

Konačno, ne zaboravite da trošite novac na ulaznice u muzeje i druge lokalne atrakcije. Većina lokalnih atrakcija ima ulaznice koje se mogu kupiti po cijeni od samo nekoliko desetaka kn po osobi pa bi trebalo biti jednostavno planirati svoju turneju da biste mogli istražiti grad bez potrošenih puno novca!

See also  Što je jelsa

Sigurnost u Istanbulu

Istanbul je turistička destinacija poznata po svojoj raznolikosti, bogatoj kulturi i prekrasnim pogledima. Međutim, sigurnost u tom gradu je stvar koja se mora shvatiti ozbiljno. Prvi korak u osiguranju sigurnosti jest da se odmah nakon dolaska osvijestite o situaciji i da se pridržavate lokalnih pravila. Sigurnost na cestama u Istanbulu je jedan od najvažnijih aspekata vašeg putovanja. U Istanbulu postoji puno prometnih gužvi i gužvi, a vozači često ne pridržavaju pravila ceste. Stoga je potrebno biti pažljiv pri vožnji i ne poduzimati nikakve rizike, posebno za vrijeme noći. Također biste trebali izbjegavati vožnju s taksijima koji ne izgledaju pouzdano ili su precijenjeni.

Također, trebali biste biti oprezni oko osoba koje nude usluge koje su precijenjene ili predstavljaju potencijalnu opasnost po vaše blagostanje. Žene bi trebale biti posebno pažljive jer se često susreću s napadima na širem području grada. U slučaju da ste napadnuti, trebalibiste tražiti pomoć od lokalne policije ili od strane drugih putnika u okolini. Također biste trebali biti svještani da neki dijelovi grada mogu biti naseljeniji i da treba biti oprezni pri noćnom izlasku na tim područjima.

U Istanbulu postoji mnogo lokalnih restorana i trgovina gdje možete sigurno uzeti hranu i proizvode bez straha od zaraze ili bilo kojeg drugog rizika za zdravlje. Osim toga, postoje brojne turističke atrakcije gdje možete provesti vrijeme bez straha od stresa ili neugodnih situacija. Za one koji žele posjetiti grad bez brige za svoju sigurnost, toplo bih preporučio obilazak grada sa stručnom pratitelju turista radi osiguranja da ćete imati sve informacije potrebne za siguran boravak u Istanbulu.

U svakom slučaju, sigurnost u Istanbul je veoma važna stvar koja se mora shvatiti ozbiljno pri planiranju putovanja u ovaj grad. Ako slijedite gore navedena jednostavna pravila i budete pažljiviji tijekom vašeg putovanja, moći ćete iskusiti najbolje što ovaj grad ima za ponuditi bez bojanja vaše sigurnost na stranu!

Portal

Position

Nadam se da je ovaj tekst bio koristan i da ste uživali čitajući ga.

Ako želite još slobodno pogledajte sve moje članke na ovom portalu.

Ako mene želite upoznati pogledajte više ovdje.

Sadržaj objavljen i dostupan putem ovim internetskih stranica isključivo je informativnog karaktera i pribavljen iz jvnih izvora, bez ikakvog jamstva, bilo koje vrste, izričitog ili prešutnog, da je isti točan, pravodoban, potpun i/ili prikladan za neku određenu svrhu ili određeni način korištenja. Navedeni sadržaj Korisnik koristi isključivo na vlastitu odgovornost i vlasnik ove stranice se ne može smatrati odgovornim za bilo kakvu štetu nastalu korištenjem ili interpretacijom istog. Objavljeni sadržaj i informacije ni u kom smislu ne predstavljaju ponudu ili poziv na stavljanje ponude za trgovanje ili bilo koju drugu transakciju u vezi s objavljenim sadržajem i informacijama.

Portal Informer

Portal za informiranje na jednom mjestu

Psihologija

Što je žumberačko gorje

Žumberačko gorje je planina u Hrvatskoj koja se nalazi istočno od Slunjskog polja. To je područje koje je obilovalo prirodnim ljepotama, kao što su divlje šume, izvori i prelijepe stijene. Ovo planinsko područje poznato je po vrlo malom broju stanovnika koji su se...

read more

Što je zelena špilja

Što je zelena špilja je jedan od najpopularnijih i najslikovitijih prirodnih ljepota u Hrvatskoj. Nalazi se na otoku Visu, na istočnoj obali Jadrana. Ovaj spektakularni pećinski kompleks zauzima površinu od gotovo 2 km2 i sadrži nekoliko stotina pećinskih kanala i...

read more

0 Comments

Pin It on Pinterest

Shares
Share This