Što je proizvodnja peleta

by Apr 5, 2023Industrija0 comments

Što je proizvodnja peleta? Proizvodnja peleta jedan je od načina obnovljivog energetskog izvora. Peleti se proizvode od drveta, žitarica, kukuruznih stapova i drugih organskih materijala. Peleti su mali, kompaktni čestice drveta ili biomase koje se lako čuvaju i pogodni su za transport. Oni se mogu koristiti za grijanje domova i industrijske prostore, te za proizvodnju toplinske energije u elektranama.

Proizvodnja peleta je postupak proizvodnje finih štapića ili kuglica iz drveta, stajskog pepela, kukuruznog pepela ili druge biomase. Peleti su oblikovani pod visokim pritiskom, a njihove dimenzije mogu varirati od nekoliko milimetara do nekoliko centimetara. Proces proizvodnje peleta obuhvaća usitnjavanje i sušenje biomase, a zatim je treba pripremiti za preradu.

Prednosti proizvodnje peleta

Pelet je oblik biomase koja se proizvodi prešanjem drveta, stajnjaka ili drugog organskog materijala u male štapiće. On ima veliku vrijednost za energetske potrebe, jer je lako dostupan i koristi se za efikasno iskorištavanje energije. Proizvodnja peleta nudi mnoge prednosti, od kojih su neke navedene u nastavku:

Efikasna iskorištenost energije

Korištenje peleta za proizvodnju toplinske i električne energije je efikasno. Oni se mogu koristiti u posebnim spremnicima za gorivo ili se mogu koristiti u postrojenjima za proizvodnju električne energije. Pelet može biti efikasan gorivo jer ga je lako preraditi, a njegova sirovina je obnovljiva.

Lak dostup

Pelet je relativno lahko nabavljanje i moguće ga je skladištiti na malim prostorima. On često dolazi u obliku pakiranja koji su dizajnirani tako da olakšavaju transport i skladištenje. Također, pelet možete pronaći na većini mjesta gdje postoje biomasa ili drvo u blizini.

Niske emisije štetnih plinova

U usporedbi s nekim drugim gorivima, kao što su fosilna goriva, pelet ima niske emisije štetnih plinova. Zbog toga se smatra zelenom opcijom za proizvodnju toplinske energije i električne energije. Također smanjuje potrebu za upotrebom fosilnih goriva koja su glavni izvor CO2.

See also  Što je najam skele

Povoljan trošak

Jedna od glavnih prednosti upotrebe peleta jest niski troškovni utrošak. Kupujete li veću količinu peleta od jedne tvrtke, možete dobiti popust ili smanjen trošak po jedinici. Također postoji više opcija financiranja koje mogu pomoći u smanjenju troškova nabave ove biomase.

Uz to, potrebna ulaganja za instalaciju spremnikâ i strojeva znatno su manja nego što bi bila potrebna da se upotrijebilo druge vrste goriva poput fosilnih goriva ili čvrstih otpada.

Kako se peleti proizvode?

Peleti su energetski oblik biomase koji se proizvode uz pomoć prešanja i sušenja granulirane biomase. Proces proizvodnje peleta uključuje sljedeće korake: prikupljanje biomase, mehaničko čišćenje, prešanje, sušenje i pakiranje. Prvi korak je prikupljanje biomase, koja se može dobiti iz različitih izvora poput šumskih otpadaka, stajskog otpada ili organskih čestica. Zatim se radi mehaničkog čišćenja odstranjuju veće strano tijelo i čestice kako bi se osigurala homogenost nastalog produkta. Nakon toga dolazi do prešanja skupa sastojaka u peletice određene veličine i oblika, a zatim se peletice suše da bi bio postignut odgovarajuću vlagu dobrog spaljivanja. Konačno, peletice se pakuju u vreće ili druge oblike pakiranja po želji kupca.

Materijali za proizvodnju peleta

Potrebni materijali za proizvodnju peleta su obično organske tvari, koje se često dobivaju od otpada ili sirovina. Među najčešćim materijalima za proizvodnju peleta su drva, stajsko i živinarsko otpadno bilje, slama, silažno bilje i ostali organski otpad. Također se mogu koristiti i industrijski otpadni proizvodi, poput papira, plastike i gume. Peleti mogu imati različitu sastavnu strukturu ovisno o vrsti organskog materijala koji se koristi. Najčešće je to celuloza i lignin iz drveta te proteini i ugljikohidrati iz slame ili silažnog bilja. Ovi materijali se međusobno miješaju u određenim omjerima kako bi se dobila potrebna sastavna struktura za pelet. Nakon toga, smjesa se stisne pod visokim pritiskom kroz cilindričnu formu koja joj daje oblik peleta. U nekim slučajevima mogu se primjeniti posebni aditivi da bi se poboljšala kvaliteta peleta.

See also  Što je radar aviona

U cilju produživanja vremena goriva potrebne su stabilne tvari za sastav peleta. To mogu biti minerali poput gline i pijeska ili kemikalije poput fosfata i štaveca. Dodavanje ovih stabilizatora može smanjiti postotak vlage u peletima te poboljšati njihovu energetsku učinkovitost i sposobnost vezivanja energije dok se sagorijeva.

Kako bi se osiguralo da mediji sagorijevanja ne budu opterećeni nepoželjenim produktima sagorijevanja, moraju biti upotrijebljeni odgovarajući gorivni materijali bez onečišćivača okoliš. Takvi onečišćivači uključuju organske tvari, štetne plinove i čestice koje bi mogle bitno utjecati na okoliš.

U skladu sa regulativom Europske unije o emisiji dušikovih oksida (NOx), sirovine za proizvodnju peleta trebale bi biti certificirane tako da sadrže manje od 0,2 % dušika na suhu masu goriva (dw). To je potrebno da bi se osiguralo da NOx emisija bude ispod određenih granica.

Koliko košta proizvodnja peleta?

Proizvodnja peleta je postupak koji zahtijeva sveobuhvatno poznavanje tehnologije i tehnoloških postupaka. Proizvodnja peleta obuhvaća proizvodnju briketiranog biomaterijala, miješanje, sušenje i preradu na potrebne veličine i oblike. Cijena proizvodnje peleta ovisi o vrsti biomaterijala koji se koristi, količini uloženog rada, potrošnji energije i troškovima materijala.

U prosjeku cijena proizvodnje peleta iznosi između 1 € – 1,5 € po kilogramu. Cijene se mogu razlikovati od davatelja do davatelja ovisno o stupnju tehnološke zrelosti njihove opreme za proizvodnju. Ovo uključuje troškove poput korištenih energija, skladišnih prostora, operativnih strojeva itd. Zbog toga je važno da se prilikom odabira proizvođača uzme u obzir njihova tehnološka zrelost i iskustvo na tržištu.

Konačna cena može biti još veća ako se uključe dodatne usluge poput transporta i skladištenja. Cilj je ostvariti što povoljniji omjer cijene i kvalitete jer će smanjenje troškova moći povećati profitabilan prihod. U tom slučaju preporučujemo da se usporedi nekoliko različitih davatelja usluga prilikom odabira pravog partnera za proizvodnju peleta.

See also  Što su električni motori

U svakom slučaju, isplativo je investirati u tehnologiju zbog dugoročne efikasnosti na tržištu energenata jer će trajni rezultati biti puno veći nego investicija u samo jednu serijsku linijsku opremu za proizvodnju peleta.

Korištenje peleta

Pelete su ekološki prihvatljiv oblik goriva koji se sastoji od biljnog materijala, uglavnom drveta ili strugotina. Ovaj oblik goriva je prilično nov i razvio se u posljednjoj deceniji. Pelete su pogodne za korištenje u ložištima, kaminima i toplovodnim sistemima grijanja. Postoje i druge prednosti u korištenju peleta, poput ekonomičnosti, čiste energije i jednostavne instalacije.

Ekonomičnost

Jedan od glavnih razloga za korištenje peleta je da mogu biti prilično ekonomični. U usporedbi s drugim oblicima goriva, poput plina ili drva, pelete su često mnogo jeftinije. Cijena se može razlikovati ovisno o regiji u kojoj se nalazi korisnik, ali obično su oko 30% jeftinije od drugih vrsta goriva.

Čista energija

Korištenje peleta također daje šansu za iskorištavanje čiste energije. S obzirom na to da se većina pelleta proizvodi od biljnih otpadaka ili otpadnih proizvoda drveta, emitira manje štetnih gasova u atmosferu nego druge vrste goriva. To znači da ljudi mogu biti sigurniji da će njihovo grijanje biti manje štetno po okoliš.

Lagana instalacija

Pelete se također lako instaliraju i jednostavne su za upravljanje. Obično postoje dva načina instaliranja – postojećim (postojećim) ložištem ili novim ložištem specijaliziranim za palete. Ovi sustavi također su vrlo jednostavni za upravljanje; većina sustava ima automatiziranu funkciju koja automatski isporučuje potrebne količine pelleta prema potrebama domaćinstva.

Portal

Position

Nadam se da je ovaj tekst bio koristan i da ste uživali čitajući ga.

Ako želite još slobodno pogledajte sve moje članke na ovom portalu.

Ako mene želite upoznati pogledajte više ovdje.

Sadržaj objavljen i dostupan putem ovim internetskih stranica isključivo je informativnog karaktera i pribavljen iz jvnih izvora, bez ikakvog jamstva, bilo koje vrste, izričitog ili prešutnog, da je isti točan, pravodoban, potpun i/ili prikladan za neku određenu svrhu ili određeni način korištenja. Navedeni sadržaj Korisnik koristi isključivo na vlastitu odgovornost i vlasnik ove stranice se ne može smatrati odgovornim za bilo kakvu štetu nastalu korištenjem ili interpretacijom istog. Objavljeni sadržaj i informacije ni u kom smislu ne predstavljaju ponudu ili poziv na stavljanje ponude za trgovanje ili bilo koju drugu transakciju u vezi s objavljenim sadržajem i informacijama.

Portal Informer

Portal za informiranje na jednom mjestu

Psihologija

Što je prirodni plin

Prirodni plin je oblik energije koji se sastoji od različitih kemijskih komponenti, uključujući ugljični dioksid, metan, dušik i ostatke drugih plinova. Nalazi se u obliku plina u prirodi ili se može dobiti kao rezultat procesa prerade nafte. Prirodni plin se često...

read more

Što je optički kabel

Optički kabel je vrsta kabela koji se koristi za prenos podataka putem svjetlosnih valova. Može se koristiti za prenos signala između računala, uređaja i drugih uređaja. Kablovi se mogu koristiti i za prenos telefonskih signala, videoposlova, interneta i televizijskog...

read more

0 Comments

Pin It on Pinterest

Shares
Share This