Što je puzavac? Puzavac je skupinu malih sisavaca koji se sastoje od okolo 3.000 vrsta životinja. One su značajne zbog svoje fleksibilnosti, posebno u svom načinu kretanja. Njihova karakteristična karakteristika je da se puzanjem kreću, a to znači da se pomiču vrlo polako i razmicanjem udova.

Puzavac je vrsta životinje koja se kreće puzanjem, a obično ima vanjske ljuskice za zaštitu. Puzavci su često mali i škrlatinasti, a mogu biti sisavci ili gmazovi.

Kako izgleda puzavac?

Puzavci su jedinstveni mali životinjski organizmi koji se mogu vidjeti u prirodi. Izgledaju poput malih, duguljastih, tankih crvova ili gusjenica. Puzavci se obično kreću vrlo sporo i imaju veliki broj čvrstih, lišćastih nogu. Oni također imaju prilično dugačak trbuh i glavu koja je mala i zaobljena. Puzavci mogu biti sive, crne ili žute boje i u prosjeku su otprilike jedan do tri centimetra dugi. Puzavci ne mogu letjeti ili skakati, ali mogu brzo plivati pomoću repnog dijela tijela. Njihov oklop omogućava im da se štite od predatora.

Karakteristike puzavaca

Puzavci su grupa malih, uskoglih glodara čija tijela imaju oblik cilindra. Puzavci su vrlo raznoliki i obuhvaćaju oko 2.000 vrsta, uključujući gekone, zmije, školjkaše i slične glodavce. Svi puzavci imaju karakteristike poput niskog tijela, kratkih nogu i repa te duge jezgre s kojom se lagano kreću naokolo. Oni se također razlikuju po boji, veličini i značajkama oblika tijela.

Puzavci imaju usku, elastičnu kožu koja im omogućava da se saviju u različite oblike i prilagođavaju okolini. Njihova sluzasta koža pomaže im da se lako skrivaju od plijenom te da se lako prilagode promjenama temperature ili vlažnosti okoline. Neki puzavci mogu brzo mijenjati boje prema okolini zahvaljujući pigmentima sadržanim u njihovoj koži.

See also  Što su masti

Neki od najznačajnijih svojstava puzavaca je njihova sposobnost ispuštanja otrovnih tvari u obrambene svrhe. Većina gekona i nekih drugih glodalica proizvode otrovne tvari prisutne u žlijezdama lojnicama koje se nalaze na trbuhu ili leđima životinje. Ti otrovni proizvodi mogu biti smrtonosni za druge životinje pa čak i čovjeka ako dođe do izravnog dodira s njima.

Neki puzavci su poznati po tome što mogu regulirati svoju temperaturu okoline putem termoregulacije. Kako bi održali unutarnju temperaturu unutar određenih granica, ti glodalici će iskoristiti vanjske izvore topline poput sunca ili strugotina da bi održali optimalnu temperatura tijela bez potrebe da se maknu sa mjesta gdje su smješteni.

Gdje žive puzavci?

Puzavci žive u različitim dijelovima svijeta, ovisno o vrsti. Neki puzavci mogu se naći u vodenom okolišu, dok drugi žive u zemlji. Iako su mnogi puzavci malih veličina, neke vrste mogu narasti do značajnih dimenzija.

U moru, morski puzavci se nalaze uglavnom u dubokim dijelovima oceanog tla ili na obalama. Također se mogu pronaći pod kamenom i korijenjem stabala. Morski puzavci imaju posebne mehanizme za prehranu i disanje, koji im omogućuju da se prilagode potrebnom okolišu.

U zemlji možete naći neke od najčešće rasprostranjenih vrsta puzavaca: puževe koji žive u blizini cvjetova, puževe koji žive pod gustom vegetacijom ili provjeriti ispod stvari poput kamena i drveća. Ovi puzavci se hrane biljkama ili insektima i nalaze se uglavnom u tropskim i suptropskim dijelovima svijeta.

U unutrašnjosti tla možete pronaći različite vrste puževa poput puževa s dugim nosom (Narceus americanus) i puževa s ravnim nosom (Eisenia fetida). Oni mogu biti pronađeni duboko ispod tla gdje se skrivaju pred opasnostima. Oni se hrane organskim materijalima poput lišća, drveta ili čak dlaka životinja.

See also  Što je ljubav

Ponekad ćete moći pronaći divovske puzave, poput gigantskih američkih puževa (Achatina fulica), koji mogu narasti do velikih dimenzija. Ovi divovi mogu biti pronađeni pod debelim folikulama lišća biljaka na lokacijama poput tropskih otoka diljem svijeta.

Zaključno, postoje mnoge vrste puzavaca s različitim navikama i staništima diljem planeta Zemlje. Uvijek je važno da poštujemo prirodu te da saznate više o tim fascinantnim stvorenjima!

Kako se puzavci hrane?

Puzavci se uglavnom hrane biljkama, koristeći svoje dugačke jezike kako bi uhvatili plodove i listove. Mnogi puzavci također mogu jesti životinjske proizvode, poput insekata i malih životinja. Neki puzavci mogu biti mesojedi ako imaju priliku, ali to je rijetko. Puzavci se obično hrane noću jer u tom vremenu nema toliko predatora. Neki puzavci mogu biti sisari pa će pojesti sve što im se pruži ili čak napastovati druge životinje za hranu. Također, neki puzavci imaju sposobnost da mijenjaju boju radi preživljavanja pa se prilagođavaju okolnim uslovima za potrebe skrivanja od predatora ili za uloviti hranu.

Razmnožavanje puzavaca

Puzavci se razmnožavaju tako što koriste svoje jaja za reprodukciju. Ovi jaja se obično nalaze u gustoj sluzi koju proizvode sami i koja ih štiti od štetnih mikroorganizama i staničnih parazita. Jajašca su izravno pridržana za podloge preko sloja sluzi, a potom se oplođuju spermatozoidima parenja. Nakon oplodnje, jajašca će postati ljuske, a iz njih će se pojaviti novi puzavi organizmi. Mladi puzavci su identični svojim roditeljima i već su gotovi za samostalni život.

Ponekad, međutim, neki puzavci mogu razmnožiti bez spolnog parenja. To je moguće jer imaju sposobnost podijeliti svoje tijelo na dva dijela, uključujući i glavni mozak. Takve vrste se nazivaju asexualne vrste ili vrste bez spolnog parenja. Ove vrste će proizvesti jednaku kopiju same sebe, ali neće biti ništa drugačije od originala.

See also  Što znači riječ mijenjati

Konačno, postoje neke vrste puzavaca koji mogu preživjeti uspavanim stanjem tijekom nepovoljnih uvjeta okoline. U takvim situacijama će ti organizmi biti u stanju hibernacije dok je okolina više prikladna za oplodnju jaja i rast novih mladića.

Portal

Position

Nadam se da je ovaj tekst bio koristan i da ste uživali čitajući ga.

Ako želite još slobodno pogledajte sve moje članke na ovom portalu.

Ako mene želite upoznati pogledajte više ovdje.

Sadržaj objavljen i dostupan putem ovim internetskih stranica isključivo je informativnog karaktera i pribavljen iz jvnih izvora, bez ikakvog jamstva, bilo koje vrste, izričitog ili prešutnog, da je isti točan, pravodoban, potpun i/ili prikladan za neku određenu svrhu ili određeni način korištenja. Navedeni sadržaj Korisnik koristi isključivo na vlastitu odgovornost i vlasnik ove stranice se ne može smatrati odgovornim za bilo kakvu štetu nastalu korištenjem ili interpretacijom istog. Objavljeni sadržaj i informacije ni u kom smislu ne predstavljaju ponudu ili poziv na stavljanje ponude za trgovanje ili bilo koju drugu transakciju u vezi s objavljenim sadržajem i informacijama.

Portal Informer

Portal za informiranje na jednom mjestu

Psihologija

Što su svingeri

Što su svingeri? Svingeri su parovi koji traže uzbuđenje u odnosima sa drugim parovima ili pojedincima. To znači da oba partnera dozvoljavaju jedno drugom da se druže i intimno odnose sa drugim ljudima. Obično se to radi na posebnim mestima i događanjima gde svi...

read more

Što je svijeća

Što je svijeća? Svijeća je starinski način osvjetljavanja koji se još uvijek koristi u mnogim kulturama. Može se odnositi na bilo koju vrstu svetala koja isijava svetlost zahvaljujući gorenju voska ili ulja. Od posude napravljene od keramike ili metala postavljenog na...

read more

0 Comments

Pin It on Pinterest

Shares
Share This