Što je rabdomioliza

by May 28, 2024Značenje0 comments

Rabdomioliza je akutni medicinski poremećaj u kojem se uništavaju mišićne stanice, što rezultira oslobađanjem mišićnih enzima i elektrolita u krvotok. Može se pojaviti nakon traume, intenzivnog fizičkog napora ili otrovnosti lijekovima.

Rabdomioliza je proces uništavanja mišića uzrokovan metaboličkim poremećajem. To se obično događa zbog prekomjernog izlaganja nekim toksinima ili zbog pretjeranog fizičkog napora. U tom se slučaju mišićna vlakna uništavaju i razgrađuju, što dovodi do povećanja koncentracije enzima u krvi.

Uzroci rabdomiolize

Rabdomioliza je stanje u kojem se mišići uništavaju, što dovodi do prekomjernog oslobađanja metaboličkih proizvoda u krvotok. Obično se javlja kao rezultat oštećenja mišića, bilo da je uzrokovano traumom ili nekim drugim uzrokom. Među najčešće uzroke rabdomiolize spadaju ozljede mišića, intenzivna fizička aktivnost, toplinska opeklina, infekcije mišića i opijanje lijekovima.

Traume mišića mogu biti uzrokovane naglim i intenzivnim fizičkim naprezanjem ili mehaničkim ozljedama poput puknuća ligamenata ili zglobova. Takve ozljede često se opažaju kod sportaša tijekom vježbanja, a može dovesti do prekomjerne razgradnje mišićnih stanica i oslobađanja metaboličkih proizvoda u krvotok. Intenzivna fizička aktivnost također može uzrokovati preopterećenje mišićnih stanica i oslobađanje metaboličkih produkata u krvotok. Ovo se obično dešava prilikom dugotrajnih vježbi ili pri visokointenzivnom treningu s velikim opterećenjem na mišićima.

Drugo moguće podrijetlo rabdomiolize je toplinska opeklina koja uništava mišićne stanice. To se događa prilikom dugog boravka u vrućini bez adekvatne zaštite kože od sunca ili produljenog boravka u sauni. Također postoji određena skupina lijekova koja je povezana s pojavom rabdomiolize, posebno diureticima i skupinama lijekova za srce (antiaritmicima). Infekcije također mogu biti jedan od potencijalnih izvora rabdomiolize jer one mogu usporedit metabolizam i razgradnju proteina unutar stanične membrane, što dovodi do unutrašnje smrt stanične membrane.

Simptomi rabdomiolize

Rabdomioliza je medicinski termin koji opisuje proces uništenja mišićnih vlakana. To može uzrokovati ozbiljne simptome, uključujući bol i slabost mišića, visoku temperaturu tijela, djelomičnu ili potpunu paralizu mišića ili gubitak svijesti. Također se mogu pojaviti simptomi poput mučnine, povraćanja, vrtoglavice, žutice ili zamračenja vida. Pacijent također može osjetiti mnoge druge simptome, koji će ovisiti o tome kako je proces uništenja mišićnih vlakana utjecao na njihovo zdravlje.

See also  Što je špijun iz susjedstva

Najčešći simptomi rabdomiolize su bol i slabost mišića. Bol se može osjetiti u svim dijelovima tijela, a najosjetljiviji su mišićni skupovi u leđima i ramenima. Ovi simptomi mogu biti prilično teški i mogu uzrokovati grčeve koji se šire od jednog dijela tijela do drugog. U nekim slučajevima pacijent će imati problema sa savladavanjem nekih fizičkih aktivnosti ili čak sa hodom.

Također se mogu pojaviti i drugi simptomi poput visoke temperature tijela, povraćanja ili mučnine, gubitka svijesti ili djelomične paralize. Ovi simptomi mogu biti prisutni zbog ozbiljnog oštećenja mišica uslijed rabdomiolize. U nekim slučajevima pacijent će imati problema s disanjem ili govorom zbog poteškoća u radu srčanog i respiratornog sustava.

Noge su posebno podložne simptomima rabdomiolize jer je većina mišica smještena na donjoj polovici tijela. Pacijent može osjetiti bol u nogama i gubitak snage pri hodanju ili trcanju. Također mogu postojati problema s ravnotežom koordinirane pokrete ruku i nogu.

Dijagnostika rabdomiolize

Dijagnostika rabdomiolize obično počinje s laboratorijskim testovima krvi. Uobičajeni testovi uključuju kreatin kinazu (CK) i miozinkinazu (MB), koja se odnosi na enzime u mišićima. Ako su razine ovih enzima značajno povišene, to može ukazivati na rabdomiolizu. Drugi testovi krvi mogu uključivati ​​testove za ukupnu proteinsku razinu, broj crvenih krvnih stanica i sedimentacijski postotak eritrocita (ESR).

Drugi dijagnostički postupak s rabdomiolizom je rendgensko snimanje prsnog koša. To se obično izvodi da bi se potvrdilo prisustvo edema ili natečenosti membrana tkiva koji su pogođeni bolestima. Na primjer, ako je pacijent doživio oštećenje mišića izazvano zračenjem, ovo snimanje može pokazati lokalne promjene.

U nekim slučajevima može biti potrebna dijagnoza magnetnom rezonancom (MRI). Ova tehnika može biti vrlo informativna kada se radi o određivanju stanja mišićnih struktura i definiranju mjesta lezija. Također može pomoći u prepoznavanju druge patologije koja bi mogla biti odgovorna za simptome.

See also  Što je odraz

Elektromografija (EMG) često se koristi za procjenu funkcije mišića i živaca. Ova tehnika mjeri električne signale proizvedene aktivnostmi živaca i mišica. Na temelju tih signala liječnik može odrediti stanje živaca i mišica pacijenta te utvrditi moguće uzroke simptoma.

Liječenje rabdomiolize

Rabdomioliza je ozbiljno stanje koje se može pojaviti kada su mišići oštećeni ili uništeni. U tom slučaju, mišićne stanice raspadaju se i otpuštaju u krvotok enzime, minerale i proteine. To može uzrokovati povećanje elektrolita, poput natrija, kalcija i magnezija, što može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema. Liječenje rabdomiolize je namjenjeno smanjenju tih rizika i poboljšanju pacijentovog općeg stanja.

Najvažniji aspekt liječenja rabdomiolize je obnavljanje ravnoteže vode i elektrolita. To će se postići primjenom intravenoznih infuzija soli i drugih elektrolita. Također će biti potrebno dodatno hranjivo kako bi se osiguralo da pacijent dobiva potrebne hranjive tvari za obnovu mišića. Ako je potrebno, lijekovi za zarastanje rana mogu biti propisani kako bi se smanjio upalni odgovor na oštećenja mišića.

U nekim slučajevima lijekovi protiv bolova mogu biti propisani da bi se smanjila bol uzrokovana oštećenim mišićima. Da bi se spriječilo daljnje širenje infekcije ili toksina u cijelom tijelu, lijekovi protiv infekcija mogu biti propisani pacijentima s rabdomiolizom. U nekim slučajevima mogu biti potrebni diuretici da biste smanjili oticanje ili oticanje udova ili organa pogođenih rabdomiolizom.

Kirurško liječenje možda će biti potrebno ako su mišićna oštećenja prevelika za ljudsko tijelo da ih samo oporavi. U tom slučaju, operacija će biti usmjerena na uklanjanje mrtve tkiva i limfnih čvorova koji su inficirani toksinima ili bakterijama. Ako je potrebno, organizam možda će trebati umjetnu obnovu cirkulacijskog sustava jer su arterija i vena ozlijeđeni od ravnomioleze. Nakon operacijske procedure pacijent mora proći postoperativnu rehabilitacijsku terapiju da bi se osiguralo da se vraća na punopravni život bez posljedica ravnomiolezom prouzrokovane ozljede.

See also  Što je zrcaljenje zaslona

Prevencija rabdomiolize

Rabdomioliza je stanje u kojem dođe do uništenja mišića, što može dovesti do ozbiljnog oštećenja mišića i organa. Da bi se spriječila pojava rabdomiolize, potrebno je slijediti nekoliko preventivnih mjera. Prva stvar koju treba učiniti jest izbjegavanje prekomjernog vježbanja ili treninga. Prekomjerno vježbanje može uzrokovati traumu mišićnim vlaknima i potaknuti razvoj rabdomiolize. Osim toga, preporuča se odmor od nekoliko dana nakon napornih treninga ili vježbi. Drugo, treba paziti na pravilnu prehranu te unositi dovoljno hranjivih tvari kako bi se organizam adekvatno obnavljao nakon napornih vježbi. Također je važno da se unosi dovoljna količina tekućine kako bi se osiguralo adekvatno hidratacijsko stanje tijela. Isto tako, potrebno je pratiti razinu elektrolita u tijelu i povećati unos određenih elektrolita u slučaju smanjenja njihove razine. Ponekad se mogu propisati lijekovi za prevenciju rabdomiolize kao što su statini i diuretici; međutim, primjenjuju se samo u posebnim situacijama na preporuku liječnika.

Treće, potrebno je pratiti promjenu mišićne snage nakon napornog treninga ili vježbi i obratiti pažnju na početne simptome rabdomiolize poput bolova u mišićima, slabosti ili grčeva. Ako postoji sumnja da postoji mogućnost pojave rabdomiolize, potrebno je hitno posjetiti liječnika radi dijagnoze i adekvatnog liječenja. Cilj prevencijskih mjera protiv rabdomiolize jest smanjenje rizika od pojave ovog stanja pri pribavljanju maksimalnih sportskih rezultata.

Portal

Position

Nadam se da je ovaj tekst bio koristan i da ste uživali čitajući ga.

Ako želite još slobodno pogledajte sve moje članke na ovom portalu.

Ako mene želite upoznati pogledajte više ovdje.

Sadržaj objavljen i dostupan putem ovim internetskih stranica isključivo je informativnog karaktera i pribavljen iz jvnih izvora, bez ikakvog jamstva, bilo koje vrste, izričitog ili prešutnog, da je isti točan, pravodoban, potpun i/ili prikladan za neku određenu svrhu ili određeni način korištenja. Navedeni sadržaj Korisnik koristi isključivo na vlastitu odgovornost i vlasnik ove stranice se ne može smatrati odgovornim za bilo kakvu štetu nastalu korištenjem ili interpretacijom istog. Objavljeni sadržaj i informacije ni u kom smislu ne predstavljaju ponudu ili poziv na stavljanje ponude za trgovanje ili bilo koju drugu transakciju u vezi s objavljenim sadržajem i informacijama.

Portal Informer

Portal za informiranje na jednom mjestu

Psihologija

Što su svingeri

Što su svingeri? Svingeri su parovi koji traže uzbuđenje u odnosima sa drugim parovima ili pojedincima. To znači da oba partnera dozvoljavaju jedno drugom da se druže i intimno odnose sa drugim ljudima. Obično se to radi na posebnim mestima i događanjima gde svi...

read more

Što je svijeća

Što je svijeća? Svijeća je starinski način osvjetljavanja koji se još uvijek koristi u mnogim kulturama. Može se odnositi na bilo koju vrstu svetala koja isijava svetlost zahvaljujući gorenju voska ili ulja. Od posude napravljene od keramike ili metala postavljenog na...

read more

0 Comments

Pin It on Pinterest

Shares
Share This