Radijacija je oblik energije koji se širi u obliku valova ili čestica. To mogu biti elektromagnetske valove, poput radio valova ili svjetlosti, ili subatomske čestice, kao što su neutroni ili gama zrake. Radijacija se može prirodno stvoriti ili umjetno stvoriti, a može biti opasna za ljude i okoliš ako se ne pravilno upravlja.

Radijacija je oblik energije koji se širi kroz prostor u obliku elektromagnetskih valova. To su valovi elektromagnetskog polja koji se šire iz izvora energije, poput radio valova, vidnog svjetla, ultraljubičastog zračenja i gama zraka.

Tipovi radijacije

Radijacija je oblika energije koja putuje kroz prostor u obliku kratkih talasa ili čestica. Postoje četiri glavna tipa radijacije: elektromagnetska, vruća plazma, zračenje i kozmička zračenja. Elektromagnetska radijacija obuhvaća širok spektar frekvencija od najnižih radio valova do najviših rentgenskih zraka i gama zračenja. Vruća plazma je sastavljena od elektrona, pozitivno nabijenih čestica i neutralnih atomskih jezgara. Zračenje se događa kad se atomska jezgra podvrgne fizičkoj ili hemijskoj promjeni. Uz to, postoji još jedan tip radijacije, a to su kozmičke zrake, koje su visokoenergetske čestice izvanzemaljske prirode. Sve ove vrste radijacija mogu biti opasne za ljudski organizam ako se ne pravilno rukovode njime.

Elektromagnetska radijacija je najčešći oblik energetske emisije i može biti u obliku radio valova ili rentgenskih zraka. Radio valovi su producirani od strane elektronskih uređaja poput radio stanica i mobilnih telefona te su relativno neškodljivi čim se pravilno rukovodi tim uređajima. Rentgenski zrakovi su ionizirajući oblici elektromagnetske energije te mogu imati destruktivan uticaj na ljudski organizam ako se prekomjerno izlažemo tom tipu radijacija.

Vruća plazma predstavlja agregatnu fazu materijala sastavljenog od elektrona, pozitivno nabijenih čestica i neutralnih atomskih jezgara. Ova vrsta radiacje ima široku primjenu u medicini, industriji i istraživanju svemira jer omogućava brzu prijenos energije na velike daljine bez mehaničke pokretnosti. Iako je ova vrsta energija relativno bezopasna po ljudskom organizmu, treba biti oprezan prilikom njenog rukovanja jer visoke temperature mogu biti štetne.

Zračenje se događalo kada atomska jezgra podvrgne fizičkoj ili hemiskoj promeni te emitira energiji u obliku čestica ili talasa. Zračenje se može podeliti na alfa-, beta- i gama-zrake te također može biti destruktivno po ljudskom organizmu ako se prekomerno izlažemo tom tipu radiacje.

See also  Što znači riječ primijetila

Kozmičke zrake spadaju u grupu visokoenergetskih ioniziranih čestica vanzemaljske prirode koja dolaze sa Sunca ili drugih dalekih objekata poput galaksija i supernove. Ovi malo poznati oblici energija imali su veliki uticaj na evoluciju života na Zemlji jer su pomogli da se formiraju elementarno tvari potrebne za stvaranje života na planeti.

Uglavnom postoje mnogi različiti tipovi radiacje okolo nas te je važno da budemo svjesni svake od tih vrsta da bismo mogli ispravno rukovati njima bez potrebe da riskiramo svoje zdravlje.

Utjecaj radijacije na ljude

Radijacija je elektromagnetsko zračenje koje se širi kroz prostor, a kada dođe u kontakt s ljudskim tijelom, može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema. Dokazano je da dugotrajna izloženost visokim razinama radijacije može uzrokovati razne zdravstvene probleme, uključujući rak i oštećenje DNK. Međutim, manji i manje izraženi oblici radijacije mogu prouzročiti manje ozbiljne probleme poput alergija i poremećaja imunološkog sustava.

Radionuklidi su radioaktivni materijali koji se prirodno nalaze u našem okolišu. Oni emitiraju ionizirajuća zračenja koja mogu biti opasna ako se dugo izlažu. Izloženost visokim razinama radionuklida može uzrokovati akutni zdravstveni problemi, uključujući upalu pluća i akutni leukemija. Dugotrajna izloženost radionuklidima također može dovesti do povećanog rizika od raka.

Ionizirajuća zračenja su često prisutna u medicinskim postupcima poput MRI-a i rendgenske snimke. Ove postupke treba obaviti samo ako je to potrebno te pod nadzorom stručnog osoblja radi smanjenja štetnih učinaka ionizirajućeg zračenja. Iako se manji oblici ionizirajućeg zračenja ne smatraju toksičnima, postoji određeni stupanj rizika povezan s izloženošću bilo kojem obliku ionizirajućeg zračenja pa bi trebalo biti posebno oprezan prilikom donošenja odluka o medicinskim postupcima koji ga sadržavaju.

Radioterapija je jedan od najpopularnijih medicinskih postupaka protiv raka te predstavlja vrstu ionizirajućeg zraćenja kojoj su pacijenti skoro svaki dan izloženi tijekom terapijskog protokola. Radioterapija se smatra sigurnom metodom lijećenja, ali dugotrajna izloženost radioterapiji može biti štetna po ljudsko zdravlje pa je važno da pacijent prati upute strucnjaka i slučajevima radi pregledavanje stanja nakon terapija.

U svakodnevnom životu ljudska bi se populacija trebala drzaćati podaleko od bilo koje vrste radiacijske expozicije jer ona predstavlja prijetnju po ljudsko zdravlje. U slućajevima gdje je expozicija neophodna, potrebno je pratiti preporuke strucnog osoblja te drzaćati se sigurnosnih mjerila radi smanjenja štetnih posljedica expoziciji na minimum.

See also  Što znači riječ pošalji

Primjena radijacije u medicini

Radijacija se koristi u medicini za liječenje različitih vrsta bolesti i stanja. Liječenje radiacijom, poznato i kao radioterapija ili zračenje, je postupak kojim se izložite određenoj količini zračenja s ciljem uništavanja stanica raka. Primjenjuju se različite vrste zračenja u liječenju i dijagnosticiranju bolesti, uključujući rendgenske snimke, X-zrake, ultrazvuk i magnetsku rezonancu. Radijacija također može biti korisna u dijagnosticiranju i liječenju upala. To se često koristi za liječenje metastaza ili širenja tumora na druge dijelove tijela.

Radioterapija se obično koristi zajedno s kemoterapijom ili operacijama da bi se postigao maksimalni terapeutski učinak. U nekim slučajevima ona se može primjeniti samostalno ako druge terapijske opcije nisu prikladne ili dostupne pacijentu. Radioterapija je signalizirana ako je potrebno uništiti jako malene tumore koji su toliko male da ne mogu biti operirani ili ako je potrebno smanjiti velike tumore prije operacije. Ova metoda također može biti uključena u postoperativnu terapiju da bi se uništile preostale stanice raka.

Međutim, ljetnata terapija ima nuspojava poput oštećenja kože, probavnih poremećaja, mučnine i vrtoglavice, što ovisi o tome gdje je bila usmjerena radiacija. Zbog toga stručnjaci preporučuju da pacijent prima samo onoliko radiovozne doze koliko je potrebno da bi se postigao željeni terapeutski učinak bez prevelike štete na okolne tkiva.

Zaštita od radijacije

Radijacija je nevidljivi oblik energije koji može biti štetan za ljude i okoliš. Zaštita od radijacije je važna za smanjenje rizika od oštećenja od izloženosti. Postoje razne metode za smanjenje izloženosti, uključujući fizičku zaštitu, zaštitu od doziranja, kontrolu izlaganja i kontrolu okoliša. Fizičke zaštite mogu uključivati ​​upotrebu posebnih odjeće, štitnika i drugih materijala koji mogu pomoći u smanjenju izloženosti. Zaštita doziranja se temelji na ograničavanju vremena i udaljenosti između osobe i izvora radijacije. Kontrolom izloženosti postavljaju se pravila o tome koliko dugo osoba može biti izložena jednom izvoru radijacije, te također pomažu u smanjenju razine expozicije. Kontrolom okoliša postavljaju se pravila koja reguliraju kako se otpadni materijali trebaju skladištiti i koristiti tako da se smanji rizik od izloženosti radijaciji čak i nakon otpada. Svi ti pristupi mogu pomoći u zaštiti ljudskih života i okoliša od štetnog utjecaja radiacija.

Stoga je važno da se svi poduzmu mjere opreza pri upravljanju opasnim tvarima koja mogu biti radioaktivne prirode. Komunalni sustavi trebalo bi imati protokole na mjestima gdje bi se radioaktivni materijali mogli pohraniti, procesirati, preraditi ili transportirati. Također je potrebna pažljiva procjena svake situacije koja bi mogla dovesti do onečistećivanja okoliša radiom. U tom smislu potrebno je osigurati da su ljudske aktivnosti usklađene sa sigurnosnim protokolima protiv radiacija.

See also  Što je svekrva

Konačno, potrebno je redovito testiranje mjesta gdje bi radioaktivnost mogla biti prisutna, a djelatnicima treba dati adekvatnu edukaciju o tome kako prepoznati simptome ozračivanja te potrebu da se pridržavaju sigurnosnih propisa vezanih uz obradbu radioaktvnih materijaal. Ove mjere osiguravaju da ćemo nastaviti štedjetok našeg planeta i ljudskih života bez opasnosti od radiacija.

Mogući rizici od radijacija

Radijacija je normalna pojava u našoj okolini, ali prekomjerna izloženost radijaciji može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema. Budući da se radijacija može nalaziti u zraku, pitkoj vodi, hrani i drugim životnim okruženjima, potrebno je znati o rizicima kako bi se izbjegle negativne posljedice. Glavne moguće rizike od izlaganja radijaciji uključuju:

Kratkoročni efekti

Kratkoročni efekti izlaganja radijaciji obuhvaćaju simptome poput mučnine, povraćanja, vrtoglavice i gubitka apetita. Ovi simptomi često se mogu pojaviti već nakon samo nekoliko sati ili dana izlaganja. Osim toga, postoji i rizik od stvaranja akutne leukemije kod ljudi koji su bili izloženi visokim dozama zračenja.

Dugoročni efekti

Dugoročni efekti mogu biti puno gori nego kratkotrajni efekti i obuhvaćaju stvaranje tumora i promjene u DNK-u. Ovi dugoročni efekti često se vide tek nakon nekoliko godina ili desetljeća nakon početnog izlaganja radijaciji. U nekim slučajevima osoba može postati osjetljiva na zrak i bit će sklonija bolestima poput raka pluća.

Različiti razini utjecaja

Različite razine utjecaja imaju različite posljedice na ljudsko tijelo. Na primjer, blagi udarci mogu prouzrokovati manje simptome poput mučnine i vrtoglavice, dok snažno zračenje može dovesti do trajnih promjena u DNA-u te povećati vjerovatnoću stvaranja tumora. Također je važno napomenuti da su djeca još ranjivija od odraslih ljudi na toksine jer im organizam još nije potpuno formiran.

Zbog gore navedenih mogućih posljedica preporuka je da se svim ljudima savjetuje da se pridržavaju propisanih sigurnosnih mjera kako bi se smanjiilo vrijeme i intenzitet izloženosti radijaciji. Osim toga, potrebno je redovito provjeravati okolinu radi prisustva radioaktivnih materija te upotrebljava sredstva zaštite od zraka kada je to potrebno.

Portal

Position

Nadam se da je ovaj tekst bio koristan i da ste uživali čitajući ga.

Ako želite još slobodno pogledajte sve moje članke na ovom portalu.

Ako mene želite upoznati pogledajte više ovdje.

Sadržaj objavljen i dostupan putem ovim internetskih stranica isključivo je informativnog karaktera i pribavljen iz jvnih izvora, bez ikakvog jamstva, bilo koje vrste, izričitog ili prešutnog, da je isti točan, pravodoban, potpun i/ili prikladan za neku određenu svrhu ili određeni način korištenja. Navedeni sadržaj Korisnik koristi isključivo na vlastitu odgovornost i vlasnik ove stranice se ne može smatrati odgovornim za bilo kakvu štetu nastalu korištenjem ili interpretacijom istog. Objavljeni sadržaj i informacije ni u kom smislu ne predstavljaju ponudu ili poziv na stavljanje ponude za trgovanje ili bilo koju drugu transakciju u vezi s objavljenim sadržajem i informacijama.

Portal Informer

Portal za informiranje na jednom mjestu

Psihologija

Što je toranj

Što je toranj? Toranj je biljka iz obitelji Asteraceae koja naraste do visine od oko 1 metar. To je prostrano grmlje s gustom, zelenom krunom koja se lako razmnožava s reznicama. Ima tamnoljubičasto-ljubičaste cvjetove s dugim cvjetovima i plavim laticama. Uglavnom se...

read more

Što je tiramola

Što je tiramola je pitanje koje se postavlja često. Tiramola je hrvatski naziv za kolač sa sirom i jajima, također poznat i pod nazivom „tiramisu“. Tradicionalno, ovo slatko jelo se pravi od kremastog sira, vrhnja za šlag, jaja, slatkog vina i kakaa. Kolač postaje još...

read more

0 Comments

Pin It on Pinterest

Shares
Share This