Što je radioterapija

by May 29, 2024Značenje0 comments

Što je radioterapija? Radioterapija je vrsta liječenja koju koriste liječnici da bi se borili protiv raka. To se postiže tako da se pacijentu uz pomoć izvora zračenja, obično X-zraka ili radioaktivnih čestica, daju visoke doze zračenja. Cilj radioterapije je uništiti stanice raka bez oštećivanja okolne zdrave tkiva.

Radioterapija je metoda liječenja kondenziranjem zračenja na određeno područje tijela u cilju uništavanja stanica raka. Ova metoda liječenja se koristi kako bi se ublažio simptome i spriječio širenje tumora, a također može biti i potpuno liječenje.

Kako radi radioterapija?

Radioterapija je terapijska metoda koja se koristi za liječenje raka. Ona se temelji na iskorištavanju zračenja za uništavanje stanica raka, dok zdrave stanice ostaju netaknute. Kao rezultat toga, ova metoda liječenja omogućava ciljano uništavanje stanica raka bez štetnih učinaka na zdravu tkivu. Radioterapija može biti eksterna ili interna. U slučaju eksternog oblika radioterapije, izvodi se uz pomoć vanjskih izvora zračenja koji proizvode visoke doze ionizirajućeg zračenja koje su usmjerene prema tumoru. U slučaju interne radioterapije, radioaktivni materijal ubrizgava se direktno u tumor ili je fiksiran u tkivo blizu tumora. Ova metoda radioterapije omogućava da se veće doze zračenja usmjere prema tumoru, što pomaže da se raniji lokalni recidivi mogu spriječiti.

Prednosti radioterapije

Radioterapija je oblik tretmana koji koristi zračenje za uništenje stanica raka. To je vrlo precizna metoda koja se može koristiti da se lokaliziraju i unište stanice raka, sprječavajući njihov širenje u ostale dijelove tijela. Prednosti radioterapije uključuju:

• Precizno lokalno liječenje: Radioterapija omogućava precizno lokalno liječenje, što znači da se zračenje usmjerava na specifičnu regiju ili organ, a ne na cijelo tijelo. To omogućava medicinskim stručnjacima da unište stanice raka samo na određenom području bez utjecaja na okolne zdrave stanice.

See also  Što je sajam taštine

• Bezbolno iskustvo: Radioterapija traje od nekoliko minuta do nekoliko sati i obavlja se bez operacija ili anestezije. U većini slučajeva pacijent ima minimalnu bol ili nikakvu bol tijekom postupka.

• Usporedivo s drugim terapija: Radioterapija često se koristi kao alternativa kemoterapiji za liječenje raka jer ima manji utjecaj na cjelokupno zdravlje pacijenta. Također se može koristiti uz druge terapijske opcije, poput operacija i kemoterapija, radi poboljšanja ukupnih rezultata liječenja.

• Brzo rezultate: Radioterapija daje brze rezultate i možda ćete vidjeti pozitivne promjene nakon prve sesije. U usporedbi s kemoterapijom, koja traži dugoročnu upotrebu da bi postigla željeni rezultat, radioterapija možda neće biti potrebna više od nekoliko tretmana.

Planiranje radioterapije

Planiranje radioterapije je postupak koji se provodi prije početka liječenja. U tom postupku liječnik radi sa zdravstvenim stručnjacima poput fizičara i tehničara radiologije da bi osigurao da pacijent dobije ispravnu dozu zračenja u određeni dio tijela. To uključuje korištenje CT, MRI ili PET skenera da bi se procijenila lokacija tumora i upozoriti na bilo kakve promjene uzrokovane zračenjem. Nakon što su svi potrebni podaci prikupljeni, informacije će se koristiti za planiranje toka zračenja.

Primjena radioterapija

Kada je planiranje radioterapija gotov, pacijent će biti stavljen na ležaj i primiti odgovarajuću dozu zračenja. Terapeut će podesiti ležaj da bi se osiguralo da je tretman usmjeren točno na tumor ili drugi dio tijela koji treba liječiti. Pacijent možda mora biti stavljen u posebne položaje ili postavke kako bi se osigurala ta točnost. Tretman obično traje 10-30 minuta, ali vrijeme ovisi o broju sesija i opsegu ciljanog područja.

Monitoring rezultata

Nakon završetka terapija, liječnik će nastaviti pratiti napredak pacijenta za vrijeme i nakon ciklusa terapija. To možda uključuje redovite preglede, rendgenske snimke ili druge dijagnostičke testove kako bi se pratila razina tumor aktivnosti. Ako postoje bilo kakve promjene, lijekovi mogu biti propisani ili ćete možda morati ponovno proći još jednu radioterapiji ciklus.

See also  Što je saturacija kisika

Nuspojave radioterapije

Radioterapija je oblik liječenja koji se koristi za uništavanje stanica raka u tijelu. To se obično radi putem izloženosti zračenju. Iako je ova metoda liječenja vrlo učinkovita, to može dovesti do nekih nuspojava. Najčešće nuspojave radioterapije uključuju smanjenje apetita, gubitak kose, mučninu, povraćanje, proljev i bol u tkivima. Također možete osjetiti slabost i zamor i smanjenu razinu energije.

Kratkoročne nuspojave radioterapije mogu biti osip na području kojem je izloženo zračenje, promjene boje kože na tom području i blago oticanje. Ovi simptomi su obično privremeni te se mogu lako otkloniti uz pomoć lokalnih terapija. Također mogu postojati dugoročne nuspojave poput mentalnih problema, oštećenja organa, infekcija i raka. Ovi problemi mogu biti vrlo ozbiljni i trajni.

Ako imate bilo kakvih simptoma tijekom ili nakon radioterapije, trebate odmah potražiti liječničku pomoć. Liječnik će posumnjati da ste imali neke nuspojave od radioterapije i preporučit će odgovarajući tretman za ublažavanje bilo kakvih negativnih posljedica.

Koliko dugo traje tretman radioterapijom?

Tretman radioterapijom traje obično od jedne do šest tjedana, ovisno o tome kako je liječnik prilagodio tretman vašemu stanju. Uobičajeno je da se svaki dan odvijaju sesije tretmana. Ovisno o tome koliko zračenja je potrebno, svaka sesija može trajati od nekoliko minuta do nekoliko sati. U nekim slučajevima, liječnici će preporučiti jednokratno izlaganje visokoj dozi zračenja.

Proces izlaganja zračenju možda će biti uzet u obzir samo jednom i trajat će nekoliko minuta. Međutim, ako je potrebna višestruka sesija zračenja, preporučit ćemo Vam da se pridržavate rasporeda liječničkih posjeta i obavite sve preglede na vrijeme.

Portal

Position

Nadam se da je ovaj tekst bio koristan i da ste uživali čitajući ga.

Ako želite još slobodno pogledajte sve moje članke na ovom portalu.

Ako mene želite upoznati pogledajte više ovdje.

Sadržaj objavljen i dostupan putem ovim internetskih stranica isključivo je informativnog karaktera i pribavljen iz jvnih izvora, bez ikakvog jamstva, bilo koje vrste, izričitog ili prešutnog, da je isti točan, pravodoban, potpun i/ili prikladan za neku određenu svrhu ili određeni način korištenja. Navedeni sadržaj Korisnik koristi isključivo na vlastitu odgovornost i vlasnik ove stranice se ne može smatrati odgovornim za bilo kakvu štetu nastalu korištenjem ili interpretacijom istog. Objavljeni sadržaj i informacije ni u kom smislu ne predstavljaju ponudu ili poziv na stavljanje ponude za trgovanje ili bilo koju drugu transakciju u vezi s objavljenim sadržajem i informacijama.

Portal Informer

Portal za informiranje na jednom mjestu

Psihologija

Što su svingeri

Što su svingeri? Svingeri su parovi koji traže uzbuđenje u odnosima sa drugim parovima ili pojedincima. To znači da oba partnera dozvoljavaju jedno drugom da se druže i intimno odnose sa drugim ljudima. Obično se to radi na posebnim mestima i događanjima gde svi...

read more

Što je svijeća

Što je svijeća? Svijeća je starinski način osvjetljavanja koji se još uvijek koristi u mnogim kulturama. Može se odnositi na bilo koju vrstu svetala koja isijava svetlost zahvaljujući gorenju voska ili ulja. Od posude napravljene od keramike ili metala postavljenog na...

read more

0 Comments

Pin It on Pinterest

Shares
Share This