Što je registar birača

by Apr 2, 2024Značenje0 comments

Registar birača je valjana baza podataka koja sadrži osnovne informacije o svim ljudima koji imaju pravo glasa u datom području. Sadrži informacije poput imena, prezimena, adresa i godina rođenja svakog pojedinca. Ovaj se registar obično koristi za provjeru identiteta birača prilikom glasanja na izborima.

Registar Birača je popis stanovnika Republike Hrvatske koji imaju pravo glasa na izborima. U Registar Birača mogu se dobiti podaci o svim zakonski zastupljenim biračima pojedinačno, koji će se koristiti za identificiranje birača i provjeru njihove ispravnosti prilikom glasanja.

Glavne funkcije Registra Birača

Registar Birača igra ključnu ulogu u održavanju pravednih i poštenih izbora. Glavne funkcije Registra Birača uključuju identifikaciju, registraciju i evidenciju birača. Identifikacija birača se odnosi na proces određivanja toga tko ima pravo glasa. To je temeljni korak za osiguravanje da samo pravovremeno registrirani birači mogu glasati. Registracija birača je proces u kojem se birači upisuju u popis birača. Svaki put kada se registriraju, potrebno je provjeriti da li su već prijavljeni. Evidencija birača podrazumijeva proces čuvanja popisa birača i nadzor nad tim popisom. Također je važno osigurati da su svi podaci ispravni i ažurni, tako da se nebi dogodilo da neko glasa dvaput ili da se neko ko nema pravo glasa prijavi za glasanje. Svi ti podaci čuvaju se u Registru Birača koji obuhvaća sve relevantne informacije o svakom biraniku, kao što je ime, prezime, adresa itd., ali također čuvaju i druge informacije o biraniku, poput njegove političke sklonosti ili historije glasanja. Osim toga, Registar Birača služi i zato da bi se omogućilo jednostavno provjeravanje podataka biranika na dan izbora te omogućilo lokalnoj vlasti lako provođenje prebrojavanja glasova.

U cilju daljnjeg osnaživanja pravednih izbora, postoje različiti mehanizmi zabrane zloupotrebe registra birača: registracija može biti jednostrana ili obostrana, a postoje i mehanizmi sigurnosnih provjera koji omogućavaju istinsku identifikaciju biranika pri upisu u popis birača; postoje također mehanizmi prisile gdje bi lokalna vlast trebala razmotriti sve predložene promjene u registru; postoji mogućnost ovjeravanja identiteta biranika putem izvornih dokumenata; te postoji mogućnost arhiviranja svih informacija o biraniku na posebno mjesto gdje bi one mogle biti sigurno pohranjene.

See also  Što je katarakta

Uzimajući sve to u obzir, jasno je da je Registar Birača važna stavka na političko-demokratskom tronou Hrvatske te stoga nužno osigurati njen ispravan rad radi osiguranja poštenih i transparentnih izborâ.

Upis u Registar Birača

U Republici Hrvatskoj, ljudi se upisuju u Registar birača da bi imali pravo glasati na izborima. Upis je obavezan za sve građane koji su navršili 18 godina starosti. Svi građani koji žive u Republici Hrvatskoj trebaju se upisati u registar birača ako žele glasati na izborima. Upisivanje se obavlja na lokalnoj razini, tako da svaki građanin mora biti upisan u registar birača svog mjesta stanovanja.

Građani mogu podnijeti zahtjev za upisivanje u Registar birača osobno ili putem pošte ili e-mailom. Prilikom podnošenja zahtjeva, potrebno je dostaviti dokumente kao što su osobna iskaznica i osobna isprava. Osobna iskaznica je dokument koji sadrži informacije poput imena i prezimena, datuma rođenja i adrese stanovanja te općine prebivališta. Osobna isprava je dokument koji daje potvrdu da je osoba punoljetna i sposobna za glasanje na izborima.

Nakon primitka zahtjeva, nadležne će vlasti provjeriti sve tražene dokumente te odlučiti o upisu osobe u registar birača. Ako je sve ispunjeno, osoba će biti upisana u Registar birača i dobit će obavijest e-mailom ili poštom. Nakon toga, moći će glasati na izborima i odabirati političke stranke koje će predstavljati njihove interese i riješiti probleme nacije.

Registar Birača

Registar Birača je spisak svih birača u određenoj zemlji ili regiji. U Hrvatskoj, zakonom je predviđeno da se Registar Birača održava po općinama. Svaka osoba koja ima pravo glasa mora biti upisana u Registar Birača općine u kojoj boravi. Postoji nekoliko zahtjeva koji se moraju ispuniti kako bi se neka osoba mogla upisati u Registar Birača.

See also  Što su oceani

Prvi i najvažniji zahtjev je da osoba ima navršenih 18 godina na dan izbora. U Hrvatskoj, zakonski su navršene 18 godina dana prije navršene punoljetnosti. Osobe koje navrše punoljetnost nakon datuma izbora ne mogu biti upisane u Registar Birača.

Drugi zahtjev je da osoba ima hrvatsko državljanstvo te da boravi na području općine po kojoj se vodi Registar Birača. Osobe s stranim državljanstvom obično nisu upisane u Registar Birača, a isto tako ni osobe koje borave van područja općine po kojoj se vodi registar.

Treći zahtjev je da osoba nema nijednu pravomoćnu presudu temeljenu na članku 94. Ustava Republike Hrvatske koja joj onemogućuje da glasuje na izborima. Članak 94 govori o pravima i obvezama građanina što se tiče odgovornosti prema društvu i državi te može biti temelj presude ako je osoba prekršila te odredbe.

Naposljetku, potrebno je da ta osoba dostavi potvrdu iz MUP-ovog evidencionog centra da on/ona nema evidentiran boravak na drugom mjestu po tome odredbama propisanim zakonom. Ova potvrda služi kako bi se osiguralo da ta osoba stvarno živi i boravi u tome mjestu i može glasati na izborima, jer su samo registrirani birači ovlašteni glasati na izborima.

Svi gore navedeni zahtjevi moraju biti ispunjenii prije nego što će se neka osoba moći upisati u Registar Birača, a time steknutipravo glasa na izborima.

Jesam li u Registru Birača?

Da biste se ispisali iz Registra birača, prvo morate provjeriti jeste li se u njega upisali. To možete učiniti na službenoj web stranici Upravnog suda Republike Hrvatske. Ispod registra birača pronaći ćete popis svih osoba koje su upisane u taj registar. Ako ste se upisali, na popisu će biti vaše ime i prezime, adresa stanovanja i datum rođenja. Ako niste na popisu, to znači da niste upisani.

See also  Što je tlo

Kako se ispisati iz Registra Birača?

Ako ste već upisani u Registar birača, možete se ispisati odlaskom na web stranicu Upravnog suda Republike Hrvatske i podnožjem „Ispisi“ na lijevoj strani zaslona. Nakon toga morate ispuniti obrazac za ispisivanje s potrebnim informacijama o vama (ime i prezime, adresa stanovanja i datum rođenja) te je potrebno navesti razlog zbog kojeg želite biti ispisani iz registra. Nakon što ste ispunili obrazac, trebate ga dostaviti Upravnom sudu Republike Hrvatske putem pošte ili e-pošte te čekati potvrdu o vašem ispisu.

Registar Birača

Registar birača je zakonski propis koji se odnosi na glasače u Republici Hrvatskoj. Pravilnik je namijenjen osiguranju da se glasači mogu regrutirati i da se njihova registracija vodi u skladu sa zakonom. Zakon o izborima u Republici Hrvatskoj regulira Registar Birača i predstavlja posebno važan alat u pružanju ravnopravnog pristupa izborima. Registar sadrži informacije o svim biračima koji su ovlašteni da glasaju na izborima. Informacije uključuju biračevo prebivalište, starost i spol. Registar se također koristi za provjeru biračkih isprava, kao i identifikaciju onih koji su već glasali. Također, omogućava sigurne i transparentne izbore bez mogućnosti povrede ili prikrivanja podataka o glasačima.

Da bi se osigurao pravilan rad Registra bilo je potrebno usvojiti određene mjere zakonske regulative. U skladu s tim, Zakon o izbornom postupku (NN 123/18) određuje obveze tijela koja trebaju biti ispunjena prilikom formiranja Registra birača. U tu svrhu državna tijela moraju osigurati da je Registar ažuriran na temelju svih relevantnih podataka dostupnih u Državnom zavodu za statistiku te da sadržava točne i aktualne informacije o svim ovlaštenim biračima.

Svi građani Republike Hrvatske stariji od 18 godina su ovlašteni da budu upisani u Registar Birača, a nadležno tijelo dužno je obaviti nadzor nad registrom radi osiguranja točnosti podataka koji su uneseni i redovito obnavljanje registra prema potrebi. Na svim lokalnim i regionalnim izborima, osoba kojoj je ovlaštenje potvrđeno prema Registru birača može biti upisana na listama glasača i imati pravo glasovanja.

Portal

Position

Nadam se da je ovaj tekst bio koristan i da ste uživali čitajući ga.

Ako želite još slobodno pogledajte sve moje članke na ovom portalu.

Ako mene želite upoznati pogledajte više ovdje.

Sadržaj objavljen i dostupan putem ovim internetskih stranica isključivo je informativnog karaktera i pribavljen iz jvnih izvora, bez ikakvog jamstva, bilo koje vrste, izričitog ili prešutnog, da je isti točan, pravodoban, potpun i/ili prikladan za neku određenu svrhu ili određeni način korištenja. Navedeni sadržaj Korisnik koristi isključivo na vlastitu odgovornost i vlasnik ove stranice se ne može smatrati odgovornim za bilo kakvu štetu nastalu korištenjem ili interpretacijom istog. Objavljeni sadržaj i informacije ni u kom smislu ne predstavljaju ponudu ili poziv na stavljanje ponude za trgovanje ili bilo koju drugu transakciju u vezi s objavljenim sadržajem i informacijama.

Portal Informer

Portal za informiranje na jednom mjestu

Psihologija

Što je prljava bomba

Što je prljava bomba? Prljava bomba je vrsta atomske bombe koja se razlikuje od običnih nuklearnih oružja po tome što koristi izotope radioaktivnih materijala umjesto čistog nuklearnog materijala. Ova vrsta bombe može biti mnogo opasnija od obične atomske bombe, jer...

read more

Što je prizemni ozon

Što je prizemni ozon? Prizemni ozon je vrsta ozonskog sloja koji se nalazi blizu površine Zemlje, u rasponu od nekoliko desetina do nekoliko stotina metara. To je oblik toksičnog onečišćenja zraka, koje nastaje uslijed proizvodnje određenih industrijskih kemikalija i...

read more

0 Comments

Pin It on Pinterest

Shares
Share This