Što je republika ukrajina

by Jun 21, 2023Putovanja0 comments

Što je Republika Ukrajina? To je država u istočnoj Europi, smještena između Rusije, Poljske, Slovačke, Mađarske, Rumunjske i Moldavije. Glavni grad je Kijev. Ukrajina ima povijest dulju od 1000 godina i bila je jedna od najvećih europskih zemalja u 19. stoljeću. Trenutno ima oko 45 milijuna stanovnika širom zemlje.

Poloha Ukrajine je u središnjoj Europi. Nalazi se na jugoistoku Europe, između Rusije, Mađarske, Rumunjske, Slovačke i Poljske. Na zapadu je obala Crnog mora i Krimskog poluotoka.

Vláda Ukrajiny

Vláda Ukrajiny je vláda ukrajinského parlamentu, Verchovna Rada. Je to vykonávající orgán ukrajinského státu, který vytváří a uplatňuje politiku ve všech oblastech. Vláda se skládá z premiéra a ministrů, kteří jsou jmenování a odvolávání prezidentem. Prezident může také zrušit celou vládu nebo každý minister na zvláštní žádost premiéra.

V současnosti je premiérem Ukrajiny Volodymyr Zelensky, který se stal premiérem po svobodných volbách roku 2019. Od té doby bylo jmenování nových ministrů provozovat politiku Zelenskyho strany Servis narodu a dosud existující ministerstva byla ponechána ve stejném složení. Stranickost je během voleb často diskutovanou otázkou, ale nynější vlada se snaží o to, aby do něj byli zapojeni lidé z různých stran politických spektrum.

História Ukrajiny

A Ukrajina je bila zemlja s raznolikim etničkim i kulturnim nasljeđem. U prošlosti su različite vladavine boravile u području Ukrajine, uključujući Kijevsko Kijevski Kijevski carstvo, Tártárski khanat, Poljsko-Litvansko carstvo i Rusko Carstvo. U 19. stoljeću Ukrajina je postala dio Ruskog Carstva, a od 1918. do 1991. godine bila je dio Sovjetskog Saveza. U 1991., nakon pada Sovjetskog Saveza, Ukrajina je proglasila neovisnost te postala suverena država.

Za vrijeme sovjetske vladavine, većina Ukrajinaca govorila je ruskim jezikom kao srednji jezik za komunikaciju među ljudima iz različitih regija u zemlji. Međutim, nakon neovisnosti Ukrainea 1992., ukrajinština se ponovno počela prihvaćati kao glavni službeni jezik zemlje. Od tada je uspostavio obvezno obrazovanje na tom jeziku u školama diljem zemlje. Sada se više od 80% stanovništva Ukrajine izjašnjava kao govornici ukrajinštine.

See also  Što su filipini

Unutar granica moderne Ukrajine nalaze se i neke od najstarijih europskih gradova i lokacija s arheološkim nalazištima koja datiraju još od šestog stoljeća prije Krista. Značajan broj antropoloških istraživanja potvrđuju da su slavenske skupine živjele na teritoriju današnje Ukrajine još od četvrtog stoljeća prije Krista.

Tijekom 20-ih godina 20-og stoljeća, posebno u vrijeme Drugoga svjetkog rata, mnoge europske države imale su važnu ulogu u političko-gospodarsko-društvenom razvoju Ukrajinaca i cijele nacionalne skupine.

U poslijeratnom periodu sovjetizacija je bila pojačana unutar granica Ukrajinin te su mnoge nove tvornice sagradene prema sovjetizmu. U isto vrijeme sovjetizirane ideologije poput marksističko-lenjinističke politike promovirale su se unutar granica moderne Ukrajinin te su mnoge nove tvornice sagradene prema sovjetizmu.

U posljetku, po pada Sovjetskog Saveza 1991., demokratska transformacija je navela Ukrainec da ponovo izgrade svoju modernu državnu identitet i naprave tranzicijsku reformsku agendu koja bi omogukla ekonomsku stabilnost zemlji te jačanje međunarodnih veza sa ostalim europskim državama i susjenima.

Ekonomski razvoj Ukrajine

U Ukrajini je ekonomski razvoj postigao značajne pomake od kada je postala nezavisna država. Od njenog osamostaljenja 1991. godine, Ukrajina je prošla kroz dug put i napredovala u mnogim oblastima privrede. U početku, gospodarstvo se oslanjalo na sirove materijale, uglavnom poljoprivredu i rudarstvo. Međutim, zemlja je uspješno izgradila vlastitu industriju i uspješno izvozila na međunarodni tržište.

U periodu od 1991. do 2006., brzina ekonomskog rasta u Ukrajini se povećala za 7% godišnje. Zemlja se također uspješno suočila s gospodarskim problemima koji su proizašli iz padova industrijske proizvodnje i padova cijena sirovina. U tom periodu, Ukrajina je uspješno modernizirala infrastrukturu, što je doprinijelo brzom rastu nacionalne privrede.

U posljednjoj deceniji, zemlja je nastavila napredovati na polju ekonomije. U tom periodu, bruto domaći proizvod (BDP) po stanovniku se povećao sa 1.367 dolara 2003. godine na 2.947 dolara 2016., čime se Ukrajinci smatraju da žive u srednjo-prirasloj zemlji na globalnom nivou. Za vrijeme tog perioda, ekonomska aktivnost se usmjeravala ka većoj diversifikaciji i jačanju finansijskog sektora.

See also  Koji uzeti poklon za učiteljicu

Iako je Ukrajina napravila velike napretke u posljenjo desetljeće, još uvijek postoje određeni izazovi koji trebaju biti prevaziđeni da bi se nastavio njen ekonomski razvoj. Određene oblasti tržišta rada još uvijek su neefikasne i potrebna je dodatna reforma da bi bile jače regulirane i poboljšane investicione okolnosti što bi doprinijelo boljoj efikasnosti tržišta rada i boljojsituaciji investitora.

Kultura Ukrajine

Ukrajinska kultura je bogata i raznolika te se temelji na tradiciji koja datira još od srednjeg vijeka. Mnoga od njezinih karakteristika su obilježja srednjoevropske, sredozemne i baltičke kulture, ali je također obuhvaća i utjecaje istočne Azije. Najvažnije aspekte ukrajinske kulture čine njezina umjetnost, arhitektura, glazba i književnost. Ukrajinci su poznati po svom plemenitom ponašanju prema strancima i gostoprimstvu prema gostima.

Umjetnost Ukrajine najbolje je predstavljena u nacionalnoj odeći, koja se često nosi na posebnim prigodama. Nacionalna odeća Ukrajinaca uključuje duge haljine za žene, koje su obično izrezane u boji s pozlaćenim detaljima i plaštovima te prostranim maramama za muškarce. Slike ikona također služe kao važan aspekt kulture, jer su one smatrane darom od Boga. Također postoji bogata tradicija ručnih radova poput vezenog platna i tkanine raznih boja.

Arhitektonski spomenici Ukrajine pružaju pogled na bogatu povijest zemlje. Arhitekture prepune mozaika, fresaka, drvenih skulptura i drugih dekorativnih elemenata često se može vidjeti u starim crkvama diljem države. Poznati primjerci arhitekture obuhvaćaju Kyiv-Pechersk Lavr – stari manastir iz 11. stoljeća – te jedinstveni stil arhitekture pod nazivom Khortytsia iz 16.-17. stoljeća.

Glazba Ukrajinaca imala je dugu tradiciju još od vremena prije nego što su došli Turci u 10.-11. stoljeću. Nastala je mešavina narodnih melodija sa uticajima mongolskih i turskih melodija te crnomorske folklorne glazbe iz 19.-20. stoljeća. Najpoznatiji elementi ukrajinske glazbe su narodni horovi sa svojim poznatim harmoničnim glasovima.

See also  Što je arktik

Književni radovi Ukrajinaca datiraju još od 12.-13. stoljeća, kada su književnici počeli objavljivati ​​svoja djela na staroslovenskom jeziku bez današnje ortografije. Danas postoje brojni poznati književnici poput Tarasa Ševčenka – prvog slobodno-mislećeg autora – te moderne književnice Lesje Ukrainke.

Ukrajinci su poznati po svom plemenitom ponašanju prema strancima i gostoprimstvu prema gostima te se trude da domaćini dobro dočekaju lokalne goste sa hranom, pićem i lijepim domom za noćenje ako je potrebno

Šport v Ukrajine

Ukrajina ima bogato in raznoliko športno kulturo. Od tradicionalnih ukrajinskih športov, kot sta hokej na ledu in nogomet, do modernejših športov, kot so odbojka, plavanje in atletika. Nogomet je eden najbolj priljubljenih športov v Ukrajini. Mednarodno nogometno združenje (FIFA) uvršča Ukrajino na tretje mesto v Evropi po nogometni razvitosti. Na mednarodni ravni se je Ukrajinci uspešno udeleževala Olimpijskih iger, Evropskih igrah in svetovnih prvenstev ter preko 500 medalj osvojila po svetu.

Drugi popularni športi v Ukrajinah so hokej na ledu, odbojska, gimnastika, atletika in plavanje. Vse te igre so se razvile skozi desetletja skozi različne oblike rekreacije. Mladi ljudje se radi udeležujejo tekmovanja in dogodkov v teh veščinah. Atletika je ena izmed najbolj priljubljenih oblik rekreativnega športa v državi. V zadnji desetletji so se atletski uspehi Ukrajinci znatno povečali z večino zlatih medalij osvojenih na svetovnih prvenstvih.

Uveljavljanje novih trendov je bilo vedno del kulture športa v Ukrajinci. Trenutno obstaja veliko novih trendov in oblik rekreativnega športanja med mladimi ljudmi po državi, ki segajo od vožnje skateboarda do plezanja po stenah. Poleg tega tudi samoobrambna umetnost Krav Maga postaja vse bolj priljubljenega med mladimi ljudmi v Ukrajinci.

Portal

Position

Nadam se da je ovaj tekst bio koristan i da ste uživali čitajući ga.

Ako želite još slobodno pogledajte sve moje članke na ovom portalu.

Ako mene želite upoznati pogledajte više ovdje.

Sadržaj objavljen i dostupan putem ovim internetskih stranica isključivo je informativnog karaktera i pribavljen iz jvnih izvora, bez ikakvog jamstva, bilo koje vrste, izričitog ili prešutnog, da je isti točan, pravodoban, potpun i/ili prikladan za neku određenu svrhu ili određeni način korištenja. Navedeni sadržaj Korisnik koristi isključivo na vlastitu odgovornost i vlasnik ove stranice se ne može smatrati odgovornim za bilo kakvu štetu nastalu korištenjem ili interpretacijom istog. Objavljeni sadržaj i informacije ni u kom smislu ne predstavljaju ponudu ili poziv na stavljanje ponude za trgovanje ili bilo koju drugu transakciju u vezi s objavljenim sadržajem i informacijama.

Portal Informer

Portal za informiranje na jednom mjestu

Psihologija

Što je žumberačko gorje

Žumberačko gorje je planina u Hrvatskoj koja se nalazi istočno od Slunjskog polja. To je područje koje je obilovalo prirodnim ljepotama, kao što su divlje šume, izvori i prelijepe stijene. Ovo planinsko područje poznato je po vrlo malom broju stanovnika koji su se...

read more

Što je zelena špilja

Što je zelena špilja je jedan od najpopularnijih i najslikovitijih prirodnih ljepota u Hrvatskoj. Nalazi se na otoku Visu, na istočnoj obali Jadrana. Ovaj spektakularni pećinski kompleks zauzima površinu od gotovo 2 km2 i sadrži nekoliko stotina pećinskih kanala i...

read more

0 Comments

Pin It on Pinterest

Shares
Share This