Što je sajam taštine

by Jun 5, 2024Značenje0 comments

Što je sajam taštine? Sajam taštine je tradicionalna manifestacija u Hrvatskoj koja se održava od 15. do 30. juna svake godine u gradu Osijeku. Ova manifestacija je nazvana po jednom od najstarijih osječkih trgova, Sajmu taštine, koji postoji već više od dvije stotine godina. Sajam taštine okuplja mnoge prodavače i izlagače različitih proizvoda i usluga te tako pruža priliku za trgovinu i poslovne aktivnosti. U sklopu sajma održavaju se i zabavne aktivnosti koje privlače brojne turiste iz cijele regije.

Sajam taštine je tradicionalno mesto gde se prodaju i razmenjuju unikatni predmeti, obično rukotvorine ili autentične proizvode domaćih proizvođača. Uglavnom se održava na otvorenom ili u zatvorenom prostoru, a izloženi su predmeti koji ukazuju na lokalni identitet i istoriju.

Povijest sajma taštine

Sajam taštine je dugogodišnja tradicija u Hrvatskoj. Prvi sajam održan je u Zagrebu davne 1894. godine, a nakon toga su se slični događaji održavali po cijeloj zemlji. Ideja za sajam izvorno je došla od baruna Josipa Jelačića, koji je želio da promovira tradicionalnu hrvatsku ručnu izradu i obrtničke vještine. Sajam se nastavio održavati sve do Drugog svjetskog rata, nakon čega su uslijedile godine neizvjesnosti i nestabilnosti. Tek se pedesetih godina prošlog stoljeća počeo ponovno održavati sajam taštine, i to u Zagrebu, Splitu, Osijeku i Rijeci.

U devedesetim godinama prošlog stoljeća počeo se održavati Međunarodni sajam ručno izrađene taštine u Opatiji, koji je postao jedna od najvećih manifestacija ručnih radova u Europi i svijetu. Međunarodni sajam ručno izrađene taštine u Opatiji danas okuplja preko 150 domaćih i stranih izlagača s više od 500 različitih vrsta ručno izrađenih proizvoda od drva, kamena i metala. Na Sajmu taštine predstavljeni su proizvodi različitih obrta poput keramičara, drvosječara, lončara i metaloprerađivača te predmeti od nacionalnih rukotvorina poput igala za vezivanje čipke ili narodnih nošnji.

See also  Što su cajke

Danas Sajam taštine postoji još više kao platforma za promociju hrvatskih umjetnosti i obrtničkih vještina nego što je to bio slučaj prije više od jednog stoljeća. Ova manifestacija također predstavlja priliku da se ljudima pruži pristup autentićnim hrvatskim umjetničkim djelima te da se potakne interesovanje za tradicionalnu hrvatsku umjetnost i obrtništvo.

Organiziranje sajma taštine

Organiziranje sajma taštine zahtijeva pažljivo isplaniranje i detaljnu organizaciju. Prvo, potrebno je izabrati događajsku lokaciju koja će odgovarati vašim potrebama. Zatim, trebate odlučiti što će se prodavati na sajmu. To bi moglo biti odjeća, nakit, dodaci, obuća i slično. Osim toga, mogli biste dodati i neke zabavne aktivnosti ili druge sadržaje kako biste zadržali publiku.

Sljedeći korak je odabrati izlagače koji će sudjelovati na vašem sajmu taštine. Ako se radi o malom sajmu, mogli biste razmotriti ponuditi besplatne ili jeftine stolove za izlagače kako biste privukli što više trgovaca. Na kraju, trebalo bi obavijestiti javnost o vašem događaju putem oglasnih ploča, društvenih medija i lokalnih novina itd. Zatim možete početi s pripremama za sam događaj – poput postavljanja štandova i drugih potrebnih stvari – da bi sve bilo spremno za dan događaja.

Konačno, potrebno je osigurati da imate dovoljno ljudstva na mjestu da se brine o gostima i svim nastupima tokom trajanja sajma taštine. To uključuje volontere i službenike koji će paziti da sve teče glatko tokom trajanja sajma taštine. Također ćete trebati da osigurate dovoljan broj pristupnih toaleta te se pobrinete da su prostori čisti i bezbedni za posetioce.

Kako se plaća na sajmu taštine?

Plaćanje na sajmu taštine može se obaviti u gotovini ili kreditnom/debitnom karticom. Gotovina je najčešći način plaćanja. Ako želite platiti gotovinom, neke trgovine prihvaćaju i novčanice i novčiće. Ako se odlučite za plaćanje karticom, većina trgovina će prihvatiti Visa ili Mastercard, ali možda ne i American Express ili druge vrste kartica. Također, mogu biti potrebni dodatni dokazi identifikacije prilikom plaćanja karticom, pa budite spremni predstaviti svoju putovnicu ili vozačku dozvolu. Trgovci na sajmu taštine također mogu ponuditi popuste na artikle ako plaćate gotovinom.

See also  Što je nešto

U nekim slučajevima, trgovci vam mogu omogućiti da proizvode otkupite do određenog datuma u budućnosti s ciljem da vam olakšaju platne mjesece unaprijed. Ovisno o trgovcu i proizvodima koje nudi, ta opcija možda ne postoji za sve stvari u prodaji. Često je potrebno obratiti se trgovcu za detalje o ponudi otplate u ratama.

Što sve može biti prodano na sajmu taštine?

Na sajmu taštine može se prodati cijeli niz različitih stvari. Najčešći proizvodi koji se nalaze na sajmovima taštine uključuju umjetnička djela, starinske predmete, antikvitete, namještaj, posuđe i antiknosti. Ovi proizvodi mogu biti novi ili starinski i često se nude po vrlo povoljnim cijenama. Također postoje sajmovi taštine koji nude i druga djela umjetnosti poput fotografija, slika, skulptura i druge vrste umjetničkih djela.

Sajmovi taštine također često nude odjeću i obuću s retro stilom ili vintage dodacima. Ova odjeća je često prekrasna, a njen stil ponekad može biti jako zanimljiv za promatranje. Također postoje trgovci koji prodaju vintage satove ili nakit te druge luksuzne predmete.

Osim toga, na sajmovima taštine možete pronaći razne ukrase za domove poput uskih vaza, keramičkih figurica, starih slika i druge vrijedne predmete. Sva ova djela mogu biti dio neke sobe u domu ili mogu biti dio neke vrijedne kolekcije koja je ispunjava s pozitivnom energijom.

Ishodi prodaje na sajmu taštine

Prodaja na sajmu taštine je jedan od najboljih načina da se pridobiju novi kupci i obnovi postojeća veza sa starijim kupcima. To omogućava brendovima da se predstave, pokažu svoje proizvode i uspostave vezu sa svojim potencijalnim kupcima. Sajam taštine pruža priliku za predstavljanje proizvoda i uspostavljanje tržišne pozicije za brendove. Prodaja na sajmu taštine omogućava brendovima da prezentiraju svoje proizvode širokom auditorijumu potencijalnih kupaca, što je od izuzetne važnosti za uspješan rast tržišta.

See also  Što je programer

Kada se prodaje brendovih proizvoda na sajmu taštine, to može imati različite ishode. Prvi ishod se odnosi na kratkoročno povećanje prometa. Ovaj ishod može biti posebno vidljiv ako su proizvodi predstavljeni ili se nešto posebno nudilo poput popusta ili gratis dostave. Drugi ishod je dugoročni efekat prodaje na sajmu taštine, gdje je moguće postići trajan rast potrošnje tako što se stvaraju dugoročne veze kupaca i brenda.

Uspostavljanje dobrih veza sa starijim i novim kupcima jedan je od najvažnijih ciljeva prodaje na sajmu taštine. Ova vrsta veze omogućava brendovima da osiguraju lojalnu potrošnju nakon što su u početku zainteresirani za proizvod. Uspostavljanje ovakve veze traži puno napora s obzirom na brojne druge brendove koji se bore za pažnju publike. Međutim, to omogućava da budete u prednosti u odnosu na druge brendove jer imate priliku stvoriti duboke veze s vašim ciljanom publikom.

Ishodi prodaje na sajmu taštine mogu biti vrlo impresivni ako ste spremni uložiti malo napora u pripremu i prezentaciju svojih proizvoda. Kombinacija dobrog marketinga, prezentacije i uspostavljanja tržišne pozicije putem sajamta može biti vrlo koristan alat za bilo koji brend u nastojanju da poveća promet i osigura dugoročnu lojalnost potrošačkih baza.

Portal

Position

Nadam se da je ovaj tekst bio koristan i da ste uživali čitajući ga.

Ako želite još slobodno pogledajte sve moje članke na ovom portalu.

Ako mene želite upoznati pogledajte više ovdje.

Sadržaj objavljen i dostupan putem ovim internetskih stranica isključivo je informativnog karaktera i pribavljen iz jvnih izvora, bez ikakvog jamstva, bilo koje vrste, izričitog ili prešutnog, da je isti točan, pravodoban, potpun i/ili prikladan za neku određenu svrhu ili određeni način korištenja. Navedeni sadržaj Korisnik koristi isključivo na vlastitu odgovornost i vlasnik ove stranice se ne može smatrati odgovornim za bilo kakvu štetu nastalu korištenjem ili interpretacijom istog. Objavljeni sadržaj i informacije ni u kom smislu ne predstavljaju ponudu ili poziv na stavljanje ponude za trgovanje ili bilo koju drugu transakciju u vezi s objavljenim sadržajem i informacijama.

Portal Informer

Portal za informiranje na jednom mjestu

Psihologija

Što su svingeri

Što su svingeri? Svingeri su parovi koji traže uzbuđenje u odnosima sa drugim parovima ili pojedincima. To znači da oba partnera dozvoljavaju jedno drugom da se druže i intimno odnose sa drugim ljudima. Obično se to radi na posebnim mestima i događanjima gde svi...

read more

Što je svijeća

Što je svijeća? Svijeća je starinski način osvjetljavanja koji se još uvijek koristi u mnogim kulturama. Može se odnositi na bilo koju vrstu svetala koja isijava svetlost zahvaljujući gorenju voska ili ulja. Od posude napravljene od keramike ili metala postavljenog na...

read more

0 Comments

Pin It on Pinterest

Shares
Share This