Što je seboreja? Seboreja je kronična, ne-infektivna kožna bolest koja se obično manifestira kao masni, žućkasti ili smeđi čvorići koji se mogu pojaviti na koži. Obično se javlja na vlasištu, uključujući i lice, ali može utjecati i na druge dijelove tijela.

Seboreja je kronična upala kože, često uzrokovana prekomjernom proizvodnjom lojnih žlijezda. To dovodi do začepljenja pora i pojačanog ljuštenja kože. Seboreja se najčešće javlja na licu, vratu ili prsima, ali može biti prisutna i na drugim dijelovima tijela.

Uzroci seboreje

Seboreja je kožna bolest koja uzrokuje masnu, svrbežnu i ljuskastu kožu. Seboreja može utjecati na bilo koju dob i spol, no najčešće se manifestira kod djece u dobi od 2-4 godine te odraslih od 20-30 godina. Uzroci seboreje su različiti i uključuju hormonske promjene, stres, loša prehrana, alergije i okolišne čimbenike.

Najčešći uzrok seboreje je povećan razvoj stanica kože, što je često povezano s hormonalnim promjenama. Kod djece se hormoni mijenjaju brzo tijekom odrastanja, a kod odraslih to može biti povezano sa stresom ili drugim životnim situacijama. Također, neki ljudi mogu imati genetsku predispoziciju za seboreju.

Stres je još jedan čest uzrok seboreje. Kada ste pod stresom, vaš organizam proizvodi više hormona koji mogu izazvati svrbež i masnoću na koži. Također, stres može dovesti do loših prehrambenih navika pa je važno da unosite zdravu hranu bogatu antioksidansima koji mogu pomoći vratiti ravnotežu kože.

Alergija na hranu ili proizvode za njegu također može biti uzrok seboreje. Pregledajte sastojke proizvoda za njegu kojima ste nedavno počeli koristiti da biste utvrdili postoji li mogućnost da su počeli izazivati ​​svrbež i ljuskavost na vašoj koži. Također istražite alergene hrane jer neke vrste hrane mogu dovesti do reakcija na koži poput crvenila ili svrbeža.

Okolišni čimbenici također mogu povećati simptome seboreje. Osobito one osobe sklonije su osjetljivosti prema vremenskim promjenama pa će vrućina i vlažnost moći dodatno iritirati simptome ovog stanja kože.

See also  Što je vitruvijev čovjek

Seboreja nije opasna bolest ali može biti neugodna te potrebno djelovanje da bi se postigla adekvatna razina hidratacije i regulacija masnoća na vašoj koži. S obzirom da su uzroci seboreje različiti, potrebno je provesti detaljan pregled da bi se pronašao točan uzrok te prilagoditi neki od gore navedenih savjeta za prevenciju simptoma ove bolesti kože.

Kako se dijagnosticira seboreja?

Seboreja se obično dijagnosticira na temelju pregleda kože. Liječnik će pregledati vašu kožu kako bi prepoznao simptome i uzroke seboreje. U nekim slučajevima liječnik možda će odlučiti da uzme uzorak kože i poslati ga laboratoriju za ispitivanje. Ako liječnik posumnja na druge bolesti koje mogu biti povezane s seborejom, on možda će propisati dodatne pretrage – poput krvnih testova ili pretraga za bakterijama ili gljivicama.

U nekim slučajevima liječnik će propisati lijekove za liječenje seboreje. Ovi lijekovi mogu uključivati ​​oralne retinoidne medikamente, također poznate kao vitamini A, i / ili topikalne masti i losioni koji pomažu smanjiti upalu i svrbež. Lijekovi protiv psorijaze također su dostupni i mogu biti učinkoviti kod nekih vrsta seboreje.

Liječenje seboreje

Seboreja je upalna stanica kože koja uzrokuje izlučivanje masnih sekreta, što može dovesti do svrbeža, ljuštenja i crvenila. Liječenje seboreje ovisi o vrsti i težini simptoma. Liječenje obično uključuje promjenu prehrane, lijekove i promjenu higijene.

Korak prvo je promjena prehrane. To uključuje povećan unos vitamina A, C i E kao i omega-3 masnih kiselina. U tom slučaju potrebno je smanjiti unos masti i šećera te povećati unos svježeg voća i povrća. Također je potrebno smanjiti unos alkohola jer može pojačati simptome seboreje.

Korak drugi je odabir lijeka za liječenje seboreje. Lijekovi koji su najučinkovitiji za tretiranje seboreji su topikalni retinoidi (Retin-A), alfa-hidroksilne kiseline (salicilna kiselina) i glukokortikoidi (prednizolon). Ovi lijekovi mogu pomoći ublažiti simptome seboreje, ali ako ne djeluju one treba zamijeniti novim lijekom ili povećati njihovu dozu.

Korak treći je promjena higijenskih navika. Osobe s seborejom trebaju redovito ispirati glavu sapunom za bebe ili posebnim shampooom protiv masnih kose jer to pomaže uklanjanju viška ulja sa kože glave. Također treba izbjegavati pranje prečesto jer to može pojačati simptome seboreje. Također je potrebno često mijenjati posteljinu i odjeću jer skladišti mikroorganizme koji mogu pogoršati stanice kože.

See also  Što su penjačice

U nekim slučajevima, ljudima s teškim oblicima seboreji možda će biti potrebna fototerapija ili laser terapija da bi se postigao bolji rezultat u liječenju ove bolesti kože. U svakom slučaju, važno je da osoba uspostavi redoviti raspored za četkanje, pranja i primjenju lokalnog tretmana na kožne stanice da bi postigla najbolji rezultat u borbi protiv seboreji .

Prevencija seboreje

Seboreja je stanje kože koje uzrokuju začepljenje lojnih žlijezda, a ponekad i upala. Može se pojaviti na bilo kojem dijelu tijela, ali je najčešća na vlasištu. Simptomi seboreje uključuju svrbež, ljuštenje i crvenilo kože te masnoću ili suhoću. Postoji nekoliko preventivnih mjera koje mogu pomoći u sprječavanju pojave seboreje.

Prvo, važno je da održavate higijenu vlasišta čestim pranjem kose i korištenjem blagih šampona. Osim toga, preporučljivo je oprati vlasište ne češće od jednom tjedno, jer prečesto pranje može isušiti kožu ili uzrokovati začepljenje lojnih žlijezda. Također je važno da izbjegavate stilove frizura poput punđi i vezica jer oni mogu potaknuti začepljenje lojnih žlijezda.

Drugo, preporučeno je da jedete hranu bogatu omega-3 masnim kiselinama jer one pomažu u održavanju ravnoteže masti na koži te omekšavaju i obnavljanju stanica kože. Također je važno piti dovoljne količine vode da bi se održala hidratacija kože te spriječila dehidracija. Korištenje visokokvalitetnog hidratantnog ulja također može pomoći u obnavljanju vlažnosti kože i sprječavanju svraba i ljuštenja.

Treća preporuka je da izbjegnet ekstremne temperature na vašem vlasništu jer to moze dovesti do suhoćei isusivanja koze te time poticati nastanak seborejskih promena. Također treba biti oprezan prilikom suncevanja jer UV-zračenja mogu oslabiti strukturu vaših vlasni i isusiti nastalih čvorova. Preporuke su da se prilikom suncevanja koristite posebnim proizvodima za zaštitu od sunca s SPF-om 30-50+.

Seborejske promene na kożi mogu biti neugodne te bitno uticati na samopouzdanje i svakodnevni ţivot onih koji pate od ovog stanja . Međutim , postoj e nekoliko preventivnih mjera kojima mozete sprieciti nastanak seborejskih promena . Redovna higijena , pravilna prehrana , hidratacija , unos omega 3 masnih kiselina te upotreba SPF proizvoda su samo neki od nacina na kojima cete uspjeti sprieciti pojavul seborejskih promena .

See also  Što je egzodus

Alternativne terapije za liječenje seboreje

Seboreja je vrlo česta kožna bolest, a njen glavni simptom je masnoća i ljuštenje kože. Postoje različite terapije koje se mogu koristiti za liječenje seboreje, uključujući i alternativne terapije. Ove vrste terapija mogu uključivati ​​izmjenu prehrane, upotrebu biljnih proizvoda, akupunkturu i druge postupke.

Kada je riječ o prehrani, promjene u načinu prehrane obično se preporučuju za liječenje seboreje. Preporuča se jesti hranu bogatu omega-3 masnim kiselinama, vitamina E i cinka. Omega-3 masne kiseline nalaze se u ribi poput lososa i sardina, te u lanenom ulju. Vitamini E i cink su pronađeni u orasi, mahunarke i divljem povrću poput brokule ili špinata. Također treba izbjegavati hranu bogatu šećerom ili trans mastima jer one mogu povećati stvaranje sebuma i pogoršati simptome seboreje.

Biljni proizvodi također mogu biti od koristi za liječenje ove bolesti. Primjerice, aloe vera može smanjiti upalu kože povezanu s ovom bolešću. Također postoji nekoliko biljaka koje imaju antimikrobna svojstva koja mogu pomoći da se smanji potkožno stvaranje masti te da bakterijske infekcije kožnih kanala budu pod kontrolom. To uključuje neven, lavandin i šipak. Ovi biljni proizvodi trebaju biti primjenjeni na zahvaćenoj regiji do tri puta dnevno tijekom nekoliko tjedana da bi postigli pozitivan rezultat.

Akupunktura je još jedna metoda alternativnog liječenja koja može biti od pomoći za pacijente s ovom dijagnozom. Akupunkturnim iglicama postavljenim točno na određene zone kože olakšava se protok energijskih kanala i stimulira limfni sustav da bude aktivan protiv upale na pogođeno područje. Akupunktura možda nema djelotvoran utjecaj na samo stanje kožnih tegoba poput peruti ili crvenila lica pa ćete možda morati tražiti druge metode za liječenje ovih simptoma.

Portal

Position

Nadam se da je ovaj tekst bio koristan i da ste uživali čitajući ga.

Ako želite još slobodno pogledajte sve moje članke na ovom portalu.

Ako mene želite upoznati pogledajte više ovdje.

Sadržaj objavljen i dostupan putem ovim internetskih stranica isključivo je informativnog karaktera i pribavljen iz jvnih izvora, bez ikakvog jamstva, bilo koje vrste, izričitog ili prešutnog, da je isti točan, pravodoban, potpun i/ili prikladan za neku određenu svrhu ili određeni način korištenja. Navedeni sadržaj Korisnik koristi isključivo na vlastitu odgovornost i vlasnik ove stranice se ne može smatrati odgovornim za bilo kakvu štetu nastalu korištenjem ili interpretacijom istog. Objavljeni sadržaj i informacije ni u kom smislu ne predstavljaju ponudu ili poziv na stavljanje ponude za trgovanje ili bilo koju drugu transakciju u vezi s objavljenim sadržajem i informacijama.

Portal Informer

Portal za informiranje na jednom mjestu

Psihologija

Što je revolut

Što je Revolut? Revolut je najviše rastuća financijska platforma na svijetu koja korisnicima omogućuje lako i sigurno plaćanje u više od 150 valuta, kupnju i čuvanje kriptovaluta te pristup neograničenim i besplatnim bankovnim uslugama. Platforma ima svoju...

read more

Što je personifikacija

Personifikacija je literarna tehnika koja se koristi za davanje ljudskih osobina neživim objektima ili pojmovima. To pomaže učiniti da se čitatelji osjećaju blisko i vezano za slike koje su stvorene u određenom djelu. Ova tehnika vam omogućuje da prenesete osjećaje i...

read more

0 Comments

Pin It on Pinterest

Shares
Share This