Što je saturacija kisika

by Jun 6, 2024Značenje0 comments

Što je saturacija kisika? Saturacija kisika je postotak kisika u krvi. To se mjeri u postocima i odražava omjer između količine apsorbiranog kisika i ukupne količine raspoloživog kisika. Normalne razine saturacije kisika u arterijskoj krvi su između 95% i 100%. Saturacija kisika je vrlo važan pokazatelj zdravstvenog stanja, jer pokazuje stupanj hipoksije (nedostatak kisika).

Saturacija kisika je postotak kisika u krvotoku. To je mjera aktivnosti između dvije supstance: kisika i plinova ugljikova dioksida. Ako postoji više kisika u plazmi nego što je potrebno za ravnotežu, saturacija se smatra povišenom.

Kako se mjeri saturacija kisika?

Saturacija kisika je procenat koncentracije ukupnog kiseonika u arterijskoj krvi. To se obično odnosi na ono što medicinski stručnjaci nazivaju PAR (arterijski parcijalni pritisak). Da biste mjerili saturaciju kisika, potrebno je napraviti test zvani arterijska punjenje ili test punjenja. Ovo se obično radi pomoću posebnog uređaja za mjerenje pulsa, poznatog i kao pulseksimetar, ili specijaliziranog opreme za merenje. Test punjenja će omogućiti medicinskom osoblju da odrede razinu PAR-a u arterijskoj krvi pacijenta. Rezultati mogu pomoći liječnicima da utvrde da li je pacijent pod stresom ili pod normalnim pritiskom. Na osnovu toga, lako je utvrditi saturaciju kiseonika u pacijentovoj arterijskoj krvi.

Uzorak arterijske krvi se može preuzeti sa vene ili arterija pacijenta i analizirati u laboratoriji pomoću specijalizirane opreme koja će biti sposobna da odredi razinu PAR-a. Rezultati mogu biti prikazani grafički ili numerički i obuhvataju sve vrijednosti sa mogućim satursacijaom kiseonika (SaO2). Ako je SaO2 manja od 95%, to znači da je saturacija niska i potrebno je primjeniti terapijske procedure da bi se obnovio normalan nivo.

See also  Što je klavuxil

Normalne vrijednosti saturacije kisika

Saturacija kisika je mjera u kojoj je razina kisika u tijelu. Normalno, osoba treba imati između 95-100% saturacije kisika. Ako je razina saturacije kisika ispod 95%, to se naziva hipoksična i može dovesti do problema s disanjem.

Kako bi se odredila razina saturacije kisika, obično se provodi test zvani arterijski test za ugljični dioksid (PaCO2). Test provjerava razine ugljičnog dioksida u arteriji, što omogućava liječniku da procjenjuje koliko je tkivo tijela primilo kisik. Ako je paCO2 visok, to može signalizirati da postoji problem s disanjem.

Drugi testovi mogu se provesti da bi se odredila razina saturacije kisika, ali najčešće se provodi PaCO2 test. Ovi drugi testovi su pulse oximetry i end-tidal CO2 testing. Pulse oximetry pokazuje razinu kisika u cirkulirajućoj tvari, a end-tidal CO2 testing pokazuje razinu ugljičnog dioksida izdišnog zraka.

Ako liječnik otkrije da je razina saturacije kisika niža od normalnih vrijednosti, mogu biti potrebne daljnje liječničke ispite da bi se utvrdile točne uzroke i liječenje. U nekim situacijama ćete možda morati proći posebne terapijske procedure poput ispiranja pluća da biste poboljšali protok zraka u plućima i povećali saturacija kisika..

Konačno, važno je napomenuti da su normalne vrijednosti saturacija kisika određene prema starosnoj skupini te osobnim faktorima poput zdravlja srca i pluća. Stoga ćete uvijek trebati savjetovati se s liječnikom prije nego što počnete bilo što raditi s ciljem promicanja normalnih vrijednosti saturacija kisika.

Učinci niskih vrijednosti saturacije kisika

Kada je riječ o niskim vrijednostima saturacije kisika u krvi, postoje mnoge moguće posljedice. Saturacija kisika je značajan faktor u funkcioniranju našeg tijela. Kada je razina saturacije kisika ispod normalnih vrijednosti, to može dovesti do pogoršanja simptoma u osoba s astmom, plućnom bolešću ili srčanim bolestima. Također može dovesti do pogoršanja simptoma hipoksemije, što obuhvaća slabost, umor, glavobolju i slabo disanje. U težim slučajevima to se može manifestirati u gubitku svijesti ili čak smrti.

See also  Što je ptičica

Kronični hipoksija također može imati štetne posljedice za zdravlje. To se može manifestirati u smanjenju sposobnosti da se koncentriramo i pamtimo stvari te u stanju mentalne nejasnoće i glavobolje. Također smanjuje sposobnost tijela da obavlja fizičke aktivnosti poput trčanja ili vožnje bicikla. Dugotrajan manjak saturacije kisika također može povećati rizik od razvoja bolesti srca i unutarnjih organa, posebno bubrega i jetre.

Stoga je važno pratiti razinu saturacije kisika i poduzeti mjere ako se pojave simptomi niskog saturacija kisika. To bi trebalo započeti s promjenom načina života radi povećanja zdravlja pluća i srca, posebno ako se osjetite slabim ili umornim usprkos dosta odmora i neobično brzom disanju tijekom noćnih sati. Ako osjetite simptome ozbiljniji od toga trebate potražiti liječničku pomoć što prije jer hipoksija možda nosi sa sobom skrivena opasnost kojoj treba dati pažnju prije nego bude prekasno.

Dijagnoza niskog saturacije kisika

Niska saturacija kisika je stanje u kojem je razina kisika u krvi ispod normalnog. To se obično smatra da je ispod 95 posto. Ovo stanje se obično naziva hipoksemija. U nekim slučajevima može biti vrlo ozbiljno, može dovesti do oštećenja organa i smrti ako se ne liječi. Simptomi niskog saturacije kisika mogu uključivati ​​umor, upornu slabost, ubrzanu ili nepravilnu srčanu frekvenciju, plavi ton kože, bljedilo, udisanje brzim i površnim dahom, brzo disanje i gušenje.

Dijagnoza niskog saturacije kisika često počinje fizikalnim pregledom pacijenta. Liječnik će provjeriti simptome i provjeriti svoju temperaturu i puls. Također će odrediti razinu kisikova u plućima pomoću posebne opreme za mjerenje saturacije krvi. Ako se razina kisikova u plućima pokazala ispod normalnog, liječnik će preporučiti dodatne testove da utvrdi točnu dijagnozu i odredi stupanj ozbiljnosti bolesti. Dodatni testovi mogu uključivati ​​krvne pretrage za određivanje razine hemoglobina ili rendgenske snimke pluća da bi se procijenila stopa taloženja plinova.

See also  Što je saharoza

Liječenje niskog saturacije kisika

Niska saturacija kisika je stanje u kojem je tijelo dobiva manje kisika nego što je potrebno. Ovo stanje može biti opasno za zdravlje osobe i može uzrokovati ozbiljne probleme. U većini slučajeva, liječenje se sastoji od medicinskih tretmana i promjena životnog stila.

Jedan od glavnih medicinskih tretmana za liječenje niske saturacije kisika je inhaliranje kiseonika. Ovo se obično radi pomoću maski ili cevi koje se postavljaju na lice pacijenta i daju mu dodatnu dozu kiseonika. U nekim situacijama, pacijentima će biti propisano da nose posebnu vrstu maski koja im omogućava da dišu samo čist, prečišćeni vazduh.

Lijekovi

U nekim slučajevima, ljekari mogu propisati lijekove za liječenje niskog saturacija kisika. Ovi lijekovi mogu pomoći u poboljšanju prokrvljenosti pluća i povećati protok kiseonika u organizmu. Lekari mogu također propisati steroidni inhalator za olakšavanje simptoma niskog saturacija kisika, poput kašlja i gušenja.

Promjena životnog stila

Promjene načina života su jedna od najboljih metoda borbe protiv niskog saturacija kiseonka. To obuhvata ishranu bogatu voćem i povrćem, redovne fizičke aktivnosti, ograničavanje unosa alkohola i duvana te pridržavanja propisanog režima lekova od strane lekara. Također je važno da se pridržavate svakodnevnih higijenskih navika poput pranja ruku da bi se spriječile infekcije dišnih puteva.

Portal

Position

Nadam se da je ovaj tekst bio koristan i da ste uživali čitajući ga.

Ako želite još slobodno pogledajte sve moje članke na ovom portalu.

Ako mene želite upoznati pogledajte više ovdje.

Sadržaj objavljen i dostupan putem ovim internetskih stranica isključivo je informativnog karaktera i pribavljen iz jvnih izvora, bez ikakvog jamstva, bilo koje vrste, izričitog ili prešutnog, da je isti točan, pravodoban, potpun i/ili prikladan za neku određenu svrhu ili određeni način korištenja. Navedeni sadržaj Korisnik koristi isključivo na vlastitu odgovornost i vlasnik ove stranice se ne može smatrati odgovornim za bilo kakvu štetu nastalu korištenjem ili interpretacijom istog. Objavljeni sadržaj i informacije ni u kom smislu ne predstavljaju ponudu ili poziv na stavljanje ponude za trgovanje ili bilo koju drugu transakciju u vezi s objavljenim sadržajem i informacijama.

Portal Informer

Portal za informiranje na jednom mjestu

Psihologija

Što su svingeri

Što su svingeri? Svingeri su parovi koji traže uzbuđenje u odnosima sa drugim parovima ili pojedincima. To znači da oba partnera dozvoljavaju jedno drugom da se druže i intimno odnose sa drugim ljudima. Obično se to radi na posebnim mestima i događanjima gde svi...

read more

Što je svijeća

Što je svijeća? Svijeća je starinski način osvjetljavanja koji se još uvijek koristi u mnogim kulturama. Može se odnositi na bilo koju vrstu svetala koja isijava svetlost zahvaljujući gorenju voska ili ulja. Od posude napravljene od keramike ili metala postavljenog na...

read more

0 Comments

Pin It on Pinterest

Shares
Share This