Što je strabizam? Strabizam je vidna smetnja koja se odnosi na neusklađenost očnih mišića. Kada su oči neusklađene, one ne usmjeravaju pogled u istom smjeru. Osoba s strabizmom može imati problema s vidom, pa čak i s čitanjem i pisanjem. Strabizam je najčešća vidna smetnja u djece, ali se može pojaviti i kod odraslih.

Strabizam je stanje koje se odlikuje neravnomjernim zakrivljenjem očiju, što dovodi do neusklađenosti u vidnom polju.

Simptomi strabizma

Strabizam je vidna smetnja koja se manifestira u obliku nekoordiniranog pokreta očiju. Oči mogu biti usmjerene prema unutra ili prema van. Strabizam je najčešće dijagnosticirana vidna smetnja među djecom i može biti potpuno ili djelomično ispravljen korekcijom. Simptomi strabizma uključuju:

• Nemogućnost usredotočivanja očiju na isti objekt – Ovo je najčešći simptom strabizma. Može se pojaviti kod djece mlađe od tri godine starosti, a dijagnoza se obično postavlja po šestoj godini.

• Visoka propusnost oka – Ovo se otkriva kada okulist pregleda djetetovo lice sa posebnim uređajem za procjenu refrakcije.

• Teškoće čitanja – Dijete može imati teškoća s čitanjem i razumijevanjem teksta s jednim okom.

• Zablude – Dijete možda ne vidi stvari onako kako ih drugi vide, pa će, na primjer, misliti da su predmeti veći nego što jesu.

• Mijenjanje pogleda – Dijete možda prilagođava svoj pogled promjenom položaja glave da bi bolje vidio predmete u daljini.

• Glavobolje – Glavobolje mogu biti posljedica napora oka povezanog sa strabizmom.

Uzroci strabizma

Strabizam je kongenitalni poremećaj vida koji se očituje asimetričnim, neusklađenim pokretima očiju. Postoji nekoliko vrsta strabizma, a njihovi uzroci se mogu podijeliti u dvije glavne kategorije: fiziološki i neurološki.

See also  Što je hapih

Fiziološki uzroci strabizma odnose se na razvojne anomalije ili abnormalnosti oka ili okolnih struktura. Ova vrsta strabizma može biti posljedica sljepoočnice, astigmatizma, anomalija mrežnice i drugih anatomskih problema s okom. Također postoje uvjeti koji mogu dovesti do otpora mišićima oka i ograničiti njegovu sposobnost da pravilno usmjerava gledanje.

Neurološki uzroci strabizma odnose se na poremećaj neuromuskularnih procesa koji upravljaju pokretima očiju. Međutim, to nisu samo genetske abnormalitete već i ozljede mozga, tumorske procese i druge neurološke bolesti. Neurološka strabizam također može biti posljedica dugotrajne uporabe nekih lijekova poput lijekova protiv epilepsije, antipsihotika itd.

U nekim slučajevima, uzroci strabizma još nisu poznati. U takvim situacijama liječnici će se obično usredotočiti na liječenje simptoma i prilagodbu okoliša da bi olakšali život pacijentu s tom dijagnozom.

Dijagnostika strabizma

Dijagnostika strabizma zahtjeva detaljan pregled vida, uključujući procjenu vidne oštrine, refrakcije (provjeru vida) i testiranje okulomotornih funkcija. Procjena vidne oštrine obuhvaća provjeru sposobnosti pacijenta da razlikuje male predmete ili slova na različitim udaljenostima. Refrakcija ispituje koliko i kako svjetlosne zrake prolaze kroz leće u očima. Oftalmološki pregled obuhvaća provjeru oka i provjeru okulomotornih funkcija, kao što je gledanje udaljene i bliske predmete. Oftalmolog može također primijeniti pritisak na oko da bi se utvrdilo postoji li strabizam.

Kada je dijagnoza potvrđena, oftalmolog može odrediti stupanj strabizma i odrediti najbolji lijek za pacijenta. Liječenje može uključivati ​​korekciju pomoću naočala ili kontaktnih leća, lokalne injekcije, fizikalnu terapiju ili operaciju. Ako se dijagnosticira rano, smanjenje strabizma mogu biti uspješno postignuti pomoću terapija optike ili korektivnih naočala. Međutim, ako se čvor lokaliziran na mišićima oka nastavi proširiti tijekom vremena, pacijent možda treba operacija da bismo ispravili problem.

See also  Što je slatka pavlaka

Kako se liječi strabizam?

Strabizam je kvar vida koji se često javlja u djetinjstvu, a može se pojaviti i u odrasloj dobi. On nastaje zbog neusklađenog pokreta očnih mišića, što dovodi do toga da oči gledaju u različitim smjerovima. Strabizam može biti konstantan ili epizodni. Konstantni strabizam zahtijeva odmah liječenje, da bi se spriječila trajna šteta na vidu. Epizodni strabizam može biti privremen i obično nestane bez liječenja. Međutim, potrebno je obratiti pažnju na simptome i pratiti dijete kako bi se spriječili problemi s vidom u budućnosti.

Liječenje strabizma ovisi o njegovoj težini, ali često uključuje korekciju vida i upotrebu posebnih okulara ili naočala kako bi se osigurala bolja usklađenost mišića u oba oka. U nekim slučajevima liječnik može preporučiti operaciju koja može biti potrebna za poboljšanje usklađenosti oka. Operacija također može biti potrebna ako dioptrijske naočale nisu djelotvorne. U nekim slučajevima, lijekovi mogu biti propisani radi olakšanja boli ili napetosti mišića lica ili oka. Također postoji terapija vizualne vježbe koja pomaže djetetu da postigne bolju usklađenost mišića u oku i jačanje mišićnog tonusa.

U nekim slučajevima, možda ćete morati pronaći odgovarajućeg psihologa ili terapeuta za djecu s poremećajem vida da biste osigurali odgovarajube podršku i olakšali stres i anksioznost vezane uz dijagnozu strabizma. Sveobuhvatni pristup liječenju je najbolji način da se sprijeèite od trajnih problemâ s vidom te omoguuæite djetetu da raste kao normalno dijete bez ogranièavanja u svakodnevnim aktivnostima.

Budite sigurnii da posjetite struènog pregledavaa¢aa radi pravilne diagnoze i planiranja lijee¨¢enja po¤¤rebnoga² za va¤¤se djetee¨¢te.

Prevencija strabizma

Strabizam je vrsta oštećenja vida u kojoj oči ne mogu usmjeriti svoje poglede na istu točku. To dovodi do potpunog ili djelomičnog gubitka sposobnosti da se jedno ili oba oka usmjere na predmet. Strabizam je razlomljen u dva glavna tipa – konvergentni i divergentni. Najčešće forme su esotropija (divergentni strabizam) i ekotropija (konvergentni strabizam).

See also  Što je ne mogu ili nemogu

Prevencija strabizma može se obaviti kroz promicanje općeg zdravlja, prevenciju ozljeda glave, liječenje infekcija i liječenje za druge bolesti koje mogu dovesti do strabizma. U ranom djetinjstvu potrebno je stvoriti sigurno okruženje bez prepreka u kojem dijete može slobodno šetati. Na redovitim pregledima oftalmologa također treba provjeriti postojanje bilo kakvih abnormalnosti oka ili vizualnih poremećaja.

Dijete treba biti pravilno hranjeno sa uravnoteženom prehranom bogatom vitaminima, mineralima i antioksidansima da bi se osiguralo da dijete raste zdravo. Također je potrebna adekvatna fizička aktivnost i umjetnička stimulacija za razvoj mentalnih sposobnosti. Dijete treba biti što manje izloženo svjetlu televizora, mobitela, računala i drugih elektronika jer to može utjecati na njihovu vizualnu percepciju.

Oftalmološke naočale trebaju biti nosene ako dijagnosticirano da postoji određena refraktivna greška oka poput astigmatizma, hipermetropije ili miopije. Ove se naočale moraju redovito prilagođavati u skladu s vizualnom percepcijom djeteta. Lijekovi nemaju terapeutski učinak u prevenciji strabizma, ali mogu biti propisani radi liječenja simptoma tako što će se smanjiti intenzitet napadaja.

U slučajevima kada su već prisutne manifestacije strabizma, potrebno je odmah pojasniti da je rano liječenje neophodno za postizanje najboljih rezultata. Osim toga, vrijedi napomenuti da su preventivne mjere neophodne za smanjenje razvoja ovog stanja i prikladnu rehabilitaciju pacijenta.

Portal

Position

Nadam se da je ovaj tekst bio koristan i da ste uživali čitajući ga.

Ako želite još slobodno pogledajte sve moje članke na ovom portalu.

Ako mene želite upoznati pogledajte više ovdje.

Sadržaj objavljen i dostupan putem ovim internetskih stranica isključivo je informativnog karaktera i pribavljen iz jvnih izvora, bez ikakvog jamstva, bilo koje vrste, izričitog ili prešutnog, da je isti točan, pravodoban, potpun i/ili prikladan za neku određenu svrhu ili određeni način korištenja. Navedeni sadržaj Korisnik koristi isključivo na vlastitu odgovornost i vlasnik ove stranice se ne može smatrati odgovornim za bilo kakvu štetu nastalu korištenjem ili interpretacijom istog. Objavljeni sadržaj i informacije ni u kom smislu ne predstavljaju ponudu ili poziv na stavljanje ponude za trgovanje ili bilo koju drugu transakciju u vezi s objavljenim sadržajem i informacijama.

Portal Informer

Portal za informiranje na jednom mjestu

Psihologija

Što je presoflex

Presoflex je inovativna tehnologija koja se koristi za proizvodnju elastičnih, izdržljivih i visokokvalitetnih materijala. Ova tehnologija kombinira postojeću tehnologiju s novim sastojcima i procesima da bi se dobili materijali sa izvanrednim svojstvima. Materijal je...

read more

Što je prekvalifikacija

Prekvalifikacija je proces obuke i edukacije koji se odnosi na promjenu kvalifikacija ili usmjeravanje prema drugom stručnom području. Prekvalifikacija pomaže ljudima da nadograde svoje postojeće vještine i stečeno znanje te da steknu nove kompetencije potrebne za...

read more

0 Comments

Pin It on Pinterest

Shares
Share This