Što je sumamed? Sumamed je antibiotik širokog spektra koji se koristi za liječenje infekcija dišnog, mokraćnog i kožnog sustava. Dostupan je u obliku tableta i praška za suspenziju. Lijek se obično preporučuje za bakterijske infekcije uzrokovane određenim vrstama bakterija, poput Streptococcus pneumoniae, Haemophilus influenzae, Moraxella catarrhalis i Staphylococcus aureus.

Sumamed je antibiotik iz skupine makrolida. To je lijek koji se koristi za liječenje bakterijskih infekcija dišnih putova, kože, mokraćnog sustava i želuca. Lijek je dostupan u obliku tableta, praška za suspenziju i suspenzija.

Kako Sumamed deluje?

Sumamed je zaštitno ime za antibiotik azitromicin, koji se koristi za liječenje infekcija uzrokovanih bakterijama. Dostupan je u obliku tableta, šumećih tableta, praška za oralnu primjenu i infuzijskih otopina. Azitromicin djeluje tako da inhibira sintezu proteina u stanicama bakterija, čime onemogućava njihov rast i razmnožavanje. Tada se bakterije uništavaju i infekcija se povlači. Međutim, neke bakterije mogu biti otporne na ovaj lijek.

Sumamed se propisuje za liječenje mnogih upalnih bolesti dišnog sustava, kao što su sinusitis, faringitis i akutni bronhitis. Također se može koristiti za liječenje određenih vrsta kožnih infekcija i ginekoloških bolesti poput cervicitisa i uretritisa. Sumamed se također može koristiti kao preventivna mjera u određenim situacijama, poput operacija ili boravka u bolnici gdje postoji visok rizik od infekcija.

Uobičajena doza Sumameda je 500 mg jednom dnevno tijekom 3 dana ili 500 mg jednom tjedno tijekom 3 tjedna. To može varirati ovisno o vrsti infekcije koja se liječi i težini simptoma. Ljudima s nekim vrstama bubrežnih problema može biti potrebna niža doza lijeka ili duže trajanje liječenja.

See also  Što znači kompetentan

Kada se Sumamed koristi?

Sumamed je antibiotik širokog spektra koji se koristi za liječenje bakterijskih infekcija. Može se koristiti za liječenje različitih infekcija, uključujući respiratorne infekcije, infekcije mokraćnog mjehura i bubrega, ginekološke infekcije, kožne infekcije i druge. Također se može koristiti za liječenje bakterijskih infekcija uzrokovanih Streptococcus pneumoniae ili Haemophilus influenzae. Sumamed se također preporučuje za profilaksu i liječenje određenih vrsta pneumonije.

Sumamed je lijek koji se obično preporučuje pacijentima s osjetljivošću na druge antibiotike ili ako je drugi antibiotic neučinkovit. Lijek se može propisati odraslima i djeci, pa bi svaki pacijent trebao provjeriti sa svojim liječnikom prije uzimanja ovog lijeka. Lijek bi trebao biti propisan tek nakon dijagnoze bakterijske infekcije i pregleda od strane stručnog medicinskog osoblja.

Moguće neželjene reakcije leka Sumamed

Sumamed je antibiotik, koji se koristi za liječenje infekcija bakterijskog porijekla. Može imati neke neželjene reakcije, uključujući povraćanje, mučninu, proljev, glavobolju i osip. Neki ljudi mogu također doživjeti alergijske reakcije kao što su košnice ili oticanje lica i usana. U rijetkim slučajevima, može se pojaviti anafilaksija (teška alergijska reakcija) s simptomima uključujući gušenje i pad krvnog tlaka.

Ponekad se mogu pojaviti problemi s jetrom ili bubrezima; simptomi uključuju žutilo kože ili očiju, crvenilo kože, tamno mokraćenje ili bolovi u trbuhu. Ako se pojave ti simptomi, odmah se obratite svom liječniku. Nisu registrirane druge neželjene reakcije s ovim lijekom.

Također je moguće da ćete biti potencijalno podložni drugim nepoznatim neželjenim reakcijama koje nisu opisane ovdje. Ako imate bilo koji od simptoma nuspojava nakon uzimanja Sumameda, obratite se svom liječniku za savjet o daljnjoj terapiji. Pogotovo ako su te nuspojave ozbiljne ili traju duže vrijeme.

See also  Što su klauni

Koliko često treba uzimati Sumamed?

Sumamed je antibakterijski lijek koji se koristi za liječenje infekcija. Ovisno o vrsti i težini infekcije, liječnik će preporučiti određeni režim doziranja. Općenito, preporuča se uzimanje tablete ili praška jednom dnevno. Međutim, ako je infekcija teža, liječnik možda preporuči uzimanje dvaput dnevno. Kako bi se postigao željeni terapijski učinak, sumamed treba uzimati istovremeno svakog dana i po mogućnosti tijekom istog razdoblja dana. Ako se propusti doza, potrebno ju je popuniti kad god je to moguće, ali ne smijete uzeti više od jedne tablete ili jednog praška odjednom ili blizu vremena za sljedeću dozu.

Ako imate bilo kakvo pitanje o dozi sumameda ili bilo kojeg drugog lijeka, obratite se svom liječniku za savjet. Budite sigurni da slijedite upute na etiketi lijeka i pažljivo slušate upute svog liječnika pri primjeni ovog antibiotika.

Da li postoje drugi lekovi koji imaju isti efekat kao i Sumamed?

Da, postoje drugi lekovi koji imaju isti efekat kao i Sumamed. Ovi lekovi uglavnom sadrže aktivnu supstancu azitromicin, koja je takođe dostupna u obliku tableta, šumećih tableta i oralnih suspenzija. Neki od naziva ovih lekova su Zitrotek, Zedd, Zithrin, Azimed, Azicid i Azitromin.

Azitromicin pripada grupi makrolida, što znači da deluje na bakterije blokiranjem njihove sposobnosti da se razmnožavaju. Lekovi koji sadrže ovu supstancu često se propisuju za lečenje upalnih bolesti gornjeg disajnog trakta, poput sinusitisa ili bronhitisa. Takođe se propisuju za lečenje infekcija kože i urogenitalnog sistema. Efikasni su protiv nekih vrsta bakterija koje mogu izazvati akutnu dijareju.

Međutim, treba imati na umu da je preporuka svakom pacijentu da prvo posavetuje svog lekara pre nego što uzme bilo koji od ovih lekova. Lekar će proceniti stanje pacijenta i utvrditi da li je terapija sa azitromicinom adekvatna za datog pacijenta.

See also  Što je tlo

Portal

Position

Nadam se da je ovaj tekst bio koristan i da ste uživali čitajući ga.

Ako želite još slobodno pogledajte sve moje članke na ovom portalu.

Ako mene želite upoznati pogledajte više ovdje.

Sadržaj objavljen i dostupan putem ovim internetskih stranica isključivo je informativnog karaktera i pribavljen iz jvnih izvora, bez ikakvog jamstva, bilo koje vrste, izričitog ili prešutnog, da je isti točan, pravodoban, potpun i/ili prikladan za neku određenu svrhu ili određeni način korištenja. Navedeni sadržaj Korisnik koristi isključivo na vlastitu odgovornost i vlasnik ove stranice se ne može smatrati odgovornim za bilo kakvu štetu nastalu korištenjem ili interpretacijom istog. Objavljeni sadržaj i informacije ni u kom smislu ne predstavljaju ponudu ili poziv na stavljanje ponude za trgovanje ili bilo koju drugu transakciju u vezi s objavljenim sadržajem i informacijama.

Portal Informer

Portal za informiranje na jednom mjestu

Psihologija

Što je prljava bomba

Što je prljava bomba? Prljava bomba je vrsta atomske bombe koja se razlikuje od običnih nuklearnih oružja po tome što koristi izotope radioaktivnih materijala umjesto čistog nuklearnog materijala. Ova vrsta bombe može biti mnogo opasnija od obične atomske bombe, jer...

read more

Što je prizemni ozon

Što je prizemni ozon? Prizemni ozon je vrsta ozonskog sloja koji se nalazi blizu površine Zemlje, u rasponu od nekoliko desetina do nekoliko stotina metara. To je oblik toksičnog onečišćenja zraka, koje nastaje uslijed proizvodnje određenih industrijskih kemikalija i...

read more

0 Comments

Pin It on Pinterest

Shares
Share This