Uskličnik je pismo ili znak koji se koristi za isticanje određenih riječi ili rečenica u tekstu. U hrvatskom jeziku uskličnici se obično koriste na kraju rečenice, no mogu se koristiti i na početku ili unutar rečenica. Uskličnici se često koriste za izražavanje raznih osjećaja, poput radosti, ljutnje i žaljenja. Također mogu biti upotrijebljeni u ironiji ili da bi snažno naglasili neku točku.

Uskličnik je znak interpunkcije koji se koristi za iskazivanje slučajeva uzbuđenja, iznenađenja, radosti ili bijesa.

Primjeri uskličnika

Uskličnici se koriste u govoru i pisanom jeziku da bi se izrazili različiti osjećaji, poput uzbuđenja ili iznenađenja. Neki primjeri su “Oh!”, “Wow!”, “Eek!” i slično. Uskličnici se također mogu koristiti za naglašavanje toga što je rečeno. Primjerice, “Morat ćeš to raditi *odmah*!” Također se mogu koristiti za interjekciju, na primjer “O ne!” ili “Aha!”. Ponekad se uskličnici koriste da bi se postiglo pozitivno rezoniranje s publikom, na primjer: “Jeste li spremni? *Da!*”. Uskličnici mogu biti vrlo snažni i povećati učinak određene rečenice. Na primjer: “Napravio sam to! *Tako sam ponosan!*”.

Uloga uskličnika u gramatici

Uskličnici su znakovi interpunkcije koji se koriste da bi se naglasili ili istaknuli određene dijelove u rečenici. Uloga uskličnika je bitna u gramatici jer omogućuje da se razlikujemo između različitih vrsta rečenica i naglašavaju posebni dijelovi rečenice. Osim toga, uskličnici pomažu čitateljima da se lakše snađu u tekstu i da ga bolje razumiju.

Uskličnik se koristi za naglašavanje ili podcrtavanje misli ili emocija, obično na kraju rečenice. Na primjer: “Želim ti sreću!” Uskličnik se također može koristiti za obavijest o neizvjesnom događaju ili situaciji, na primjer: “Ne znamo što će se dogoditi sutra!”. Uskličnici mogu biti upotrijebljeni i ispred citata, na primjer: “On je rekao: ‘Ne bojte se!'”

See also  Što je mefisto

Uskličnici također služe za stvaranje posebnog oblika strukture rečenica. Postoje dvije glavne vrste strukture – pozitivna i negativna. Kada je pozitivna struktura prisutna, uskličnik će biti postavljen na kraju pozitivnih rečenica; negativne strukture će imati usklicnike postavljen ispred njih. Na primjer: “Volio bih doći!”, ali “Ne bih nikada mogao doći!”. Ove razlike pomažu čitatelju da razumije strukturu koja je napisana.

Konačno, usklicnici služe za stvaranje akcenta u govoru i pisanju. To možete vidjeti u retoričko pitanje gdje ćete obicno vidjeti usklik postavljen na kraju cijele rezanice. Na primer: “Zar to mislite ozbiljno?” Usklik također možete vidjeti u hiperboli gdje ćete ga obicno vidjeti postavljen na kraju cijele rezanice sa namjerom da se istaknu osjetila ili intenzitet misli ili emocija; na primjer: “To je bilo stravično!”

U svakom slucaju, usklik igra važnu ulogu u gramaticima jezika jer omogucava da autor istakne određene dijelove teksta i pomaze citatelju da bolje razume tekst.

Uloga Uskličnika u Citiranju

Uskličnici su znakovi interpunkcije koji se često koriste u citiranju da bi se naglasila važnost izrečenog. Ovisno o tome gdje se uskličnik nalazi, on može imati različite uloge i davati različite poruke.

Uskličnik na početku citata govori da se riječi koje slijede ne mogu protumačiti kao mišljenje govornika. To je posebno važno ako je citat nešto što je netko rekao, ali ne odgovara stajalištu govornika. Također, uskličnik na početku citata služi za to da se istakne činjenica da je rečeno izgovoreno od strane druge osobe.

Uskličnik na kraju citata također pokazuje da su riječi koje su prethodile dolazile od druge osobe. Osim toga, ovaj uskličnik može biti uključen i zato da bi se naglasio poseban akcent ili intonacija koja je bila prisutna u originalnom citatu.

See also  Što je opomena

Uskličnici mogu biti korisni i za isticanje važnih informacija unutar samog citata. Na primjer, ako postoji fraza koja treba istaći zbog svoje značajnosti, onda je moguće staviti uskličnik na oba kraja fraza da bi se joj dalo dodatno težinu. Također, uskličnici mogu biti upotrijebljeni i za naglašavanje pažljivo odabranih rijeći unutar same rečenice čime se povećava intenzitet poruke koja se šalje.

U svakom slućaju, upotreba usklicnika treba biti oprezna jer previse upotrijebljenih usklikcina moze dovest do toga da poruka postane preopterecena i gubi svoju snagu. Također, potrebno je imati na umu da postoje neke situacije u kojima usklikcini nisu prihvatljiv i u skladu sa stilom pisanja – na primer prilikom pisanja formalnih dokumenata poput akademskih radova ili poslovnih dopisa. U svakom slucaju, potrebno je analizirati situaciju prije upotrebe usklikcina jer ono sto vrijedi jednom mestom ne mora vrijediti i drugdje.

Struktura uskličnika

Uskličnik je znak interpunkcije koji se koristi za naglašavanje misli ili upozorenja. To se obično koristi u retorici, razgovorima i pisanim djelima. Struktura uskličnika je vrlo jednostavna: to je oblik trokuta kojeg čine tri točke (!). Ovo označava da misao ili upozorenje treba naglasiti. Uskličnik se može koristiti i na početku rečenice ili na kraju, u zavisnosti od situacije. Na primjer: “! Jako si glup!”. Ova rečenica pokazuje da netko želi naglasiti ono što govori i daje upozorenje da se nešto mora promijeniti. Također se može koristiti u razgovoru da bi ukazao na nešto što druga osoba treba shvatiti: “Trebam ti reći jednu stvar – ! Shvati!” Uskličnik se često može pronaći i u pisanim djelima da bi naglasio određeni dio teksta ili ideju: “Neka nade svoj mir – ! Nije lako!”

See also  Što je komunikacija

Uskličnici također mogu biti korišteni u skupinama od 2 ili 3, a to ovisi o intenzitetu misli ili upozorenja. Primjerice, ako netko čini nešto vrlo loše, možete reći “!! Neka to više nikad ne čini!”. U tom slučaju, uskličnici postaju još jača alatka za naglašavanje. U svakom slučaju, uskličnik služi isti cilj – naglašavanje misli ili upozorenja.

Koristi se uskličnik

Uskličnici se često koriste za isticanje ili naglašavanje rečenica. Na primjer, možete koristiti uskličnik za isticanje nečeg što je posebno važno. Također, možete ih koristiti da bi vaše rečenice zvučale uzbudljivije i zabavnije. Na primjer, ako ste napisali: “Htio sam da probam nešto novo”, možete to napisati ovako: “Htio sam da probam nešto novo!” Uskličnik će dati vašoj rečenici veću težinu.

Uskličnici također mogu biti korišteni da bi se istakao pozitivan ili negativan ton u određenim situacijama. Na primjer, ako ste razočarani određenom situacijom, možete istaći tu činjenicu pomoću uskličnika. Također, mogu se koristiti i da bi se izrazila radost ili sreća u određenim situacijama.

Usklicnicima također možete dati ljudsko lice svojim rečenicama. Na primjer, ako ste napisali: “Nikada prije nisam vidio ovakvu sliku”, možete to napisati ovako: “Nikada prije nisam vidio ovakvu sliku!” To će staviti akcenat na to da ste oduševljeni onime što vidite, što je onda jasno drugim ljudima.

Krajnje je važno imati na umu da se uskličnik ne bi smio previše koristiti! Pretjerano korištenje usklicnika dovest će do toga da vaša poruka postane nejasna ili neuvjerljiva. Zato budite pažljivi i pazite na to da sa minimalnom upotrebom uskliknika postignete maksimalni efekat!

Portal

Position

Nadam se da je ovaj tekst bio koristan i da ste uživali čitajući ga.

Ako želite još slobodno pogledajte sve moje članke na ovom portalu.

Ako mene želite upoznati pogledajte više ovdje.

Sadržaj objavljen i dostupan putem ovim internetskih stranica isključivo je informativnog karaktera i pribavljen iz jvnih izvora, bez ikakvog jamstva, bilo koje vrste, izričitog ili prešutnog, da je isti točan, pravodoban, potpun i/ili prikladan za neku određenu svrhu ili određeni način korištenja. Navedeni sadržaj Korisnik koristi isključivo na vlastitu odgovornost i vlasnik ove stranice se ne može smatrati odgovornim za bilo kakvu štetu nastalu korištenjem ili interpretacijom istog. Objavljeni sadržaj i informacije ni u kom smislu ne predstavljaju ponudu ili poziv na stavljanje ponude za trgovanje ili bilo koju drugu transakciju u vezi s objavljenim sadržajem i informacijama.

Portal Informer

Portal za informiranje na jednom mjestu

Psihologija

Što je prljava bomba

Što je prljava bomba? Prljava bomba je vrsta atomske bombe koja se razlikuje od običnih nuklearnih oružja po tome što koristi izotope radioaktivnih materijala umjesto čistog nuklearnog materijala. Ova vrsta bombe može biti mnogo opasnija od obične atomske bombe, jer...

read more

Što je prizemni ozon

Što je prizemni ozon? Prizemni ozon je vrsta ozonskog sloja koji se nalazi blizu površine Zemlje, u rasponu od nekoliko desetina do nekoliko stotina metara. To je oblik toksičnog onečišćenja zraka, koje nastaje uslijed proizvodnje određenih industrijskih kemikalija i...

read more

0 Comments

Pin It on Pinterest

Shares
Share This