Venecija je grad-država smještena na sjeveroistočnoj obali italijanskog poluotoka. Nalazi se na laguni, sastavljen od 118 malih otoka i spojena je preko 400 mostova. Venecija je mjesto gdje ljudi iz cijelog svijeta dolaze da uživaju u povijesnom i umjetničkom naslijeđu koje nudi jedinstveni prostor.

Venecija je grad u Italiji, koji je poznat po svojim kanalima i znamenitostima. Smještena je na sjeveru Italije, na laguni koja se nalazi između Venecije i Sjevernog Jadrana. Grad se naziva i “Lagunskim gradom” zbog svoje lokacije. Venecija je također poznata po svojim mostovima, trgovima i trgovinama.

Povijest Venecije

Venecija je bila jedna od najvažnijih luka na Jadranu još od 6. stoljeća, kada su se slavenski narodi doselili u obalno područje srednje i jugoistočne Europe. Venecija je postala poznata po svojim trgovačkim centrima i glavnom gradu, Veneciji, gradu sa mnogim kanalima i čuvenom lagunom. Veneciji je najzaslužniji za razvoj trgovine u regiji do 15. stoljeća, kada je Venecija postala vodeći trgovački centar Sredozemlja. U to vrijeme su se Venecija i njeni trgovci proširili širom Europe te su uspostavili poslovne veze sa svim velikim gradovima toga vremena, uključujući London, Amsterdam i Pariz.

Venecija je također postala prvi europski centar za proizvodnju stakla, a također je bila dom mnogih umjetnika i pisaca koji su dali veliki doprinos razvoju renesanse u Europi. U 15. stoljeću, Venecija je postala moćna republika koja se zasitila na obali Jadrana te je uspješno održavala neovisnost od Osmanskog Carstva još nekoliko stoljeća. Međutim, u 18. stoljeću Austrija je napala republiku te ju anektirala 1797. godine u sklopu napoleonske ratove pa su se tako Austriji naseljavali preostali dijelovi talijanskih zemalja koje su bile pod njenom vlašću do 1866. godine kada se Talijanska Unija formirala pod vodstvom Benita Mussolinija.

U 20. stoljeću Venecija je postala jedan od glavnih turističkih centara Italije te svake godine posjeti milioni turista iz cijelog svijeta da bi iskusili bogatu povijest ovoga grada i luke na moru Jadrana. Danas se Venecija smatra jednom od najromantičnijih destinacija u Europi koja nudi prekrasne kanale, mostove i luke te bogatu umjetničku baštinu koja čini ovaj grad jedinstvenim među ostalima.

See also  Što je spomen park dotrščina

Piazza San Marco

Piazza San Marco je glavni trg Venecije i poznat je po svojoj ljepoti. Trg se sastoji od trgovine, kafića i znamenitosti. Najpoznatija znamenitost na trgu je Bazilika San Marco, koja je izgrađena u 10. stoljeću. Osim toga, tu su još dva mosta: Most Rialto i Mostić Calatrava. U blizini se nalazi i Palazzo Ducale, palača bivšeg doge Venecije. Na trgu možete vidjeti i Palazzo della Procuratorie Vecchie, kao i Campanile di San Marco, najviši toranj Venecije.

Vaporetti

Vaporetti su venecijanski brodovi koji služe kao javni prijevoz u gradu. Postoje različite linije koje obuhvaćaju glavne atrakcije u gradu, uključujući Piazzale Roma, Lido di Venezia te Trst. Postoje brodovi koji se mogu iznajmiti za privatne vožnje oko kanala Venecije.

Gallerie dell’Accademia

Gallerie dell’Accademia je muzej u Veneciji sa preko 700 umjetničkih djela od 15. do 18. stoljeća. Muzej također sadržava djela Giorgione-a, Tintoretta-e, Veronesea i mnogih drugih velikana renesansne umjetnosti. U muzeju se mogu vidjeti slike, skulpture i druge umjetničke radove.

Gondole

Gondole su tradicionalni oblik prijevoza unutar kanala Venecije i najpopularniji su turistički prijevoznik u gradu. Gondola vožnja može trajati od nekoliko minuta do nekoliko sati ovisno o dogovoru vozača s putnikom. Obično se plaćaju prema vremenskoj dužini vožnje te broju putnika na gondoli.

Kulturno nasljeđe Venecije

Venecija je poznata po svojoj raskošnoj arhitekturi, bogatoj povijesti i jedinstvenom kulturnom nasljeđu. Od srednjovjekovnih luka do elegantnih kanala, Venecija je jedinstvena u svijetu i dio je UNESCO-ve Svjetske baštine. U srcu Venecije nalazi se nekoliko velikih muzeja, galerija i muzealija sa zbirkama slika, skulptura i ostalih umjetničkih stvaralaštava. Najpoznatiji od njih su Gallerie dell’Accademia, Peggy Guggenheim Collection, Museo Correr i Palazzo Ducale. U Veneciji se nalazi i nekoliko zanimljivih crkava i samostana poput Bazilike Svetog Marka, Bazilike Santa Maria Gloriosa dei Frari i samostana San Giorgio Maggiore. Također postoje mnoge druge znamenitosti kao što su trgovi Campo San Polo, Ponte Rialto te mnoge druge mostove uz kanale.

See also  Što je republika ukrajina

Uz arhitekturu također postoje brojni drugi oblici kulturnog nasljeđa koji su posebno popularni među turistima. Jedan od najpoznatijih je Venecijanska maskara koja se obično upotrebljava tijekom Carnevale di Venezia festivala u veljači svake godine. Također postoje glazbenici na plesnim gondolama koji će vam pružiti glazbenu predstavu tijekom vožnje kanalima grada. U veneciji se možete opustiti uz tradicionalnu talijansku kuhinju ili posjetiti lokalne tržnice za iskusiti pravu venecijansku atmosferu. U svakom slučaju, Kulturno nasljeđe Venecije je jedinstveno na cijelome svijetu što ga čini idealnim mjestom za posjet turistima iz cijelog svijeta.

Gdje se nalazi Venecija?

Venecija se nalazi na sjeveru Italije, u regiji Veneto. To je grad koji se smatra jednim od najromantičnijih gradova u svijetu i poznat je po svojim mokrinama i kanalima. Grad se sastoji od mnogih otoka koji su povezani mostovima. Nalazi se između Sjevernog Jadranskog mora i lagune Venecije koja zatvara zaljev Svetog Marka. Glavna točka grada je Piazza San Marco, a glavna atrakcija je Bazilika Svetog Marka. Venecija također ima neke od najboljih muzeja i galerija u Europi, uključujući Galeriju Akvaforta, Muzej Correr i Palazzo Ducale. U okolici Venecije postoje brojne luke i obale koje nude brojne mogućnosti za plovidbu, ribolov ili rekreacijsko kupanje.

Udaljenost Venecije od glavnog grada Italije Rim je oko 370 kilometara, a od Milana oko 200 kilometara. Udaljenost između Venecije i Trsta je oko 170 kilometara. Postoji više mogućnosti za putovanje do Venecije, uključujući avion, vlak ili automobil. Međutim, najbolji način da doživite ljepotu grada jest putovanje vaporettom uz kanale i mokrine.

Venecija će vas ostaviti bez daha sa svojom prekrasnom arhitekturom i bogatom povijesnom baštinom koja vas okružuje svuda oko vas. Ako ste spremni iskusiti neke od najboljih restorana u Italiji, vožnju gondolom te da shvatite zašto je toliko cijenjen kao jedan od najromantičnijih gradova na svijetu – onda posjetite Veneciju!

See also  Koji su pokloni do 50 kn

Kako doći u Veneciju?

Venecija je jedno od najljepših i najromantičnijih mjesta u Europi. Svoje posebno čari nudi svojim kanalima, mostovima i prekrasnim pogledima. Ako ste ikada sanjali o posjetu Veneciji, znate da je važno znati kako doći u grad.

Postoji nekoliko načina da se dođe u Veneciju. Prvi je vozom, što je najlakši način da se stigne do grada. Postoji nekoliko međunarodnih vozača koji voze iz različitih dijelova Europe u Veneciju. Također postoje i domaći vozači koji voze sa zračne luke Marco Polo u Veneciju.

Drugi način da se dođe u Veneciju je autobusom. Postoje autobusne linije koje voze iz drugih gradova Italije i Europe u Veneciju, pa bi to moglo biti povoljno putovanje za one koji traže jeftiniji prijevoz. Također postoje domaći autobusni servisi koji idu sa zračne luke Marco Polo u Veneciji, što možda možete pronaći kao pristupačnu opciju ako letite u Veneciju.

Treći način putovanja je avionom, što možda bude najpraktičniji način da se stigne do grada ako dolazite s dalekog mjesta. Zračna luka Marco Polo je glavna zračna luka koja opslužuje Veneciju i nudi letove iz cijelog svijeta bez obzira gdje boravite. Ako letite avionom, možete pronaći domaćeg vodiča da vas odvede od aerodroma do vašeg smještaja u gradu, što ćete sigurno hvaliti ako ste novi u području!

Posljednji način putovanja je brodom, što će biti posebno atraktivno ako tražite romantičan vikend putovanja! Postoje brodovi koji plove tamo-amo rutama od drugih europskih gradova prema veneciji , gdje ćete imati priliku da istražite more i okolinu prije nego stignete do svoje destinacije!

Portal

Position

Nadam se da je ovaj tekst bio koristan i da ste uživali čitajući ga.

Ako želite još slobodno pogledajte sve moje članke na ovom portalu.

Ako mene želite upoznati pogledajte više ovdje.

Sadržaj objavljen i dostupan putem ovim internetskih stranica isključivo je informativnog karaktera i pribavljen iz jvnih izvora, bez ikakvog jamstva, bilo koje vrste, izričitog ili prešutnog, da je isti točan, pravodoban, potpun i/ili prikladan za neku određenu svrhu ili određeni način korištenja. Navedeni sadržaj Korisnik koristi isključivo na vlastitu odgovornost i vlasnik ove stranice se ne može smatrati odgovornim za bilo kakvu štetu nastalu korištenjem ili interpretacijom istog. Objavljeni sadržaj i informacije ni u kom smislu ne predstavljaju ponudu ili poziv na stavljanje ponude za trgovanje ili bilo koju drugu transakciju u vezi s objavljenim sadržajem i informacijama.

Portal Informer

Portal za informiranje na jednom mjestu

Psihologija

Što je žumberačko gorje

Žumberačko gorje je planina u Hrvatskoj koja se nalazi istočno od Slunjskog polja. To je područje koje je obilovalo prirodnim ljepotama, kao što su divlje šume, izvori i prelijepe stijene. Ovo planinsko područje poznato je po vrlo malom broju stanovnika koji su se...

read more

Što je zelena špilja

Što je zelena špilja je jedan od najpopularnijih i najslikovitijih prirodnih ljepota u Hrvatskoj. Nalazi se na otoku Visu, na istočnoj obali Jadrana. Ovaj spektakularni pećinski kompleks zauzima površinu od gotovo 2 km2 i sadrži nekoliko stotina pećinskih kanala i...

read more

0 Comments

Pin It on Pinterest

Shares
Share This