Što je zarazna je izraz koji se odnosi na ljude ili stvari koje se mogu prenijeti drugima. Ova riječ se može odnositi na fizičke bolesti, ali i na ideje i navike. Zarazne bolesti su one koje se šire među ljudima, dok su ideje i navike ono što se dijeli među društvom.

Zarazno je ono što se može prenijeti s jedne osobe na drugu ili između živih organizama. To može biti plijesni, bakterije, virusi ili paraziti.

Što je zarazno?

Zarazno je izravna ili indirektna prenosi infekcije između ljudi, životinja i okoliša. To uključuje bakterije, viruse, parazite i gljivice koji se šire među domaćinima. U nekim slučajevima, zarazne bolesti mogu biti uzrokovane nečim drugim osim mikroorganizama, poput toksina ili kemikalija.

Kako se širi zarazno?

Zarazne bolesti se najčešće prenose putem kapljica u zraku, dodirom kože ili kontaktom s inficiranim predmetima. U nekim slučajevima mogu se prenositi putem prljavih ruku ili jestive hrane. Neki mikroorganizmi mogu se prenositi i putem krvi, sperme ili drugih tvari koje su u dodiru s ljudskim tijelom. Također postoje vektor-borne bolesti koje su prenesene od insekata poput komaraca ili glodara na ljude.

Simptomi zaraznih bolesti

Simptomi zaraznih bolesti se mogu razlikovati ovisno o tome koju vrstu infekcije uzrokuju. Obično uključuju groznicu, curenje iz nosa, kašalj, glavobolju, grlobolju i opće slabosti. U nekim slučajevima simptomi mogu biti vrlo blagi ili tako teški da zahtijevaju hospitalizaciju. Simptomi mogu trajati od nekoliko dana do nekoliko tjedana, ovisno o tome koje je zarazno oboljenje u pitanju. Simptomi infekcija dišnog sustava često uključuju povećanu temperaturu tijela i bol ili nelagodnost prilikom gutanja. Često se javlja suhi kašalj koji može postati produktivan s iskašljavanjem sluzi. Također se može pojaviti curenje iz nosa i upala grla. Za bakterijske infekcije često je potrebna antibiotska terapija kako bi se ubrzao oporavak pacijenta. Virusne infekcije obično prolaze samostalno nakon nekoliko dana do tjedan dana, ali ako simptomi traju duže ili ako postanu teški, treba posjetiti liječnika radi pregleda i određivanja liječenja.

See also  Što je inteligencija

Simptomi gastrointestinalnih infekcija obično uključuju proljev, mučninu i povraćanje te gubitak apetita. Ovi simptomi često se javljaju bez groznice i drugih simptoma respiratornih infekcija poput curenja iz nosa i kašljanja. U slučajevima gastrointestinalnih infekcija potrebna je hidratacija, a liječnik obično propisuje laksative za olakšavanje stolice. Nekim pacijentima možda će biti potrebna intravenska terapija za hidratacijski sustav.

Neke druge vrste zaraznih bolesti mogu uključivati ​​simptome poput osipa na koži, leđne boli i glavobolji te osipa na usnama ili jeziku. U ovom slučaju potrebna je posjetiti liječnika radi dijagnoze jer su ti simptomi tipični za mnoge različite vrste virusa i bakterija.

Prevencija zaraznih bolesti

Prevencija zaraznih bolesti je ključna u smanjenju rizika od infekcije. To podrazumijeva pravilan način života, poštivanje higijene i primjerenu prehranu. Važno je da održavate čistoću, ako ste izlagani virusima, jer se oni lako mogu prenijeti preko predmeta koji su dodirnuti od strane osobe koja je bolesna. Također je važno da redovito pratite svoje zdravlje i ako se osjećate loše, obratite se liječniku što prije. Osim toga, potrebno je redovito cijepiti se protiv nekih zaraznih bolesti koje mogu biti vrlo opasne.

Cijepljenje je jedan od najboljih načina prevencije zaraznih bolesti. On pomaže u smanjenju rizika od infekcije i pomaže u sprečavanju širenja infekcije među ljudima. Cijepiti se treba redovito i po potrebi nadopuniti cijepljenje ako postoje promjene u okolišu ili promjene u predviđenom rasporedu cijepljenja prema dobnoj skupini. Osim toga, važno je da se poštuju pravila higijene prilikom izlaska iz kuće, posebice ako ste bili u kontaktu s bolesnom osobom. Također treba biti oprezan prilikom posjete nepoznatim mjestima jer se na takvim mjestima možete susresti sa virusima koji su drugačiji od onih kojima ste već imuni. Isto tako, nikada ne bi trebalo putovati u zemlje gdje postoji visok rizik od zaraznih bolesti bez prethodnog savjetovanja s liječnikom.

See also  Što je inflacija

U svakom slučaju, važno je da slijedite savjet liječnika i poštujete postojeća pravila higijene i prehrane kako biste spriječili infekciju i sprječali širenje virusa među ljudima. Također bi trebalo redovito posjetiti doktora radi provjere zdravlja te provjeriti jesmo li cijepeni protiv opasnih virusa. Jednostavne mjere poput dodatka vitamina C u vaš dnevni unos hrane mogu pomoći u jačanju imuniteta te time sprijećiti infekciju i druge negativne posljedice bolesti.

Liječenje zaraznih bolesti

Zarazne bolesti su često uzrokovane bakterijama, virusima ili gljivicama. Liječenje zaraznih bolesti temelji se na lijekovima koji mogu uništiti patogene, smanjiti simptome i ublažiti nuspojave. Lijekovi se mogu dati oralno, intramuskularno ili intravenozno. U nekim slučajevima možda će biti potrebna operacija kako bi se uklonili dijelovi tijela zaraženi patogenom.

Antibiotici su najčešće korišteni lijekovi za liječenje bakterijskih infekcija. Oni djeluju ubijanjem bakterija koje uzrokuju infekciju. Antibiotici mogu biti djelotvorniji ako se uzmu točno prema preporuci liječnika i dovrše svaki tečaj lijeka. Međutim, antibiotici ne djeluju na viruse; stoga, antibioticima se ne smije liječiti virusna oboljenja. U tom slučaju lijekovi protiv virusa trebalo bi biti propisani od strane liječnika.

U nekim slučajevima, također je moguće da ćete morati koristiti dodatne metode za sprječavanje širenja zaraze i ublažavanje simptoma, ovisno o vrsti bolesti koja je prenesena. Na primjer, ako ste se zarazili gripom, možda ćete morati piti dovoljnu količinu vode i odmarati se dok ne ozdravite. Također je važno da pravilno perete ruke i održavate higijenu da biste smanjili rizik od širenja infekcije na druge osobe.

Preventiva je najbolja metoda pri sprječavanju širenja infekcija i drugih oblika zaraznih bolesti. Česta pranja ruku, redovna higijena tela i oblačenje odgovarajućeg odjećom po vremenskoj prognozi smanjuju mogućnost da ćete se zaraziti bilo kojom vrstom infekcije ili bolesti. Također je važno da se redovito cijepite protiv spriječavanja razvoja mnogih oblika zaraznih bolesti te imati regulatorna ciljanog cijepiti svake godine ako ste skloni gripama ili drugim infekcijama dišnog sustava.

See also  Što je deja vu

Rizici od zaraznih bolesti

Zarazne bolesti predstavljaju veliki izazov za ljude diljem svijeta. Učinkovitost cijepljenja i liječenja je važna za održavanje zdravlja u cijeloj populaciji. Međutim, i dalje postoje rizici od zaraznih bolesti, čak i ako se poštuju postojeća pravila cijepljenja.

Jedan od najvećih rizika od zaraznih bolesti je neznanje o njima i kako se mogu prenositi. Ljudske biće su sklona pogrešnim vjerovanjima o tome kako se prenosi bolest, što dovodi do neinformiranih izbora u vezi s liječenjem ili prevencijom bolesti. Također, postoji mogućnost da netko nezna da je bio izložen opasnoj infekciji, što povećava rizik da će biti bolesni ako nisu poduzete mjere za sprječavanje infekcije.

Još jedan veliki rizik od zaraznih bolesti je nedostatak pristupa medicinskim uslugama i lijekovima. To može biti posebno problematično u manje razvijenim dijelovima svijeta gdje postoji manji pristup medicinskoj skrbi i lijekovima. Ako netko ne može pristupiti potrebnoj medicinskoj skrbi ili lijekovima, onda je vjerovatnoća da će biti bolesna veća.

Rastući globalni turizam čini još jedan veliki rizik u vezi sa zaraznim bolestima. Kada putnici putuju u drugu zemlju, oni su potencijalno više podložni infekciji jer se mogu susrest s virusom koji ne poznaju i nisu imuni na nju. To može biti posebno problematično ako putnik posjetiti oblast koja ima visok postotak slučajeva određene infekcije, a onda se vrate svojoj domovini gdje je infekcija manje prisutna. Ovo može dovesti do širenja virusa širom svijeta ukoliko putnici nose virus doma sa sobom bez da toga ni ne budu svjesni.

U konačnici, postojanje opasnih virusnih infekcija povezano je s brojnim rizicima koja treba shvatiti kako bi se spriječilo širenje tih bolesti diljem svijeta. U tu svrhu potrebni su informirani građani te dostupne medicinske usluge i proces cijepanja kojeg treba poštivati​ ​da bi se spriječilo širenje opasnih virusnih infekcija.

Portal

Position

Nadam se da je ovaj tekst bio koristan i da ste uživali čitajući ga.

Ako želite još slobodno pogledajte sve moje članke na ovom portalu.

Ako mene želite upoznati pogledajte više ovdje.

Sadržaj objavljen i dostupan putem ovim internetskih stranica isključivo je informativnog karaktera i pribavljen iz jvnih izvora, bez ikakvog jamstva, bilo koje vrste, izričitog ili prešutnog, da je isti točan, pravodoban, potpun i/ili prikladan za neku određenu svrhu ili određeni način korištenja. Navedeni sadržaj Korisnik koristi isključivo na vlastitu odgovornost i vlasnik ove stranice se ne može smatrati odgovornim za bilo kakvu štetu nastalu korištenjem ili interpretacijom istog. Objavljeni sadržaj i informacije ni u kom smislu ne predstavljaju ponudu ili poziv na stavljanje ponude za trgovanje ili bilo koju drugu transakciju u vezi s objavljenim sadržajem i informacijama.

Portal Informer

Portal za informiranje na jednom mjestu

Psihologija

Što je presoflex

Presoflex je inovativna tehnologija koja se koristi za proizvodnju elastičnih, izdržljivih i visokokvalitetnih materijala. Ova tehnologija kombinira postojeću tehnologiju s novim sastojcima i procesima da bi se dobili materijali sa izvanrednim svojstvima. Materijal je...

read more

Što je prekvalifikacija

Prekvalifikacija je proces obuke i edukacije koji se odnosi na promjenu kvalifikacija ili usmjeravanje prema drugom stručnom području. Prekvalifikacija pomaže ljudima da nadograde svoje postojeće vještine i stečeno znanje te da steknu nove kompetencije potrebne za...

read more

0 Comments

Pin It on Pinterest

Shares
Share This