Filipini su arhipelag država u Jugoistočnoj Aziji, sastavljen od 7.107 ostrva, od kojih je samo oko 300 nastanjen. Glavni grad je Manila. Filipini su poznati po svojoj bogatoj kulturi i ljubaznosti svojih stanovnika.

Filipini se nalaze u Jugoistočnoj Aziji.

Politička situacija u Filipinima

Filipini su demokratska vlast koja se temelji na ustavu. Vlada je sastavljena od predsjednika, Senata i Republike. Predsjednik Filipina ima kraći mandat od četiri godine i može biti izabran samo u dva uzastopna mandata. Senat i Republika zajedno odlučuju o zakonima koji upravljaju državom. U posljednje vrijeme, politička situacija u Filipinima bila je napeta, jer su se pojavile razlike između političkih stranaka. To je dovelo do mnogih protesta i stvaranja novih političkih grupacija. U posljednje vrijeme, parlamentarno se održavaju izbori za predsjedništvo, a rezultati će biti objavljeni uskoro. Filipinski narod nada se da će novi predsjednik donijeti potrebne promjene kako bi zemlja mogla napredovati i da bi se nastavila politička stabilnost.

U posljednje vrijeme postojale su brojne razlike među političkim strankama u vezi s pitanji poput ekonomske politike, socijalne pravde i ljudskih prava. Međutim, svi su se složili da je potrebno stvoriti jaču državnu infrastrukturu te da podržava ekonomsko razvijanje što bi dovelo do bolje standarda života građana. Također, postojao je dogovor o potrebi zakona koji će pomoći u sprečavanju korupcije te osiguravanju održivog razvoja društva i ekonomije zemlje.

U skladu s tim, filipinski narod također traži veću demokratizaciju vlasti te da bi naglasili važnost ljudskih prava na nacionalnoj razini. Također se tražilo jačanje mehanizama zaštite okoliša kako bi se osiguralo dugoročno ekonomsko blagostanje cijele države te osigurala dostupnost energetskih resursa svim građanima Filipina.

Historija Kulture Filipina

Kultura Filipina je bila pod utjecajem mnogih drugih kultura u svojoj povijesti. Višestoljetna kolonizacija od strane Španjolske, Japanaca i Amerikanaca ostavila je traga na mnogim aspektima filipinske kulture. Filipinci su uglavnom katolici, ali postoje i druge religije poput islamskog vjerovanja i hinduizma. U novije vrijeme, popularni utjecaji dolaze iz SAD-a – posebno u filmskoj umjetnosti, glazbi, televiziji i modi. Iako su filipinski narodi uvelike pod utjecajem Zapadne civilizacije, još uvijek postoje drevne običaje i tradicije važne za nacionalnu identitet.

See also  Što je kumrovec

Kuhinja Kultura Filipina

Kuhinja je jedna od najvažnijih aspekata filipinske kulture. Tradicionalni obroci se sastoje od riže ili pira s mesom ili ribom, a prilozima se mogu pridružiti salate ili slatkiši. Kuhanje se obavlja na otvorenom ognju ili na pari te postoje različiti recepti za pripremanje hrane ovisno o regiji ili etničkoj skupini. Popularni obroci su adobo (grahov inačica), pancit (tjestenine s povrćem) i lechon (pecena svinjetina).

Jezik Kultura Filipina

Tagalog je službeni jezik Republike Filipina i govori se od Luzonskog Zaljeva do Mindanao. Međutim, postoji nekoliko drugih manjinskih jezika koji se govore širom zemlje. Najpopularniji među nazivima su cebuano i ilokano, koji se govore na Visayas regiji i Ilocos regiji odgovarajuće. Postojanje ovih regionalnih jezika doprinosi bogatstvu filipinske kulture te olakšava razumijevanje međusobnih razlika unutar zemlje.

Kulturno Naslijedstvo Kultura Filipina

Filipini imaju bogatu povijest umjetnosti koja datira još od prekolumbovske ere do danas. Umjetnička djela su uključivala slikarstvo, skulpturu, keramiku itd., a tematski su bili usmjereni na religiozne teme poput Kristove smrti ili španski lokalni fetisi poput Santo Niño de Cebu statue. Glazba je također bila važna za filipinsku kulturu te je uključivala tradicionalnu glazbu poput harme, gusle itd., ali također modernu latinoameričku glazbu poput plesa itd..

Geografija Filipina

Filipini su ostrvska zemlja sastavljena od 7107 ostrva u Tihom oceanu. Od toga je samo 3000 ostrva naseljeno, a preostala 4107 se nalaze u neželjenim akvatorijama. Filipini se nalaze na dnu azijske kontinentalne ploče, što ih čini deo Azijskih Zemalja Jugoistočne Azije. Glavni grad je Manila. Filipini su podeljeni na 17 regija od kojih su tri autonomne: Muslimanska Mindanao, Autonomna Regija Bangsamoro i Cordillera Autonomous Region. Većina filipinskih ostrva obuhvataju više planinskih lanaca. Najviši vrh je Mount Apo, visok 2 954 metara. Tačan izgled Filipina varira od regiona do regiona, sa različitim geološkim formacijama i holandskim pustinjama u istočnim delovima zemlje i obilnim obalnim šumama u zapadnim regijama. Filipinski ocean se takođe razlikuje od dubokih mora oko Visayas-a do plićaka oko Luzon-a.

See also  Što je otok zlarin

Klima varira ovisno o lokaciji i može biti tropična savršenstvo sa veoma malo klimatskih promena godišnje ili može imati četiri sezone po godini. Ovo područje ima povremene tajfunove koji nanose velike materijalne štete svake godine i nanose velike materijalne štete kroz prirodne nepogode poput potresa, poplava, požara i erupcija vulkana.

Prirodna bogatstva Filipina

Filipini su dom mnogim prirodnim ljepotama i obiljuju prirodnim bogatstvima. Filipini imaju brojne vrste biljaka, životinja i riječnih sustava, kao i nesvakidašnje krajobrazne lokacije. Uživajući u prekrasnoj okolišnoj sceni, postoje brojne mogućnosti za razgledavanje, istraživanje i iskustvo. Filipini imaju četiri glavna područja za posjet: planine, rijeke, jezera i more. Planinski lanci pružaju brojne aktivnosti poput planinarenja, penjanja i biciklizma. U blizini većine planina nalaze se velike šume koje nude mogućnosti za razgledavanje divljih životinja ili piknik s obitelji ili prijateljima. Rijeke koje protječu Filipinima nude brojne mogućnosti rekreacije poput raftinga, ribolova i plivanja. Mnogi od ovih rijeka također su dom za velike populacije riba i drugih vodenih životinja. More pruža nevjerojatnu priliku za istraživanje, surfanje i nurkanje te druge aktivnosti na plažama diljem otoka. Brodolomci su posebno popularni među avanturistima jer nude priliku da se uživa u bogatstvu morskih stvorenja na dubinama oceana.

Jezera također nude različite aktivnosti poput ribolova, plivanja ili samo uzivanja u mirnom okruženju vode. Postoje mnoge prekrasne jezera po cijelim otocima koja se mogu posjetiti bilo samostalno ili kao dio grupnih putovanja po otocima Filipina. Također postoje brojna područja obilujuca prirodnom vegetacijom kojo se mogu posjetiti te se istražiti grane biologije ili fizike prirode.

Ovi područji predstavljuju neprocjenivo bogatstvo prirode Filipina te nas poticaju da čuvamo okoliš te da ga održavamo čistim buduci da je to jedan od najvažnijih element našeg postojanja na ovom planetu.

See also  Što je plaža kupari

Turizam u Filipinima

Filipini su pravi raj za turiste širom svijeta. Svojim lijepim plažama, bogatom kulturnom baštinom i prekrasnim prirodnim ljepotama, Filipini nude nezaboravno iskustvo. Od planina do mora, od divljine do modernog gradskog života, postoje mnogi razlozi zbog kojih bi Filipini trebali biti na vrhu vašeg popisa odredišta za putovanje.

U Manila, glavnom gradu Filipina, postoji mnogo stvari za vidjeti i raditi. Ima mnogo povijesnih spomenika kao što su Rizal Park i Fort Santiago te brojne moderne trgovine i restorane za istraživanje. Također je poznata po svojoj bogatoj aktivnosti noćnog života.

Ako ste u potrazi za odmorom na plaži, ne možete pogriješiti s posjetom Boracayu, jednoj od najpoznatijih destinacija u Filipinima. Nalazi se u regiji Visayas i ima prekrasne bijele pješčane plaže i tirkizno more čiji se ambijent savršeno uklapa u rustikalni izgled grada. Osim toga, tu postoje brojni restorani, barovi i noćni klubovi pa je ovo idealno mjesto za one koji traže puno aktivnih opcija zabave.

Ako volite planinarenje ili avanturističke sportove, nemojte propustiti planinariti Mount Pinatubo ili skijati sa slikovitim pogledom na brda Abra. Postoji još jedna velika atrakcija – apnenac Subterranean River National Park – jedinstven park izgrađen oko podzemnog rijeka Palawan. Možete istražiti grotke bez napuštanja čamaca!

S obzirom da se Filipini nalaze na azijsko-pacifičkoj granici, postoje brojne druge mogućnosti putovanja koja nude vrijednu iskustva poput balinalih vožnji u regiji Visayas ili posjetiti tradicionalna sela na ostrvu Mindanao. Ne gubite priliku da upoznate divljinu ovog prekrasnog azijskog ostrva!

Portal

Position

Nadam se da je ovaj tekst bio koristan i da ste uživali čitajući ga.

Ako želite još slobodno pogledajte sve moje članke na ovom portalu.

Ako mene želite upoznati pogledajte više ovdje.

Sadržaj objavljen i dostupan putem ovim internetskih stranica isključivo je informativnog karaktera i pribavljen iz jvnih izvora, bez ikakvog jamstva, bilo koje vrste, izričitog ili prešutnog, da je isti točan, pravodoban, potpun i/ili prikladan za neku određenu svrhu ili određeni način korištenja. Navedeni sadržaj Korisnik koristi isključivo na vlastitu odgovornost i vlasnik ove stranice se ne može smatrati odgovornim za bilo kakvu štetu nastalu korištenjem ili interpretacijom istog. Objavljeni sadržaj i informacije ni u kom smislu ne predstavljaju ponudu ili poziv na stavljanje ponude za trgovanje ili bilo koju drugu transakciju u vezi s objavljenim sadržajem i informacijama.

Portal Informer

Portal za informiranje na jednom mjestu

Psihologija

Što je žumberačko gorje

Žumberačko gorje je planina u Hrvatskoj koja se nalazi istočno od Slunjskog polja. To je područje koje je obilovalo prirodnim ljepotama, kao što su divlje šume, izvori i prelijepe stijene. Ovo planinsko područje poznato je po vrlo malom broju stanovnika koji su se...

read more

Što je zelena špilja

Što je zelena špilja je jedan od najpopularnijih i najslikovitijih prirodnih ljepota u Hrvatskoj. Nalazi se na otoku Visu, na istočnoj obali Jadrana. Ovaj spektakularni pećinski kompleks zauzima površinu od gotovo 2 km2 i sadrži nekoliko stotina pećinskih kanala i...

read more

0 Comments

Pin It on Pinterest

Shares
Share This