Što su kamenice? Kamenice su mali, lepršavi članci od prirodnog pamuka koji se obično vežu za nogu ili za zglob, često s ukrasnim uzorcima. To je tradicionalna obuća koja potječe iz srednjovjekovne Hrvatske i susjednih zemalja. Danas se kamenice najčešće nose u ljetnom periodu, a mnogi ih nose i kao modni dodatak.

Kamenice su vrsta ribe koja pripada porodici tikvića. Žive u jezerima, brzim rijekama i potocima. Nalaze se u Sredozemnom moru, Crnom moru, Baltičkom moru i Atlantskom oceanu. Karakteriziraju se dugom glavom i zaobljenim trupom s tamnim trbuhom. Obično su dugačke do 43 cm.

Saznajte više o Nacionalnom parku Plitvička jezera

Nacionalni park Plitvička jezera nalazi se u središtu Lijepe naše, u Hrvatskoj. Ovo je jedno od najstarijih i najbolje očuvanih prirodnih područja zaštićenih od strane Nacionalnog parka u Europi. Park je poznat po svojoj ljepoti i vrlo često se naziva “hrvatskim rajem”.

Između 16 kaskada, 16 jezera, borova šuma i stijena koje su povezane mostovima i stazama, Park Plitvička jezera obiluje prirodnim ljepotama. Sastoji se od 16 trajno izvoranih jezera koja su međusobno povezana brzim vodopadima.

Zbog njegove posebne lokacije i specifičnih klimatskih uvjeta, Park Plitvička jezera je dom mnogim različitim biljkama i životinjama. U ovom području možete pronaći mnoge vrste ptica, riba, glodavaca, divljači poput divokoza i čak neke endemske vrste.

Unutar Parka postoji mnogo staza za šetanje i planinarenje koje mogu biti pristupačne svim tipovima posjetitelja. Također nudi edukativne programe za one koji žele saznati više o prirodi dok razgledavaju Park.

Park je otvoren svakodnevno tijekom cijele godine za posjetitelje iz cijelog svijeta kako bi mogli uživati u prekrasnom prirodnom okruženju Parka Plitvička jezera.

See also  Što je torta od rogača i naranče

Kamenice

Kamenice se nalaze diljem svijeta, posebno na mjestima gdje postoji bistrina i mirna voda. Najčešće ih možete pronaći u rijekama, jezerima, morima i oceane. Kamenice su životinje s oklopom koji im omogućuje da se skrivaju od plijena u tlu ili u kamenju. Njihovo tijelo je obloženo tvrdim ljuskama od kostiju ili keratinih pločica. Oni mogu biti bijeli, smeđi ili sive boje, ovisno o okolišu u kojem žive.

Kamenice se hrane mikroorganizmima koji se nalaze u vodi i bilju ili školjkama do kojih dolaze. Oni mogu biti prekrasni gledati jer često nose dekorativne boje i uzorke na svojoj ljusci. Također su poznati po tome što dugo žive i mogu doseći starost od stotinu godina!

Kamenice ne mogu premještati velike udaljenosti pa se često vežu za jednu području cijeli svoj život. Stoga je važno zaštititi područja bogata kamenicama da bi se osigurala njihova dugovječnost.

Što kamenice hrane?

Kamenice se hrane ribama, glavonošcima, školjkama i raznim drugim morskim stvorenjima. Hrane se i plijenom kojeg ulove u moru. Uglavnom jedu morske školjke, nakupljene u morsko dno. Također pojedu alge, bilje i druge mikroskopske organizme koji se nalaze u vodi. Osim toga, one će jesti bilo koju hranu koja može naći u moru ili na obali. Uzgojene kamenice često se hrane ribom iz trgovine s vrstama riba i mesom od tune. One također vole povremeno dati škampi ili druge manje ribe.

Kako se razmnožavaju kamenice?

Kamenice se razmnožavaju kroz jedan od dva načina. Prvi je spolni način razmnožavanja, gdje muško i žensko partnera sudjeluju u procesu. Muško kamenica proizvodi spermije i one se prenose u ženku. Ženka potom proizvodi jaja koja se oplođuju spermijima iz muškog partnera i stvaraju zametke. U tom procesu muškarac i žena mogu oboje sudjelovati, a može biti potrebna pomoć drugih osoba ili čak umjetnih sredstava. Drugi način je aseksualni, kada se jedna samica može razmnožiti bez pomoći partnera. To je također poznato pod nazivom partenogeneza. U ovom slučaju, samica može samostalno proizvesti jaja koja će biti oplođena u njenim vlastitim spermijama, bez pomoći ikoga drugog. Ova metoda omogućava brzo razmnožavanje, ali rezultira manje genetske varijacije među populacijom nego spolno razmnožavanje.

See also  Koji je recept za ajngemahtec

Ova dva načina omogućavaju kamenicama da se brzo prilagode novim okruženjima i da efikasno stvaraju nove populacije. Ovi načini razmnožavanja također omogućavaju kamenicama da prilagode svojem okruženju i prerade sebi bolje uslove za širenje vrste.

Portal

Position

Nadam se da je ovaj tekst bio koristan i da ste uživali čitajući ga.

Ako želite još slobodno pogledajte sve moje članke na ovom portalu.

Ako mene želite upoznati pogledajte više ovdje.

Sadržaj objavljen i dostupan putem ovim internetskih stranica isključivo je informativnog karaktera i pribavljen iz jvnih izvora, bez ikakvog jamstva, bilo koje vrste, izričitog ili prešutnog, da je isti točan, pravodoban, potpun i/ili prikladan za neku određenu svrhu ili određeni način korištenja. Navedeni sadržaj Korisnik koristi isključivo na vlastitu odgovornost i vlasnik ove stranice se ne može smatrati odgovornim za bilo kakvu štetu nastalu korištenjem ili interpretacijom istog. Objavljeni sadržaj i informacije ni u kom smislu ne predstavljaju ponudu ili poziv na stavljanje ponude za trgovanje ili bilo koju drugu transakciju u vezi s objavljenim sadržajem i informacijama.

Portal Informer

Portal za informiranje na jednom mjestu

Psihologija

Što je zobeno mlijeko

Što je zobeno mlijeko je tradicionalna hrvatska jela koja se sastoji od zobenih pahuljica na vodi. Zobeno mlijeko je izvor hranjivih tvari, bogato je ugljikohidratima i sadrži visoke razine vitamina i minerala. Zbog niskog sadržaja masti i kolesterolom, to je idealna...

read more

Što je zob

Što je zob? Zob je vrsta štitnika za glavu čiji je cilj zaštititi glavu od udaraca i povreda. Zobovi su napravljeni od tvrdog materijala koji može da absorbira udarce ili da ih razdvaja. Obično se nalaze na sportskim zaštitnim opremama, kao što su bicikli, motori,...

read more

0 Comments

Pin It on Pinterest

Shares
Share This