Konvulzije su napadaji ili epizode nevoljnog i nekontroliranog pokretanja muskulature. Ovi napadaji nastaju zbog kvarova u mozgu koji mogu biti uzrokovani određenim bolestima ili stanjima. Konvulzije se obično dijagnosticiraju prema simptomima i specijalnim testovima.

Konvulzije su napadaji koji se odlikuju pojavom grčeva u mišićima, nesvjesnom ponašanju i/ili promjenama u svijesti. Oni mogu biti djelomični ili generalizirani, ovisno o tome koliko se mišića grči. Obično traju nekoliko sekundi do nekoliko minuta i obično su popraćeni vrtoglavicom.

Konvulzije

Konvulzije su akutni epileptički napadaji koje karakterizira pojava nekontroliranog mišićnog tkiva. Ovi napadi mogu se manifestirati u obliku grčenja mišića, gubitka svijesti ili drhtanja. Konvulzije mogu biti jednokratne ili se može desiti da napadi potraju duže vrijeme. Ovisno o uzroku i težini napada, simptomi će se razlikovati od osobe do osobe.

Simptomi konvulzija obično uključuju gubitak svijesti, drhtanje tijela, zatvaranje očiju ili stiskanje zuba, zategnutost mišića i pojava ekstenzivnih pokreta tijela. U nekim slučajevima, ljudi mogu imati osjećaj blage nesvjestice ili depresivne misli prije napada. U drugim slučajevima, simptomi mogu biti mnogo intenzivniji i uključiti snažno drhtanje tijela te pojavu teških grčeva i vrtoglavice.

Napadi konvulzija traju obično od nekoliko sekundi do nekoliko minuta. Nakon toga pacijent možda će biti umorniji nego prije i imat će osjećaj slabosti u mišicima. Nekad osoba koja je patila od napada možda će imati poteškoća s govorom ili pamćenjem stvari; međutim, to je rijetko slučaj i obično prolazi nakon nekoliko sati.

Konvulzije

Konvulzije su snažne, nekontrolirane grčeve mišića koje se mogu pojaviti u bilo kojoj fazi sna. Ovi grčevi su obično popraćeni iznenadnim gubitkom svijesti, što može biti vrlo zastrašujuće za one koji ih promatraju. U većini slučajeva, konvulzije traju samo nekoliko minuta i nisu opasne. Međutim, oni mogu biti uzrokovani ozbiljnim medicinskim problemima i trebali biste odmah potražiti liječničku pomoć ako se pojave. Uzroci konvulzija obuhvaćaju epilepsiju, stres, hipertenzivne krize, infekcije mozga i intoksikacija lijekovima ili alkoholom. Konvulzije također mogu biti simptom različitih neuroloških stanja uključujući Alzheimerovu bolest, multiplu sklerozu i Parkinsonovu bolest. Stoga je važno da se odmah posavjetujete s liječnikom ako primijetite da ste ili netko drugi doživio napad konvulzija.

See also  Što je poljoprivredno zemljište

Dijagnosticiranje konvulzija

Konvulzije su stanja u kojima dolazi do nekontroliranih, ponavljajućih i paroksizmalnih mišićnih kontrakcija. Dijagnosticiranje konvulzija uključuje procjenu simptoma, dijagnostički testovi i liječničku anamnezu. U početku se bolesniku mogu postaviti opća pitanja o prethodnim traumama ili bolestima te o tome što se dogodilo prije napada. Liječnik će također provesti fizički pregled, uključujući pregled mozga kako bi se utvrdilo postoje li određeni znakovi za dijagnozu, poput poremećaja govora ili pokreta. Dijagnostičke testove obavlja neurolog kako bi se isključile druge bolesti ili stanja koja mogu biti uzrokovana sličnim simptomima, a to obuhvaća EEG (elektroencefalograf), neurološke testove i magnetnu rezonancu (MRI). Također se mogu provoditi laboratorijski testovi kao što su biokemija i hematologija da bi se utvrdila prisutnost infekcije ili povišenog nivoa određenih tvari u organizmu. Nakon što liječnik dobije rezultate dijagnoze, propisat će odgovarajuće liječenje, što može uključivati lijekove protiv epilepsije, terapijske intervencije ili operaciju u slučajevima težih epizoda.

Konačna dijagnoza je važna za pravilno liječenje i smanjenje rizika od recidiva napadaja. To je posebno važno za one s višestrukim napadajima jer im prevencijska terapija možda neće biti dostupna ako nisu prepoznati znakovi epilepsijskog sindroma. Stoga je važno da pacijent prati plan liječenja strukturirano prema potrebama bolesnika i da redovito posjećuje svog neurologa radi procjene stanja i eventualnih promjena na tretmanima.

Liječenje konvulzija

Konvulzije je uobičajeno oboljenje koje može biti teško liječiti. Ovisno o uzroku konvulzija, liječenje može biti različito. Najbolji način liječenja je pružiti pacijentu dovoljno vremena da se oporavi i smanji ili ukloni simptome. Postoje različite vrste lijekova, terapija i postupaka koji se mogu provesti kako bi se olakšalo stanje pacijenta.

Jedan od najučinkovitijih načina za liječenje konvulzija je uzimanje antikonvulzivnih lijekova. Ovi lijekovi mogu pomoći smanjiti intenzitet i trajanje napadaja, a također mogu smanjiti broj napadaja tako da se rizik od ozbiljnih ozljeda smanji. Međutim, neki od ovih lijekova imaju nuspojave poput mučnine, glavobolja i pospanosti i moraju se pridržavati preporuka liječnika pri uzimanju ovih lijekova.

See also  Što znači u karanteni

Terapija fizikalnim vježbama je još jedan način za smanjenje simptoma konvulzija i poboljšanje mentalnog stanja pacijenta. Pomoću ove terapije pacijent može unaprijediti motoriku mišića te razviti bolju samokontrolu i samopouzdanje. Pacijent će također biti motiviran da primjenjuje ispravne metode relaksaciji kako bi se smanjila napetost koja može pridonjeti napadajima.

Dietoterapija također igra važnu ulogu u liječenju epilepsija jer dijetalni planovi mogu pomoći regulirati hormone i osigurati da pacijent dobiva potrebne vitamine i minerale potrebne za održavanje zdravog stanja organizma. Osim toga, postoje planovi prehrane poput ketogenog dijetetskog plana koji su posebno formulirani za bolesnike epilepsija te im pomažu smanjiti intenzitet napadaja, ali treba obratiti pažnju na pravilnu primjenu ovih dijetnih planova jer oni mogu imati neke nuspojave ako se nepravilno primjenjuju.

Konačno, postoje neke alternativne terapijske metode kojima se možete služiti za suzbivanje simptoma epilepsija poput akupunkture, aromaterapiji, masažom itd., ali pri prihvaćanju bilo kojeg od ovih tretmana važno je potražiti savjet stručnog medicinskog osoblja prije početka bilo čega što biste mogli raditi samostalno.

Prevencija konvulzija

Konvulzije su medical stanje koje uzrokuje iznenadni napadi grčenja mišića. Oni mogu biti vrlo opasni, pogotovo ako se ne liječe na vrijeme. Srećom, postoje neka preventivna mjere koje mogu pomoći smanjiti rizik od konvulzija. Prvo i najvažnije je održavanje zdravog načina života, što uključuje zdravu prehranu i redovitu tjelovježbu. Također je važno da se izbjegavaju bilo kakve toksine, poput alkohola ili droga. Ako ste alergični na neke tvari, trebate se pridržavati preporuka liječnika i izbjegavati one tvari koje bi mogle dovesti do pojačane alergijske reakcije. Također bi trebalo biti oprezno prilikom odabira lijekova jer neki od njih mogu uzrokovati napade. Ako netko pati od epilepsije, obvezno treba slijediti savjet liječnika i redovito uzimati propisane lijekove. Redoviti pregledi kod liječnika također će pomoći u ranom otkrivanju problema i spriječiti razvoj napada.

See also  Što je monogamija

Redovito spavanje je još jedan važan dio preventivne strategije protiv konvulzija. Preporučljivo je da se svaka osoba svake noći odmara najmanje 8 sati bez prekida ili buđenja usred noći. Također bi se trebalo izbjegavati bilo što što bi moglo utjecati na san, poput gledanja televizijskih emisija s jačim svjetlima ili slušanja glasne glazbe pred spavanje. Mladi bi trebali imati posebnu pozornost na svoju rutinu spavanja jer ona može bitno utjecati na njihovo fizičko i mentalno zdravlje te time i smanjenju rizika od pojave napada.

U slučajevima teških epileptiformnih napada, prevencija je još važnija jer su ti napadi vrlo opasni za pacijenta. U ovim situacijama potrebna su stroge mjere poput stroge dijete i posebnog programa vježbanja koji će pomoći pacijentima da se prilagode novim okolnostima te da se suzbiji možda pojava epileptiformnih napada.

Konačno, ako imate bilo kakve sumnje vezane za vaš zdravstveni status ili simptome poput glavobolja ili grčenja mišica, uvjerite se da posjetite lokalnog liječnika radi daljnji pregleda i ispravne terapijske procedure .

Portal

Position

Nadam se da je ovaj tekst bio koristan i da ste uživali čitajući ga.

Ako želite još slobodno pogledajte sve moje članke na ovom portalu.

Ako mene želite upoznati pogledajte više ovdje.

Sadržaj objavljen i dostupan putem ovim internetskih stranica isključivo je informativnog karaktera i pribavljen iz jvnih izvora, bez ikakvog jamstva, bilo koje vrste, izričitog ili prešutnog, da je isti točan, pravodoban, potpun i/ili prikladan za neku određenu svrhu ili određeni način korištenja. Navedeni sadržaj Korisnik koristi isključivo na vlastitu odgovornost i vlasnik ove stranice se ne može smatrati odgovornim za bilo kakvu štetu nastalu korištenjem ili interpretacijom istog. Objavljeni sadržaj i informacije ni u kom smislu ne predstavljaju ponudu ili poziv na stavljanje ponude za trgovanje ili bilo koju drugu transakciju u vezi s objavljenim sadržajem i informacijama.

Portal Informer

Portal za informiranje na jednom mjestu

Psihologija

Što je presoflex

Presoflex je inovativna tehnologija koja se koristi za proizvodnju elastičnih, izdržljivih i visokokvalitetnih materijala. Ova tehnologija kombinira postojeću tehnologiju s novim sastojcima i procesima da bi se dobili materijali sa izvanrednim svojstvima. Materijal je...

read more

Što je prekvalifikacija

Prekvalifikacija je proces obuke i edukacije koji se odnosi na promjenu kvalifikacija ili usmjeravanje prema drugom stručnom području. Prekvalifikacija pomaže ljudima da nadograde svoje postojeće vještine i stečeno znanje te da steknu nove kompetencije potrebne za...

read more

0 Comments

Pin It on Pinterest

Shares
Share This