Petunije su popularna vrsta cvijeta koja se često koristi u ukrasima u vrtu ili kući. Petunije su cvjetovi godišnjeg ciklusa, a njihovi cvjetovi se mogu naći u različitim bojama i oblicima. Petunije su trajnice koje će se ponovno pojaviti svake godine ako se posađene u pravom trenutku.

Petunije su vrsta cvijeća s obitelji Violaceae. Poznati su po svojim ljupkim cvjetovima koji dolaze u rasponu boja, uključujući ljubičastu, ružičastu, bijelu i žutu. Petunije imaju oblik cvjetova koji izgledaju kao bubamare, sa svojim mnogobrojnim listovima i malim cvjetovima.

Vrste petunija

Petunije su cvjetovi koji se često koriste u uređenju vrta. Postoje mnoge vrste petunija, svaka s različitim cvjetovima i oblicima. Najčešće vrste petunija su grandiflora, multiflora, milliflora, fringed i surfinia.

Grandiflora

Grandiflora je najpopularnija vrsta petunije. Cvjetovi su veliki i obično se pojavljuju u tamnim bojama poput crvene, ljubičaste ili plave. Ovi cvjetovi imaju tendenciju da budu jednostavni i lijepi te dobro rastu u sunčanim mjestima.

Multiflora

Multiflora petunije imaju manje cvjetove od grandiflore, ali ih ima više po grmu. Cvjetovi su obično bijeli, ružičasti ili blijedo ljubičasti i svi se nekako slijevaju jedan preko drugog. Ova vrsta voli biti zasađena umjereno sunčano mjesto gdje će zadržati svoju snagu boje.

Milliflora

Milliflora petunije su još manji od multiflore, ali ipak većih od fringed-ovih cvjetova. Cvjetovi mogu biti bilo ljubičasti bilo crvenkasti ili plavi te se često koriste za dodavanje malih akcentnih točaka u vrtnom dizajnu. Millifloras također najbolje rastu umjereno sunčana mjesta.

Fringed

Fringed petunije su male biljke s tankim listovima koji dolaze sa širokom paletom boja od plave do ružičaste do crvenkaste boje. Fringed-ove cvjetove čine male laticama oko rubova što daje unikatan oblik perja koji je posebno privlačan ptičicama i leptirima. Fringed-ove treba saditi na suncem osvijetljenim mjestima zbog njenih malih listova i latica kako bi zadržala svoju snagu boja tijekom cijele godine.

See also  Što je levijatan

Svi ovi tipovi petunija nisu samo dekorativni nego također privlačiti leptire i ptičice na vaš teren te stoga pružati predivan prizor da se divite svaki dan!

Gdje petunije rastu?

Petunije su cvjetovi koji se odavno uzgajaju u vrtovima diljem svijeta. Oni su lako raspoznatljivi po svojoj šarenim bojama i nježnoj teksturi. Petunije mogu uspješno rasti u mnogim klimatskim zonama. Međutim, najbolje su uklopljene u toplo, sunčano i izdašno navodnjavanje. Petunije mogu biti uzgajane na otvorenom tlu ili u cvjetnim loncima, što je idealno za one koji imaju malo prostora za vrtlarstvo. Kada se petunije sade na otvorenom tlu, obratite posebnu pozornost na tlo i okolinu. Petunije trebaju dobro drenirano tlo koje će im dati dovoljan prostor da se šire i prošire bez prevelike mehaničke podrške od strane vrtlara. Iako ne treba biti previše izloženo suncu, petunija će postati lakša ako bude posađena gdje ima dovoljno sunca. Također je potrebna dobra drenaža da bi se spriječilo da petunija trune ili propadne uslijed prevelike vlage. U cvjetnim loncima, potrebna je posebna pažnja kako bi se osiguralo da su prava veličina i materijal za odgovarajuću drenažu. Trebalo bi postaviti lonce na mjesto gdje će dobiti dovoljno sunca te redovito presadivati biljke kako bi se održala rastrina visina i boja petunija.

Petunijama treba redovito zalijevanje, posebno tokom dužih perioda suhoće ili velikih vrućina. Plodovi koji proizlaze iz cvatova mogu biti opasni ako se jedu neprerađeni pa treba paziti da djeca ne jedu plodove od petunija bez prethodne obrade. Petunija može biti sklona bolestima poput gljivica i bakterija ako nisu pravilno pospravljenog tla ili ako je previše zaliveno; stoga je važno pratiti razinu navodnjavanja i redovito provjeravati biljke radi identifikacije bilo kakvih problema s biljkama.

See also  Što je klaonica

U svakom slučaju, petunia je divan dodatak bilo kojoj vrtna scenariju jer donosi boju, nadahnjujućem obilju i radost zimi duhovitosti svaki put kada procvatu!

Zalijevanje

Petunije se moraju redovito zalijevati, ali nikad ne smijete previše zaliti. Najbolje je davati malo vode pažljivo, često i samo kad su treseta prstima. Ako prekomjerno zalijevate, petunija će trunuti. Također, smanjite zalijevanje u hladnim noćima jer to može uzrokovati truljenje ili bolest.

Gnojenje

Petunija treba biti redovito gnojena kako bi mogla dobiti hranjive tvari potrebne za rast i cvjetanje. Najbolji je gnojivo s niskom razinom dušika, bazirano na fosfatima i kaliju koji se daju jednom ili dva puta mjesečno. Nemojte pregnojiti petuniju jer to može dovesti do skupih problema poput gljivičnih bolesti ili crne smrti.

Sadnja

Kada sadite petuniju, odaberite otvorenu okolinu koja ima puno svjetlosti i sunca te gdje će imati dovoljno prostora za rast. Petunija treba biti posađena u plodnu zemlju koja obiluje organskim materijalom i bogata je mineralima. Također, bit ćete uspješni ako petuniji pružite dobru drenažu da bi mogli ukloniti višak vode s tla.

Rukovanje

Potrebno je redovito održavati petuniju kako bi joj omogućili da cvate cijelu sezonu. To uključuje odstranjivanje cvjetova koji su otpali i presađivanje biljaka ako su već prerasle svoju okolinu ili postale preguste da bi mogli disati i primiti svjetlost. Također potrebno je odrezati grane umornih biljaka da bi se stimuliralo novi rast.

Petunije

Petunije su lijepe i popularne cvjetne biljke koje se često koriste u uređenju vrta i dvorišta. Petunije mogu biti jednogodišnje ili višegodišnje biljke, ovisno o vrsti. Iako petunije rastu uglavnom u ljetnim mjesecima, one mogu trajati dugo ako se pravilno brinu. Međutim, postoji nekoliko razloga zašto je petunija možda umrla.

Najčešći razlog zbog kojeg petunije umiru je nedostatak vode. Petunije zahtijevaju redovito zalijevanje da bi ostale svježe i bujne tijekom ljetnih mjeseci. Ako se petunija prečesto ili preslabo zalijeva, one mogu usahnuti i postati suhe te naposljetku umrijeti. Također, petunija može umrijeti ako je preplavljena s previše vode jer im visoka razina vlage može uništiti korijenje biljke.

See also  Što su cajke

Drugi razlog zbog kojeg petunia možda umire je nedostatak hranjivih tvari u tlu na kojem raste. Petunija treba pravovremeno gnojenje da bi ostala šarena i bujna. Ako tlo nema dovoljno hranjivih tvari, cvjetovi petunija postat će bledi i usahnuti te naposljetku umrijeti. Također, ako su prisutni štetnici poput grinja i drugih insekata na biljci, ona možda neće biti u stanju da preživi dugoročno jer ćete morati isprati insekte s posebnim pesticidima da biste spasili svoju biljku od smrti.

Konačno, ako temperatura padne ispod savršene točke za petunia, ona možda nećete uspjeti preživjeti dugoročno jer ćete morati pokriti biljku s otpornom folijom da biste ju spasili od smrtnog hladnoće koja bi mogla dosegnuti biljku noću. Kako god bilo, pravilnom brigom o vašoj petuniji pomoć ćete joj da punim plućima dišete i dugo traje!

Koliko vremena treba da se petunija cvjeta?

Petunije su lijepe i popularne cvjetne biljke koje čine sjajne ukrase za svaku vrstu vrta ili dvorišta. Petunije će obično cvasti tijekom ljeta, ali ovisi o vrsti koju ste posadili. Neki tipovi petunija mogu početi cvasti rano u proljeće i nastaviti cvasti do jeseni. Druga vrsta može biti samo jednogodišnja i trajati samo nekoliko mjeseci. Različite vrste petunija također mogu zahtijevati različit razdoblje odmora prije početka nove sezone cvjetanja.

U prosjeku, petunije će obično cvasti od svibnja do rujna – šest mjeseci ili više uz odgovarajuću njegu. No, kako je navedeno gore, to može biti duže ili kraće ovisno o vrsti biljke koja je posađena. Ako ste zainteresirani za dužinu cvatnje vašeg posebnog tipa petunija, pročitajte upute na pakiranju sjemena ili istražite online da biste saznali više informacija.

Portal

Position

Nadam se da je ovaj tekst bio koristan i da ste uživali čitajući ga.

Ako želite još slobodno pogledajte sve moje članke na ovom portalu.

Ako mene želite upoznati pogledajte više ovdje.

Sadržaj objavljen i dostupan putem ovim internetskih stranica isključivo je informativnog karaktera i pribavljen iz jvnih izvora, bez ikakvog jamstva, bilo koje vrste, izričitog ili prešutnog, da je isti točan, pravodoban, potpun i/ili prikladan za neku određenu svrhu ili određeni način korištenja. Navedeni sadržaj Korisnik koristi isključivo na vlastitu odgovornost i vlasnik ove stranice se ne može smatrati odgovornim za bilo kakvu štetu nastalu korištenjem ili interpretacijom istog. Objavljeni sadržaj i informacije ni u kom smislu ne predstavljaju ponudu ili poziv na stavljanje ponude za trgovanje ili bilo koju drugu transakciju u vezi s objavljenim sadržajem i informacijama.

Portal Informer

Portal za informiranje na jednom mjestu

Psihologija

Što je personifikacija

Personifikacija je literarna tehnika koja se koristi za davanje ljudskih osobina neživim objektima ili pojmovima. To pomaže učiniti da se čitatelji osjećaju blisko i vezano za slike koje su stvorene u određenom djelu. Ova tehnika vam omogućuje da prenesete osjećaje i...

read more

Što je kolnik

Što je kolnik je starodrevna igra koja se igrala u Hrvatskoj još od srednjeg vijeka. Iako se ne zna tačno kada je prvi puta izumljena, tradicija se prenosi s generacije na generaciju. Igra se bazira na pravljenju i skupljanju bodova koristeći figurice ljudi, životinja...

read more

0 Comments

Pin It on Pinterest

Shares
Share This