Što znači ispod palube

by Jun 12, 2023Putovanja0 comments

Što znači ispod palube je pojam koji se odnosi na nešto skriveno ili nevidljivo. To se obično koristi u nautičkom okruženju da opisuje ono što se nalazi ispod površine broda, što može uključivati strojeve, strojne dijelove ili druge stvari. Također se može koristiti i u drugim okruženjima da opisuje nešto skriveno ili nevidljivo.

Ispod palube je prostor ispod trupa broda, u kojemu se nalazi podvodni dio broda. To je također poznato kao “ispod palubni prostor” i obično sadrži tehničke i operativne dijelove broda, uključujući motor, potrošne materijale i ogrevno gorivo.

Održavanje ispod palube

Pokrivanje ispod palube je važan dio čuvanja i održavanja broda. Osigurava da se voda ne ulije u trup broda, a da se i jedro zaštiti. To također znači da morate redovito održavati ispod palube kako biste osigurali da je školjka i pokrivač koji se nalazi na dnu vašeg broda u dobrom stanju. Redovito čišćenje i nadograđivanje može pomoći u produženju životnog vijeka vašeg broda.

Kada govorimo o održavanju ispod palube, najvažniji dio je čišćenje. Prvo trebate izvaditi sve stvari koje su smještene na leđima broda, poput jedara, antena, baklji itd., kako biste mogli provjeriti okvir trupa. Također trebate provjeriti sve veze i zavarivanja jer morska voda može utjecati na njihovo stanje. Ako vidite da postoje neke napukline ili propusti, obratite se stručnjaku za popravak jer mogu biti opasne po vašu sigurnost.

Druga bitna stvar pri održavanju ispod palube je obnavljanje pokrovne ljuske koja se nalazi na dnu trupa broda. Ovaj pokrov bi trebao biti redovito premazivati posebnim premazom ili bojom kako bi ga štitio od korozije i drugih štetnih elemenata okoline. Također treba provjeriti sve veze i spojeve jer morska voda može utjecati na njihovo stanje.

U svakom slučaju, obratite pažnju na sve dijelove ispod palube kako biste mogli prepoznati potencijalne probleme u ranim fazama kako biste spriječili veće probleme u budućnosti. U slučaju da ste u mogućnosti samostalno popraviti neki od problema, to možete učiniti ako imate odgovarajuće alate i znanja potrebna za to; inače preporučujemo da obratite stručnjacima za usluge popravka i održavanja plovila.

See also  Što je velebitski kanal

Čišćenje i održavanje

Posada pod palubom mora biti uključena u redovno čišćenje i održavanje. Članovi posade trebaju temeljito oprati i odmastiti dionice, pojasne vozila, mostove, jedrenjače i druge pomorske opreme. U tu svrhu trebaju se koristiti posebni čistači i sredstva za pranje. Također je potrebno održavati i čistiti razne sustave za navođenje, kao što su luke, mreže za navigaciju, radari, sustavi za upravljanje plovilom itd. Redovitim provjerama treba utvrditi da svi sustavi funkcioniraju ispravno.

Popravak

U slučajevima kad je potrebno popravljanje ili zamjena dijelova ili bilo koje druge vrste popravaka pod palubom, posada mora biti spremna usko surađivati ​​s mehaničarima na brodu. Mehaničari mogu obaviti rutinske popravke ili neke manje popravke ako posada nije sposobna to učiniti samostalno. U slučajevima većih popravaka ili traženja dijelova, mehaničari će možda morati provjeravati prostore ispod palube kako bi utvrdili da li se dijelovi nalaze na pravim mjestima ili su postavljeni pravilno.

Kontrola sigurnosti

Još jedan od važnih zadataka ispod palube je provjeravanje sigurnosti bilo kojeg od postojećih sustava. Posada se mora redovito uvjeriti da svi dijelovi podpalubnih prostora imaju pravilnu strukturu i da su dobro ugrađeni, bez vidljivih oznaka habanja ili propadanja. Svaki put kad se obavi pregled ispod palube potrebno je provjeravati da li postoje bilo kakvi signalizirani problemi sa svjetlima ili električnim signalizacijama. Također bi se moralo redovito provjeravati stanje svjetila i signalizacija na brodu.

Nadzor

Posada također mora redovito nadzirati stanje svih ventilacijskih sustava ispod palube i osigurati da nema nikakvog onečišćenja ili preopterećenja uslijed gužve zraka. Posada bi također trebala biti svjesna potencijalne opasnosti od požara i eksplozija te primjenjivati ​​odgovarajuće sigurnosne mjere za sprječavanje takvih pojava.

Sigurnost ispod palube

Sigurnost ispod palube je vrlo važna za sigurno plovidbu. Osnovni cilj je osigurati da se putnici, posada i teret sigurno prebace s jednog mjesta na drugo. Brodovi imaju različite vrste sigurnosnih oprema i alata za upravljanje koji će pomoći u održavanju i održavanju sigurnosti. Prva stvar koju bi trebali učiniti jest da se upoznaju sa svime što se nalazi pod palubom. To može uključivati pregledanje sustava ventilacije, kanalizacije, električnih kabela i sl. Također bi trebali biti svjesni rizika po pitanju požara pod palubom ili curenja tekućina tijekom plovidbe.

See also  Što je udbina

Uz to, važno je osigurati da su svi ovi sustavi redovito servisirani da bi se osigurala njihova funkcionalnost. Treba provjeriti da li su sve instalacije na brodu ispravne i provjeriti stanje ventilacija, kanalizacija i električnih kabela prije nego što se brod pokrene. Ako postoje bilo kakve sumnje ili problemi, potrebno je odmah obaviti popravak ili zamjenu dijelova. Prilikom popravka bilo kojeg sustava potrebno je osigurati da postoji adekvatna zaštita za ljude na brodu, posebno ako postoje bilo kakvi kemikalije ili drugi potencijalni opasni materijali u blizini.

Konačno, potrebno je redovito vršiti inspekciju uskoro nakon prolaženja preko ciljanog područja ili nakon što se brod približava lukama ili drugim objektima na moru. To će omogućiti da se utvrde bilo kakve promjene u sustavima uslijed promjena okoliša ili mogućih havarija tijekom plovidbe. Ova inspekcija će također pomoći u identificiranju problema i onemogućavanju daljnje štete na vašem brodu.

Uloga posade ispod palube

Posada ispod palube čini važan dio bilo kojeg broda ili drugog vodenog vozila. Oni su odgovorni za održavanje, popravke i evidenciju strojeva i opreme u strojarnici, kao i za čišćenje i održavanje vanjskih površina broda. Posade ispod palube također obavljaju mnogo drugih važnih poslova, a neki od najčešćih uključuju: pripremanje goriva i lubrikanata, punjenje rezervoara vodom, spremanje hrane, obavljanje rutinskih inspekcija opreme na brodu i dr. Također su odgovorni za osiguranje sigurnosti na brodu, pronalaženje problema koji se mogu pojaviti s tehnologijom ili opremom i pružanje pomoći u slučaju hitnih situacija. Posada ispod palube je nužna za uspješno funkcioniranje bilo kojeg broda ili drugog vodenog vozila.

Posade ispod palube sastoje se od mnogih stručnjaka različitih profesija. To uključuju inženjere mehaničara, električare, mašinovođe, tehničare za struju i vodu itd. Svi oni imaju specifične dužnosti koje moraju obaviti da bi se osiguralo da je brod siguran i operativan. Inženjer mehaničar je odgovoran za održavanje strojeva i motora na brodu te provjerava da li postoji potrebna dokumentacija za svaki dio stroja ili motora. Električar je također odgovoran za instaliranje nove opreme koja se može pojaviti na brodu ili zamjenu postojeće opreme. Mašinovođe su odgovorne za upravljanje motorima na brodu i nadgledanje radova na tim motorima te provjeravanja potrošnih materijala svaki put kad se pregled radi.

See also  Što je meksiko

Uloga posade ispod palube nije samo tehnička već također administrativna; oni će biti odgovorni da bi svi unutarnji propisi bile usklađene sa Zakonom o bezbjednosti plovidbe izdatim od strane Morske službe Republike Hrvatske (MSRH). Oni su također dužni da prate stvari poput stupnja napredovanja posada članova prema MSRH-ovim standardima bezbjednosti plovidbe. U okviru toga oni će provjeravati da li su članovi posade dobili potrebna obrazovanja koja im omogućava da rade sigurno na različitim dijelovima broda ili drugog vodenog vozila.

Opremljenje ispod palube

Brodovi trebaju biti dobro opremljeni kako bi bili sigurni i udobni tijekom plovidbe. Stoga je potrebno odabrati i instalirati opremu ispod palube koja će osigurati funkcionalnost i sigurnost. To uključuje izbor i instalaciju motora, sustava za upravljanje i nadzor, navigacijskih sustava te sustava za održavanje.

Motor je jedan od najvažnijih dijelova opreme ispod palube. Mora biti odabran prema veličini broda, maksimalnoj brzini, potrebnoj snazi ​​i specifičnim zahtjevima plovidbe. Da bi se postigla željena razina udobnosti, kao i da bi se osigurala sigurnost putovanja, morate odabrati motor koji je proizveden od strane pouzdanog proizvođača. Također je važno da motor ima dobru potrošnju goriva jer će to utjecati na troškove plovidbe.

Sustavi za upravljanje i nadzor su također važni za sigurno plovidbu. Omogućuju skiperu da prati sve parametre plovila kako bi se osiguralo da se brod nalazi u izvornom stanju. Ti sustavi pružaju informacije o brzini broda, nagibu, smjeru vjetra itd., što omogućava skiperu da donese informiranu odluku tijekom plovidbe.

Navigacijski sustavi su neophodni za bezbrižnu plovidbu jer omogućavaju skiperima da prate lokacije na kojima se nalaze te spriječiti moguće neočekivane situacije. Osim toga, oni obuhvaćaju mape koje mogu pomoći skiperima da pronađu navigacijske oznake poput bukovačkih svjetala itd., što je posebno važno ako se brodovi nalaze u novoj lokaciji ili okruženju.

Sustavi za održavanje su dizajnirani da pomognu skiperima u održavanju broda tijekom cijele godine i spriječiti moguće probleme s motorom ili drugim dijelovima opreme ispod palube. Ovi sustavi također olakšavaju detekciju problema s motorom na vrijeme te omogućavaj

Portal

Position

Nadam se da je ovaj tekst bio koristan i da ste uživali čitajući ga.

Ako želite još slobodno pogledajte sve moje članke na ovom portalu.

Ako mene želite upoznati pogledajte više ovdje.

Sadržaj objavljen i dostupan putem ovim internetskih stranica isključivo je informativnog karaktera i pribavljen iz jvnih izvora, bez ikakvog jamstva, bilo koje vrste, izričitog ili prešutnog, da je isti točan, pravodoban, potpun i/ili prikladan za neku određenu svrhu ili određeni način korištenja. Navedeni sadržaj Korisnik koristi isključivo na vlastitu odgovornost i vlasnik ove stranice se ne može smatrati odgovornim za bilo kakvu štetu nastalu korištenjem ili interpretacijom istog. Objavljeni sadržaj i informacije ni u kom smislu ne predstavljaju ponudu ili poziv na stavljanje ponude za trgovanje ili bilo koju drugu transakciju u vezi s objavljenim sadržajem i informacijama.

Portal Informer

Portal za informiranje na jednom mjestu

Psihologija

Što je žumberačko gorje

Žumberačko gorje je planina u Hrvatskoj koja se nalazi istočno od Slunjskog polja. To je područje koje je obilovalo prirodnim ljepotama, kao što su divlje šume, izvori i prelijepe stijene. Ovo planinsko područje poznato je po vrlo malom broju stanovnika koji su se...

read more

Što je zelena špilja

Što je zelena špilja je jedan od najpopularnijih i najslikovitijih prirodnih ljepota u Hrvatskoj. Nalazi se na otoku Visu, na istočnoj obali Jadrana. Ovaj spektakularni pećinski kompleks zauzima površinu od gotovo 2 km2 i sadrži nekoliko stotina pećinskih kanala i...

read more

0 Comments

Pin It on Pinterest

Shares
Share This