Što znači riječ kratice

by Dec 3, 2023Značenje0 comments

Što znači riječ kratice je pitanje koje često postavljaju ljudi. Kratice su skraćeni oblici riječi ili fraze koji se koriste u raznim situacijama, a mogu biti korištene u svim vrstama jezika. Ove kratice često predstavljaju skup prevashodno poznatih izraza ili slogova, a koriste se da bi se olakšalo čitanje i pisanje. Dok neke od tih kratica imaju isti značenje u različitim jezicima, mnoge od njih znače drugačije stvari u drugim jezicima. Zbog toga je važno znati što određena kratica zapravo znači, osobito ako se upotrebljava u drugom jeziku.

Kratica je skraćenica koja se odnosi na skup riječi ili dijelova riječi koji se koriste u određenom jeziku kako bi se označila pojedinačna ideja ili pojam.

Primjeri kratica

Kratice su skraćenice koje se koriste za obilježavanje raznih jezičnih, političkih i društvenih fenomena. Ove skraćenice mogu biti vrlo učinkovite u smanjenju vremena potrebnog za ispisivanje cijelog termina. Primjeri takvih skraćenica uključuju NATO, SOS, ASAP i BBC. NATO (North Atlantic Treaty Organization) je alijansa koja se sastoji od više europskih i američkih država koja djeluje kao savez protiv agresija. SOS (Save Our Souls) je poznati signal za pomoć u slučajevima opasnosti ili nesreće. ASAP (As Soon As Possible) je akronim koji se često upotrebljava da označi žurnost neke situacije ili zadatka. BBC (British Broadcasting Corporation) je britanska javna radiodifuzna tvrtka koja producira televizijske programe i ima mnoge radio postaje diljem svijeta.

Kratice su također često korištene u raznim tehnološkim industrijama radi olakšavanja procesa upotrebe određene tehnologije ili alata. Primjeri takvih skraćenica uključuju HTML, CSS, Wi-Fi i SEO. HTML (Hypertext Markup Language) je programski jezik web stranica koji se često upotrebljava za dizajniranje web stranica i web aplikacija. CSS (Cascading Style Sheets) je programski jezik koji se koristi za formatiranje dokumenata napisanih u HTML-u ili XML-u. Wi-Fi ili bežična tehnologija omogućava povezivanje računala na mrežu putem radio valova umjesto žice. SEO (Search Engine Optimization) je postupak optimiziranja web stranica za bolji rang na rezultatima tražilice poput Google i Yahoo!.

See also  Što znači kompetentan

Kratice

Kratice se čitaju kao jedna riječ. Neki primjeri uključuju skraćenice, poput NATO-a (North Atlantic Treaty Organization), ili skraćenice, poput NASA-e (National Aeronautics and Space Administration). U velikoj većini slučajeva, akronimi se čitaju kao riječi, pa ćete čuti ‘Nato’ ili ‘Nasa’. Mnogi akronimi se mogu proizvoljno čitati ili koristiti za zvučni efekt. Na primjer, SARS-CoV-2 bi se moglo proizvoljno čitati „Sars KOV dva“ ili „Sars Kov dva“. Također postoje pojmovi koji nisu skraćenice niti akronimi, ali ih se tretira isto. Na primjer, PCR (engl. Polymerase Chain Reaction) ima svoje vlastito ime i obično se izgovara glatko – prije nego što bi se proizvoljno čitalo ‘Pee-Cee-Ar’.

U svakom slučaju, trebali biste biti oprezni prilikom čitanja kratica i akronima jer mnogi ljudi ne znaju što one znače. Stoga je uvijek bolje potvrditi s osobom koja ih je upotrijebila da biste osigurali da ste je ispravno razumjeli.

Povijest kratica

Kratice su bile prisutne još u starim civilizacijama, za vrijeme starog Rimskog Carstva. U to vrijeme, kratice su se često upotrebljavale u pisanoj formi kako bi se sažeti dulji oblici govora ili pisanja. Kasnije, u srednjem vijeku, kratice su postale još češće upotrebljavane u različitim jezicima i sve više se počelo razvijati različite vrste kratica. U moderno doba, kratice se upotrebljavaju u mnogim aspektima jezika – od književnosti, preko religijskih tekstova do naučnih radova. Kratice su postale jedan od najvažnijih alata za brz i lak prenos informacija. Kratice također čuvaju prostor na stranicama i olakšavaju brz pregled informacija.

Kao što je već spomenuto, kratice se često upotrebljavaju u književnom djelu i religiji. Na primjer, latinske skraćenice se mogu naći u Bibliji i drugim religioznim tekstovima. Također, neke skraćenice se mogu naći u književnom djelu poput Shakespeareovih drama ili romana Charlesa Dickensa. Skraćenice također imaju važnu ulogu u naučnim radovima. Na primjer, skraćene riječi ili fraze mogu biti pronađene u medicinskom pisanju ili istraživačkim radovima o ekologiji.

See also  Što su sestre

Danas su dostupne mnoge tehnike za stvaranje skraćenica – od ručno stvaranih skraćenica do softvera za automatsko stvaranje skraćenica. S obzirom na to da je današnja svijet pun informacija i da je potrebno brzo procesirati velike količine podataka, softver za automatsko stvaranje skraćenica trenutno postaje sve popularniji među ljudima diljem svijeta. Softver za automatsko stvaranje skraćenica omogućava brzi pregled informacija bez potrebe da se detaljno bave detaljima svake pojedinačne informacije.

Kako se pišu kratice?

Kratice se pišu od najmanje dva slova i mogu sadržavati i višestruke riječi. Obično su sastavljene od prvih slova pojedinih riječi u izrazu. Na primjer, UNESCO je skraćenica za Ujedinjene Nacije za obrazovanje, znanost i kulturu. Svi dijelovi skraćenice moraju biti napisani velikim slovima bez prekida. Također možete napraviti akronim od višestrukih riječi, gdje sva slova iz svake riječi tvore riječ. Na primjer, NATO je akronim za North Atlantic Treaty Organization (Organizacija o ugovoru o Sjevernom Atlantiku).

Ponekad ćete vidjeti točku na kraju skraćenica ili akronima, što označava da je nastavak neke veze ili rečenice. Ovo može biti korisno ako ste na primjer spomenuli puno naziva organizacija koje imaju skraćenice pa čitatelju treba objašnjenje što one predstavljaju.

Oznaka

Kratica je skraćeni oblik neke riječi, fraza ili skupina slova. Obično se koriste u pisanim dokumentima za olakšavanje brzog čitanja ili pisanja. Kratica se može sastojati od jedne ili više riječi koje su slovo po slovo uzete od originalnog izraza. Na primjer, UNESCO je skraćenica za Ujedinjene nacije za obrazovanje, znanost i kulturu.

Uporaba kratica

Kraticama se može pristupiti na različite načine. Prije svega, oni su često korišteni u akademskom i profesionalnom okruženju. Kraticama se mogu koristiti za olakšavanje brzog čitanja teksta i pomoći u smanjenju vremena potrebnog da se dobiju informacije. Također imaju tendenciju da budu upotrijebljene u formalnim e-mail porukama, poput primanja naloga od strane šefova ili prisutnih kolegija na poslu. Iako su one jedan od načina da se smanji vrijeme potrebno da se pročita neki tekst, važno je biti oprezan jer previše upotrebe kratica može biti problematično ako se drugi ne mogu lako razumjeti.

See also  Što je likomed

Portal

Position

Nadam se da je ovaj tekst bio koristan i da ste uživali čitajući ga.

Ako želite još slobodno pogledajte sve moje članke na ovom portalu.

Ako mene želite upoznati pogledajte više ovdje.

Sadržaj objavljen i dostupan putem ovim internetskih stranica isključivo je informativnog karaktera i pribavljen iz jvnih izvora, bez ikakvog jamstva, bilo koje vrste, izričitog ili prešutnog, da je isti točan, pravodoban, potpun i/ili prikladan za neku određenu svrhu ili određeni način korištenja. Navedeni sadržaj Korisnik koristi isključivo na vlastitu odgovornost i vlasnik ove stranice se ne može smatrati odgovornim za bilo kakvu štetu nastalu korištenjem ili interpretacijom istog. Objavljeni sadržaj i informacije ni u kom smislu ne predstavljaju ponudu ili poziv na stavljanje ponude za trgovanje ili bilo koju drugu transakciju u vezi s objavljenim sadržajem i informacijama.

Portal Informer

Portal za informiranje na jednom mjestu

Psihologija

Što je personifikacija

Personifikacija je literarna tehnika koja se koristi za davanje ljudskih osobina neživim objektima ili pojmovima. To pomaže učiniti da se čitatelji osjećaju blisko i vezano za slike koje su stvorene u određenom djelu. Ova tehnika vam omogućuje da prenesete osjećaje i...

read more

Što je kolnik

Što je kolnik je starodrevna igra koja se igrala u Hrvatskoj još od srednjeg vijeka. Iako se ne zna tačno kada je prvi puta izumljena, tradicija se prenosi s generacije na generaciju. Igra se bazira na pravljenju i skupljanju bodova koristeći figurice ljudi, životinja...

read more

0 Comments

Pin It on Pinterest

Shares
Share This