Kako uštedjeti novac

by Jun 9, 2023Posao0 comments

Kako uštedjeti novac je pitanje koje se postavlja od ranog djetinjstva i zaista je izazov za mnoge. Ušteda novca može biti teška, ali ako se pridržavate nekih osnovnih principa, možete postići impresivne rezultate. U ovom članku ćemo razmotriti nekoliko jednostavnih načina na koje možete uštedjeti novac i poboljšati svoju financijsku situaciju.

Kako biste uspjeli uštedjeti novac na kupnji robe, preporuča se da napravite popis stvari koje trebate kupiti. Tako ćete biti u stanju da izbjegnete nepotrebne troškove i da se usredotočite na najvažnije stvari. Također možete potražiti razne popuste i akcije prilikom kupovine. Često postoje sniženja cijena za određene proizvode ili popusti za višestruke kupovine. Istražite cijene proizvoda na različitim mjestima, tako da možete pronaći najbolju ponudu za određenu robu. Također preporučujemo da razmislite o online kupovini, jer mogu postojati dodatni popusti i akcije čak i ako ste u blizini fizičkog trgovca.

Uštede na računu za struju i vodu

Potencijal za uštedu na računima za struju i vodu je velik. Postoje različiti načini na koje možete postići uštedu, od upravljanja potrošnjom do prelaska na tarifni plan s nižim troškovima. Da biste povećali svoje uštede, počnite sa sljedećim koracima:

Prvi korak je da se pobrinete da ste na ispravnoj tarifi. Prebacivanje s jedne tarife na drugu može donijeti značajne uštede, ali to ovisi o vašem konkretnom stanju. Razmotrite svaku mogućnost i usporedite cijene različitih opcija. Uvijek provjerite da li postoji poseban popust za studente, obitelji ili starije osobe.

Drugi korak je da se pridržavate određenih pravila potrošnje. Na primjer, uvijek provjerite da li se grijanje isključuje noću ili tijekom dana npr. ako se ne nalazite u stanu. Također pokušajte koristiti energijski učinkovitu tehnologiju (poput LED žarulja) i energetski učinkovita električna uređaja (poput perilica rublja s programom ekonomične potrošnje).

Treći korak je da se pridržavate određenog plana plaćanja – ako to dopustite tarifa, možete platiti manji mjesečni iznos umjesto velikog jednom godišnje ili prema dostupnom rasporedu plaćanja. To može olakšati ljudima koji rade s manjim primanjima da ispunjavaju svoje obaveze prema računima za struju i vodu bez napora.

See also  Kada se može u mirovinu

Na posljetku, budite svjesni što god radili sa svojim računima za struju i vodu – provjerite redovito cijene prema vašem području i usporedite ih sa stranicama poput EnergyPriceWatch-a ili Money Saving Expert-a tako da biste bili sigurni da ste na najboljoj mogućoj tarifi. Također provjeravati dostupne akcijske ponude često radi osiguravanja dodatnih ušteda!

Uštede na putovanjima i izletima

Putovanja i izleti mogu biti prilično skupi, ali postoje brojne mogućnosti da se uštedi novac prilikom planiranja i kupnje. Prvo, pokušajte namjeravati unaprijed. Mnogi avio-prijevoznici nudite popust za kupnju karata unaprijed, dok hoteli često daju popust za ranu rezervaciju. U nekim slučajevima možete primiti dodatne popuste ako se prijavite u grupama. Također, provjerite je li vaša putovnica otvorena za promocije i popuste.

Drugo, postoji nekoliko web stranica koje pružaju pristup posebnim cijenama i posebnim ponudama. Mnoga putovanja se nude po nižim cijenama u određenom vremenskom okviru ili s posebnom temom – na primjer, svi ljubitelji vina mogu potražiti letove za vinske regije po sniženoj cijeni! Također se preporuča da se obratite lokalnom turističkom uredu ili agenciji za putovanja radi informacija o ulaznicama po sniženoj cijeni i jeftinim letovima unutar regije.

Treće, pokušajte upotrijebiti druge oblike transporta umjesto aviona. Možda ćete morati provesti više vremena u putovanju, ali ćete sigurno platiti manje. Također možete istražiti ponude za autobusne karte, što je još jedan način da se uštedjet novac u usporedbi s letovima. U nekim slučajevima možete pronaći jeftine autobusne linije između popularnih destinacija – što bi bilo puno jeftinije od aviona!

Konačno, razmislite o smještaju po nižim cijenama od hotela. Postoje mnogi smještaji po nižim cijenama – na primjer student hosteli ili privatni apartmani – koji nude isti nivo privatnosti i lakoće dostupnih usluga bez velike potrošnje novca na hotelske sobe. Ako ste spremni riskirati malo više vremena tražiti smještaj po nižim cijenama umjesto da plaćate visoke hotelske cijene, moći ćete osigurati još veću uštedu!

See also  Što je ERP

Uštede na hrani

Postoje razne strategije kojima se mogu ostvariti uštede na hrani. Prvo, potrebno je osigurati da se kupuje samo ono što će biti potrošeno. Postoji velika razlika između kupnje proizvoda koji će prije isteka roka trajanja završiti u smeću i usmjeravanja novca na proizvode za koje je sigurno da će biti potrošeni. U tom smislu, važna je pravilna organizacija obitelji oko planiranja obroka i nabave hrane. Također, prethodno planiranje obroka omogućit će da se jasno vidi što je potrebno nabaviti te da se ne troši višak novca na produkte koji nisu neophodni. Uz to, pokušajte izbjegavati planiranje obroka po principu “tko ima više”. Previšak hrane često završava u smeću bez ikakve koristi.

Također, isplati se provjeriti akcijske cijene i iskoristiti popuste te posezati za generičkim proizvodima, a ne za one marke koja nudi najskuplji proizvod. Isprobavanje generičkih proizvoda možda nećete voljeti sve, ali to je još jedan način da se snize troskovi pojedinih artikala. Također, posjet trgovinama s prerađenom hranom možda neće biti prvi izbor jer su cijene većeg dijela prerađene hrane više od cijena neprerađenih namirnica; ali opet mogu postojati dobre prilike za usporedbu cijena pojedinih artikala u trgovinama s prerađenom hranom i trgovinama s nerafiniranim namirnicama.

Izborom pravilne lokacije za nabavku hrane također se mogu ostvarivati ušteda novca. Na primjer, veletrgovine nude nižu cijenu od običnih trgovina jer su veletrgovine opremljenijem skladištem i manje su troskovi transporta pa stoga nude nižu cijenu od manjih trgovina. Isto tako mnogi supermaketi nude popust na veća pakiranja robe jer im to donosi profitabilnost pri prodaji velikog broja proizvoda odjednom.

Što učiniti s ostatkom novca

Kada završite svoj proračun i uspijete ostati unutar određenih okvira, tada ste spremni za razmišljanje o tome što učiniti s ostatkom novca. Ako je to značajan iznos, potrebno je razmisliti o mogućnostima dugoročne ulaganja. Ovo bi uključivalo planiranje budućih troškova, kao što su studij, stambeni troškovi ili druge financijske ciljeve. Ako ste već ispunili svoje financijske ciljeve, možete razmotriti doniranje dijela novca nekoj dobrotvornoj organizaciji ili obitelji u potrebi. Još jedna mogućnost je da se novac pohrani u štednu knjižicu za posebne prigode ili praznike. Također biste mogli razmisliti o povećanju svojih ulaganja ako su vaša postojeća ulaganja dobra i isplativa.

See also  Što je izračun mirovine iz drugog stupa

Ako nemate puno novca preostalog nakon plaćanja računa, još uvijek postoje neke stvari koje možete učiniti da biste maksimizirali svoj budžet. Umjesto da se troši na kupovinu nepotrebnih stvari, možete to novac upotrijebiti za povećanje postojećeg budžeta ili čak ulagati u obrazovanje i ostale aktivnosti usmjerene na dugoročnu stabilnost. Druga opcija je da se odlučite za manje vrijedne stvari kako biste štedjeli novac. U tom slučaju, svako malo štedjenja može biti velika pomoć kod dugoročnih financijskih ciljeva.

U svakom slučaju, važno je biti disciplinirani pri odluci gdje će biti utrošen preostali novac jer će to imati veliki utjecaj na vaš dugoročni financijski plan.

Kako osigurati dugoročnu uštedu

Ako želite dugoročno uštedjeti novac, potrebno je da se pridržavate određenih financijskih planova i strategija. Prvo, potrebno je utvrditi vaš budžet i staviti u plan koliko ćete novca štedjeti mjesečno. U slučaju da ste zaposleni, izdvojite 10 posto mjesečnih prihoda za štednju. Također, pokušajte smanjiti troškove kupnje robe ili usluga koje ne trebate. Kupnjom manje stvari možete spriječiti nepotrebne troškove i uložiti više novca u svoju štednju. Također, možete razmisliti o investiranju novca kako biste postigli veću zaradu. Ulozi jedan dio novca na pouzdana mjesta koja nude dobre prinose ili investicijske opcije koje vam mogu donijeti dugoročnu zaradu. Također, zapamtite da se morate držati strpljenja dok čekate rezultate svoje dugoročne ulaganja i da ako imate šansu, iskoristite je.

Portal

Position

Nadam se da je ovaj tekst bio koristan i da ste uživali čitajući ga.

Ako želite još slobodno pogledajte sve moje članke na ovom portalu.

Ako mene želite upoznati pogledajte više ovdje.

Sadržaj objavljen i dostupan putem ovim internetskih stranica isključivo je informativnog karaktera i pribavljen iz jvnih izvora, bez ikakvog jamstva, bilo koje vrste, izričitog ili prešutnog, da je isti točan, pravodoban, potpun i/ili prikladan za neku određenu svrhu ili određeni način korištenja. Navedeni sadržaj Korisnik koristi isključivo na vlastitu odgovornost i vlasnik ove stranice se ne može smatrati odgovornim za bilo kakvu štetu nastalu korištenjem ili interpretacijom istog. Objavljeni sadržaj i informacije ni u kom smislu ne predstavljaju ponudu ili poziv na stavljanje ponude za trgovanje ili bilo koju drugu transakciju u vezi s objavljenim sadržajem i informacijama.

Portal Informer

Portal za informiranje na jednom mjestu

Psihologija

0 Comments

Pin It on Pinterest

Shares
Share This