Koji je glavni grad albanije

by Jun 11, 2023Putovanja0 comments

Albanija je država u Jugoistočnoj Evropi, sa glavnim gradom Tiranom. Tirana je najveći grad u Albaniji i glavni grad države. U Tirani se nalazi sjedište vlade Albanije, te nekoliko kulturnih i obrazovnih institucija.

Glavni grad Albanije je Tirana.

Tirana

Tirana je glavni grad Albanije i najveći grad u zemlji. Nalazi se na sjeveroistočnoj obali Jadranskog mora, na istočnim obroncima Pindske planine. Smatra se da je osnovan u 18. stoljeću, a nazvan po imenu tadašnje albanske obitelji Tiranin. Danas je to moderni grad sa brojnim znamenitostima i arhitekturom koja seže od srednjeg vijeka do danas. U Tirani postoje brojne kulturne i historijske znamenitosti, uključujući Muzej istorije Albanije, Staru tvrđavu i mnoge crkve, poput Katedrale Svetog Aleksandra Velikog.

Shkodra

Shkodra je drugi najveći grad u Albaniji i smješten je na sjeverozapadnom dijelu zemlje pored granice sa Crnom Gorom. Grad je poznat po svojoj bogatoj historiji, posebno iz perioda Osmanlija, kada su se tu proslavili mnogi umjetnici, pisci i matematičari. Danas Shkodra ima jedan od najboljih muzeja u regiji te neke od najbolje očuvanih starih crkava u Albaniji poput Katedrala Svetog Stefana ili Bazilike Svetog Jovana Krstitelja. U centru grada postoji i Stara tvrđava koja datira još iz vremena Illyrian Empire-a.

Durres

Durres je najstariji grad u Albaniji te treći po veličini poslije Tirane i Shkodre. Grad je smješten na Jadransko more te obiluje brojnim starim spomenicima, kao što su starom Rimskom amfiteatru iz 1 stoljeća prije Krista te ostaci Rimskog luka čije se temelje datiraju još od 2 stoljeća prije Krista. Durres također ima neke od najbolji plaža na Jadranu te brojne restorane sa tradicionalnom albanskom hranom.

Vlore

Vlore je luka koja se nalazi na južno-zapadnoj obali Jadranskog mora te četvrti po veličini grad u zemlji. Trgovina Vlore-m seže još od vremena Fenika gdje su ondulacija trgovali robe diljem mediteranske regije. Danas Vlore nudi mnogo atrakcija poput Park-museum Saranda Kolonija gdje možete vidjeti palme, egzotične životinjske vrste i prekrasni botanički vrtovi.

Geografsko proučavanje Albanije

Albanija je južnoevropska zemlja koja se nalazi u području Jadranskog i Jonskog mora. Zemlja ima izuzetno raznoliku geografsku strukturu, s planinskim oblastima na jugozapadu, nizinama i ravnicama u unutrašnjosti i otvorenim morem na jugu. Albanija je poznata po svojim planinama, koja predstavljaju preko 70% cjelokupne teritorije. Najviši vrh je Gjeravica sa 2.694 metara nadmorske visine. Drugi važni vrhovi su Maja e Korabit (2.753 m), Maja e Jezercës (2.694 m), Llogara (1.027 m) i Dajti (1.613 m). U unutrašnjosti Albanije postoje šume, polja, pa čak i stepa i suha područja.

See also  Koji su najduži mostovi u hrvatskoj

Dobro razvijena obala je također dio geografskog proučavanja Albanije. Obala Albanije duga je 362 km od kojih se pripisuje Mediteranu 337 km, a 25 km Jonskom moru. U slivovima reka Lekës i Drin nalaze se šest velikih luka: Durrës, Vlorë, Sarandë, Shëngjin, Porto Palermo i Fier-Shegani kao osjetljiva područja za ribolov u Jadranskom moru.

Klimatska zona Albanije se sastoji iz tri glavne regije: mediteranske klime na jugu; kontinentalna klima u unutrašnjosti; hladna alpska klima na jugozapadu zemlje gdje temperatura može pasti ispod -20 stepeni Celzijusa tokom zimskih mjeseci.

Geološka struktura Albanije otkriva da se većina oblasti sastoji od sedimentnih stjenica sastavljenih od karbonata ili silicata; međutim postoje neki dijelovi gdje su prisutne magmatske stjenice poput granita ili andezita te metamorfnih stjenica poput marmora ili škrilca.

Geografsko proučavanje Albanije također uključuje istraživanje biodiverziteta te turističke potencijale zemlje. Postojanje različitih klimatskih regija pružilo je mogućnost da se razviju raznovrsni biotički elementi, a posebno biljni svijet sa preko 4500 biljnih vrsta Biljni svijet predstavljen je pretežito mediteranskim biljem sa nekim endemskim vrstama smještenim samo u albanskim planinskim područjima.

Ribe su još jedna važna grupa biološke diverzitete koja čini dio geografskog istraživanja Albanije; međutim ribolov je postao problematičan jer je većina ribolova u južnom Jadranu prevaziđena prema lovnih doba ili prevelikom ulaganju opreme u ribolovno područje.

Turistički potencijali Albanije su još jedan važan aspekt geografskog proučavanja ove zemlje. Prema turistima privlačne luke poput Durrësa na Sredozemnom moru te obale Ohritsko jezero nude idealnu destinaciju za one koji traže sunce i more bez previše turista..

Tirana

Tirana je glavni grad Albanije i nalazi se u sjeverozapadnom dijelu zemlje. Tirana je i najveći grad Albanije, sa populacijom od preko 800.000 ljudi. Proširila se na površini od nešto više od 41 kvadratnih kilometara, a ima mnoge zanimljive atrakcije za posjetitelje. Glavni trgovi u Tirani su Skanderbeg Square i Blloku, gdje se mogu naći brojna trgovina i restorana. Glavne znamenitosti u gradu uključuju Et’hem Bey Mosque, National History Museum i National Art Gallery.

See also  Što je Graz

Tirani je bogata kulturnim događanjima tijekom cijele godine, a najznačajnija su Festivali piva i vina, Internacionalni filmski festival Tirane, Festival mediteranske kulture te mnoge druge manifestacije. Na području grada postoje neke od najstarijih crkava u Albaniji, poput Katedrale Svetog Aleksandra ili crkve Svetog Prohorija. Postoji također veliki broj parkova te plaža na obali Jadranskog mora blizu Tirane.

Tirana je poznata po svojoj raznovrsnoj arhitekturi koja se proteže od romantičnog do modernog stila. Neki od najpoznatijih primjera su Palata e Kulturës, Narodna biblioteka Albanije te Palata e Kongreseve.

Tirana je jedinstveno mjesto puno živopisnih prizora i iznenađenja koja čekaju turiste da ih istraže. Od bogatog noćnog života do arheoloških ostataka iz antike, postoji mnogo toga što posjetitelji mogu vidjeti u Tirani.

Kulturni značaj glavnog grada Albanije

Glavni grad Albanije, Tirana, predstavlja jedinstvenu smjesu kulturnih i historijskih obilježja. Od njeovih početaka u 15. stoljeću, Tirana je postala središte za razvoj kulture i umjetnosti. Grad obiluje različitim spomenicima, muzejima i galerijama koji su zbog svoje ljepote i značaja postali glavne turističke atrakcije.

U gradu se nalazi veliki broj povijesnih crkava, među kojima su Et’hem Bey Mosque, Arbereshe church of Saint Mary i Kisha e Shna Ndout. Te crkve prikazuju bogatstvo arhitektonske baštine Albanije. Narodni muzej Tirane prikazuje sve aspekte života albanske nacije od davnih vremena do danas. Također se nalazi Tucci Palace koja je bila prva palača u gradu izgrađena u 18. stoljeću.

Tirana je također dom mnogim odličnim galerijama umjetnosti poput National Gallery of Arts, Galeriji Kolektiva i Galeriji Evromedon. Ovi prostori promoviraju umjetnička djela domaćih i stranih umjetnika te nude jake edukativne programe za studente umjetnosti. Ovi muzeji čine glavni grad Albanije pravom destinacija za one koji žele obogatiti svoje putovanje bogatom kulturom.

See also  Što je strossmayerovo šetalište

Konačno, Tirana je dom mnoštvu festivala koji predstavljaju tradicionalnu albansku glazbu, plesove i druge vrste umjetničkih događanja. Ti festivali nude vrijednu priliku da se upozna tradicionalna strana Albanaca te da se istraže različite vrste tradicionalne glazbe iz cijelog područja Balkana.

Povijest glavnog grada Albanije

Tirana je glavni grad Albanije i smještena je u istočnoj obali Jadrana. Ima dugu i zanimljivu povijest koja seže u 16. stoljeće. Ime Tirane potječe od riječi Tirk, što znači ‘iz Turske’. Stanovnici Tirane su bili pod turskom vlašću od 1510. do 1912. godine. U to vrijeme, grad se sastojao od nekoliko sela koja su bila okružena jarkom i poljima. U 17. stoljeću Turci su postavili kamenu tvrđavu na mjestu današnje starog dijela grada, koja je služila kao središte obrane protiv napada Austrije i Venecije.

U 18. stoljeću, Tirana je postala sve važnija za tursku vladavinu u regiji te je kasnije postala uporište albanskih boraca za nezavisnost u 19. stoljeću. Godine 1861., Tirana je postala glavni grad Albanskog Vilajeta, koji je uključivao današnju teritorij Albanije, Kosova i dijelove Crne Gore, Makedonije i Grčke. U tom razdoblju mnoge bosanske seljacke obitelji izbjegle su iz Bosne i Hercegovine te se nastanile u Tirani kako bi tražile bolji životni standard.

Godine 1909., četiri albanska lidera – Ismail Qemal Bey Vlori, Mid’hat Frashëri, Abdi Toptani i Luigj Gurakuqi – potpisali su Proklamacija Nezavisne Republike Albanije u Tirani te su time označili početak novog poglavlja u povijesti države Albanija prema međunarodnom priznavanju njenog samostalnog statusa nakon 600 godina turske vladavine regiji Balkanskog poluotoka..

Nakon Prvoga svjetskog rata tiranski parlament proglasio je nezavisnu Republiku Albanija 1919., a ova godina slavi se kao Dan nezavisnosti Albanije svake godine 11 novembra u cilju promicanja države kao simbola albanske samostalnosti i identiteta.

U posljednih desetak godina brzim tempom pretvorila se u moderno europsko središte sa elegantnom arhitekturom i visokim standardima života zahvaljujući programima obnavljanja starog dijela grada te ulaganju stranih ulagača.

Danas Tirana predstavlja glavni centar ekonomske aktivnosti države te ima bogatu kulturno-povijesnu baštinu koja privlači turiste iz cijeloga svijeta da posjetiti ovo čarobno mjesto na Jadranu puno avantura!

Portal

Position

Nadam se da je ovaj tekst bio koristan i da ste uživali čitajući ga.

Ako želite još slobodno pogledajte sve moje članke na ovom portalu.

Ako mene želite upoznati pogledajte više ovdje.

Sadržaj objavljen i dostupan putem ovim internetskih stranica isključivo je informativnog karaktera i pribavljen iz jvnih izvora, bez ikakvog jamstva, bilo koje vrste, izričitog ili prešutnog, da je isti točan, pravodoban, potpun i/ili prikladan za neku određenu svrhu ili određeni način korištenja. Navedeni sadržaj Korisnik koristi isključivo na vlastitu odgovornost i vlasnik ove stranice se ne može smatrati odgovornim za bilo kakvu štetu nastalu korištenjem ili interpretacijom istog. Objavljeni sadržaj i informacije ni u kom smislu ne predstavljaju ponudu ili poziv na stavljanje ponude za trgovanje ili bilo koju drugu transakciju u vezi s objavljenim sadržajem i informacijama.

Portal Informer

Portal za informiranje na jednom mjestu

Psihologija

Što je žumberačko gorje

Žumberačko gorje je planina u Hrvatskoj koja se nalazi istočno od Slunjskog polja. To je područje koje je obilovalo prirodnim ljepotama, kao što su divlje šume, izvori i prelijepe stijene. Ovo planinsko područje poznato je po vrlo malom broju stanovnika koji su se...

read more

Što je zelena špilja

Što je zelena špilja je jedan od najpopularnijih i najslikovitijih prirodnih ljepota u Hrvatskoj. Nalazi se na otoku Visu, na istočnoj obali Jadrana. Ovaj spektakularni pećinski kompleks zauzima površinu od gotovo 2 km2 i sadrži nekoliko stotina pećinskih kanala i...

read more

0 Comments

Pin It on Pinterest

Shares
Share This