Koji je glavni grad portugala

by Jun 12, 2023Putovanja0 comments

Portugal je članica Europske unije s glavnim gradom Lisabon. Lisabon je glavni grad i najveći grad Portugala. Zauzima preko 600 kvadratnih kilometara na Atlantskom oceanu, na obali Sredozemnog mora.

Glavni grad Portugala je Lisabon.

Historijat

Porto je nastao u prvom stoljeću prije Krista kada je rimski grad Portus Cale osnovao ser Julius Caesar. Grad se razvio u srednjem vijeku, postajući središte trgovine vina i ribljih delicija. U 15. i 16. stoljeću Porto postal je sve važniji i postao je jedan od glavnih luka za izvoz roba iz Portugala. U 19. stoljeću, Porto je zabilježio značajan ekonomski rast dok su bogati trgovci podigli monumentalne građevine po cijelom gradu.

Kultura

Porto ima mnoge kulturne atrakcije s obiljem umjetničkih galerija, muzeja, crkava i povijesnih gradova. Najpopularniji muzeji su Nacionalni muzej portugalske književnosti, Muzej moderne umjetnosti i Muzej vina u Portu. Turisti često posjećuju neke od velebnih trgova poput Livraria Lello, Trga São Bento i Trga de Batalha da Ponte D. Luís I, gdje se mogu istražiti povijesni spomenici.

Gastronomija

Gastronomska scena u Portu je široka i raznovrsna te nudi rezidenciju mnogim tradicionalnim portugalskim specijalitetima poput Francesinha- sandvič s mesom, sirom i pivom te Tripas a Moda do Porto – pečeni želudac sa začinima i pirinčem. Posjetitelji također mogu isprobati jela koja se temelje na ribi poput francesinha de peixe (riblji sandvič) ili caldeirada (umak s ribom).

Noćni život

Porto nudi neke od najboljih noćnih provoda u Portugalu pa turisti mogu pronaći mnoge šarmantne barove koji nude vrhunska pića te otvorene kafe-barove gdje možete sresti lokalce i upoznati nove ljude. Noćni klubovi su također popularni među turistima pa posjetitelji mogu otići u Club Hard Rock Café ili Music Box da bi provjerili najnovije trendove glazbe.

See also  Što je troja

Povijest Portugala

Portugal je zemlja bogate povijesti, koja seže unazad tisuću godina. Prvi dokumentirani zapisi o njegovom postojanju datiraju iz 11. stoljeća. Godine 1143., Portugal je postao neovisna država pod vlašću Henrika Svjetloga, vladara iz obitelji Burgundije. Tijekom 13. stoljeća Portugal je bio uključen u ratove protiv Kastilje i Aragona, a do 14. stoljeća postalo je jedan od najmoćnijih kraljevstava u Europi.

Tijekom 15. i 16. stoljeća, Portugalska ekspanzija na more osigurala je da postane jedna od najsnažnijih kolonijalnih sila svog vremena, što je rezultiralo velikim bogatstvima i utjecajem. U tom periodu su otkriveni novi trgovinski putovi prema Aziji i Africi, a Portugalci su uspostavili trgovinu s Indijom i Brazilom te su osnovali svoje kolonije diljem svijeta.

1755., Portugal se suočio s potresima koji su zadesili zemlju također su dovele do većih promjena unutar države, ali nisu uspjele uništiti Portugalovu ekonomsku moć. Međutim, 1807.-1811., Francuska okupacija donese veliku promjenu u portugalsko društvo; Napoleon Bonaparte je uspostavio novu vladu kako bi pokušao uspostaviti francusku dominaciju nad zemljom.

Godinama poslije sloma Napoleona, Brazil se odvoji od Portugala te 1822., postane nezavisna država pod vlašću doma Bragance. Nakon toga Portugal se stabilizirao politički i ekonomski te imao malo društvenih promjena sve do 1948., kada počinje proces demokratizacija Portugala.

Danas je Portugal moderno demokratsko društvo članica Europske Unije koja će slaviti 1000 godina neovisnosti 2022..

Geografska lokacija Portugala

Portugal se nalazi u zapadnoj Europi, između Španjolske i Atlantskog oceana. Njegova je površina oko 92 000 četvornih kilometara. Nalazi se na Iberijskom poluotoku, čineći ga jednom od sedam evropskih zemalja koje se nalaze na tom poluotoku. Portugal ima neke od najljepših morskih obala u Evropi, s plažama dugim stotinama kilometara prema obali Atlantskog oceana. Portugal također ima mnogo planinskih regija, uključujući i planine Serra de Estrela i Serra da Arrabida. U središnjoj regiji portugalske obale nalazi se glavni grad, Lisabon. To je jedan od najstarijih gradova u Evropi i poznat po svojoj istoriji, kulturi i slikovitim zgradama.

See also  Što je odisejeva špilja

Znamenitosti u Portugalu

Portugal je poznata po svojim izvanrednim znamenitostima. Od prašumskih šuma u Algarveu do impresivnih palača i dvoraca, Portugal ima mnogo atrakcija za posjetitelje. Povijesna grada Porto i Lisabon su dom nekoliko najcjenjenijih znamenitosti. Nacionalni parkovi, kulturne i umjetničke institucije također nude posjetiteljima oduševljenje. Neki od najpopularnijih znamenitosti u Portugalu uključuju:

Most Jeronimos: Najpoznatiji most u Lisabonu, Most Jeronimos simbolizira portugalsku pomorsku moć i obilježava 500 godina od otvaranja istočne Indije. Nalazi se na području Belem Tower koji je UNESCO-v svjetska baština.

Palača Guimaraes: Smještena u srcu Portugala, Palácio de Guimarães se smatra rodnom kućom portugalske dinastije Braganca i domom prvog portugalskog kralja Afonsa I. U blizini se nalaze drevne crkve i trgovine s lokalnom umjetnošću.

Algarve: Suncem okupirana regija Algarve ima nevjerojatne plaže, luke, golf terene, starinski gradovi i prirodna područja koja čine idealno mjesto za odmor ili aktivne aktivnosti na otvorenom.

Sintra: Ova slikovita povijesna gradska destinacija poznata je po svojoj vrlo specifičnoj arhitekturi koja se razlikuje od drugih dijelova Portugala. U Sintri ćete pronaći palate poput Penha Longan, Castelo dos Mouros i Palacio da Vila.

Douro Valley: Obale Douro rijeke smatraju se jednim od najljepših regija Portugala. Rijeka meandri duboko u planine te vodi do prekrasnih vinograda i tradicionalnih sela s kamenim kućama.

Kultura i običaji Portugalaca:

Portugalci imaju bogatu kulturu i običaje koje su se razvili tijekom stoljeća. Njihovu tradiciju određuju geografska specijalizacija, kulturna interakcija s drugim europskim narodima, vjera i socijalna struktura. Međutim, neke od najvažnijih aspekata portugalske kulture jesu njihova tradicionalna hrana, glazba, ples i obiteljski život. Tradicionalna hrana Portugalaca je vrlo ukusna i raznolika. Uglavnom se sastoji od ribe ili mesa te povrća ili voća. Najpopularniji portugalski jelovi uključuju bacalhau (sušena riba), caldo verde (zeleni zdjelica) i pastel de nata (slatko tijesto). Portugalski glazbenici često izvode fado, vrstu glazbe koja obično govori o tugi, tugi ili ljubavi. Fado je jedan od najpopularnijih portugalskih oblika glazbe i može se čuti u mnogim dijelovima Portugala. Plesovi poput fandango-a, procesionale-a i seviljsko-g plesa također su vrlo popularni među Portugalcima. Obiteljski život je u srcu portugalske kulture; supružnici često dijele slične obiteljske vrijednosti te zajedno surađuju na rješavanju problema unutar obitelji.

See also  Što je breznički hum

Portugalci su poznati po svom gostoprimstvu te smatraju da je dom gdje se trebate osjećati dobrodošli. U neku ruku možemo reći da je to jedan od najvažnijih aspekata portugalske kulture – pozdravljanje gostiju s dobrodošlicom čine da se osjećaju prihvaćenima.

Portal

Position

Nadam se da je ovaj tekst bio koristan i da ste uživali čitajući ga.

Ako želite još slobodno pogledajte sve moje članke na ovom portalu.

Ako mene želite upoznati pogledajte više ovdje.

Sadržaj objavljen i dostupan putem ovim internetskih stranica isključivo je informativnog karaktera i pribavljen iz jvnih izvora, bez ikakvog jamstva, bilo koje vrste, izričitog ili prešutnog, da je isti točan, pravodoban, potpun i/ili prikladan za neku određenu svrhu ili određeni način korištenja. Navedeni sadržaj Korisnik koristi isključivo na vlastitu odgovornost i vlasnik ove stranice se ne može smatrati odgovornim za bilo kakvu štetu nastalu korištenjem ili interpretacijom istog. Objavljeni sadržaj i informacije ni u kom smislu ne predstavljaju ponudu ili poziv na stavljanje ponude za trgovanje ili bilo koju drugu transakciju u vezi s objavljenim sadržajem i informacijama.

Portal Informer

Portal za informiranje na jednom mjestu

Psihologija

Što je žumberačko gorje

Žumberačko gorje je planina u Hrvatskoj koja se nalazi istočno od Slunjskog polja. To je područje koje je obilovalo prirodnim ljepotama, kao što su divlje šume, izvori i prelijepe stijene. Ovo planinsko područje poznato je po vrlo malom broju stanovnika koji su se...

read more

Što je zelena špilja

Što je zelena špilja je jedan od najpopularnijih i najslikovitijih prirodnih ljepota u Hrvatskoj. Nalazi se na otoku Visu, na istočnoj obali Jadrana. Ovaj spektakularni pećinski kompleks zauzima površinu od gotovo 2 km2 i sadrži nekoliko stotina pećinskih kanala i...

read more

0 Comments

Pin It on Pinterest

Shares
Share This