Aspartam je sladilo koje se koristi u hrani, piću i lijekovima za zamjenu šećera. To je sintetički proizvedeni supstituent šećera koji se nalazi u mnogim „dijetetskim“, „bez šećera“ i „smanjenu masnoću“ proizvodima. Aspartam se također često dodaje u lijekove za prehladu, lijekove protiv bolova i lijekove za crijevne parazite.

Aspartam je umjetno slatko sredstvo koje se na zapadu najčešće koristi u dijetalnim proizvodima i bezalkoholnim pićima. To je poliol, što znači da ima manje kalorija od šećera. Osim toga, aspartam ima 200 puta veću slatkoću od šećera.

Što je CRM?

CRM (Customer Relationship Management) je informacijski sustav koji se koristi za upravljanje odnosima s klijentima, poput organizacije i obrade podataka o njima. Poboljšava interakciju između tvrtke i njezinih klijenata, pomažući u razvoju i održavanju dugoročnih odnosa. Uglavnom se sastoji od softvera za upravljanje poslovnim procesima, ali može uključivati i druge elemente, poput usluga savjetovanja, treninga i usluga podrške.

Kako CRM funkcionira?

CRM funkcionira time što tvrtka sprema podatke o svojim postojećim i potencijalnim kupcima u bazi podataka. Ti podaci se obično dobivaju tijekom interakcija s korisnicima ili iz vanjskih izvora poput web lokacija za društveno trženje i analize tržišta. Te informacije se mogu koristiti da bi se stvorila bolja strategija prodaje, poboljšala lojalnost potrošača i pružila bolja usluga za postojeće kupce.

Koje su prednosti CRM-a?

Glavne prednosti CRM-a su: povećanje prodajnih prilika; olakšavanje praćenja aktivnosti prodaje; pojednostavljenje procesa servisiranja; poboljšanje produktivnosti; jačanje odnosa s potrošačima; smanjenje troškova poslovanja; osiguravanje sigurnog čuvanja privatnih podataka o potrošačima.

See also  Što je prhko tijesto

Što su njegove komponente?

Komponente CRM-a obuhvaćaju softver za upravljanje poslovnim procesima, softver za automatiziranu obradu pritužbi, alate za e-mail marketing, alate za analizu tržišta te alate za vođenje računa o radu sa strankama. Također uključuju usluge savjetovanja, trening i usluge podrške radi postizanja maksimalne iskoristivosti sustava CRM-om.

Kako se aspartam proizvodi?

Aspartam je sintetički nutritivni aditiv koji se koristi u prehrambenim proizvodima da bi se poboljšala okusnost i smanjila kalorijska vrijednost. Aspartam se proizvodi od fenilalanina, a nastaje miješanjem fenilalanina, metanola i kiseline. Prvo, fenilalanina je izložena enzimatskoj reakciji koja oblikuje dipeptid (molekulu sa dva aminokiselinska lanca). Kada se taj dipeptid dodatno izloži metanolu i kiselini, ona se formira aspartam. Aspartam je zatim stabiliziran i razrjeđivan uz pomoć vode prije nego što postane dostupan za upotrebu u prehrambenim proizvodima.

U početku su aspartamske tvari bile samo u obliku praha, ali su potom počele biti dostupne iu sirupu ili tekućem obliku. Također, mogu biti dostupne iu obliku tableta za djecu. Aspartam se može dodati u čokoladu ili drugim slatkim proizvodima da bi se smanjila njihova kalorijska vrijednost bez utjecaja na okus. Osim toga, može biti dodano u jogurtu ili drugim veganskim proizvodima da bi se poboljšao njihov okus.

Što je točno troškovno računovodstvo?

Troškovno računovodstvo je financijska metoda koja se koristi za klasifikaciju troškova. Ona se temelji na povezujućem odnosu između uloženih sredstava i dobivenog proizvoda, omogućujući da se troškovi pripišu određenim aktivnostima, proizvodima ili uslugama. Troškovno računovodstvo pomaže tvrtkama da pregledaju i upravljaju svojim troškovima, tako da mogu saznati gdje su najviše uložila sredstva i gdje su ostvarili najveće profite.

Koje su prednosti troškovnog računovodstva?

Prednosti korištenja troškovnog računovodstva obuhvaćaju bolje upravljanje troškovima, povećanje profitabilnosti tvrtke i jačanje kontrole nad financijskim izvještavanjem. Omogućava tvrtki da identificira različite vrste troškova (poput materijala, radnih sati i istraživanja i razvoja) te da prati njihov udio u cjelokupnom prihodu. To može pomoći tvrtkama da postignu učinkovitije rezultate jer mogu pojasniti gdje se nalaze njihovi glavni izvori prihoda. Troškovno računovodstvo također ima sposobnost pratiti napredovanje proizvoda, usluge ili aktivnosti kroz cijeli životni vijek te identificirati zastarjele procese te eliminirati prekomjerne ili nepotrebne troškove.

See also  Što je celer

Potencijalna rizika za zdravlje od konzumiranja aspartama

Aspartam je sladilo koje se često koristi u hrani i piću umjesto šećera. Može biti pronađeno u nekim vrstama napitaka, nekih vrsta deserta i drugim hranom koja sadrži šećer. Iako aspartam nije štetan po zdravlje u određenim dozama, postoje rizici od prekomjernog unosa.

Kada se aspartam apsorbira u tijelu, pretvara se u sastojke poput fenilalanina, metanol i formaldehida. Fenilalanin je aminokiselina potrebna za funkcioniranje vašeg tijela, ali previše može biti štetno. Metanol i formaldehid su toksini koji mogu oštetiti organe i imati negativne posljedice na vaše zdravlje ako se unose u velikim količinama.

Istraživanja pokazuju da možda postoji povezanost između unosa aspartama i povećanog rizika od srčanih bolesti, dijabetesa tipa 2, depresije i alergija. Međutim, još uvijek nema dovoljno dokaza da potvrde ove tvrdnje. Osim toga, postoje brojne druge tvrdnje o mogućem utjecaju na zdravlje aspartama kojima još uvijek nedostaju dokazi da bi poduprle ove teorije.

Iako su ovi potencijalni rizici važni, ne treba zaboraviti da je aspartam siguran za konzumaciju ako se unosi u preporučene doze. Preporuke Svjetske Zdravstvene Organizacije (WHO) su da dnevni unos aspartama iznosi ne više od 40 mg po kilogramu tjelesne težine dnevno. To bi trebalo biti višestruko manji od onoga što obično ljudi jedu ili piju s aspartamom svakodnevno.

Koja je preporučena dnevna doza aspartama?

Aspartam je sintetički šećer koji se može koristiti za zaslađivanje hrane i pića. Prema istraživanjima, Aspartam je siguran za konzumaciju, ali postoji maksimalna preporučena dnevna doza koja se ne smije prekoračiti. Prema Europskoj agenciji za sigurnost hrane (EFSA), preporučena dnevna doza aspartama je 40 miligrama po kilogramu tjelesne težine na dan. Na primjer, osoba koja teži 70 kg trebala bi konzumirati 2800 mg aspartama dnevno. Međutim, to ne znači da se ta osoba mora odmah ugristi toliko aspartama – to je maksimalna dnevna doza koja se ne smije prekoračiti.

See also  Koji su čupavci recept 4 jaja

Iako je bezopasno i sigurno konzumirati Aspartam u odgovarajućim dozama, EFSA preporučuje da se izbjegava nadomjesak šećera uz obroke bogate natrijem. To bi moglo povećati rizik od povećanog tlaka i srčanih bolesti. Osobe starije od 65 godina trebale bi biti posebno oprezne jer bi oni mogli imati veću intoleranciju na aspartam od mlađih osoba. Stoga trebaju pratiti svoju unos nadomjeska šećera pažljivo i slijediti preporuke stručnjaka ili liječnika.

Portal

Position

Nadam se da je ovaj tekst bio koristan i da ste uživali čitajući ga.

Ako želite još slobodno pogledajte sve moje članke na ovom portalu.

Ako mene želite upoznati pogledajte više ovdje.

Sadržaj objavljen i dostupan putem ovim internetskih stranica isključivo je informativnog karaktera i pribavljen iz jvnih izvora, bez ikakvog jamstva, bilo koje vrste, izričitog ili prešutnog, da je isti točan, pravodoban, potpun i/ili prikladan za neku određenu svrhu ili određeni način korištenja. Navedeni sadržaj Korisnik koristi isključivo na vlastitu odgovornost i vlasnik ove stranice se ne može smatrati odgovornim za bilo kakvu štetu nastalu korištenjem ili interpretacijom istog. Objavljeni sadržaj i informacije ni u kom smislu ne predstavljaju ponudu ili poziv na stavljanje ponude za trgovanje ili bilo koju drugu transakciju u vezi s objavljenim sadržajem i informacijama.

Portal Informer

Portal za informiranje na jednom mjestu

Psihologija

Što je zobeno mlijeko

Što je zobeno mlijeko je tradicionalna hrvatska jela koja se sastoji od zobenih pahuljica na vodi. Zobeno mlijeko je izvor hranjivih tvari, bogato je ugljikohidratima i sadrži visoke razine vitamina i minerala. Zbog niskog sadržaja masti i kolesterolom, to je idealna...

read more

Što je zob

Što je zob? Zob je vrsta štitnika za glavu čiji je cilj zaštititi glavu od udaraca i povreda. Zobovi su napravljeni od tvrdog materijala koji može da absorbira udarce ili da ih razdvaja. Obično se nalaze na sportskim zaštitnim opremama, kao što su bicikli, motori,...

read more

0 Comments

Pin It on Pinterest

Shares
Share This