Što je bamija i gdje se može kupiti

by Apr 13, 2023Hrana0 comments

Što je bamija? Bamija je tradicionalni jelo koje se uglavnom sprema u područjima Bliskog istoka. Bamija se sastoji od bijele riže, mesa, luka i začina poput kumin, kurkume i čilija. Također se mogu dodati druge namirnice, poput rajčice ili graška. Bamija se može kupiti u većini trgovina s hranom u Hrvatskoj.

Bamija je vrsta osmanskog minareta, koji se inače često nalazi uz džamiju. Ona obično ima kupolu na vrhu i četiri stuba uz nju. Bamije su izrađene od kamena ili cigle i mogu biti ukrašene ukrasnim detaljima.

Gdje se može kupiti bamija?

Bamija je jedna od najčešće konzumiranih biljaka u regiji Balkana. To je vrsta povrća koja se obično koristi u varijacijama salata, juha i jela za prženje. Može se kupiti u većini trgovina s prehrambenim proizvodima diljem regije, ali najbolje mjesto za kupnju bamije je na lokalnim tržnicama. Na tržnicama ćete biti u mogućnosti pronaći najsvježiju bamiju koja će dati najbolji okus i teksturu vašem jelu. Također, možete imati priliku postavljati pitanja vlasniku ili prodavaču o tome odakle dolazi bamija i po kojoj cijeni ju prodaju.

Također, možete potražiti lokalne poljoprivredne trgovine ili trgovine s organskim proizvodima gdje ćete biti u mogućnosti pronaći sve što vam treba za vaš recept. Prodavači u tim trgovinama će biti spremni dati savjete o tome kako najbolje upotrijebiti bamiju i omogućiti vam da birate između različitih sorti i velikih paketa.

Uz malo istraživanja, možete naći skladištenje ili tvrtku koja nudi veleprodajnu cijenu bamije ako planirate kupovinu većeg broja paketa. U takvim situacijama imat ćete priliku dobiti još bolju cijenu nego što bi ste inače dobili na tržnicama ili trgovinama s prehrambenim proizvodima.

See also  Kako se radi sočna makovnjača

Kako se kuha bamija?

Bamija je jedan od popularnih jela u Hrvatskoj. To je varijacija juhe od kupusa i riže koja se može spremiti na nekoliko načina. Osnovna sastojci su češnjak, mrkva, luk, peršin i kupus, ali neke dodatne biljke mogu se dodati prema želji. Nije potrebno puno vremena da se pripremi bamija jer postoji više jednostavnih načina njenog pripravljanja.

U početku je potrebno isjeckati sve povrće i staviti ga u lonac s vodom. Potom se doda riža i šalica kuhane bamije pa to pustiti da se kuha oko 15 minuta. Začini su preporučeni, ali neobavezni. Kada je gotovo, bamija može biti servirana s malo maslinovog ulja ili mljevenog crnog papra po vlastitom izboru.

Bamija

Bamija je biljka iz porodice šparoga koja se obično uzgaja i koristi kao prehrambena namirnica. Bamija se često naziva i japanska šparoga, jer se u Japanu prvi put počela uzgajati. U svim dijelovima svijeta postoje mnoge druge vrste bamije koje se koriste za hranu, ali one su najpopularnije u istočnoj Aziji. Bamija je obično bogata proteinima i mineralima, a također sadrži veliku količinu antioksidansa i vitamina.

Najčešće vrste bamije uključuju paku, šokobamiju, bamiju sporoša i sitnu bamiju. Paku je vrsta bamije koja raste do visine od oko 1 metar i može se naći u većini trgovina s prehrambenim proizvodima. Šokobamija je lisnata biljka koja ima gotovo okrugli oblik lišća i često se može naći u asijskim trgovinama ili trgovinama zdrave hrane. Bamija sporoša je tamna smedja boje sa blago naboranim listovima i obično se prodaje sirova ili sušena. Sitna bamija je malena biljka sa uskim listovima koja podrijetlom dolazi iz Indonezije.

Bamija je vrlo popularna na istočnom dijelu svijeta gdje je postala tradicionalni sastojak raznih jela na temelju povrća, mesa ili ribe. Osim toga, ove biljke također sadržavaju lako probavljive proteine ​​koji mogu biti od velike koristi za osobe koje pate od alergija na hranu ili probavnih problema.

See also  Što je lisnato sa sirom

Kakva je nutritivna vrijednost bamije?

Bamija ili okra je bogata biljka koja sadrži puno zdravih hranjivih tvari. Sadrži visok postotak vlakana, kao što su celuloza i hemiceluloza, što pomaže u regulaciji metabolizma i sprječava bolesti srca. Također sadrži puno minerala, vitamina i proteina. Jedna šalica bamije sadrži oko 21 gram proteina, 15 grama ugljikohidrata i 1,5 grama masti. Također je bogat izvor vitamina B6, folne kiseline, cinka, magnezija i kalcija. Kalcij čini oko 45% dnevnih potreba za mineralom po šalici bamije.

Bamija je također dobar izvor antioksidanata poput beta-karotena i luteina koji pomažu u sprečavanju oštećenja stanica i smanjenju rizika od razvoja bolesti. Osim toga, bamija sadrži puno omega-3 masnih kiselina koje su važne za zdravlje srca. Također sadrži fitokemikalije poput flavonoida koji mogu pomoći u smanjenju rizika od razvoja nekih oblika raka.

Bamija ima malo kalorija – samo 30 po šalici – stoga se može smatrati dijetom bez masnoće koja bi mogla biti odlična za one koji se trude smanjiti unos masti ili kilograma.

Portal

Position

Nadam se da je ovaj tekst bio koristan i da ste uživali čitajući ga.

Ako želite još slobodno pogledajte sve moje članke na ovom portalu.

Ako mene želite upoznati pogledajte više ovdje.

Sadržaj objavljen i dostupan putem ovim internetskih stranica isključivo je informativnog karaktera i pribavljen iz jvnih izvora, bez ikakvog jamstva, bilo koje vrste, izričitog ili prešutnog, da je isti točan, pravodoban, potpun i/ili prikladan za neku određenu svrhu ili određeni način korištenja. Navedeni sadržaj Korisnik koristi isključivo na vlastitu odgovornost i vlasnik ove stranice se ne može smatrati odgovornim za bilo kakvu štetu nastalu korištenjem ili interpretacijom istog. Objavljeni sadržaj i informacije ni u kom smislu ne predstavljaju ponudu ili poziv na stavljanje ponude za trgovanje ili bilo koju drugu transakciju u vezi s objavljenim sadržajem i informacijama.

Portal Informer

Portal za informiranje na jednom mjestu

Psihologija

Što je zobeno mlijeko

Što je zobeno mlijeko je tradicionalna hrvatska jela koja se sastoji od zobenih pahuljica na vodi. Zobeno mlijeko je izvor hranjivih tvari, bogato je ugljikohidratima i sadrži visoke razine vitamina i minerala. Zbog niskog sadržaja masti i kolesterolom, to je idealna...

read more

Što je zob

Što je zob? Zob je vrsta štitnika za glavu čiji je cilj zaštititi glavu od udaraca i povreda. Zobovi su napravljeni od tvrdog materijala koji može da absorbira udarce ili da ih razdvaja. Obično se nalaze na sportskim zaštitnim opremama, kao što su bicikli, motori,...

read more

0 Comments

Pin It on Pinterest

Shares
Share This