Što je batat? Batat je vrsta krumpira između slatkog krumpira i običnog krumpira. Ima ukus slatkog krumpira i obično se jede pečeni ili pirjani, ponekad uz salatu. Batat je sastavni dio prehrane mnogih naroda širom svijeta, a još se češće koristi u zapadnoj prehrani.

Batat je korjenasto povrće iz obitelji uskolisnih biljaka. Ima dugu, zelenu kožu i slatku mesnatu pulpu u srednjoj jami. Jedno je od najčešćih korjenastog povrća u svim trgovinama i supermarketima diljem svijeta.

Kako se batat konzumira?

Batat je veoma popularno povrće koje se često konzumira u obliku pečenja ili prženja. Pečeni batat je neodoljiv, a može se jesti uz mesne i ribane jela, dodajući im sočnost i slatkastu notu. Također se može spremiti za buduću upotrebu, najčešće u obliku pirea ili kašice. To je idealno za dojenčad i one starije osobe kojima je potrebna meka hrana. Osim toga, batat možete preskočiti ili ostaviti u čvrstom stanju, dodati ga u salate ili jedenje kao prilog raznim jelima. Batat također možete iskoristiti da pripremite vruće napitke, poput latte-a s batatom ili smoothie-a s batatom. U svakom slučaju, batat je brzo i jednostavno pripremati, a istovremeno veoma zdravo i nutritivno povrće.

Nutritivne vrijednosti batata

Batata je bogata izvor hrane i lako se prilagođava različitim kuhinjama. Sadrži visoku količinu vitamina i minerala, što ga čini odličnim izborom za prehranu. Osobito sadrži vitamin C, kalij, magnezij, bakar i željezo.

Batata također sadrži zdravu količinu ugljikohidrata. Ugljikohidrati iz batata pomažu u održavanju energetske razine i osiguravaju da se tijelo hrani potrebnom energijom. Također pomaže u smanjenju razine šećera u krvi.

Batate također sadrže visoku razinu vlakana koja pomaže u održavanju normalnog rada crijeva i sprječava nastanak zatvora. Također imaju antioksidativna svojstva koja pomažu u sprečavanju oštećenja stanica uslijed slobodnih radikala.

See also  Što je ljetna salata

Konzumiranje batata može također biti od koristi za one s visokim stupnjem lošeg holesterola, jer sadrže pektin, biljni sastojak koji može pomoći u smanjenju lošeg holesterola.

Povijest batata

Batat je jedan od najstarijih vrsta povrća koji se koristi u modernoj kuhinji. Prvi put je uzgojen u Južnoj Americi prije više od 10.000 godina, a do Europe su stigli oko 16. stoljeća. Danas se batat može pronaći diljem svijeta i koristi se u raznim jelima, od slatkih do slanih.

Batat je zapravo tek naziv za nekoliko različitih vrsta povrća, a svi oni spadaju u istu obitelj – obitelj batata. Ova sorta se često zamjenjuje s “malo-batatom” ili “patatom”, ali one imaju drugačiji okus i teksturu od pravog batata. Najčešće sorte batata su bijeli, crveni i žuti batati, koji imaju slatko i hrskavo meso unutar svoje ljuske.

Batati su jedna od najpopularnijih vrsta povrća, jer su lako dostupni i jednostavni za pripremu. Oni su prisutni u gotovo svim obrocima na svijetu, a mogu se pronaći u tradicionalnim jelima poput ratatuja ili gratinirana batata s sirom i gljivama. Također se mogu smatrati grickalicama jer su fino zapečeni ili preliveni uljem i začinima.

U posljednje vrijeme počela je trend usvajanja veganske prehrane pa se mnoge tradicionalne jela mogu pripremiti bez životinjskih proizvoda ili namirnica tako da budu veganska – poput veganskih ratatuja ili veganske gratinirane batate s gljivama. Ovi recepti su postali popularni među veganima diljem svijeta jer pružaju hranljive i nutritivne prednosti bez potrebe da unesete životinjske proizvode u prehranu.

S obzirom da batati traju neko vrijeme bez da trunu, često se mogu naći na police trgovina cijele godine, što čini osnovnu namirnicu dostupnom svima po cijenama koje su dostupne svima. Iako je to neobično inovativan način konzumacije ove vrste povrća , još je važnije što možemo iskoristiti nutritivne prednosti ovog voća bez potrebe da pretjerujemo sa unosom dodataka hrani poput soli ili ulja.<

See also  Što je umak za tjesteninu

Prednosti konzumiranja batata

Batata je zdrava i nutritivna namirnica koja sadrži mnogo vitamina, minerala i fitokemikalija. Sadrži visok postotak vlakana, što doprinosi zdravlju crijeva i zdravom metabolizmu. Batata je bogata vitaminom C, što pomaže u usporavanju oksidacijskog stresa i poboljšanju imunološkog sustava. Također sadrži veliku količinu vitamina B6, što pomaže u normalnom funkcioniranju živčanog sustava, smanjenju stresa i regulaciji razine hormona. Među mineralima koji se nalaze u batati su kalij, magnezij i fosfor. Kalij sudjeluje u regulaciji tlaka tečnosti u stanicama i mozgu, dok magnezij smanjuje razinu stresa i anksioznosti te potiče ravnotežu elektrolita u tijelu. Fosfor pridonosi zdravom razvoju tkiva i kostiju te održavanju zdravih boja zubi. Batata je izvor fitokemikalija poput antocijanina, flavonoida, pektina i drugih biološki aktivnih tvari koje imaju protuupalne sposobnosti te mogu smanjiti rizik od dijabetesa tipa 2, srčanih oboljenja i alergija. Konzumiranje batata može biti odličan način da se osigura da ćete unijeti sve potrebne nutrijente u vaš organizam.

Konzumiranje batata može biti odlično rješenje ako ste na dijeti jer sadrže samo 110-120 kcal po 100 grama te imaju nisko indeks glikemijskog opterećenja (IGO). Ova namirnica ne sadrži masti ili trans-masti pa ju možete konzumirati bez brige da ćete dodati prekomjerne količine masnoća prehrani. Batata je izvrstan izvor energije jer sadržava glukoznu fruktozu koja se brzo apsorbira u organizam te se može iskoristiti za obnavljanje energijske rezerve.

Kao što vidimo, batat ima mnoge prednosti za ljudsko zdravlje. Stoga bi trebalo biti dio uravnotežene prehrane jer pruža nutritivne prednosti bez dodavanja viška masnoća ili kalorija prehrani.

Rizici konzumiranja batata

Batate su poznate po svojoj nutritivnoj vrijednosti i česte su u prehrani. Međutim, postoje rizici povezani s njihovim konzumiranjem. Jedna od najvećih zabrinutosti je da batate sadrže solanin, što može biti štetno za ljudski organizam. Solanin je tvari prisutne u batatama iz porodice Solanaceae, uključujući paprike i rajčice. Ona se nalazi u poreznom tkivu i ljuskama pa je važno da se očisti dobro prije upotrebe. Konzumiranje previše solanina može dovesti do gastrointestinalnih problema, glavobolje, vrtoglavice i oštećenja jetre.

See also  Kako se radi sočna makovnjača

Još jedna zabrinutost koja se odnosi na konzumaciju batata je mogućnost trovanja arsenom. Arsen se može apsorbirati iz tla u rogozima batata i nakon nekoliko godina skladištenja može biti veoma opasan za ljudski organizam. Zbog toga je važno redovito dijagnosticirati tlo u kojem se gaji batata, kako bi se osigurala sigurnost istih.

Batate također mogu biti štetne jer sadrže visoke razine glikemijskog indeksa (GI). Glikemijski indeks je vrijednost koja mjeri brzinu s kojom hranidba počinje utjecati na razinu glukoze u krvi. Previsok GI može dovesti do prekomjerne težine, dijabetesa tipa 2 i drugih bolesti srca. Stoga je važno da se pridržavamo preporuka stručnjaka oko unosa hrane s visokim GI-om.

Naposljetku, treba napomenuti da su neke vrste opasnih bakterija povezane s upotrebom batata poput salmonele, E-colija i Listeria monocytogenes. Ove bakterijske infekcije mogu uzrokovati simptome poput proljeva, mučnine i povraćanja te druge teške simptome ako se ne liječe pravilno i na vrijeme. Da bi spriječili ovakve situacije potrebno je temeljitiji pristup pripravci hrane od batata: operite vam ruke prije obrade hrane; čuvajte proizvode na optimalnoj temperaturi; perite voće i povrće; obratite pažnju na datume isteka proizvoda; zamrznite blitva ako ju ne planirate upotriebiti odmah itd.

Portal

Position

Nadam se da je ovaj tekst bio koristan i da ste uživali čitajući ga.

Ako želite još slobodno pogledajte sve moje članke na ovom portalu.

Ako mene želite upoznati pogledajte više ovdje.

Sadržaj objavljen i dostupan putem ovim internetskih stranica isključivo je informativnog karaktera i pribavljen iz jvnih izvora, bez ikakvog jamstva, bilo koje vrste, izričitog ili prešutnog, da je isti točan, pravodoban, potpun i/ili prikladan za neku određenu svrhu ili određeni način korištenja. Navedeni sadržaj Korisnik koristi isključivo na vlastitu odgovornost i vlasnik ove stranice se ne može smatrati odgovornim za bilo kakvu štetu nastalu korištenjem ili interpretacijom istog. Objavljeni sadržaj i informacije ni u kom smislu ne predstavljaju ponudu ili poziv na stavljanje ponude za trgovanje ili bilo koju drugu transakciju u vezi s objavljenim sadržajem i informacijama.

Portal Informer

Portal za informiranje na jednom mjestu

Psihologija

Što je zobeno mlijeko

Što je zobeno mlijeko je tradicionalna hrvatska jela koja se sastoji od zobenih pahuljica na vodi. Zobeno mlijeko je izvor hranjivih tvari, bogato je ugljikohidratima i sadrži visoke razine vitamina i minerala. Zbog niskog sadržaja masti i kolesterolom, to je idealna...

read more

Što je zob

Što je zob? Zob je vrsta štitnika za glavu čiji je cilj zaštititi glavu od udaraca i povreda. Zobovi su napravljeni od tvrdog materijala koji može da absorbira udarce ili da ih razdvaja. Obično se nalaze na sportskim zaštitnim opremama, kao što su bicikli, motori,...

read more

0 Comments

Pin It on Pinterest

Shares
Share This