Što je bol u koljenu

by May 29, 2023Kućanstvo0 comments

Što je bol u koljenu? Bol u koljenu je simptom koji može biti posljedica različitih poremećaja. Može biti rezultat traume, ozljede, upale ili degenerativnih bolesti. Bol u koljenu može biti jednostavno i prolazno ili dugotrajno i teško.

Bol u koljenu može biti uzrokovana različitim stanjima i bolestima. Uobičajeni uzroci boli u koljenu su artritis, ozljede povezane s sportom, dislokacije, modrice, burze, tendonitis i infekcije. Bol može biti akutna ili hronična.

Bol u koljenu

Koljeno je složena zglobna površina koja se sastoji od više kostiju, tetiva, ligamenata i hrskavice. Bol u koljenu može biti simptom različitih bolesti i povreda, a može biti izazvana i mehaničkim oštećenjem ili degenerativnim procesima. Simptomi za koje se često vežu za bol u koljenu su otežano pokretanje zgloba, oteklina, crvenilo u području zgloba, osjetljivost na dodir i jutarnja grčevita napetost. Osim toga, bol u koljenu može se pojačati otporom na hodanje ili duge stajanje. U nekim slučajevima mogu se pojaviti i nespecifični simptomi poput slabosti mišića ili općeg gubitka snage.

Kako bi se utvrdila uzrok boli u koljenu potrebno je pregledati liječnik ortoped. Liječnički pregled će obuhvatiti palpaciju (osjetiti) zahvaćenog područja i testove pokretljivosti. U nekim slučajevima liječnik će propisati dodatne dijagnostičke testove poput rendgena, magnetske rezonance ili ultrazvuka. Ovi testovi mogu biti od velike pomoći pri utvrđivanju dijagnoze i odabiru ispravne terapijske strategije.

Uzroci boli u koljenu su mnogobrojni. Međutim, najčešći su artritis (upala zgloba), tendinitis (upala tetiva), bursitis (upala burse), osteoartritis (degeneracija hrskavice) te mehanička trauma ili ozljede zgloba izazvane preopterećenjem mišića. Terapija boli u koljenu obuhvata primjenu lokalnih analgetika, nesteroidnih protivupalnih lijekova i fizikalnu terapiju koja obuhvaća vježbe stretchinga i jačanja mišića donjeg dijela tijela te masažne terapijske postupke.

See also  Što je bijeli ocat

Dijagnoza boli u koljenu

Kako bi se dijagnosticirala bol u koljenu, liječnik će obaviti pregled i postaviti neke pitanja o povijesti pacijentove bolesti i simptomima. Također će obaviti fizikalni pregled, koji uključuje palpaciju (osjetiti) područja oko zahvaćenog koljena. Liječnik može proučiti i druge dijagnostičke testove, poput rendgenskih zraka ili magnetske rezonancije (MRI). Ovi testovi mogu pokazati prisutnost upala, artritisa ili ozljeda. Ako je potrebno, liječnik može propisati i dodatne analize krvi za određivanje prisutnosti infekcije ili druge abnormalnosti.

U nekim slučajevima liječnik bi mogao odlučiti da je potrebna artroskopija za ispitivanje strukture zgloba. Ova procedura može pomoći u utvrđivanju točne prirode boli u koljenu. Artroskopija također omogućava liječniku da vidi stupanj oštećenja hrskavice i drugih dijelova zgloba te da izvrši eventualne reparacijske procedure ako je potrebno.

Uzimanje briseva također može biti potrebno ako se sumnja na infekciju u zglobu. U tom slučaju, liječnik će ispustiti tekućinu iz zgloba s igle i pripremiti je na analizu. Rezultati analize mogli bi pomoći liječniku da odredi prirodu boli i propisuje odgovarajući tretman.

Moguće terapijske opcije za liječenje bola u koljenu

Bol u koljenu je najčešći problem s kojim se ljudi susreću i postoje različite terapijske opcije za liječenje. Uobičajeni pristup liječenju bola u koljenu obuhvaća konzervativne tretmane, poput fizikalne terapije, upotrebe analgetika i steroidnih injekcija, te operacijski pristup. Fizikalna terapija može pomoći smanjiti bol i poboljšati fleksibilnost. Analgetici i steroidne injekcije mogu biti od velike pomoći u uklanjanju simptoma, ali ne mogu izliječiti problem. Operacija se obavlja samo ako je potrebno izvršiti repozicioniranje ili rekonstrukciju zglobova. Kineziterapija također može biti od velike pomoći u liječenju boli u koljenu jer omogućava održavanje fleksibilnosti i snage mišića oko zgloba. Akupunktura također može biti od velike pomoći jer je to prirodni način smanjenja boli. Osim toga, postoje i druge terapijske opcije poput masaža, laserske terapije i ultrazvuka.

See also  Što su trosjedi

Svi ti postupci imaju za cilj eliminirati bol, smanjiti upale te uspostaviti normalnu funkciju zgloba. Međutim, treba napomenuti da se neki od ovih postupaka mogu primjenjivati ​​samo pod nadzorom stručnog medicinskog osoblja. Stoga bi svatko tko ima bolove u koljenima trebao posjetiti stručnjaka radi pregleda prije nego što počne primjenjivati ​​bilo koji postupak za liječenje boli u koljenima.

Kako se može prevenirati bol u koljenu?

Prevencija boli u koljenu je vrlo važna za sprečavanje štetnih posljedica. Prvo i najvažnije je osigurati da su mišići dobro razvijeni i zagrijani. To će smanjiti pritisak na zglob i pomoći u održavanju ravnoteže između stabilnosti i fleksibilnosti. Osim toga, potrebno je pratiti tjelesnu aktivnost, smanjiti sjedeći položaj i izbjegavati pretjerano opterećenje na koljenima.

Izuzetno je važno osigurati da se pravilno nosu cipele, posebno one sa visokim potpeticama. Potrebno je birati cipele koje su dobro proširene, mekane i udobne te imaju ravnu potpeticu koja podupire stopalo. Također, odabir obuće s manjom amortizacijom može biti od velike pomoći u prevenciji boli u koljenu.

Osim toga, potrebna je redovita vježba koja će jačati mišićni tonus i štititi zglobove od oštećenja. Dobra vježba trebala bi sadržavati aerobik, ronjenje i plivanje te vježbe jačanja mišića. Vježbanje bi trebalo biti postupno povezano sa intenzitetom tako da se postepeno povećava intenzitet i trajanje aktivnosti radi postizanja optimalnih rezultata.

Također, prehrana igra važnu ulogu u prevenciji boli u zglobovima. Preporuča se unos hrane bogate mineralima poput magnezija, cinka ili kalcija te vitamina C, E ili A radi obnavljanja stanica hrskavice. Potrebno je unositi dovoljnu količinu proteina po danu radi obnavljanja stanica tkiva koja se nalaze na zglobovima. Hranom bogatom biljnim uljem poput maslinovog ulja također ćete povećati unos antioksidanata što će omogućiti pravilan metabolizam stanica te sprječavati bolest koštanog tkiva.

See also  Što je odvajanje otpada

Sveukupno gledano, prevencija boli u koljenima temelji se na normalnom funkcioniranju hrskavice i mišića zahvaljujući pravilnom odabiru obuće, redovitim vježbanjem te pravilnom unosom hranjivih tvari putem pravilne prehrane.

Portal

Position

Nadam se da je ovaj tekst bio koristan i da ste uživali čitajući ga.

Ako želite još slobodno pogledajte sve moje članke na ovom portalu.

Ako mene želite upoznati pogledajte više ovdje.

Sadržaj objavljen i dostupan putem ovim internetskih stranica isključivo je informativnog karaktera i pribavljen iz jvnih izvora, bez ikakvog jamstva, bilo koje vrste, izričitog ili prešutnog, da je isti točan, pravodoban, potpun i/ili prikladan za neku određenu svrhu ili određeni način korištenja. Navedeni sadržaj Korisnik koristi isključivo na vlastitu odgovornost i vlasnik ove stranice se ne može smatrati odgovornim za bilo kakvu štetu nastalu korištenjem ili interpretacijom istog. Objavljeni sadržaj i informacije ni u kom smislu ne predstavljaju ponudu ili poziv na stavljanje ponude za trgovanje ili bilo koju drugu transakciju u vezi s objavljenim sadržajem i informacijama.

Portal Informer

Portal za informiranje na jednom mjestu

Psihologija

Što je uređenje spavaće sobe

Uređenje spavaće sobe je proces u kojem se stvaraju ugodni i funkcionalni interijeri za odmor. To Uređenje predstavlja prilagođavanje prostora za potrebe i želje vlasnika, uzimajući u obzir razne estetske faktore poput boja, tekstura i materijala. Cilj je stvoriti...

read more

Što je uređenje dvorišta

Što je uređenje dvorišta? To je proces planiranja i izgradnje vašeg dvorišta kako bi se postigli željeni ciljevi. Uređenje dvorišta može uključivati postavljanje biljaka, stvaranje vrtnih puteva ili staza, instaliranje osvjetljenja, postavljanje namještaja za sjedenje...

read more

0 Comments

Pin It on Pinterest

Shares
Share This