Što je breznički hum

by Jun 10, 2023Putovanja0 comments

Što je breznički hum je pojava koja se javlja kada se u blizini izvora zvuka emituje niskofrekventno zujanje. Ovaj zvuk je često opisan kao “tonalno zujanje” i može da se čuje na velikim rastojanjima, a naročito u uskim kanjonima. Breznički hum takođe može biti veoma intenzivan u nekim situacijama gde su vazdušni tokovi mirni i bez ikakvih ometanja.

Breznički hum je veliko polje u središnjem dijelu Slavonije, u Istočnoj Hrvatskoj. To je najveće krško polje u Hrvatskoj s površinom od oko 15.000 hektara i nalazi se između mjesta Bilje i Đakova. Breznički hum je bogat različitim biljnim i životinjskim vrstama te se smatra za važnu ornitološku lokaciju u Europi.

Kako se Breznički hum formira?

Breznički hum se formira u središtu Hrvatske, na obroncima Moslavačke gorske regije. To je prilično dubok i širok kanal koji se proteže kroz cijelu regiju. Na njemu su smješteni brojni manji tokovi, uključujući rijeku Glogovnicu. Breznički hum je nastao milionima godina od erozije koju su uzrokovale vode i ledenjaci. Počinje svoj put u Donjoj Moslavini, a zatim se spusta prema jugu i završava kod grada Virovitice. U nekim dijelovima huma možete pronaći lokalne fauna i floru poput vodozemaca, šumskih ptica i divljači te biljnih vrsta poput bukve, jele, breze i divlje jabuke. Breznički hum je iznimno važno za eko-sustav cijele regije zbog njegove raznolikosti životinjskih vrsta i bilja, ali također služi kao prirodna pregrada koja pomaže u održavanju ravnoteže okoliša.

Breznički hum

Breznički hum je geomorfološka pojava koja je vidljiva kroz dijelove Hrvatske. To je najveći hum u Hrvatskoj, a nalazi se u središnjoj Hrvatskoj, oko 50 kilometara udaljen od Zagreba. Breznički hum je dugačak oko 25 kilometara i širok 2 do 3 kilometara. Nalazi se na visinama od 30 do 300 metara iznad razine mora. Hum je stoljetna pojava i to su ostaci predromaničke kulture koja se raširila po cijeloj Europi prije više tisuća godina. Breznički hum je prvi put opisan 1682. godine i to od strane fra Anđela Frankopana, koji ga je opisao kao “veliko brdo koje ima oblik oblaka”.

See also  Što je slap krčić

Breznički hum može se vidjeti u dijelovima središnje Hrvatske, uključujući Krapinsko-zagorsku, Varaždinsku i Zagrebačku županiju. Obično se može vidjeti sa strane ceste ili s druge strane šume iz daleke perspektive. Hum ima jedinstvenu geomorfološku strukturu koja ga čini lako prepoznatljivim za one koji znaju gdje tražiti. Hum obiluje bukovim šumama i zelenilom te nudi prekrasan pogled na okolne planine i lijevak Toplica.

Breznički hum ima dugu povijest u hrvatskoj kulturi i tradiciji te je postao popularno mjesto za izlete obitelji, prijatelja i turista. To mjesto nudi prekrasne poglede na okolne planine te raznovrsna bilja i ptice, pa tako često poslužuje kao popularno mjesto za fotografiranje ili rekreativnu šetnju.

Breznički hum

Breznički hum je vrsta prirodne vegetacije koja se nalazi u dijelovima Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore. To je tip staništa koji se sastoji od močvarnih šuma, prašuma ili močvara s malim šumama ili čak njihovim odsustvom. Breznički hum je jedna od najstarostavnijih i najugroženijih vrsta vegetacije u Europi. Uglavnom se sastoji od bukve i jele, ali također sadrži druge biljne vrste poput divlje kupine, divlje trešnje, vrbovog luka i mnogih drugih. Ovi ekosistemi su također bogati životinjskim vrstama pa se često mogu naći divlji zečevi, lisice, vukovi i druge životinjske vrste.

Vrijednost Brezničkog huma je neprocjenjiva zbog svog raznolikog ekosustava. To je prvenstveno važno za održavanje biološke raznolikosti te omogućava otpornost lokalnih ekosustava na stresore iz okoline. Također značajno utječe na lokalnu ekonomiju jer pruža koristi poput turizma, lovstva te poljoprivrednih aktivnosti. Uz to Breznički hum ima važnu ulogu u reguliranju hidroloških procesa jer vezuje velike količine vode koja se kasnije ispušta u slatka jezera ili mora te pomaže održavanju ravnoteže u okolišu.

See also  Što je potrebno za jednodnevna putovanja

Je li Breznički hum zaštićen?

Da, Breznički hum je zaštićen od strane Republike Hrvatske, a nalazi se u Istarskoj županiji. Hum je osnovan 2016. godine i smatra se sigurnim područjem za one koji žive u tom području. To je izuzetno važno jer tu žive brojne vrste ptica, uključujući i neke rijetke vrste. Hum također obuhvaća nekoliko spomenika prirode, kao što su stijene s petroglifima i stijene s sedimentnim slojevima. Hum je također jedno od najvećih domorodačkih područja u cijeloj Hrvatskoj, a to je još jedan razlog zbog kojeg je zaštićen. Breznički hum također predstavlja izuzetan prirodni rezervat u kojem se mogu vidjeti divlje životinje i biljke te ga čini savršenim okruženjem za turiste iz cijele regije.

Hum se također smatra važnim mjestom za obrambenu infrastrukturu Republike Hrvatske jer postoji više vojnih objekata na tom području. Zbog toga su mjerodavne vlasti naveliko nastojale osigurati da se Breznički hum poštuje i da bude maksimalno zaštićen od bilo kakve destruktivne djelatnosti koja bi mogla ugroziti lokalnu floru i faunu te okoliš.

Suočavanje s rizicima za Breznički hum

Breznički hum je neobično mjesto u Hrvatskoj, koje je podsjetnik na bogato nasljeđe koje je ostavilo višestoljetno traganje za sredstvima za preživljavanje u teško dostupnim područjima. Međutim, postoji niz rizika koji stoje između nas i očuvanja ovog dragocjenog ekosustava. Različiti oblici ljudske aktivnosti odgovorni su za većinu tih rizika, što uključuje one vezane uz turizam, ekonomske interese i pristup vodi. Stoga je važno da se pojedinci, organizacije i vlade angažiraju u aktivnostima za suočavanje s tim rizicima.

Turistička industrija predstavlja jedan od glavnih izvora rizika za Breznički hum. Povećana posjetitelja može dovesti do povećanog prisustva domaćih životinja i invazivnih vrsta, što može dovesti do smetnji ekosustava. Česte posjete također mogu dovesti do onečišćenja okoliša ili oštećenja vegetacije ili građevina. Stoga bi se turisti trebali educirati o važnosti održivog putovanja i obvezati da poštuju mjesto na kojem posjećuju.

See also  Što je maslenički most

Ekonomski interes također predstavlja potencijalnu prijetnju Brezničkom humu. Unatoč tome što se mnogi lokalni stanovnici oslanjaju na Breznički hum za svoje prehranine potrebe, prevladava ideja da se ekonomija tog područja može poboljšati ulaganjem u industrijske procese koji će donijeti nove radna mjesta i novo bogatstvo. Međutim, te industrijske aktivnosti mogu imati negativan utjecaj na okoliš i bitno smanjiti biodiverzitet toga područja. Stoga bi se ovdje trebalo postaviti ravnoteža između potrebe da se stvori novi ekonomski rast te nužnom održavanju prirodne ravnoteže.

Konačno, pristup vodi često predstavlja problem jer neke lokalne skupine pokušavaju iskoristiti vodne resurse Brezničkog huma za potrebe proizvodnje energije i navodnjavanja poljoprivrednih površina bez obraćanja pažnje na mogućne štetne uticaje na okoliš. U tom smislu bi bilo poželjno osigurati da se voda ispravno upotrebljava samo onda kada je to opravdano i isključivo u odgovarajućim granicama kako bi se osiguralo da onemogućimo prekomjeran pritisak na resurse Brezničkog huma.

U suštini, suočavanje s rizicima vezanima uz Breznički hum zahtijeva angažman svih aktera – od pojedinaca preko organizacija do države – sa ciljem održavanja balansirane ravnoteže između ljudskih potreba i prirodnih resursa ovog podrućja. Samo tako ćemo osigurati da ćemo uspjeti sáčuvati jedinstvenost Breznicákog huma dugoro čnom generacijama bez ozbiljan uticaja ljudske aktivnosti.

Portal

Position

Nadam se da je ovaj tekst bio koristan i da ste uživali čitajući ga.

Ako želite još slobodno pogledajte sve moje članke na ovom portalu.

Ako mene želite upoznati pogledajte više ovdje.

Sadržaj objavljen i dostupan putem ovim internetskih stranica isključivo je informativnog karaktera i pribavljen iz jvnih izvora, bez ikakvog jamstva, bilo koje vrste, izričitog ili prešutnog, da je isti točan, pravodoban, potpun i/ili prikladan za neku određenu svrhu ili određeni način korištenja. Navedeni sadržaj Korisnik koristi isključivo na vlastitu odgovornost i vlasnik ove stranice se ne može smatrati odgovornim za bilo kakvu štetu nastalu korištenjem ili interpretacijom istog. Objavljeni sadržaj i informacije ni u kom smislu ne predstavljaju ponudu ili poziv na stavljanje ponude za trgovanje ili bilo koju drugu transakciju u vezi s objavljenim sadržajem i informacijama.

Portal Informer

Portal za informiranje na jednom mjestu

Psihologija

Što je žumberačko gorje

Žumberačko gorje je planina u Hrvatskoj koja se nalazi istočno od Slunjskog polja. To je područje koje je obilovalo prirodnim ljepotama, kao što su divlje šume, izvori i prelijepe stijene. Ovo planinsko područje poznato je po vrlo malom broju stanovnika koji su se...

read more

Što je zelena špilja

Što je zelena špilja je jedan od najpopularnijih i najslikovitijih prirodnih ljepota u Hrvatskoj. Nalazi se na otoku Visu, na istočnoj obali Jadrana. Ovaj spektakularni pećinski kompleks zauzima površinu od gotovo 2 km2 i sadrži nekoliko stotina pećinskih kanala i...

read more

0 Comments

Pin It on Pinterest

Shares
Share This