Što je britanska kraljevska obitelj

by Jun 11, 2023Putovanja0 comments

Što je britanska kraljevska obitelj? Britanska kraljevska obitelj je skupina osoba povezanih s britanskim monarhom. To uključuje njegovu suprugu, djecu, unuke i ostale članove obitelji s kojima je monarh blizak. Oni su najviše članovi britanske vladajuće porodice, koji se smatraju za predstavnike Ujedinjenog Kraljevstva i njegovih zemalja.

Članovi britanske kraljevske obitelji uključuju britanskog monarha, njegove ili njezine bližnje srodnike: suprugu i izvanbračne djece, roditelje, brata i sestru, djecu bivšeg supruga te unuke i unuke. U obitelji su također članovi britanske kraljevske obitelji poznatiji kao plemići. Oni se odnose na one bliske srodnike kralja ili kraljice koji su dobili titulu “plemić” od monarha.

Koje časti nose članovi kraljevske obitelji?

Članovi kraljevske obitelji nose određene titule, honore i odlike. Titule su posebni naslovi koje imaju za cilj isticanje njihove vladarske moći i položaja. Titula može biti ustanovljena ili tradicionalno pripisana. U nekim zemljama postoje službeno ustanovljene titule, dok se u drugim tradicionalne titule prenose s koljena na koljeno. Osim titula, članovi kraljevske obitelji diče se i honorima. Honori su najčešće svečani naslovi ili naknade dodijeljene počasnom osobi za njenu uspješnu službu, izvanredne zasluge ili druge zasluge. Honori se dodijeljuju od strane vladara, a mogu biti i međunarodni. Konačno, članovi kraljevske obitelji nose i odlike – posebne oznake različite vrste dostignuća koja mogu biti religiozna, vojska ili humanitarne naravi. Odlike su posebna privilegija koja se dodjeljuje onima koji su pokazali istinsku hrabrost u borbi protiv neprijatelja ili su postigli velike uspjehe u svojoj profesiji.

U svjetlu navedenog, jasno je da članovi kraljevske obitelji nose različite titule, honore i odlike što simbolizira njihov prestižan status te naglašava moć i položaj vladara.

See also  Što je sijera leone

Priprema za ceremonije britanske kraljevske obitelji

Ceremonije britanske kraljevske obitelji trebaju se temeljito pripremiti. Prvo, članovi obitelji moraju se upoznati s protokolima i putem kojih se ceremonija treba odvijati. Onda moraju poznavati sve ceremonijalne elemente, uključujući odjeću, pokrete i govor.

Za neke ceremonijalne elemente potrebna je posebna odjeća. Naprimjer, ako članovi obitelji sudjeluju na jednom od najviših britanskih službenih čina, morat će nositi garderobu za tu prigodu. To uključuje lovačku uniformu ili drugo odijelo prema svojoj ulozi u ceremoniji.

Poštivanje protokola također je vrlo važno u pripremi za britansku kraljevsku obiteljsku ceremoniju. To može uključivati slaganje ruku i spustiti pogled dok se moli, stoji uspravno i osigurava da se govor čini pristojnim i poštujućim prilikom izražavanja poštovanja prema ostalim osobama na ceremoniji. Također je važno da se poštuju svi formalni pokreti koje treba napraviti tijekom ceremonije.

Posebna pažnja posvećena je govoru na britanskim kraljevskim obiteljskim ceremonijama. Priprema govora treba biti temeljit te bi trebalo istražiti potrebne informacije o društvenoj situaciji koja okružuje događaj prije nego što govor bude napisan ili izgovoren. Također, važno je da se pažljivo razmotri tonalitet govora i osigura da se iskazano poštovanje prema drugima prezentira jasno i precizno.

U svakom slučaju, temeljit planiranje je neophodan za uspješnu pripremnu za britansku kraljevsku obiteljsku ceremonijom te bi svatko tko sudjelujemo trebao biti dobro upoznat s detaljima planiranja i protokola ove posebne prigode.

Udruga za britansku kraljevsku obitelj

Udruga za britansku kraljevsku obitelj je neprofitna udruga koja promiče i štiti interese Kraljevske obitelji u Velikoj Britaniji i Commonwealthu. Udruga pruža financijsko, pravno i društveno podršku članovima obitelji, te pruža potporu instituciji Kraljevske Obitelji. Udruga posvećuje puno vremena i truda suradnji s drugim udrugama, organizacijama i institucijama na lokalnoj razini, kako bi se osiguralo da se uvažavaju interesi Kraljevske obitelji. Udruga također organizira događaje kako bi potaknula zajedničko razumijevanje među članovima obitelji. Također organizira događaje za članove društva, kao što su izleti i susreti s članovima Kraljevske Obitelji. Udruga također nudi priliku članovima da dobiju informacije o nedavnim aktivnostima Kraljevske Obitelji te razvija odnose između članova obitelji i javnosti.

See also  Što je jezero ponikve

Udruga je usmjerila puno truda ka ekonomskoj potpori članovima Kraljevske Obitelji, pružajući im financijska sredstva za nastavak nastave ili radne aktivnosti. Također je stvorila priliku za međunarodnu suradnju putem programiranja velikih događaja poput izletâ na strane lokacije ili susretâ sa stranim gostima. Udruga se također angažira u društvenom djelovanju, uključujući podršku volonterstvu te suradnju s drugim neprofitnim organizacijama na lokalnoj razini.

U cilju jačanja veza između članova Kraljevske Obitelji i javnosti, Udruga zapošljava osoblje koje radi na promicanju slike Kraljevske Obitelje među javnošću putem medija, društvenih mrežâ i internetskih platformâ. Također se angažira u edukativnom djelovanju putem seminara i radionica tematski usmjerankih prema aktualnom položaju Britanske Monarhije te prikazivanju istorijskih ikona sredstvima popularne kulture poput filmova, knjiga itd.

Uz to, Udruga provodi istraživački rad koji je usmjeran prema stvaranju novih strategija i politika unutar institucije Monarhije te modernizaciji postojećeg sustava vojske velike Britanije radi bolje podrške članovima vojske te njenom unapređenju na globalnom planu.

Uloga britanske kraljevske obitelji u društvu

Britanska kraljevska obitelj ima značajnu ulogu u savremenom društvu. Ona predstavlja tradiciju i povezanost s prošlošću. Služe kao simbol nacionalnog identiteta, što je posebno važno u vrijeme velikih promjena. Također, članovi britanske kraljevske obitelji često postaju ambasadori kulturnih i humanitarnih organizacija diljem zemlje, što doprinosi jačanju povjerenja među građanima. Kralji i princeze također promoviraju različite nacionalne inicijative i projekte, poput podrške siromašnim područjima ili potpore obrazovanju. Uz to, predstavnici obitelji imaju dugogodišnju tradiciju putovanja po cijelom svijetu radi promocije dobrih odnosa s drugim zemljama.

Konačno, britanska kraljevska obitelji važna je jer predstavlja simbol jedinstva i solidarnosti u Britaniji. Iako se nacionalni identitet Britanije mijenja s vremenom, obitelj i dalje održava tradicionalne vrijednosti koje su bitne za održavanje mira i stabilnosti. Također omogućava građanima da se osjećaju povezano s vladom te da budu dio veće zajednice koja omogućava pozitivan razvoj društva.

See also  Što znači ispod palube

Koja je financijska potpora za britansku kraljevsku obitelj?

Britanska kraljevska obitelj podržava se izravno od strane državnog proračuna za njihove troškove i obveze. Ova financijska potpora, poznatija kao Civilna listina, služi za pokrivanje širokog raspona troškova poput putovanja, odjeće, smještaja i diplomatske misije. Dio tog novca se također koristi za plaćanje privatnih financijskih obveza kraljevske obitelji. U 2017., iznos Civilne listine bio je £ 42,9 milijuna. Također postoji dodatni iznos od £ 8 milijuna koji je namijenjen održavanju palata i drugih javnih mjesta koja su u vlasništvu kraljevske obitelji.

Britanci također plaćaju dodatne poreze za financiranje troškova putovanja i organizacija putem posebne darovnice poznate kao Prijestolonasljednikovi fondovi. Ovi fondovi služe kao dodatna potpora prirodno skupim putovanjima na daleko putovanje u inozemstvo i organizaciji društvenih događaja poput gozbi i priredbi. U 2017., iznos Prijestolonasljednikovih fondova bio je £ 17,8 milijuna. Kraljičin poslovni ured također prima određenu financijsku potporu u svrhu održavanja njenog ureda i radnika.

Konačno, postoje neki donatori poput bogatih vladinih organizacija, privatnih tvrtki, fondacija i pojedinaca koji daju financijsku potporu britanskoj kraljevskoj obitelji. Donacije donatora se mogu iskoristiti za pokrivanje troškova proslava rođendana članova obitelji ili druge društvene aktivnosti.

Portal

Position

Nadam se da je ovaj tekst bio koristan i da ste uživali čitajući ga.

Ako želite još slobodno pogledajte sve moje članke na ovom portalu.

Ako mene želite upoznati pogledajte više ovdje.

Sadržaj objavljen i dostupan putem ovim internetskih stranica isključivo je informativnog karaktera i pribavljen iz jvnih izvora, bez ikakvog jamstva, bilo koje vrste, izričitog ili prešutnog, da je isti točan, pravodoban, potpun i/ili prikladan za neku određenu svrhu ili određeni način korištenja. Navedeni sadržaj Korisnik koristi isključivo na vlastitu odgovornost i vlasnik ove stranice se ne može smatrati odgovornim za bilo kakvu štetu nastalu korištenjem ili interpretacijom istog. Objavljeni sadržaj i informacije ni u kom smislu ne predstavljaju ponudu ili poziv na stavljanje ponude za trgovanje ili bilo koju drugu transakciju u vezi s objavljenim sadržajem i informacijama.

Portal Informer

Portal za informiranje na jednom mjestu

Psihologija

Što je žumberačko gorje

Žumberačko gorje je planina u Hrvatskoj koja se nalazi istočno od Slunjskog polja. To je područje koje je obilovalo prirodnim ljepotama, kao što su divlje šume, izvori i prelijepe stijene. Ovo planinsko područje poznato je po vrlo malom broju stanovnika koji su se...

read more

Što je zelena špilja

Što je zelena špilja je jedan od najpopularnijih i najslikovitijih prirodnih ljepota u Hrvatskoj. Nalazi se na otoku Visu, na istočnoj obali Jadrana. Ovaj spektakularni pećinski kompleks zauzima površinu od gotovo 2 km2 i sadrži nekoliko stotina pećinskih kanala i...

read more

0 Comments

Pin It on Pinterest

Shares
Share This