Što je ciglana? Ciglana je mjesto gdje se lijepe i peču cigle. To je vrsta obradbenog mjesta gdje se uzgajaju gline i gdje se koriste za proizvodnju cigli. U nekim slučajevima, ciglane mogu biti i dio pretvorbe zemljišta, čineći ga pogodnim za korištenje u gradnji.

Ciglana je industrijski objekt u kojem se koristi za proizvodnju cigli. To je jedan od najstarijih materijala za izgradnju, koji se još uvijek koristi u građevinarstvu. Ciglana može obraditi različite vrste gline i miješati ih s drugim sastojcima da bi stvorila trajne, otporne cigle.

Kako se proizvode cigle?

Proizvodnja cigli zahtijeva složenu tehnologiju i alate. Postoje dva osnovna procesa u proizvodnji cigle – lomljenje i izrade gotovih proizvoda. U lomljenju se koriste razni alati kao što su mlinski valjci, lomili i lomili s pomičnim nožem. Svi ti alati omogućuju da materijal bude pretvoren u male komadiće slične malim kamenjem. Zatim se preko vibracija rasporedu u posebne forme, nakon čega se stave u peć na obradu. Nakon obrade, gotove cigle se suše u sušarama za nekoliko tjedana. Nakon toga mogu biti spremni za upotrebu.

Gdje se najčešće koriste cigle?

Cigle su jedan od najčešće korištenih materijala za izgradnju, obnavljanje i popravke. Oni se mogu koristiti za izradu zidova, podova, ploča, stepenica i drugih struktura. Cigle također mogu biti korištene u svrhe dekoracije unutar domova i vrtova. Najčešće se koriste u gradskom području te su često dostupne u trgovinama s građevinskim materijalima.

Cigle se također mogu naći u raznim bojama, veličinama i oblicima. To omogućava da se iskoristi za različite projekte gradevinarstva. Ovisno o vrsti gradevinarstva kojem je potrebna cijeli prostor može biti potrebno prilagoditi veličinu cigli i njen oblik da bi se osiguralo da će dobro apsorbirati toplinu ili hladnoću okoline.

See also  Što je bilanca

Najčešće se cigle koriste za izgradnju temelja, te zidove unutarnjih prostora i vanjskih okvira objekata. Te su cigle često dostupne u lokalnim trgovinama s građevinskim materijalima. Također se mogu naći online na stranicama poput Amazon-a i eBay-a. Cijene variraju ovisno o vrsti cigli koja je potrebna, ali postoji mnogo opcija dostupnih prema želji svakog pojedinca.

Razlike između gline i cigli

Glinu i ciglu možemo smatrati dvije različite vrste građevinskih materijala. Glina je najčešće korištena u izradi keramičkih proizvoda, poput tanjura i lonaca, dok se cigla koristi za izradu zidova i krovova. Glina je mokra tvar koja se obično smatra zemljom, a da bi postala tvrda potrebno ju je sušiti. Cigla je materijal koji se obično dobiva prerade gline, a da bi postala tvrda potrebna joj je peć. Glina se mora mijesiti s vodom da bi se oblikovala u lokve ili ploče na kojima se mogu stvoriti keramički proizvodi. Cigla se proizvodi uglavnom pećenjem glinene mešavine.

Glinena mešavina sadrži više vode nego ciglana mešavina, pa glina može biti tek na dodir topla pri pećenju. Također, glina ima nisku temperaturu taljenja, što znači da će se topiti pri nižim temperaturama nego što će to učiniti cigla. Glinena mešavina također sadrži manje mineralnih sastojaka nego ciglana mešavina. To znači da će glinena mešavina biti mekana i razdragana s malo vezivanja, dok će ciglana mešavina biti tvrda i trajnija jer sadržava više mineralnih sastojaka. Zbog niskih temperatura taljenja, glinene keramičke proizvode lakše je polirati nego one od cigle.

Cigle su čvrste građevinske materijale i visoke su temperature potrebne da bi se one istopile. Obično su jake i trajne te mogu dugo trajati bez održavanja. Cigle imaju veoma visoku otpornost na toplinu te su otporne na veoma visoke temperature do 900°C pa čak i više bez ozbiljnih promena u svojoj strukturi ili boji. Cilindrične Cigle povezane su jedna sa drugom pomoću cementnog morta ili maltera kako bi stvorile cilindrični zidovi ili krovovi.

See also  Što je prodaja kukuruza

U usporedbi s glinom, cigarama je potrebno više vremena da bi postale tvrde jer trebaju biti pećene da bi bile spremne za upotrebu u građevinskim procesima. Također, cigarama treba više vremena da se osuši prije upotrebe jer ona sadržava malo manje vode od gline prije pećenja.

Razlike između opeke i cigle

Opeke i cigle su oba oblici gradnje materijala koji se rabe u graditeljstvu. Iako imaju neke sličnosti, postoje određene razlike između njih. Opeke su najčešće napravljene od gline ili smjese gline, pijeska i vode. Cigla je obično napravljena od gline, pijeska i vapna. Opeka je manja od cigle, a prosječna veličina opeke može biti od 2 do 4 inča u dužinu, širinu i visinu. Prosječna veličina cigle je veća od opeke i može biti 4-5 inča u dužinu, širinu i visinu. Kada se koriste za gradnju zidova, opeke se stavljaju na dno podloge i lijeve da se suše prije nego što se stave preostale opeke. Cilindrične cigle lako se postavljaju jedni preko drugih bez potrebe da se čekaju da se suše. Ovisno o tome koliko dugo traje proces sušenja, ovisno je li potrebna dodatna obrada za oblikovanje zida ili ne.

Također postoje razlike u materijalima koji se koriste za proizvodnju opeka i cigli. Ovisno o vrsti tla u regiji, moguća je upotreba mnogih vrsta materijala poput šljunaka, pijeska ili vapna za proizvodnju tekućeg smjesa sastavljenog od gline koja će biti iskorištena za proizvodnju opeka. Cigla se proizvodi samo od gline i vapna. Također postoje razlike u cijeni jer cijena cigli može biti dvostruko veća od cijene opeka.

Uglavnom, upotreba bilo kojeg materijala zahtijeva posebne alate te posebnu tehniku da bi bila primjenjiva na mjestima gdje bi trebala biti upotrijebljena. Razumjet ćete višestruku upotrebu ovih materijala ako ste spremni detaljno istražiti njegov položaj na tržištu građevinskih materijala te naučiti najbolji način primjenitve ovih materijala tamo gdje treba biti upotrijebljen.

See also  Što je šaht za vodu

Kako čuvati i održavati cigle

Cigle su jedan od najtrajnijih materijala koje se mogu koristiti za oblaganje zidova ili bilo koje druge površine. Međutim, to ne znači da se one ne moraju čuvati i održavati. Kako bi cigle dugo ostale lijepe, postoji nekoliko ključnih savjeta za njihovo održavanje. Prvo, potrebno je redovito čišćenje crijepa. Za to je potrebno koristiti posebne proizvode za čišćenje crijepa ili blage deterdžente. Također, treba obratiti pozornost na određene vrste stakla ili metalnih proizvoda te ih tretirati odgovarajućom sredinom da bi se spriječilo oksidaciju i kemijsko ispiranje.

Drugo, preporučljivo je da se profesionalac angažira radi malteriranja crijepa u slučajevima većeg trošenja i habanja na crijepu. To znači da će stručnjaci moći utvrditi koliko je potrebno novog maltera te ugraditi nove cigle ako je potrebno. Također, profesionalci mogu dodati boju i lakiranje crijepa radi postizanja željenog izgleda.

Treće, preporučljivo je provjeravanje boja crijepa na suncu jer mnogi proizvođači nude boju koja mogu postati tamna pod izravnim sunčevim svjetlom. Također, preporuka je da se cigle redovito premazivaju posebnim uljima radi zaglađivanja površine crijepa te sprječavanja upijanja vlage koja može uzrokovati rast biljaka ili gljivica na površini cigle.

Cigle su vrlo trajan materijal s puno prednosti pa će redovito održavanje sigurno produžiti njen životni vijek. Ovi jednostavni savjeti omogućit će dugotrajan osmijeh svakom domu ili poslovnom prostoru obloženom crijepom!

Portal

Position

Nadam se da je ovaj tekst bio koristan i da ste uživali čitajući ga.

Ako želite još slobodno pogledajte sve moje članke na ovom portalu.

Ako mene želite upoznati pogledajte više ovdje.

Sadržaj objavljen i dostupan putem ovim internetskih stranica isključivo je informativnog karaktera i pribavljen iz jvnih izvora, bez ikakvog jamstva, bilo koje vrste, izričitog ili prešutnog, da je isti točan, pravodoban, potpun i/ili prikladan za neku određenu svrhu ili određeni način korištenja. Navedeni sadržaj Korisnik koristi isključivo na vlastitu odgovornost i vlasnik ove stranice se ne može smatrati odgovornim za bilo kakvu štetu nastalu korištenjem ili interpretacijom istog. Objavljeni sadržaj i informacije ni u kom smislu ne predstavljaju ponudu ili poziv na stavljanje ponude za trgovanje ili bilo koju drugu transakciju u vezi s objavljenim sadržajem i informacijama.

Portal Informer

Portal za informiranje na jednom mjestu

Psihologija

Što je prirodni plin

Prirodni plin je oblik energije koji se sastoji od različitih kemijskih komponenti, uključujući ugljični dioksid, metan, dušik i ostatke drugih plinova. Nalazi se u obliku plina u prirodi ili se može dobiti kao rezultat procesa prerade nafte. Prirodni plin se često...

read more

Što je optički kabel

Optički kabel je vrsta kabela koji se koristi za prenos podataka putem svjetlosnih valova. Može se koristiti za prenos signala između računala, uređaja i drugih uređaja. Kablovi se mogu koristiti i za prenos telefonskih signala, videoposlova, interneta i televizijskog...

read more

0 Comments

Pin It on Pinterest

Shares
Share This