Što je cikorija kava

by Apr 15, 2023Hrana0 comments

Što je cikorija kava? Cikorija kava je napitak koji se priprema od sirovog, praškastog cikorijskog sjemena. Cikorija je zeljasta biljka koja se uzgaja u Europi i Srednjoj Aziji, a njen sjemenki se smatra zdravom alternativom za kavu. U narodu se često naziva i “čokoladna kava” zbog svog bogatog okusa, ali bez zaslađivača.

Cikorija kava je zamjena za kavu proizvedena od cikorije, biljke koja je slična krumpiru ili endiviji. Također se naziva i „kava bez kofeina“ jer se ne proizvodi od kave, već od praha cikorije, što je uobičajena alternativa za ljude koji ne žele piti punu snagu pravog kaveenog napitka.

Sastojci cikorije kave

Cikorija kava je bezkofeinska alternativa klasičnoj kavi, koja se sastoji od biljnih sastojaka. Osim toga, ona donosi i mnoge zdravstvene prednosti. Glavni sastojak cikorije kave je cikorija, koja je biljka u obliku puzavice iz porodice šparoga. Još jedna popularna vrsta sastojka u cikoriji je inulin, sladilo iz porodice lukovica. Također se dodaju i druge biljne vrste poput sladića, šipka i bijelog čaja. Svi ovi sastojci zajedno daju cikoriji kavi njen jedinstveni okus i prednosti za zdravlje.

Kako napraviti cikoriju kavu?

Cikorijska kava je ukusan prirodni zamjenik kave, s puno manje kofeina i aromatičnim okusom. U vrijeme lockdowna, mnogi od nas su se okrenuli domaćem kuhanju i pokušavaju eksperimentirati sa novim receptima. Ako ste zainteresirani za pripremu cikorijske kave, ovdje slijedi jednostavan recept.

Potrebno je samo nekoliko jednostavnih sastojaka: šalica cikorije, šalica vode, šećer po želji i mljevena kava po potrebi. Najprije samljeti 1-2 žlice cikorije u prah. Zatim sipati prah u posudu s vodom i staviti je na lagano vrelo da se miješa dok ne postane gust. Nakon toga, dodajte 1-2 žlice mljevene kave ako želite da vaša cikorija ima jači okus.

See also  Kako se priprema rib eye steak

Kada je smjesa dovoljno gusta, preporučujemo da je procijedite u drugu posudu za serviranje. Dodajte šećer po želji i servirajte uz toplog mlijeka ili slatke dodatke. Cikorija će dati vašoj kavi lagan okus sličan čokoladi bez previše gorčine ili gorkog okusa. Ako ste ljubitelji jakog okusa kave, možete dodati više mljevenog praha ili ga ostaviti bez njega zbog blagotvornih svojstava cikorije koja se inače smatra dobrim lijekom protiv dijabetesa. S ova dva receptura možete eksperimentirati i odabrati onoga koja najbolje odgovara vašem ukusu!

Prednosti cikorije kave

Cikorija kava je izuzetno popularna ponuda za one koji žele uživati u okusu kave, ali ne žele da se suoče sa nuspojavama kofeina. Cikorija je snažan prirodni antioksidans i sadrži mnoge prehrambene vrijednosti. To je obogaćeno vitaminima A, B i C što čini cikoriju odličnom za dnevnu upotrebu. Osim toga, cikorija se smatra da je bogata mineralima poput magnezija, gvožđa i fosfora. Ono što je još važnije, cikorija nema nuspojava poput zavisnosti koja postoji sa redovnom kafom.

Mane cikorije kave

Iako postoje mnoge prednosti uzimanja cikorije, postoje neke mane koje treba uzeti u obzir prije upotrebe. Na primjer, cikorija može da izazove alergijske reakcije među nekim ljudima. Također, mnoge studije su pokazale da dugotrajna upotreba može dovesti do problema sa bubrezima i jetrom. Iako još uvijek postoje nedoumice oko ovih mogućih negativnih efekata, bolje je biti na oprezu ako ste povezani sa ovim problemom.

Na kraju, treba imati na umu da bilo koja vrsta pića ili dodataka prehrani možda neće biti odgovarajuća za sve ljude. Preporučujemo da se posavjetujete sa lekarom ili nutricionistom prije nego počnete redovito konzumirati cikoriju ili bilo šta drugo. To će vam pomoći da se osigurate da ćete imati sigurno iskustvo i dobiti najviše od vašeg pića ili dodatka prehrani.

See also  Što je azuki grah

Alternativne zamjene za cikoriju kavu

Cikorija kava je vrlo popularan proizvod, čiji se okus može razlikovati od punog kave. Alternativne zamjene mogu biti prirodni, bez šećera i lakše probavljive od cikorije. Neki od najpopularnijih su bademovo, orahovo i sojino mlijeko.

Bademovo mlijeko je odlična alternativa za cikoriju kavu jer sadrži većinu hranjivih tvari prisutnih u punom mlijeku. Sadrži slabo probavljive ugljikohidrate, vitamine i minerale. Osim toga, sadrži i neke antioksidanse koji pomažu u održavanju zdravlja.

Orahovo mlijeko je još jedna izvrsna alternativa za cikoriju kavu. To je niskokalorično mlijeko s niskim udjelom masti i visokim udjelom proteina, što ga čini idealnim za one koji se žele držati visoko-proteinskog dijetetskog plana. Osim toga, orahovo mlijeko također sadrži neke antioksidanse.

Sojino mlijeko je još jedan izvrsni izbor za one koji traže alternativnu opciju umjesto cikorije. To je visoko-proteinsko mlijeko s niskim udjelom masti i različitim vitaminima i mineralima. Soja također sadrži omega-3 masne kiseline, što pomaže u održavanju dobrog zdravlja srca.

Portal

Position

Nadam se da je ovaj tekst bio koristan i da ste uživali čitajući ga.

Ako želite još slobodno pogledajte sve moje članke na ovom portalu.

Ako mene želite upoznati pogledajte više ovdje.

Sadržaj objavljen i dostupan putem ovim internetskih stranica isključivo je informativnog karaktera i pribavljen iz jvnih izvora, bez ikakvog jamstva, bilo koje vrste, izričitog ili prešutnog, da je isti točan, pravodoban, potpun i/ili prikladan za neku određenu svrhu ili određeni način korištenja. Navedeni sadržaj Korisnik koristi isključivo na vlastitu odgovornost i vlasnik ove stranice se ne može smatrati odgovornim za bilo kakvu štetu nastalu korištenjem ili interpretacijom istog. Objavljeni sadržaj i informacije ni u kom smislu ne predstavljaju ponudu ili poziv na stavljanje ponude za trgovanje ili bilo koju drugu transakciju u vezi s objavljenim sadržajem i informacijama.

Portal Informer

Portal za informiranje na jednom mjestu

Psihologija

Što je zobeno mlijeko

Što je zobeno mlijeko je tradicionalna hrvatska jela koja se sastoji od zobenih pahuljica na vodi. Zobeno mlijeko je izvor hranjivih tvari, bogato je ugljikohidratima i sadrži visoke razine vitamina i minerala. Zbog niskog sadržaja masti i kolesterolom, to je idealna...

read more

Što je zob

Što je zob? Zob je vrsta štitnika za glavu čiji je cilj zaštititi glavu od udaraca i povreda. Zobovi su napravljeni od tvrdog materijala koji može da absorbira udarce ili da ih razdvaja. Obično se nalaze na sportskim zaštitnim opremama, kao što su bicikli, motori,...

read more

0 Comments

Pin It on Pinterest

Shares
Share This