Što je FTP protokol

by May 12, 2023Internet0 comments

FTP protokol je skraćenica za File Transfer Protocol. To je jedan od najčešće korištenih protokola za prenos datoteka između klijenata i poslužitelja. Protokol omogućuje korisnicima da preuzmu, prebace i izmjene datoteke s web stranica na internetu.

FTP (File Transfer Protocol) je protokol za prenos datoteka na mreži. Omogućava korisnicima spajanje na server i preuzimanje ili slanje datoteka. FTP također omogućava upravljanje datotekama i direktorijima na serveru, kao i mogućnost stvaranja novih datoteka i promjene postojećih.

Kako FTP protokol funkcionira?

FTP (File Transfer Protocol) je protokol usmjeren prenosu datoteka između dva računala u mreži. Protokol je postavljen na TCP / IP mreži i koristi standardne portove za komunikaciju. Svaka strana u prenosu može biti poslužitelj ili klijent. Poslužitelj je računalo na kojem se nalazi datoteka koja se prenosi, a klijent je računalo koje zahtijeva datoteku.

Kada se povezivanje uspostavi, FTP poslužitelj će prvo provjeriti identity korisnika sa svojim autentifikacijskim podacima. Nakon što se ovaj proces uspješno završi, otvori će se virtualni spremnik podataka na oba računala (poslužitelja i klijenta) te će biti omogućeno prenošenje datoteka. Kako bi se osigurao siguran prijenos, poslužitelj i klijent oba će potpisati virtualnu vezu pomoću SSL-a (Secure Socket Layer).

Uobičajeni FTP protokoli omogućavaju upravljanje datotekama na daljinom računalu putem naredbi takvim što su Copy, Delete, Rename itd., Najpopularnija implementacija FTP-a je SFTP (Secure File Transfer Protocol). SFTP omogućava sigurniji transfer podataka jer se svi podaci šalju zaštićeni enkripcijom. Također, SFTP nudi dodatne mogućnosti poput sinkronizacije direktorija i automatiziranog skriptiranja tako da maksimalno iskoristite FTP protokole.

Primjena FTP protokola

FTP (File Transfer Protocol) je protokol za prenos datoteka između dva računala. To je vrsta usluge koju nudi internet i omogućava korisnicima da preuzimaju i slažu datoteke s web stranica, a također i da pošalju svoje datoteke na web stranice. Primjena FTP-a je prilično rasprostranjena u današnje vrijeme, a razlog tome je njen jednostavni i brz način upravljanja datotekama. Korištenje FTP-a omogućava korisnicima brzo i jednostavno preuzimanje velikih datoteka sa web stranica, što olakšava dizajniranje, izradu ili održavanje web stranica. Također, može pomoći u nadzoru promjena na web stranicama, jer omogućava brzo usklađivanje datoteka sa serverom.

See also  Što je blockchain tehnologija

Kako bi se povezao s FTP serverom, potrebno je znati adresu servera te korisničko ime i lozinku za prijavu. Nakon što se prijaviš na server, možeš vidjeti listu svih dostupnih datoteka te odabrati što ćeš preuzeti. Većina FTP programa ima opciju istovremenog preuzimanja više datoteka odjednom te će biti moguće preuzeti većinu velikih datoteka u nekoliko minuta. Također postoji mogućnost da se postavi limit brzine za preuzimanje tako da se ne optereti propusni opseg koji koristiš za mrežne usluge.

Uz pomoć FTP-a mogu se pohraniti i slati velike količine podataka s web stranice jednim putem bez obzira na veličinu fajla. Ovo olakšava posao profesionalcima poput web developera i održavanja web stranica jer im omogućava snalaženje sa velikim količinama podataka bez obzira na mrežni promet ili složenost postupka u rukovanju fajlovima. Iako postoje mnogi drugi protokoli poput SFTP-a (Secure File Transfer Protocol) ili SCP-a (Secure Copy Protocol), FTP još uvijek predstavlja najbolji način za rad s većim brojem fajlova što ga čini idealnim alatom za upravljanje podacima sa web stranicom.

FTP Klijenti

FTP klijenti su vrsta softvera koja omogućuje pristup datotekama na FTP poslužitelju. Kada se izvrši uspješna prijava, korisnik može prenijeti datoteke sa i na poslužitelj, kao i pregledati dostupne foldere i datoteke na poslužitelju. FTP klijenti se obično integriraju u operativni sustav ili se mogu preuzeti sa interneta. Najčešće korištene opcije su FileZilla, WinSCP i FireFTP.

Poslužitelji

FTP poslužitelji su posebni računali ili softveri instalirani na običnom računalu koji služe za pohranu datoteka i omogućavanje pristupa drugim računalima putem mreže. Oni često imaju dodatne značajke za sigurnost, poput autentifikacije i enkripcije, što čini FTP idealnim za pohranu osjetljivih podataka. Postoji nekoliko različitih opcija za instaliranje FTP poslužitelja, uključujući IIS, FileZilla Server, ProFTPD i wamPP.

Zaštita podataka unutar FTP protokola

File Transfer Protocol (FTP) je protokol za prenošenje datoteka između dva računala putem mreže. Koristi se za prijenos datoteka sa jednog računala na drugo na lokalnoj ili udaljenoj mreži. Unatoč tome što je siguran i omogućuje lakše dijeljenje datoteka, FTP također ima niz mogućnosti za kompromitiranje podataka. Stoga je važno da se posvetimo razumijevanju sigurnosnih opcija za zaštitu podataka unutar FTP protokola.

See also  Što je lociranje mobitela

Jedan od najvažnijih aspekata sigurnosti FTP-a je autentifikacija. Autentifikacija se koristi za potvrđivanje identiteta osobe koja pokušava pristupiti određenim resursima ili podacima na mreži. Zaštićeni FTP serveri obično traže korisničko ime i lozinku prilikom prijave na njihove usluge, a svi pokušaji neautoriziranog pristupa bila bi blokirana. Također, neke verzije FTP-ovog softvera mogu se postaviti tako da provjeravaju dodatne srodne informacije, poput IP adresa i vremena pokušaja pristupa.

Drugi aspekt sigurnosti u vezi s FTP-om jest enkripcija podataka. Enkripcija je proces kodiranja informacija u nečitljiv oblik tako da ih samo autorizirane osobe mogu dekriptirati i pročitati. Postoji nekoliko različitih algoritama enkripcije dostupnih za upotrebu s FTP-om, ali najpopularniji su Secure Sockets Layer (SSL) i Transport Layer Security (TLS). U obliku enkripcije SSL-TLS omogućava pohranjivanje privatnih informacija u obliku šifriranih podataka na vezi među dvije strane, čime se osiguravaju od gubitka i zlonamjerne uporabe.

Treći važan aspekt sigurnosti vezan uz FTP je provjeravanje integriteta datoteka. To se postiže putem algoritama računalne sigurnosti koji se koriste da stvore jedinstvene skenove datoteka ili hash vrijednost koja može biti korištena da se utvrdilo ako su datoteke promijenile ili modificirale bez dopuštenja nakon što su prenesene putem FTP protokola. Ova provjera integriteta pomaže u identificiranju bilo kakvih promjena u datotecima čim one nastanu, što sprečava gubitak ili otkrivanje osjetljivih informacija.

Usporedo s navedenim metodama zaštite podataka unutar FTP protokola, važno je napomenuti da su ti protokoli ograničeni samo na same protokole – onemogućavajući razmjenu osjetljivih podataka izvan postrojenja – te bi trebalo imati dodatne mehanizme poput web aplikacijske sigurnost (WAS) koji će ispuniti tu dužnost što bolje moguće.

U cilju zaštite privatnih informacija potrebno je istražiti dostupne metode ograničavanja pristupa mrežama i računalima – posebno one vezane uz internetsku suradnju – te primjeniti odgovarajućim algoritmima enkripcije . Također je potrebna redovita provjera integriteta podataka, a preporuka je da unaprijed planiramo planovi reagiranja u slučajevima incidentnih događaja poput hakerskih napada i sličnih situacija.

See also  Što je DNS

Kao što možemo vidjeti, postoje mnoge metode ograničavanja pristupnih pravaca unutar FTP-ovog softvera radi zajamčene sigurnosti osjetljivih informacija od strane trećih strana, ali to su samo početni koraci prema stvaranju visoke razine privatnosti putem ovog tipa usluga dijeljenja datoteka . Unatoč svim tim metodama bezbrižnost još uvijek igra važnu ulogu u preventivnom sprječavanju gubitka osjetljivih informacija te bi stoga ljudski faktor trebao biti stalno pažljivo praćen i analiziran radi osiguranja optimalnih rezultata

Kako postaviti FTP vezu?

Postavljanje FTP veze može biti zastrašujuće za početnike, ali uz malo znanja i vještina to može biti izvodljivo. Prvo, morate imati FTP softver koji će vam omogućiti da se povežete na FTP. Neki popularni FTP softveri uključuju FileZilla, Cyberduck i WinSCP. Nakon što ste preuzeli i instalirali odgovarajući softver, trebate provjeriti da li imate informacije potrebne za povezivanje s vašim poslužiteljem. Te informacije obično uključuju adresu poslužitelja (hosting) te korisničko ime i lozinku. Ako nemate ove podatke, obratite se vašem web hosting provideru.
Kada ste spremni, otvorite softver i unesite potrebne informacije o hostingu. Uobičajeni suprotni portovi su 21 za nezaštićene veze i 22 za sigurne veze (SFTP). Slijedi stvaranje veze između vašeg računala i poslužitelja. Kada je veza uspostavljena, s lijeve strane možete pronaći datoteke na poslužitelju, a s desne strane možete vidjeti datoteke na računalu. Sada ste spremni prenositi datoteke između dva računala po želji.

Postavljanje sigurne FTP veze je slično postavljanju nezaštićene veze ali s dodatnim koracima. Prvo morate generirati javni/privatni par ključeva kako biste se mogli spojiti na server putem SFTP-a. Nakon generiranja parova ključeva, trebate uploadati privatni ključ na poslužitelj te ga spojiti sa javnim ključem da biste uspostavili bezbrižnu povezanost između vašeg računala i servera.

U svakom slučaju, postavljanje FTP veze omogućava vam brzo prenošenje datoteka međusobno između dva udaljena računala bez obzira na to jeste li domaćin ili gost web stranice. Uz malo truda i istraživanja uspjet ćete uspostaviti stabilnu vezu koja će vam omogućiti brzo prenošenje velikih datoteka međusobno bez problema.

Portal

Position

Nadam se da je ovaj tekst bio koristan i da ste uživali čitajući ga.

Ako želite još slobodno pogledajte sve moje članke na ovom portalu.

Ako mene želite upoznati pogledajte više ovdje.

Sadržaj objavljen i dostupan putem ovim internetskih stranica isključivo je informativnog karaktera i pribavljen iz jvnih izvora, bez ikakvog jamstva, bilo koje vrste, izričitog ili prešutnog, da je isti točan, pravodoban, potpun i/ili prikladan za neku određenu svrhu ili određeni način korištenja. Navedeni sadržaj Korisnik koristi isključivo na vlastitu odgovornost i vlasnik ove stranice se ne može smatrati odgovornim za bilo kakvu štetu nastalu korištenjem ili interpretacijom istog. Objavljeni sadržaj i informacije ni u kom smislu ne predstavljaju ponudu ili poziv na stavljanje ponude za trgovanje ili bilo koju drugu transakciju u vezi s objavljenim sadržajem i informacijama.

Portal Informer

Portal za informiranje na jednom mjestu

Psihologija

Što je webinar

Webinar je vrsta online seminara koji se sastoji od prezentacija i diskusija uživo. Koristi se za promociju proizvoda, edukaciju i razmjenu informacija između ljudi širom svijeta. Webinar pruža voditeljima mogućnost da povežu publiku, dijele sadržaj i odgovaraju na...

read more

Što je web hosting

Web hosting je usluga koja omogućuje postavljanje web stranica na internet. To se obično obavlja kroz dodjeljivanje prostora i resursa na poslužitelju za pohranu podataka i aplikacija koje čine web stranicu. Web hosting također osigurava veze između računala i...

read more

0 Comments

Pin It on Pinterest

Shares
Share This