Indija je zemlja u Aziji koja je poznata po svojoj raznolikoj kulturi, bogatoj povijesti i mnogim religijama. Nalazi se na Indijskom poluotoku i obuhvaća većinu Indijskog oceana. U Indiji živi više od milijardu ljudi. Indija je među najstarijim civilizacijama u svijetu i ima bogatu povijest koja seže do predklasničkih vremena.

Indija je zemlja u jugoistočnoj Aziji, smještena u Indijskom oceanu. To je sedma po veličini zemlja na svijetu i druga po broju stanovnika. Indija je federalna republika sa preko 29 država i sedam teritorija. Glavni grad je New Delhi, dok su najveći gradovi Mumbai, Kalkuta, Chennai, Bangalore i Hyderabad.

Geografija Indije

Indija je zemlja koja ima obalu na Indijskom oceanu i na Sredozemnom moru. Ukupna površina Indije iznosi 3.287.263 kvadratnih kilometara, što čini da je to peta najveća zemlja na svijetu. Indija se sastoji od 28 saveznih država i sedam teritorija. Velika većina stanovništva živi u ruralnim područjima, dok je prosječna gustoća naseljenosti po kvadratnom kilometru oko 450 ljudi. Glavni grad Indije je New Delhi, a najveći grad je Mumbai (Bombay).

Indija ima vrlo raznoliku geografsku regiju koja se sastoji od mnogih planinskih sustava, nizova dolina i vodenih tijela. Najveći planinski sustav u Indiji su Himalaje, gdje se nalazi i najviši vrh svijeta Mount Everest, koji iznosi 8.848 metara iznad razine mora. Himalajska regija također sadrži veliki broj drugih planina, uključujući Kanchenjungu (8.586 m), Makalu (8.485 m), Lhotse (8.501 m) i Cho Oyu (8.201 m). U drugim dijelovima zemlje postoje drugi planinski sustavi poput Aravallis and Vindhyas koji se protežu od zapada do istoka preko cijele zemlje.

Indija također ima nekoliko vodenih tijela koja obuhvaćaju rijeku Ganges, Brahmaputra, Yamuna itd., Koje su važne za gospodarstvo Indije jer se ti potoci mogu iskoristiti za poljoprivredne aktivnosti poput ribolova i navodnjavanja poljoprivrednih polja te opskrbu energijom putem hidroelektrana.

Klimatske uvjete u Indiji možemo podijeliti na tri glavne zone: tropsku monsoonnu klimatsku zonu; umerene hladne zone; i alpske zone Himalaja. Tropska monsoonna klimatska zona obuhvaća većinu indijskog teritorija i obilježena je sezonskim promjenama vlažnosti i temperature te periodima jakih kiša u ljetnom periodu. U umerenim hladnim područjima temperatura se spustila do -20°C u periodima snježnih padavina u zimskom period

See also  Koji uzeti poklon za mamu

Kultura i običaji Indije

Indija je zemlja puna bogate kulture i tradicije. Od vremena vedske civilizacije do danas, Indija je poznavala različite oblike kulture i običaja. Kultura Indije je pod utjecajem mnogih različitih kultura, uključujući hindusku, budističku, sikhsku, muslimansku i britansku. Svaka od ovih kultura pridonosi bogatstvu nacionalne kulture Indije. Tradicionalni običaji su još uvijek živi u mnogim dijelovima Indije.

Indija ima jedinstvenu umjetničku tradiciju koja se manifestira u umjetničkim djelima poput književnosti, glazbe, plesa i slikarstva. U Indiji postoji tradicija religioznog pjevanja zvana ‘bhakti’, koja se oslanja na metafiziku vedskih tekstova. Također postoji obilje folklornih plesova koji su unikatni za pojedine regije ili grupe ljudi. Uglavnom se plešu na festivalima ili povodom određenih događaja poput ženidbenih ceremonija ili novogodišnjih proslava.

Obroci su druga važna komponenta indijske kulture. Uglavnom se jedu hrane pripremljene bez mesa i predstavljaju regionalnu raznolikost hrane različitih regija Indije. Kulinarska umjetnost nekih regija uključuje upotrebu raznih začina i ulja da bi se dobila specifična aromatična hrana. Ovo je još jedan primjer toga kako bogata indijska kultura pridonosi globalnoj raznolikosti hrane.

Indija također ima raznovrstan odjeću koja ovisi o regiji ili religiji ljudi. Gotovo sve odjeće nosi simboliku ili poruku s naglaskom na tradicionalne elemente poput boje, dizajna i druge detalje. Unatoč modernim trendovima, mnoge žene još uvijek nose odjeću sa složenim ružama i dekoracijama zasnovanim na tradicionalnom indijskom stilu nošenja odjeće.

U cjelini, bogata indijska kulturna baština pridonosi neiscrpnom blagodatima čovječanstvu diljem svijeta.

Religija Indije

Indija je poznata po svojoj bogatoj religiji i kulturi. Postoji mnogo različitih religija i vjerovanja prisutnih u Indiji, no najvažnije su hinduizam, budizam, sikhizam, jainizam i islam. Hinduizam je glavna religija u Indiji, oko 80% stanovništva pripada hinduističkom vjerovanju. Hinduizam se temelji na Vedama, starim svetim tekstovima koji sadrže neke od najstarijih indijskih filozofskih ideja. U hinduizmu postoje mnoge božanstva koja predstavljaju različite aspekte života. Budizam je druga po veličini religija u Indiji i slijedi se od strane gotovo 8% stanovništva zemlje. On se temelji na učenjima Gautama Buda koji je živio prije više od 2500 godina. Sikhizam je treća po veličini religija u Indiji i slijedi se od strane 1-2% stanovništva. On se temelji na učenjima Guru Nanaka, utemeljitelja Sikha koji je živio prije više od 500 godina. Jainizam i islam su manje religije prisutne u Indiji. Jainizam slijedi samo 0,4% stanovništva zemlje, a islam 7%. Ove dvije religije također imaju svoje povijesne tradicije i učenja te su vrlo važne za indijsku kulturu.

See also  Koje su značajke visoko piramide

Indija je poznata po svom međureligijskom dijalogu i toleranciji prema drugim vjerovanjima. Postoje mnoge međusobno povezane tradicionalne običaji poput puštanja lampiona ili ikarbanog paljenja svjetiljki tokom festivala poput Diwali-a ili Holi-ja koji se slavljenju diljem zemlje bez obzira na vjerovanje ili nacionalnost onih koji slavi festival.

U cilju podupiranja različitosti indijske društveno-religiozne scene, Vlada Indije donosi zakone za zaštitu manjinih religija poput Kršćana i Parsi te promićuje program tolerancije prema drugim vjerovanjima ne samo unutar države već i diljem svijeta.

Priroda Indije

Indija ima raznoliku prirodu, koju čine prekrasne planine, šume, rijeke, jezera i plaže. Indija je dom za mnoge vrste biljaka i životinja. Indija je bogata vrstama biljnih i životinjskih vrsta. U Indiji se nalaze veliki broj parkova prirode koji zaštićuju neke od najrizikovnijih vrsta u svijetu. Planine u Indiji su Himalaje, Aravalli Hills, Vindhya Range i Satpura Range. Himalajska regija je najviša regija na svijetu. Također se nalazi u Indiji i drevni hram Mahabodhi Temple koji je pod zaštitom UNESCO-ve Svjetske baštine. U Indiji postoje mnoge rijeke poput Ganga, Yamuna, Brahmaputra i Godavari. Rijeka Ganga je poznata po svojoj svetoći među Hinduistima. Plaže u Indiji su također popularne turističke destinacije poput Goa, Kovalam i Puri Beach. U šumama u Indiji mogu se pronaći mnoge vrste drveća poput palmi, bambusa i akacije te mnoge ptice i druge životinje koje ćete moći vidjeti u nacionalnim parkovima poput Jim Corbett National Park, Ranthambore National Park and Kaziranga National Park.

Turizam u Indiji

Indija je jedan od najpopularnijih turističkih destinacija na svijetu. Posjetitelji iz cijelog svijeta privlače se njezinim ljepotama, bogatom kulturom, povijesnim znamenitostima i spektakularnim krajolikom. Turizam u Indiji se brzo razvio, a nastavlja se širiti i danas. Postoje brojne destinacije u Indiji koje nude velike mogućnosti za turističke aktivnosti. Od planina Himalaja do uzbudljivih plaža Goa, tu je nešto za svakoga.

See also  Što je južna amerika

Indija je bogata prirodnim ljepotama i kulturnim nasljeđem. Ima mnoge povijesne znamenitosti poput Taj Mahala, Red Forta i Qutub Minara u New Delhiu, kao i mnoge druge istaknuté povijesne građevine diljem zemlje. U godinama postojanja Indija je postala dom mnogim hinduističkim svetištima i hramovima te brojnih drugih religija poput islama, budizma i sihizma. Također postoji veliki broj divljih životinja poput slonova, tigrova, medvjeda u indijskim parkovima narodne rezervacije.

Turističke destinacije u Indiji obuhvaćaju različite regije diljem zemlje: od planina Himalaja do srca Indijskog subkontinenta; od obale Keralae do Goae; od Darjeelinga do Ladakh-a; pa sve do deltija Brahmaputra i Ganga. Svaka regija nudi svoju vlastitu unikatnu atmosferu te priliku da se upozna s novim ljudima, okusima hrane i tradicionalnom umjetnošću. Putovanja po Indiji omogućavaju posjetitelju da otkrije prirodne ljepote ovog područja poput planina Himalaja ili džungle Rajasthana te da istražuju tamnu povijest ove fascinantne države.

Turizam je važna grana indijske ekonomije koja donosi golem prihod državi te predstavlja jedan od najboljih načina da se duboko upozna sa indijskom kulturom. Mnogi posjetitelji iz cijelog svijeta svake godine dolaze u Indiju istražiti lokalnu kulturu, okusiti tradicionalnu hranu te upoznati se s ljudima sa različitih dijelova ove države. Istraživanje različitih dijelova ove prekrasne zemlje može biti potpuno novo iskustvo gdje ćete otkriti neke nove stvari o vama samima!

Portal

Position

Nadam se da je ovaj tekst bio koristan i da ste uživali čitajući ga.

Ako želite još slobodno pogledajte sve moje članke na ovom portalu.

Ako mene želite upoznati pogledajte više ovdje.

Sadržaj objavljen i dostupan putem ovim internetskih stranica isključivo je informativnog karaktera i pribavljen iz jvnih izvora, bez ikakvog jamstva, bilo koje vrste, izričitog ili prešutnog, da je isti točan, pravodoban, potpun i/ili prikladan za neku određenu svrhu ili određeni način korištenja. Navedeni sadržaj Korisnik koristi isključivo na vlastitu odgovornost i vlasnik ove stranice se ne može smatrati odgovornim za bilo kakvu štetu nastalu korištenjem ili interpretacijom istog. Objavljeni sadržaj i informacije ni u kom smislu ne predstavljaju ponudu ili poziv na stavljanje ponude za trgovanje ili bilo koju drugu transakciju u vezi s objavljenim sadržajem i informacijama.

Portal Informer

Portal za informiranje na jednom mjestu

Psihologija

Što je žumberačko gorje

Žumberačko gorje je planina u Hrvatskoj koja se nalazi istočno od Slunjskog polja. To je područje koje je obilovalo prirodnim ljepotama, kao što su divlje šume, izvori i prelijepe stijene. Ovo planinsko područje poznato je po vrlo malom broju stanovnika koji su se...

read more

Što je zelena špilja

Što je zelena špilja je jedan od najpopularnijih i najslikovitijih prirodnih ljepota u Hrvatskoj. Nalazi se na otoku Visu, na istočnoj obali Jadrana. Ovaj spektakularni pećinski kompleks zauzima površinu od gotovo 2 km2 i sadrži nekoliko stotina pećinskih kanala i...

read more

0 Comments

Pin It on Pinterest

Shares
Share This