Što je istarska pustinja

by Jun 12, 2023Putovanja0 comments

Što je istarska pustinja? Istarska pustinja je geološki fenomen za pojedinačne stijene u sjevernoj Istri, na području koje se nalazi između Buzeta i Umag. Istočno od te obale, postoje velike stijene nazvane kamenito polje ili istarska pustinja. To je zbog jedinstvene geološke formacije koja se razvila tijekom vremena, stvarajući velike stijene i rupice u tlu.

Istarska pustinja je naziv za kraški krajolik u Istri, pretežno suha i oskudna vegetacija. Ova pustinjska zona prostire se na području od Učke do Limskog kanala. Pustinja se sastoji od isprepletenih stijena, čvrstih stijena, špilja i skloništa.

Gdje se nalazi?

Hrvatska se nalazi u središnjoj Europi, na Jadranu. Leži uz sjeverozapadnu obalu Sredozemnog mora. Graniči s Bosnom i Hercegovinom, Srbijom, Slovenijom i Crnom Gorom. Hrvatska ima dugu povijest, a prvi tragovi nastanjenosti datiraju još iz paleolitika.

Hrvatska kombinira drevna kulturna i povijesna mjesta s modernim gradovima i ljetnim odmaralištima. Glavni grad je Zagreb, a većina turista odlazi u Dalmaciju uz obalu Jadrana za sunce, more i zabavu. U Hrvatskoj postoje predivne plaže, netaknuta priroda te mnoge ljetne atrakcije poput ronjenja, jedrenja ili posjetiti neku od brojnih otoka.

Povijest istarske pustinje

Istarska pustinja, također poznata kao Istra, je najveće poluotok u Jadranskom moru. To je dugačko 350 kilometara i široko oko 30 kilometara. Nalazi se na zapadnoj strani Sredozemlja i zauzima gotovo četvrtinu Hrvatske. U povijesti je Istra bila dom mnogim narodima, od Rimljana do Austrijanaca.

U vrijeme Rimskog Carstva, istarska pustinja bila je pod kontrolom rimskih legija. Većina gradova u Istri izgradili su Rimljani, uključujući Pulu, Rovinj i Poreč. Nakon propasti rimskog carstva, regija je postala sastavni dio mnogih drugih država i civilizacija.

See also  Što je godišnji odmor

U 15. stoljeću Istra postaje dio Austrijske monarhije i ostaje tako sve do 1918., kada se pridružuje Kraljevini SHS-a (današnjoj Hrvatskoj). U Drugom svjetskom ratu, većina regije bila je pod okupacijom talijanskih trupa sve do 1945., kada se vraća pod hrvatsku kontrolu. Tijekom tog razdoblja mnogi stanovnici Istre su bili prisilno preseleni ili su napustili regiju.

Nakon rata i uspostave hrvatske države, istarska pustinja se brzo oporavlja od ratnih šteta te postaje poznata po svojoj turističkoj industriji koja privlači mnoge posjetitelje iz cijeloga svijeta. Danas Istra ima jednu od najbolje održavanih obala u Europi te bogatu povijest koja je doprinijela njenoj popularnosti među turistima diljem svijeta.

Klimatske uvjete istarske pustinje

Istarska pustinja obiluje velikim brojem različitih klimatskih uvjeta. Uglavnom je temperatura ugodna i topla, s prosječnim ljetnim temperaturama oko 25°C, što omogućava ljetni provod na otvorenom. Zimske temperature prosječno iznose 13°C. U Istri se događa i malo kiše tijekom godine, pa je tlo često suho. Prosječna godišnja količina padalina iznosi do 1000 mm, što je manje od drugih dijelova Hrvatske. To stvara idealne uvjete za brzo sušenje tla nakon jutarnjeg rose i povećava potrebu za navodnjavanjem polja.

Istarska pustinja ima pretežito mediteransko klimu sa umjerenim zimama i vrućim ljetima, a tijekom mraznih noći i jutarnjih sati mogu se dogoditi padaline ledenica. Vjetrovi s juga donose topliju i vlažnu vazduh, dok vjetrovi s sjevera donose hladan zrak iz alpskog područja. Vjetar postaje jači na otvorenom terenu u pustinji jer nema prepreka što je još jedan razlog zbog čega je potrebno obratiti pažnju prilikom planiranja druge aktivnosti na ovom području.

U Istri se nalaze neki od najsunčanijih mjesta u Hrvatskoj, pa su dani obično sunčani s malo oblaka. Prosječno trajanje sunca između svibnja i rujna iznosi 250 sati mjesečno, dok listopad, studeni i prosinac imaju prosječno trajanje sunca od 150-200 sati mjesečno.

See also  Što je plaža solaris

Ekološki utjecaj istarske pustinje

Istarska pustinja je jedinstvena po svojoj prirodi. To je mali ekosustav koji se nalazi u srednjoj Istri na području koje obuhvaća od Labina preko Pazina do Rovinja. Istarska pustinja izuzetno je interesantna zbog svoje velike biodiverzitete, čineći je odličnim mjestom za istraživanje i promatranje različitih vrsta biljaka, životinja i mikroorganizama. Pored toga, ova pustinjska regija također ima značajan ekološki utjecaj na okolne područje.

U ovom dijelu Istre postoje neke vrste biljaka i životinja koje su zaštićene od strane države, uključujući ptice, vodene biljke i žabe. Zbog toga se mnogi oblici lova strogo reguliraju na ovom području, a ribolov je strogo zabranjen. Također, postoji ograničenje upotrebe pesticida i herbicida u poljoprivrednoj proizvodnji u blizini istarske pustinje. Ove pravilne mjere su usmjerene na održavanje ravnoteže prirodnog okoliša i staništa različitih vrsta u ovom dijelu Istre.

Osim toga, postoji još jedan važan aspekt ekološkog utjecaja Istarske pustinje – njen uticaj na lokalnu klimu. Regija ima obilne kiše tijekom cijele godine pa se smatra jednom od najsuhog područja u Hrvatskoj. To znači da se značajno ograničava isparavanje vode iz okolnih tla i što dalje smanjuju razine podzemnih voda, čime se sprečava mogućnost uništenja šireg okoliša oko ove regije. Osim toga, smanjenim isparavanjem pridonosi se stvaranju koherentnih atmosferskih masa u prelasku između susretljivih maritimskih masa i kontinentalnih masa u Europi. U tom smislu možemo reći da Istarska pustinja ima važnu ulogu u globalnoj klimatsko-ekološko ravnoteži.

Turistička privlačnost istarske pustinje

Istarska pustinja je jedinstvena prirodna lokacija koja pruža turistima nezaboravno iskustvo. Ovo područje je odlika Istre i poznato je po svojim kamenim stijenama, šumama, livadama i različitim vrstama ptica. Samo uživanje u prekrasnom pejzažu istarske pustinje može biti dovoljno za postizanje potpune relaksacije.

See also  Što je izrael

Turisti mogu također istražiti lokalne kulturne atrakcije i obići neke od najznačajnijih mjesta u regiji. Turisti će se diviti prekrasnim crkvama, starim gradovima i drevnim spomenicima, a obilazak ovih mjesta omogućit će im bolje razumijevanje korijena ovog područja.

Također postoji mnogo sportskih aktivnosti za one koji žele dobiti malo adrenalina. Planinarenje, vožnja biciklom, penjanje i vožnja ATV-om su samo neke od mogućnosti koje turistima pruža Istra. Uz to, postoje brojne luke u Istri gdje se možete uputiti na ribolov ili rekreativnu vožnju s brodicom.

Istarska pustinja je također idealna destinacija za one koji traže mir i tišinu. U okolnim šumama možete pronaći utočište od buke gradske vreve te se prepustiti mirnom i opuštajućem okruženju u blizini prirode. Možete se prepustiti tišini istarske pustinje te se opustiti uz prekrasan pejsaž.

Sve navedene atrakcije čine Istru neodoljivom turističkom destinacijom koja svakome nudi nešto zanimljivo te oduzima dah svojom prekrasnom prirodom i bogatom kulturno-povijesnom baštinom.

Portal

Position

Nadam se da je ovaj tekst bio koristan i da ste uživali čitajući ga.

Ako želite još slobodno pogledajte sve moje članke na ovom portalu.

Ako mene želite upoznati pogledajte više ovdje.

Sadržaj objavljen i dostupan putem ovim internetskih stranica isključivo je informativnog karaktera i pribavljen iz jvnih izvora, bez ikakvog jamstva, bilo koje vrste, izričitog ili prešutnog, da je isti točan, pravodoban, potpun i/ili prikladan za neku određenu svrhu ili određeni način korištenja. Navedeni sadržaj Korisnik koristi isključivo na vlastitu odgovornost i vlasnik ove stranice se ne može smatrati odgovornim za bilo kakvu štetu nastalu korištenjem ili interpretacijom istog. Objavljeni sadržaj i informacije ni u kom smislu ne predstavljaju ponudu ili poziv na stavljanje ponude za trgovanje ili bilo koju drugu transakciju u vezi s objavljenim sadržajem i informacijama.

Portal Informer

Portal za informiranje na jednom mjestu

Psihologija

Što je žumberačko gorje

Žumberačko gorje je planina u Hrvatskoj koja se nalazi istočno od Slunjskog polja. To je područje koje je obilovalo prirodnim ljepotama, kao što su divlje šume, izvori i prelijepe stijene. Ovo planinsko područje poznato je po vrlo malom broju stanovnika koji su se...

read more

Što je zelena špilja

Što je zelena špilja je jedan od najpopularnijih i najslikovitijih prirodnih ljepota u Hrvatskoj. Nalazi se na otoku Visu, na istočnoj obali Jadrana. Ovaj spektakularni pećinski kompleks zauzima površinu od gotovo 2 km2 i sadrži nekoliko stotina pećinskih kanala i...

read more

0 Comments

Pin It on Pinterest

Shares
Share This