Što je jezero ponikve

by Jun 13, 2023Putovanja0 comments

Što je jezero Ponikve je jezero koje se nalazi u istočnoj Srbiji. Nalazi se u severnom delu regije Zlatibor, na visini od oko 860 metara. Jezero Ponikve je dugačko oko 1,7 kilometara i široko oko 400 metara. Postalo je poznato zbog svoje veličanstvene lepote i divljine, gde su ptice, riba i druge životinje domaćini.

Jezero Ponikve je jezero u planinama Kopaonik, smješteno u Srbiji. Nalazi se na nadmorskoj visini od 1.275 metara i površine od oko 0,1 km².

Kako je jezero Ponikve formirano?

Jezero Ponikve je nastalo u prethistoriji kada se rijeka Pliva nakon velike poplave izlila iz svojeg tijeka i formirala jezero. Prema legendi, to se dogodilo zbog grmljavinske oluje koja je pogodila zemlju, što je dovelo do toga da se rijeka Pliva izlije iz svojih obalnih granica. Otuda ime ‘Ponikve’ – ‘Ponor’. Trenutno se jezero smatra najdubljim u Bosni i Hercegovini, s dubinom od oko 70 metara.

Jezero Ponikve nalazi se u dolini rijeke Plive, na granici općina Jajce i Mrkonjić Grad. U blizini je i planina Vitorog koji još više doprinosi ljepoti ovog mjesta. Postoje brodovi koji plove po jezeru Ponikve, a postoji i mala luka gdje se možete priključiti plovilima radi ribolova i drugih aktivnosti. Mnoge ptice poput gusaka, pataka, divljih gusaka, vrančica i drugih ptica često lete nad ovim prekrasnim jezerom.

Jezero Ponikve

Jezero Ponikve se nalazi u istočnom dijelu BiH, u blizini grada Doboja. Pripada gornjem toku rijeke Spreče i predstavlja prirodan rezervoar vode. Nastalo je usljed velikih poplava u 19. stoljeću i zauzima površinu od oko 8 kilometara kvadratnih. Jezero je duboko oko 20 metara i obrubljeno je šumom koja ga čini izuzetno privlačnim mjestom za razgledavanje i odmor. Oko jezera se nalaze planine, šume, polja, livade i pašnjaci sa prekrasnim pogledima na okolna područja.

See also  Što je srednja europa

Jezero Ponikve predstavlja bogatstvo prirodnih vrijednosti koje su povezane s njegovim ekosustavom. Nalazi se na putu migracije ptica iz Sredozemlja prema sjevernim dijelovima Europe, pa je to izuzetno bogat područje divlje faune, koje obuhvaća stotine vrsta ptica, riba i drugih životinjskih vrsta. U blizini jezera se nalaze dva naselja: Novo Selo i Gornji Potok, u kojima su smještena manja sela te nekoliko naseljenih mjesta koja nude turistima priliku da upoznaju lokalnu kulturu te da dožive mir ovog područja.

Jezero Ponikve nudi idealne uvjete za lov ribe i ronjenje jer posjetitelji mogu istraživati različite vrste riba poput somova, somova-celiaka, linova i druge ribe. U blizini jezera postoje tereni za ribolov te sportske aktivnosti poput planinarenja, pecanja i vožnje biciklima. U blizini postoje također restorani s tradicionalnom hranom domaćina te hoteli s prekrasnim pogledom na jezero.

Jezero Ponikve predstavlja idealnu destinaciju za one koji traže miran odmor u prirodi ili avanturu u divljinama Bosne i Hercegovine. Posjetitelji mogu istražiti okolna područja u potrazi za avanturama ili samo opustiti od svakodnevnih aktivnosti uz prekrasan pogled na jezero Ponikve.

Vrste riba u jezeru Ponikve

Jezero Ponikve, smješteno u središnjem dijelu Hrvatske, nalazi se na rijeci Kupa. To je divno mjesto za riblju lov i gosti će pronaći veliku raznolikost riba. U jezeru Ponikve postoje neke od najčešćih vrsta riba u Hrvatskoj, uključujući šaran, pastrvu, klen, amur i štuku.

Šaran je glavna vrsta ribe u jezeru Ponikve i može se naći više od 50 cm duljine. Poznata po svojoj otpornosti i lakoći održavanja, šaran je idealan za početnike lova ribama. Pastrva je još jedna pogodna vrsta za lov u ovom jezeru. Ona se često naziva ‘kraljicom’ među vodenim životinjama zbog svoje lijepo obojene kože i mirne osobnosti.

See also  Što je indija

Klen također može biti pronađen u jezeru Ponikve. Ova slatkovodna riba ima tamno-smeđu boju s crvenim leđnim perajama koji su označeni crvenim tačkicama. Amur se smatra eksotičnom vrstom riba koja može narasti do preko 1 metra duljine. On je relativno novi stanovnik ovog jezera i može se često naći između borova stabala obala.

Posljednja vrsta riba koja se može naći u ovom području je štuka. To je velika vrsta slatkovodnih riba koja imaju tamnu boju sa srebrnim plavim točkicama po cijelom tijelu te srebrene perajice ispod trbuha. Štuke su poznate po brzini kojom love druge male ribice te su popularne među mrežarima iz cijele regije.

Jezero Ponikve nudi idealne okolnost za lovljenje različitih vrsta riba kao što su šaran, pastrva, klen, amur i štuka. Gostima će biti omogućeno da istražite bogatu floru i faunu ovog prelijepog područja te da iskusite pravo riblje iskustvo Hrvatske!

Zimski dani u jezeru Ponikve

Zimski dani u jezeru Ponikve, smještenom u blizini mjesta Gornji Milanovac, traju od početka novembra do sredine marta. U tom periodu temperatura vode se znatno spušta, čineći je idealnom za zimsko kupanje. Zimi se lako može uhvatiti i riba, jer se tokom zimskih mjeseci ribe skupljaju na dnu jezera. To je idealno vrijeme da se organiziraju razne aktivnosti poput vožnje čamcem ili posjet starijim dijelovima jezera.

Iako su zimski dani u jezeru Ponikve kraći od letnjih, njihova ljepota i nezaboravni trenuci koji ćete provesti tamo mogu ostati u vašem sjećanju dugo nakon što odu iz tog prekrasnog prirodnog okruženja. U ljetnim mjesecima postoji veliki broj turista koji posjećuju ovo područje radi boravka na obali jezera i raznih aktivnosti na vodi. Međutim, zimi je situacija drukčija jer ima manje posjetilaca i pojava ledene površine doprinosi još većoj ljepoti ovog mesta.

See also  Koja je najveća država u europi

Prosječna temperatura vode u jezeru Ponikve tijekom zimskih mjeseci je oko 0°C, ali može dosezati i -3°C. To je još uvijek dovoljan raspon temperature da bi se moglo bezbedno skakati sa obale ili plivati u mirnom dijelu jezera.

Za one koji žele da istraže dublje dijelove jezera treba biti oprezan jer mogu postojati prisutni opasni predatori. U svakom slučaju, preporuka je da se pridržavajte pravila bezbedne plivanja i nemojte da budete sami na ledenoj površini.

Ukupno trajanje zimskih dana u jezeru Ponikve iznosi oko četiri mjeseca, pa je to idealno obdobje da iskusite magiju prirode i provodite nezaboravno iskustvo boravka ovdje.

Okolišni uslovi u jezeru Ponikve

Jezero Ponikve nalazi se u planini Zlatibor u Srbiji. Okruženo je visokim planinskim predelima, šumama i pašnjacima. Nalazi se na nadmorskoj visini od oko 1.000 metara i smatra se jednim od najčistijih jezera u regionu. Voda je čista i prozirna, što joj daje svojstven izgled tamnoplave boje. Voda je blago alkalna sa pH vrednosti između 7,5 i 8,5. U jezeru postoje leptiri, ribe i drugi životinjski vidovi koji čine bogat ekosistem. Temperatura vode kreće se od 6 do 24 stepeni Celzijusa zavisno od godišnjeg doba. Određeni mikroorganizmi ili fitoplankton mogu biti prisutni u vodi. Oblačenje obala obuhvata gustom vegetacijom koja dodatno čini okolinu zaštićenom i zdravom.

Portal

Position

Nadam se da je ovaj tekst bio koristan i da ste uživali čitajući ga.

Ako želite još slobodno pogledajte sve moje članke na ovom portalu.

Ako mene želite upoznati pogledajte više ovdje.

Sadržaj objavljen i dostupan putem ovim internetskih stranica isključivo je informativnog karaktera i pribavljen iz jvnih izvora, bez ikakvog jamstva, bilo koje vrste, izričitog ili prešutnog, da je isti točan, pravodoban, potpun i/ili prikladan za neku određenu svrhu ili određeni način korištenja. Navedeni sadržaj Korisnik koristi isključivo na vlastitu odgovornost i vlasnik ove stranice se ne može smatrati odgovornim za bilo kakvu štetu nastalu korištenjem ili interpretacijom istog. Objavljeni sadržaj i informacije ni u kom smislu ne predstavljaju ponudu ili poziv na stavljanje ponude za trgovanje ili bilo koju drugu transakciju u vezi s objavljenim sadržajem i informacijama.

Portal Informer

Portal za informiranje na jednom mjestu

Psihologija

Što je žumberačko gorje

Žumberačko gorje je planina u Hrvatskoj koja se nalazi istočno od Slunjskog polja. To je područje koje je obilovalo prirodnim ljepotama, kao što su divlje šume, izvori i prelijepe stijene. Ovo planinsko područje poznato je po vrlo malom broju stanovnika koji su se...

read more

Što je zelena špilja

Što je zelena špilja je jedan od najpopularnijih i najslikovitijih prirodnih ljepota u Hrvatskoj. Nalazi se na otoku Visu, na istočnoj obali Jadrana. Ovaj spektakularni pećinski kompleks zauzima površinu od gotovo 2 km2 i sadrži nekoliko stotina pećinskih kanala i...

read more

0 Comments

Pin It on Pinterest

Shares
Share This