Kakao je jedan od najpopularnijih proizvoda u svijetu. Nastalo je iz sjemenki kakaovca, drveta koje raste u tropskim područjima Latinske Amerike, Afrike i Azije. To je bogat izvor antioksidansa, minerala i vitamina te se smatra zdravim za prehranu.

Kakao je prah dobiven od kakaovca, začinjenog biljnog proizvoda koji se koristi za proizvodnju čokolade, slastice i pića.

Proizvodnja kakaa

Kaka se proizvodi od sjemena kakaovca, iz kojeg se dobiva prah kakaa. Sjemenke kakaovca se osuše, oljušte i drobe u pločice. Nakon toga, one se miješaju s vrućom vodom da bi se stvorio gusti sok. Ovaj sok je pun hranjivih tvari poput proteina, šećera i masti, a sadržava također i bitne minerale poput magnezija i željeza. Sok se zatim filtrira da bi se uklonili mehanički nečistoće prije nego što se smjesa prelije u posebne metalne posude za fermentaciju.

Fermentacija je važan postupak u proizvodnji kakaa jer pomaže u razvoju okusa i boje praha kakaa. U tom procesu pločice kakaovca su izložene bakterijama i gljivicama, a fermentacija traje od dva do pet dana ovisno o vrsti kakaovca i lokalnim uvjetima. Nakon toga pločice postaju svjetlije boje te je potrebno obaviti sušenje na temperaturi ispod 50°C da bi se postigla optimalna vlažnost.

Nakon sušenja slijedi prerade tako da se oljuštena kožica dijeli od mesnatog dijela pločice nazvanog nibs. Nibs pripremljen za potrošnju mogu biti samostalni proizvod ili mogu dalje biti pretvoreni u prah kakaa. Za to ćete trebati fino mleta nibs-ove dok ne dobijete finu mrtvo bijelu smjesu koja je poznata pod nazivom ‘maslac’. Potrebno je još dodati neki dodatni maslac, šećer, mlijeko itd., ovisno o tome što se traži određeni okus. Finom mehaničkom silom usitnite maslac da biste dobili fini prah kakaa te ga skupite u vrećicama za prodaju.

See also  Što je vlaknasta hrana

Što se sastoji od kakaa?

Kakao je zrnato žitarice koje se koristi za pripremu čokolade, sladoleda i drugih slatkiša. To je proizvedeno iz semena kakaovca (Theobroma cacao), biljke koja raste u tropskim područjima Latinske Amerike i Afrike. Kakao se može koristiti u prahu, ili se toplo preraditi tako da postane maslac od kakaa. Maslac od kakaa sastoji se od čistog, mekanog masnoće koja se dobiva iz zrna kakaovca. To je temeljni sastojak čokolade i lako se topi na temperaturama iznad 30 stupnjeva Celzija. Također možete pronaći maslac od kakaa u mnogim proizvodima, uključujući neke vrste margarina, bombona i drugih slastica. Neke vrste maslaca od kakaa također sadrže dodatne biljne ulja, arome i druge aditive.

Kakaovo mlijeko i sirup također su proizvodi napravljeni od zrna kakaovca, ali sadrže manje masti od maslaca od kakaa. Mlijeko od kakaa obično se dobiva miješanjem praha ili mljevenog zrna s vodom i dodavanjem šećera da bi se pojačala slatkoća. Sirup je također napravljen od zrnastog zrna, ali nema dodanih masti ili ulja te je manje gusta tekstura nego mlijeko od kakaa.

Kao što je već spomenuto, prah niskotoplinskog cvjetanja (dobiven isključivo preradom fermentiranih bobica) također se može dobiti iz semena kakaovca; ova vrsta praha sadrži visoku razinu bakra i magnezija te igra važnu ulogu u prehrani vegetarijanaca i vegana.

Kakao: Nutritivna vrijednost

Kakao je jedinstvena biljka koja je poznata po svojoj nutritivnoj vrijednosti. Ona sadrži značajne količine antioksidansa, magnezija, fosfora, željeza, kalcija i vitamina B1, B2 i C. Kakao je također bogat izvor flavonoida poput epikatehina i kvercetina. Ovi antioksidansi mogu pomoći u sprečavanju bolesti srca i moždanog udara te u smanjenju rizika od raka. Kakao također sadrži značajne količine omega-3 masnih kiselina koje doprinose zdravlju srca. Osim toga, ono sadrži monounsaturated masnoće i polifenole koji pomažu smanjenju holesterola u krvi.

See also  Što je burrata sir

Kako je bogato magnezijem, kakao je izvrstan izvor energije jer pomaže u metabolizmu masti i proteina te potpomaže pravilan rad mišića. Ono također ima diuretsko djelovanje i pomaže u održavanju uravnotežene ravnoteže soli ili elektrolita u organizmu. Magnezij također potpomaže regulaciju tlaka te sprječava nastanak anksioznosti i depresije. Slatki okus čokolade možemo zahvaliti flavonoidima prisutnima u njoj – ono što čini čokoladu tako posebnom su njezini antioksidansi i nutritivni sastojci.

Konačno, istraživanja su pokazala da redovita upotreba kakaa može doprinijeti unapređenju mentalnog zdravlja jer se smatra da podupire dobrobit našeg mozga uslijed prisutnih antioksidansa te potencira neurološko funkcioniranje bilo da se radi o memoriji ili motoričkoj koordinaciji. Istraživanja također sugeriraju da regularno unošenje ove biljke može biti od velike prednosti za one s dijabetesom tip 2 jer im pomažu da održavaju normalnu razinu glukoze u krvi.

Kakaom bogate namirnice

Kakao je biljka koja se od davnina poznata po tome što je izvor raznih ukusnih užitaka. U posljednje vrijeme sve više istraživanja pokazuju kako sadrži i zdravstvene prednosti. Kada govorimo o kakaou bogatim namirnicama, postoji nekoliko proizvoda koji ga sadrže.

Jedan od najpoznatijih su čokolada i čokoladni proizvodi, koji su u osnovi temeljeni na kakao maslacu, prahu i mlijeku. Ovi proizvodi mogu biti obogaćeni dodatnim sastojcima poput oraha, voća, sladila ili začina. Također postoje i neke namirnice koje sadrže manje koncentracije kakaoa, poput keksa, biskvita i čipsa.

Neki od popularnih pića također mogu biti bogati kakaoom ako se dodaju prašci za ovaj napitak. Neki primjeri uključuju instant kakao prah, šlag kreme i bilo koji drugi napitak napravljen s prahom za instant kakaou. Naravno, tu su još uvijek popularni napici poput čokoladne vode ili hot chocolate-a.

See also  Kako se radi bakina paradajz juha

Uz gore navedene namirnice i pića postoje još neki proizvodi bogati široko rasprostranjenim sastojcima poput maslaca od kakaa, čokoladnih umaka ili ljepljivog džema sa okusom čokolade. Svi ti proizvodi mogu se pronaći u trgovinama širom svijeta pa je lako dobiti one bogate okusima i zdravstvenim prednostima povezanim sa ovim nutritivnim sastojkom.

Uživajte u kakaou

Kakao je nevjerojatno ukusan i zdrav napitak koji se može pojesti i piti. Od niskokaloričnih, punih voćnih okusa do slatkih i ukusnih šećera, postoje mogućnosti za upotrebu kakaa na mnogo različitih načina. Kako biste mogli najviše uživati u svim prednostima kakaa, evo nekoliko načina da ga iskoristite:

Jedite ga

Kako bi iskusili sve prednosti kakaa bez dodavanja šećera, jedite ga surovim. Kakao je bogato antioksidansima i pomaže u poboljšanju cirkulacije. Možete jesti surovu prašinu od kakaoa ili je dodati u smoothie da biste dobili dodatnu energiju.

Napravite pića

Kako bi iskusili pun okus kakaa, napravite vruću čokoladu ili frape od kakaa. Dodajte med ili druge zdrave zaslađivače za slatko piće bez štetnih šećera. Ako ne volite previše slatko piće, možete napraviti čaj od kakaoa – to je manje slatko piće s puno okusa.

Dodajte ga jelima

Također možete dodati malo suhe prašine od kakaoa u svoje obroke da biste imali bolji okus. Međutim, budite pažljivi sa unosom soli jer je to vrlo gorka hrana. Možete ga također dodati piletinama ili salatama da biste dobili specifičan okus.

Ukratko, postoji mnogo načina da se uživa u svom omiljenom napitku – ovisno o tome što volite jesti i piti. Ako ste novi s prahom od kakaoa, pokušajte isprobati različite recepte i pronaći ono što vam najviše odgovara!

Portal

Position

Nadam se da je ovaj tekst bio koristan i da ste uživali čitajući ga.

Ako želite još slobodno pogledajte sve moje članke na ovom portalu.

Ako mene želite upoznati pogledajte više ovdje.

Sadržaj objavljen i dostupan putem ovim internetskih stranica isključivo je informativnog karaktera i pribavljen iz jvnih izvora, bez ikakvog jamstva, bilo koje vrste, izričitog ili prešutnog, da je isti točan, pravodoban, potpun i/ili prikladan za neku određenu svrhu ili određeni način korištenja. Navedeni sadržaj Korisnik koristi isključivo na vlastitu odgovornost i vlasnik ove stranice se ne može smatrati odgovornim za bilo kakvu štetu nastalu korištenjem ili interpretacijom istog. Objavljeni sadržaj i informacije ni u kom smislu ne predstavljaju ponudu ili poziv na stavljanje ponude za trgovanje ili bilo koju drugu transakciju u vezi s objavljenim sadržajem i informacijama.

Portal Informer

Portal za informiranje na jednom mjestu

Psihologija

Što je zobeno mlijeko

Što je zobeno mlijeko je tradicionalna hrvatska jela koja se sastoji od zobenih pahuljica na vodi. Zobeno mlijeko je izvor hranjivih tvari, bogato je ugljikohidratima i sadrži visoke razine vitamina i minerala. Zbog niskog sadržaja masti i kolesterolom, to je idealna...

read more

Što je zob

Što je zob? Zob je vrsta štitnika za glavu čiji je cilj zaštititi glavu od udaraca i povreda. Zobovi su napravljeni od tvrdog materijala koji može da absorbira udarce ili da ih razdvaja. Obično se nalaze na sportskim zaštitnim opremama, kao što su bicikli, motori,...

read more

0 Comments

Pin It on Pinterest

Shares
Share This