Što je kifoza? Kifoza je ukočenost kičme, što znači da se kralježnica zakrivljuje natrag. U većini slučajeva, ova se deformacija odnosi na kralježnicu u prsnoj regiji. Kifoza je obično posljedica lošeg držanja i nekih bolesti, a moguće je i naslijediti ovu bolest.

Kifoza je kifotična (izbočena) krivina u donjem dijelu leđa. To se obično pojavljuje kao rezultat prekomjernog izbacivanja prsnog koša, uzrokovanoh slabosti mišića leđa i/ili nepravilne drže tijela.

Kifoza: Uzroci

Kifoza je deformitet kralježnice koji se očituje u prekomjernom savijanju prema naprijed. Ova deformacija može biti prisutna u svim dijelovima kralježnice ili nekim od njih, a uzroci mogu biti različiti. Jedan od glavnih uzroka je slabost mišića leđa, što dovodi do prekomjerne težine na vratne i lumbalne kralješke. Kifoza može biti posljedica nepravilnog držanja, što se događa kada je tijelo stalno u jednom položaju. To dovodi do istezanja mišića leđa i stvaranja novog oblika tijela. Također, problemi sa srcem i plućima mogu biti povezani s formiranjem kifoze. Neke od bolesti koje utječu na mišiće leđa, poput skolioze ili osteoporoze, također mogu dovesti do razvoja ove deformacije. Ponekad je i genetski faktor povezan s razvojem ove vrste deformacije, što znači da postoji nasljedna predispozicija za nju. U nekim slučajevima, to može biti rezultat ozljeda ili operacije koja se dogodila ranije u životu pacijenta.

U svakom slučaju, bilo koja vrsta kifoze treba liječiti u početnim fazama jer deformitet može napredovati ako se ne liječi pravilno i na vrijeme. Lijekovi protiv bolova mogu se propisati pacijentima za olakšavanje boli i otežanih simptoma. Također su potrebni terapeutski postupci poput masaže i vježbanja da bi se poboljšala snaga mišića leđa i poboljšalo držanje tijela. U teškim slučajevima obavljanje operacija možda će biti potrebno da bi se postigao trajan rezultat.

Simptomi kifoze

Kifoza je bolešću kralježnice koja se odlikuje bavljenjem prsnog i lumbalnog dijela između koji se naziva ih kifozom. Simptomi uključuju bol u vratu, ramenima i leđima, povećanje napetosti mišića, otežano disanje, ograničeni pokreti vrata i ramena te deformiranje izgleda leđa. U početku pacijent može osjetiti bol u vratu ili ramenima zbog napetosti mišića i povremenih grčeva. Ovo može biti uzrokovano stresom ili dugotrajnim sjedilačkim položajem. Ograničeni pokreti vrata i ramena također mogu biti jedan od simptoma, jer se leđna regija ne može puno okretati. Kako postaje još gore, osoba možda neće moći disati dovoljno duboko jer je prsni dio stegnut. Na kraju će se to vidjeti na vanjskoj strani: leđa će biti deformirana. U početku to možda neće biti previše vidljivo, ali će se sve više povećavati ako se problem ne riješava što je prije moguće.

See also  Što je psihoza

Redovne pregled kod ortopeda najbolji je način da prepoznate simptome kifoze, pogotovo ako ste svakodnevno zaposlen u sjedećem položaju ili ste pod stalnim stresom. Lijekovi mogu biti propisani za smanjenje boli i napetost mišića te fizikalna terapija za jačanje mišića donji dio leđa. Također je važno da redovno radite jutarnju gimnastiku i pravilno držite tijelo tijekom cijelog dana. To će omogućiti da vaš vrat bude fleksibilan te da se bodrenja leđne regije sprječava razvoj kifoze.

Ako imate simptome kifoze ili druge bolesti vezane za leđnu regiju, potrebno je posjetiti ortopeda što je prije mogućee da bi se spriječilo nastanak problema ili nastavak postojećeg stanja. Redovite preglede treba provoditi barem jednom godinice da bi trenutni simptomi bili pod lijekom te budite sigurniji u vezi sa svojim zdravljem i dobrobitom.

Dijagnosticiranje kifoze

Dijagnosticiranje kifoze uključuje procjenu ravnoteže tijela i strukture kralježnice. Liječnik će provesti fizički pregled, uključujući palpaciju (osjećanje) leđa i vrata. Također će provjeriti fleksibilnost, okretljivost i stabilnost vrata i leđa. Liječnik će također pregledati posturom i hodom pacijenta.

Ako je potrebno, liječnik može propisati radiografiju prsnog koša ili leđa kako bi se dijagnosticirala kifoza. Ove snimke pokazat će lokalizaciju zakrivljenosti, intenzitet zakrivljenosti, položaj zglobova kralježnice i oblik kralješaka. Ovi se podaci mogu upotrijebiti za određivanje optimalnog liječenja pacijenta.

U nekim slučajevima osobe s ozbiljnom kifozom mogu imati nedovoljnu cirkulaciju na određenim dijelovima leđne moždine i prsa. U takvim slučajevima liječnici mogu propisati magnetsku rezonancu (MRI), koja je pouzdaniji test za procjenu stanja leđne moždine nego radiografska snimka. MRI snimke pokazat će jesu li intervertebralni diskovi istegnuti ili deformirani te da li postoje druge patologija u cervikalnoj regiji (vrata).

See also  Što je hipoteza

Liječenje kifoze

Kifoza je deformacija kralježnice koja uključuje nagnutost prema naprijed. Može biti izražena, ali u većini slučajeva može biti teško ispraviti. Liječenje kifoze uključuje fizikalnu terapiju, oblikovanje pojaseva, ortopedske operacije i druge metode. Fizikalna terapija se obično sastoji od vježbi za jačanje mišića leđa i trbuha i vježbi za razvoj fleksibilnosti. Cilj je postići ravnotežu mišića leđa i trbuha te osigurati da se tijelo drži ravnomjerno na svim stranama. Također se mogu primjenjivati ​​korektivni pojasevi kako bi se pomoglo postizanju pravilnog držanja. U nekim slučajevima mogu biti potrebne operacije, poput osteotomije i vertebroplastike, kako bi se pomoglo ispraviti kifozu. Operacija može uključivati ​​uklanjanje dio koštane strukture ili implantiranje posebnih vijaka i ploča u leđima da bi se održala ispravna pozicija. Često je potrebno višemjesečno rehabilitacijsko liječenje za održavanje trajnih rezultata liječenja.

Sveobuhvatno liječenje kifoze mora biti usmjereno na postizanje ravnoteže mišićne snage i fleksibilnosti te sprječavanja napredovanja bolesti. Ljudima s kifozom savjetujemo da redovito obavljaju vodene aktivnosti, poput plivanja ili hidroterapije, jer pomažu u održavanju pravilnog držanja tako što oslobađaju napetost mišića leđa i trbuha te pridonose razvoju jačih mišićnih skupina. Uz pravilnu prehranu i redovite treninge mogli biste postati usporedni sa svojim prirodnim stupnjem funkciji koštano-zglobne sustave prirodnim načinom.

Ako imate simptome kifoze, obratite se svom liječniku radi procjene stanja i savjetovanja o najboljoj metodi liječenja za vaš slučaj. Izbjegavanje dugotrajanog sjenila također možete pomoći spriječiti progresiranje bolesti te stvoriti okruženja koja omogućavaju pravilno držanje tela tako što ćete voditi pažljivo računa o tome što radite trenuta

Prevencija kifoze

Kifoza je deformacija kralježnice koja se obično javlja u adolescenciji i može uzrokovati razne simptome, od bolova do gubitka ravnoteže. Prevencija kifoze je važna jer, nažalost, nema lijeka za tu vrstu problema. Najbolji način prevencije je održavanje zdravog načina života i pridržavanje određenih preventivnih mjera.

See also  Što je fond solidarnosti

Prva preventivna mjera je izbjegavanje dugotrajnog izloženosti nepravilnom držanju. To se odnosi na sjedenje, stojanje i sve druge aktivnosti u kojima čovjek mora biti nepravilno držanje. Osim toga, ljudi bi trebali nastojati držati se pravilnog položaja tijekom spavanja, pokušavajući izbjeći ispruženi položaj.

Druga preventivna mjera je vježbanje. Redovita tjelovježba pomaže održati mišiće u dobrom stanju i jačati kralješnicu. Treninzi mogu biti aerobni ili anaerobni, a uključuju trčanje, vožnju bicikla, plivanje ili druge vrste fizičkih aktivnosti. Osim toga, postoje posebne vrste terapijskih vježbi za prevenciju kifoze koje možete prakticirati pod nadzorom stručnog osoblja.

Treća preventivna mjera je nošenje ortopedskih proizvoda poput steznika za leđa ili posebnih madraca za spavanje. Te proizvode treba preporučiti stručno lice prema individualnim potrebama pacijenta i trebalo bi ih redovito nošiti tijekom dana da bi se postigao maksimalan učinak.

Konačno, obratite pažnju na svoju težinu jer pretilost može povećati rizik od razvoja kifoze. Zato je važno da odrasli redovito vrše preglede te unose promjene u što uravnote��eniji stil Života s ciljem smanjenja tjelesne teine i prevenciji bolesti mišićno-koštanog sustava poput kifoze.

Portal

Position

Nadam se da je ovaj tekst bio koristan i da ste uživali čitajući ga.

Ako želite još slobodno pogledajte sve moje članke na ovom portalu.

Ako mene želite upoznati pogledajte više ovdje.

Sadržaj objavljen i dostupan putem ovim internetskih stranica isključivo je informativnog karaktera i pribavljen iz jvnih izvora, bez ikakvog jamstva, bilo koje vrste, izričitog ili prešutnog, da je isti točan, pravodoban, potpun i/ili prikladan za neku određenu svrhu ili određeni način korištenja. Navedeni sadržaj Korisnik koristi isključivo na vlastitu odgovornost i vlasnik ove stranice se ne može smatrati odgovornim za bilo kakvu štetu nastalu korištenjem ili interpretacijom istog. Objavljeni sadržaj i informacije ni u kom smislu ne predstavljaju ponudu ili poziv na stavljanje ponude za trgovanje ili bilo koju drugu transakciju u vezi s objavljenim sadržajem i informacijama.

Portal Informer

Portal za informiranje na jednom mjestu

Psihologija

Što su svingeri

Što su svingeri? Svingeri su parovi koji traže uzbuđenje u odnosima sa drugim parovima ili pojedincima. To znači da oba partnera dozvoljavaju jedno drugom da se druže i intimno odnose sa drugim ljudima. Obično se to radi na posebnim mestima i događanjima gde svi...

read more

Što je svijeća

Što je svijeća? Svijeća je starinski način osvjetljavanja koji se još uvijek koristi u mnogim kulturama. Može se odnositi na bilo koju vrstu svetala koja isijava svetlost zahvaljujući gorenju voska ili ulja. Od posude napravljene od keramike ili metala postavljenog na...

read more

0 Comments

Pin It on Pinterest

Shares
Share This