Što je lešo meso

by Apr 23, 2023Hrana0 comments

Što je lešo meso? To je tradicionalni način konzerviranja mesa u Hrvatskoj. Stariji načini začinjavanja i konzerviranja mesa su se razvili da bi se omogućio dugotrajan unos hrane u vrijeme nedostatka hrane. Lešo meso je postalo sastavni dio hrvatske kuhinje, te se i danas često priprema.

Lešo meso je vrsta sirovog mesa koje je lagano dimljeno. Obično se priprema pečenjem ili kuhanjem, a najčešće se jede uz rižu ili druge priloge.

Kako se postiže lešo meso?

Lešo meso je jedno od najčešćih jela koja se pripremaju na Balkanu. To je postupak pečenja koji se koristi za pripremu svinjetine, janjetine, piletine i druge vrste mesa. Lešo meso je vrlo mekano i sočno, a obično se servira uz povrće ili salate. Postoji nekoliko načina na koje se može postići lešo meso – od pečenja u rerni do laganog prženja u tavi.

Pečenje u rerni je najlakši način da se postigne lešo meso. Mesu treba staviti u posudu za pečenje i preliti ga s malom količinom ulja ili maslaca. Zatim dodati začine po želji i staviti u rernu prethodno zagrijanu na odgovarajuću temperaturu (obično oko 160 ° C). Meso treba peći dok ne postane mekano i sočno, obično oko sat vremena. Druga metoda je da se meso lagano prži u tavi s malom količinom ulja ili maslaca. Treba ga pržiti po stranama dok ne omekša – obično oko 10-15 minuta po strani – te ga zatim prebaciti u posudu za peke i dodati začine po želji. Konačni korak je da se stavi u rernu prethodno zagrijanu na 160 ° C i peći dok ne postane mekano i sočno.

Kako bi se postiglo još mekše i sočnije lešo meso, potrebno je ispeći ga neko vrijeme duže (oko 30-45 minuta) ili pokriti posudu s aluminijskom folijom tijekom tog procesa. Takva tehnika će omekšati meso dodatnom toplinom koja će biti blokirana od hladnog okoliša spolja, što će rezultirati još mekanijim i sočnijim rezultatom!

See also  Što je suhi grah i koja je cijena

Prednosti konzumiranja lešog mesa

Konzumiranje lešog mesa predstavlja zdravu prehranu zbog njegovih nutritivnih prednosti. Lešo meso sadrži manje masti od drugih vrsta mesa, što čini da je zdravije i lakše za probavu. Također je bogato vitaminima i mineralima. Sadrži puno vitamina B12, što je važno za održavanje jake imunološke funkcije, normalne funkcije mozga i formiranje crvenih krvnih stanica. Također sadrži visoke razine cinka, što je važno za rast i razvoj djeteta, jačanje imunološkog sustava te ubrzavanje ozdravljenja ranjivih dijelova tijela.

Lešo meso također ima niz prednosti u odnosu na druge vrste mesa. Na primjer, ne sadrži ugljikohidrate i skoro da nema masnoće, što ga čini odličnom opcijom za one koji prate svoju prehranu ili se drže dijeta s niskim udjelom masti. Također je lako probavljivo jer se lako razgrađuju proteini u njemu sadržani.

Lešo meso može biti prilika da se dodaju novi okusi jelima poput piletine ili govedine te možete isprobati recepte koje do sada niste mogli probati jer su druga vrsta mesa bila previše masna ili preteška za probaviti. Možete isprobati nove recepture bez straha od pretjerane masti ili kalorija te se još više opustiti dok jedete svoja omiljena jela.

Konzumacija lešog mesa također pruža druge prednosti poput produktivnosti: brzo možete pripremiti obroke i toplinsku obraditi ga bez dugotrajne pripreme poput duhovitog ili przenog mesa.

Štetne posljedice konzumiranja lešog mesa

Konzumiranje lešog mesa je potencijalno opasno po vaše zdravlje. U hrani uvijek postoji rizik od bakterija, virusa i parazita, a konzumiranje neproverenog lešeg mesa može biti štetno. Neki od najčešćih problema uzrokovanih konzumiranju lešeg mesa su salmonella i listerija. Konzumiranje tih bakterija može dovesti do teških simptoma poput mučnine, proljeva, vrućice i opće slabosti. Također, mogu se pojaviti dugotrajne posljedice kao što su crijevne infekcije ili čak infekcije kože.

See also  Što je biljka kave

Pored toga, konzumiranje lešeg mesa može biti štetno zbog toksina koji se nalaze u ribama i drugom morskom jestivom mesu. Neke od ovih tvari uključuju dioksin i heksahlorbenen, koje mogu biti toksični ako se konzumiraju u velikim dozama. U većini slučajeva, riba ili drugo morsko jestivo meso bi trebalo biti dobro termički obrađeno da bi se eliminirali ovi toksini. Međutim, ako se jede neprovereno lešo meso, postoji rizik da ćete izložiti svoje tijelo ovim toksinima.

Uz sve navedeno, istraživanja pokazuju da postoji rizik od prenošenja bolesti prilikom konzumacije neproverenog lešeg mesa. To uključuje prenos virusnih bolesti poput virusnog hepatitisa E (HEV) i Creutzfeld-Jacobove bolesti (CJD). Stoga je važno procijeniti potencijalne rizike prije nego počnete konzumirati bilo koju vrstu mesa ili ribe koja nije temeljito termički obrađena.

Kako bi se smanjio rizik od infekcija uslijed potencijalnih štetnih posljedica konzumacije lešeg mesa, potrebno je pratiti pravilna higijenska pravila koja ćete primjenjivati ​​pri pripremi hrane za jelo i prilikom skladištenja hrane u hladnjacima. Također je važno da svako jelo bude temeljito termički obrađeno na temperaturama većim od 60 stupnjeva Celzija da bi se uništile potencijalne bakterijske zaraze.

Odabir i priprema lešog mesa

Kvaliteta lešog mesa je odlučujuća za konačni rezultat. Prilikom odabira, potrebno je obratiti pažnju na miris, boju i teksturu. Odaberite meso koje ima elastičnu teksturu i sjajnu boju. Boja bi trebala biti jednolika tamno crvena ili smeđe-crvena. Također, potrebno je razmotriti količinu masti u mesu jer će to utjecati na okus jela. Kada otkrijete miris mrvljenog mesa, odmah ga bacite jer to znači da je već pokvareno.

Priprema lešog mesa je vrlo važan korak u pripremi jela od njega. Prije nego što počnete s pripremom, temeljito operite meso pod mlazom hladne vode i stavite ga na dasku za rezanje da se osuši. Nakon što se osušilo, preklopite ga polovicom i obrežite izbočene dijelove masnoće i vezivnih tkiva odmah iznad mišićnih vlakana. To će omogućiti bolje isparavanje masti tijekom cijelog procesa pečenja ili kuhanja te ćete postići laganiju teksturu i lakše probavljanje jela.

See also  Što je hama riba

Meso se može marinirati ako želite da dobijete bogatiji okus jela. Za mariniranje možete koristiti maslinovo ulje, limunov sok, ekstra djevičansko maslinovo ulje ili bilo što drugo po vašem ukusu. Meso također možete zamrznuti do maksimalne rok trajanja kako biste spriječili da se pokvari. Ako zamrznete meso, isključivo ga stavite u hermetički zatvorene spremnike ili vrećice jer će to spriječiti ulazak plijesni umesotijekom skladištenja

Alternativni oblici konzumacije lešog mesa

Lešo meso je tradicionalna hrvatska jela koja se uglavnom sprema u obliku jela ili prženih kolača. Iako se može konzumirati i sirovo, često se koristi za pripremu raznih jela. U Hrvatskoj je to veoma popularno i cijenjeno jelo, ali postoje i druge načine za iskorištavanje njenog okusa.

Postoje alternativni oblici konzumacije lešog mesa osim samo jela i prženih kolača. Možete ga dodati u variva ili umakove, a također možete napraviti i lešinu salatu. Također ga možete dodati u omlete, pite, slastice ili čak pizzu. Možete ga ubaciti u sendviče da dobijete neobičan okus. Možete ga također staviti u dinstane mahune ili mrkvu da biste dobili malo drugačiji okus od tradicionalnog jela.

Moguće je iskoristiti i sve ostale dijelove lešina da bi se dobila još veća raznolikost okusa i namirnica. Na primjer, možete iskoristiti kožu da napravite suhe slanine ili mješavinu začina za punjenje. Lešinu mast ćete moći iskoristiti za pripremu maslaca ili čak punjenja torti! Lešinu mast ćete također moći napraviti od ribe ili piletine da bi dobili drugačiji okus od onoga što ste navikli na lešovo meso.

Pored toga što je lešovo meso hrvatski specijalitet, postoji još mnogo načina na koje ga možete iskoristiti da biste dobili raznolike okuse i namirnice. Pronalaženje novih recepata sa lešom je odličan način da poboljšate vaš omiljeni obrok!

Portal

Position

Nadam se da je ovaj tekst bio koristan i da ste uživali čitajući ga.

Ako želite još slobodno pogledajte sve moje članke na ovom portalu.

Ako mene želite upoznati pogledajte više ovdje.

Sadržaj objavljen i dostupan putem ovim internetskih stranica isključivo je informativnog karaktera i pribavljen iz jvnih izvora, bez ikakvog jamstva, bilo koje vrste, izričitog ili prešutnog, da je isti točan, pravodoban, potpun i/ili prikladan za neku određenu svrhu ili određeni način korištenja. Navedeni sadržaj Korisnik koristi isključivo na vlastitu odgovornost i vlasnik ove stranice se ne može smatrati odgovornim za bilo kakvu štetu nastalu korištenjem ili interpretacijom istog. Objavljeni sadržaj i informacije ni u kom smislu ne predstavljaju ponudu ili poziv na stavljanje ponude za trgovanje ili bilo koju drugu transakciju u vezi s objavljenim sadržajem i informacijama.

Portal Informer

Portal za informiranje na jednom mjestu

Psihologija

Što je zobeno mlijeko

Što je zobeno mlijeko je tradicionalna hrvatska jela koja se sastoji od zobenih pahuljica na vodi. Zobeno mlijeko je izvor hranjivih tvari, bogato je ugljikohidratima i sadrži visoke razine vitamina i minerala. Zbog niskog sadržaja masti i kolesterolom, to je idealna...

read more

Što je zob

Što je zob? Zob je vrsta štitnika za glavu čiji je cilj zaštititi glavu od udaraca i povreda. Zobovi su napravljeni od tvrdog materijala koji može da absorbira udarce ili da ih razdvaja. Obično se nalaze na sportskim zaštitnim opremama, kao što su bicikli, motori,...

read more

0 Comments

Pin It on Pinterest

Shares
Share This