Što je lng hrvatska? LNG Hrvatska je natjecanje za učenike osnovnih i srednjih škola u Hrvatskoj koje se održava svake godine. Natjecanje je namijenjeno mladima iz cijele države da se okušaju u kreativnom razmišljanju, istraživanju, kritičkom razmišljanju i izražavanju vlastitih ideja na temu jedne od ponuđenih tema. Cilj je promicanje obrazovanja i razvoja znanja među mladima u Hrvatskoj. Natjecanje nudi priliku da se mladi okušaju u zanimljivim aktivnostima poput prezentacija, radionica i poticaja, te da osvoje nagrade i priznanja.

LNG je skraćenica za liquefied natural gas ili u prijevodu na hrvatski tekući prirodni plin. To je oblik nečistog fosilnog goriva koji se dobiva kada se običan zrakovodik, metan, preradi u tekući oblik.

Kako se LNG koristi u Hrvatskoj?

LNG je skraćenica za plin prirodnog plina. U Hrvatskoj se LNG koristi u dva glavna područja: energetiku i transport. U energetskom segmentu, LNG se koristi za proizvodnju električne energije pomoću postrojenja koja prerađuju plin u toplinu. U transportnom segmentu, LNG se koristi za gorivo za motore za pogon vozila. Postoji nekoliko luka u Hrvatskoj gdje se mogu isporučiti i puniti tankeri s LNG-om.

U Hrvatskoj su i druge mogućnosti primjene LNG-a, poput isporuke domaćinstvima i malim industrijskim tvrtkama. Također postoji potencijal za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora pomoću plina, što bi omogućilo veće produktivnosti u odnosu na tradicionalne oblike energije.

Međutim, postoje određeni problemi s upotrebom LNG-a u Hrvatskoj. Prvenstveno, potrebna su velika ulaganja u infrastrukturu da bi se osiguralo sigurno skladištenje i distribucija plina. Osim toga, veliki troškovi isporuke utječu na cijenu samog plina zbog visokih troškova transporta i distribucije. Zbog ovih problema još nisu uspostavlena ni masovna ni široka primjena LNG-a u Hrvatskoj.

See also  Što je anonimna prijava inspekciji

Gdje se nalaze LNG terminali u Hrvatskoj?

U Hrvatskoj trenutno postoji samo jedan LNG terminal, a to je na Krku. Terminal je dio hrvatske mreže za transport i skladištenje plina te je predviđen za isporuku plina izvan granica Hrvatske. Također, terminal služi za regazifikaciju plina koji se isporučuje izvan Hrvatske putem cjevovoda i isporuku unutar zemlje. Terminal se nalazi u Omišalju, u blizini rta Krk, na obali Jadranskog mora. Do terminala vodi cjevovod od 5 km dužine, koji povezuje Krk sa sjevernim dijelom Istre.

LNG terminal na Krku otvoren je 2016. godine i omogućava isporuku LNG-a u druge dijelove Europske unije kao i drugih država izvan EU-a. Terminal ima kapacitet od 7 milijuna tona LNG-a godišnje i predviđen je za opskrbu plinom regije jugoistoka Europe. Terminal će biti važno središte transportnih veza plina između Sredozemnog mora, Srednjeg istoka i Azije te će biti veliko tržište za međunarodni promet plinom.

Koliko je LNG postrojenja u Hrvatskoj?

U Hrvatskoj trenutno postoji dva LNG postrojenja. Prvo postrojenje je LNG Krk u otoku Krku, koje je bilo otvoreno 2017. godine i prvi put se isporučio LNG u Hrvatsku. Drugo postrojenje se nalazi u Omišalju na sjeveru Istre i otvoreno je 2019. godine te koristi isti proces kao i prvo postrojenje. Oba postrojenja imaju značajnu ulogu u osiguravanju sigurnosti opskrbe plinom u Hrvatskoj te će biti od vitalnog značaja za rast energetske neovisnosti države. U skladu s ciljevima energetske tranzicije EU-a, oba LNG postrojenja bit će važan dio budućeg energetskog mixa Hrvatske te će omogućiti veću fleksibilnost unutar sustava opskrbe energijom.

Uz to, LNG se može koristiti za punjenje plinskih automobila, što će omogućiti povećanje sigurnosti opskrbe plinom i smanjenje emisija ugljičnog dioksida (CO2). Stoga se ova vrsta energijske infrastrukture smatra važnom mjerom za povećanje energetske neovisnosti Hrvatske te poboljšanje okolišnih performansi države.

See also  Što su stari kontejneri i gdje se prodaju

Prednosti korištenja LNG-a u Hrvatskoj

Korištenje LNG-a (plinovodnog prijevoza plina) u Hrvatskoj donosi brojne prednosti. Prva prednost je niska emisija ugljičnog dioksida (CO2) i drugih štetnih plinova u atmosferu. Električna energija proizvedena iz LNG-a je daleko čišća od energije proizvedene iz fosilnih goriva, zbog čega je ekološki prihvatljivija opcija.

Druga prednost korištenja LNG-a u Hrvatskoj je smanjenje troškova zbog nižih cijena goriva. U usporedbi s druge vrste goriva, plinski motori imaju veću efikasnost i manju potrošnju goriva, što rezultira nižim troškovima održavanja i pružanja usluga. To olakšava poslovanje i povećava profitabilnost tvrtke koja koristi LNG.

Treća prednost korištenja LNG-a je veći sigurnosni nivo u upotrebi. U usporedbi s drugim vrstama goriva, LNG ima manje rizika od curenja i eksplozije zbog nižeg razine isparenja. Također, spremnici za skladištenje LNG-a su jedinstveno dizajnirani tako da se lako mogu pregledati radi identifikacije bilo kakvih problema s isparavanjem, što dodatno povećava sigurnosni nivo.

Portal

Position

Nadam se da je ovaj tekst bio koristan i da ste uživali čitajući ga.

Ako želite još slobodno pogledajte sve moje članke na ovom portalu.

Ako mene želite upoznati pogledajte više ovdje.

Sadržaj objavljen i dostupan putem ovim internetskih stranica isključivo je informativnog karaktera i pribavljen iz jvnih izvora, bez ikakvog jamstva, bilo koje vrste, izričitog ili prešutnog, da je isti točan, pravodoban, potpun i/ili prikladan za neku određenu svrhu ili određeni način korištenja. Navedeni sadržaj Korisnik koristi isključivo na vlastitu odgovornost i vlasnik ove stranice se ne može smatrati odgovornim za bilo kakvu štetu nastalu korištenjem ili interpretacijom istog. Objavljeni sadržaj i informacije ni u kom smislu ne predstavljaju ponudu ili poziv na stavljanje ponude za trgovanje ili bilo koju drugu transakciju u vezi s objavljenim sadržajem i informacijama.

Portal Informer

Portal za informiranje na jednom mjestu

Psihologija

Što je prirodni plin

Prirodni plin je oblik energije koji se sastoji od različitih kemijskih komponenti, uključujući ugljični dioksid, metan, dušik i ostatke drugih plinova. Nalazi se u obliku plina u prirodi ili se može dobiti kao rezultat procesa prerade nafte. Prirodni plin se često...

read more

Što je optički kabel

Optički kabel je vrsta kabela koji se koristi za prenos podataka putem svjetlosnih valova. Može se koristiti za prenos signala između računala, uređaja i drugih uređaja. Kablovi se mogu koristiti i za prenos telefonskih signala, videoposlova, interneta i televizijskog...

read more

0 Comments

Pin It on Pinterest

Shares
Share This